Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1846 reseptiä.
Linkitetty 98 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kiinalaiset ovat keksineet paperin, ruudin ja kompassin. Ei siis ole ihme, että kiinalaisittain valmistettuna jauhelihakastikekin muuttuu aivan uudenlaiseksi – ja entistä paremmaksi.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kiinalainen jauhelihakastike

Ainekset

400
g
jauhelihaa
2
valkosipulinkynttä
2
kevätsipulinvartta
1
ps (500 g)
maa-artisokkaa
1
ps (250 g)
vihreitä haricot- eli tarhapapuja
2
rkl
öljyä
3
dl
kanalientä
3
rkl
hoisin-kastiketta (esim. Spice Up)
3
rkl
soijakastiketta
2
tl
seesamiöljyä
1/2
tl
jauhettua neilikkaa
2
rkl
maissitärkkelystä
1
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön. Kuori ja hienonna valkosipulit, hienonna kevätsipulit. Kuori ja kuutioi maa-artisokat. Pilko pavut neljään osaan.
  2. Kuumenna öljy pannussa. Ruskista jauheliha. Lisää valkosipulit, sipulinvarret, maa-artisokkakuutiot ja pavut ja paista vielä 3 minuuttia. Lisää kanaliemi, hoisin -kastike, soijakastike ja seesamiöljy. Mausta neilikalla ja keitä kastiketta kasaan 8–10 minuuttia.
  3. Sekoita maissijauho pieneen vesitilkkaan. Kaada seos kastikkeen joukkoon samalla sekoittaen. Kiehauta. Tarjoa kastike riisin kanssa.

Vinkki Paahda koristeeksi 3 rkl seeseminsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa.

Kommentit (0)

Poquer on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 1 keittokirjaan.

Lihapullat hirven jauhelihasta

Tällä suht perusreseptillä olen lihapullat tehnyt syksyisestä hirven jauhelihasta.
Vähärasvaisesta hirven lihasta huolimatta näistä on aina tullut todella meheviä.

Annoksia
6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Hirvilihapullat

Ainekset

1
kg
hirven jauhelihaa
2
dl
kermaa
1
dl
pankojauhoja (korppujauhoja)
ruokaöljyä
2
sipulia
2
kananmunaa
2
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
½
tl
maustepippuria
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
valkosipulijauhetta
1
dl
tuoretta lehtipersiljaa

Työvaiheet

Sekoita kerma ja pankojauhot keskenään. Anna turvota 10 minuuttia.

Kuori ja hienonna sipulit. Paista ne öljyssä pehmeäksi.

Lisää jauhoseokseen jauheliha, jäähtynyt sipuliseos, mausteet, hienonnettu lehtipersilja ja kananmunat.

Sekoita taikina tasaiseksi (älä vatkaa liikaa) ja muotoile uunipellille pyöryköiksi.

Paista lihapullat kypsiksi 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1846 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Rosmariinilla maustettu poronfilee viimeistellään punaviinissä kiehutetuilla kirsikoilla.

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paistettu poronfilee, suppilovahveromuusi ja punaviinikirsikat

Ainekset

800
g
poron ulkofileetä
2
rosmariininoksaa
voita ja rypsiöljyä
sormisuolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
Suppilovahveromuusi
1
kg
perunoita (jauhoinen lajike)
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
n. 3
dl
täysmaitoa tai maito-kermaseosta
3
rkl
voita
100
g
parmesaania raastettuna
1
rkl
kuivattuja murskattuja suppilovahveroita
1/4
tl
valkopippuria
(1/2
tl
sormisuolaa)
Punaviinikirsikat
1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
oliiviöljyä
2
dl
punaviiniä (esim. pinot noir)
1
rkl
balsamiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
4
timjaminoksaa
1
pkt (250 g)
pakastekirsikoita tai vastaava määrä hapankirsikoita purkista
1
rkl
kylmää voita
sormisuolaa
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista. Sulata kirsikat.
  2. Tee muusi. Keitä kuoritut ja lohkotut perunat kypsiksi, 15–20 minuuttia. Valuta kypsät perunat, säästä noin 1 dl keitinvettä. Perunoiden kiehuessa paista kuorittuja ja halkaistuja valkosipuleita öljyssä pannussa miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää valkosipulit valutettujen perunoiden joukkoon. Kuumenna maito lähes kiehuvaksi ja lisää sitä ja keitinvettä pienissä erissä perunoihin samalla kun soseutat muusin. Lisää lopuksi voi, juusto ja kuivatut, murskatut sienet. Mausta valkopippurilla ja halutessasi suolalla.
  3. Pyyhi filee talouspaperilla. Paista fileetä rosmariinin kanssa voi-öljyseoksessa pannulla 3–5 minuuttia. Voit tarkistaa kypsyyden paistolämpömittarilla: medium-kypsän poronfileen sisälämpö on 58 astetta. Voit paistaa lihaa halutessasi hieman pidempään, mutta huomioi että kypsään lihaan tulee helposti maksainen maku. Mausta filee suolalla ja pippurilla. Kääri folioon ja anna vetäytyä noin 10 minuuttia.
  4. Valmista kirsikat. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipuli. Kuullota ne pannussa pehmeiksi ja läpikuultaviksi. Lisää viini, etikka, sokeri ja timjamit. Kiehauta ja anna porista noin 4 minuuttia tai kunnes seos on keittynyt noin puoleen. Lisää sulatetut, valutetut kirsikat pannuun. Keitä noin minuutti. Ota kattila pois liedeltä. Poista timjamit. Sekoita voi joukkoon ja anna sen sulaa. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Viipaloi liha. Tarjoa muusin ja punaviinikirsikoiden kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1846 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Kapellimestari Hannu Linnun bravuurisalaatissa yhdistyvät maukas juusto ja mehukkaat persikat.

”Provolone on lempijuustojani. Ihastuin siihen opiskeluaikoinani Napolissa. Persikoiden ja juuston yhdistelmä oli Pekan idea, jota vastustin aluksi, koska se toi mieleeni pizzerioissa vihaamani kinkku-ananaskombon. Olin väärässä, sillä vahva ja intensiivinen juusto kestää makean happaman...

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Persikka-provolonesalaatti

Ainekset

5
persikkaa (tai persimonia)
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
hunajaa
1
ruukku
salviaa
5
punasikuria
1
ruukku
roomansalaattia
1
ruukku
basilikaa
1
dl
kuorittuja pistaasipähkinöitä
1
dl
kurpitsansiemeniä
½
dl
pinjansiemeniä
Kastike
½
dl
oliiviöljyä
¼
dl
kurpitsaöljyä
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
tl
hunajaa
½
tl
suolaa
½
tl
sokeria
Lisäksi
350
g
provolone-juustoa (ei picantea, koska se murenee)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen grillivastukselle. Puolita tai lohko persikat (tai persimonit), poista kivet. Sivele hedelmät oliiviöljyllä. Valuta päälle hunaja. Hienonna salvia, ja ripottele siitä puolet hedelmille, jätä loput odottamaan. Paahda persikoita uunissa noin 20 minuuttia, kunnes ne saavat vähän väriä.
  2. Revi punasikurit ja roomansalaatti kulhoon. Hienonna basilika ja lisää se salvian kanssa salaattien joukkoon.
  3. Paahda pistaasipähkinöitä ja siemeniä kuivassa kuumassa pannussa noin 5 minuuttia, kunnes ne saavat vähän väriä. Anna jäähtyä hetki ja lisää sitten salaattiin.
  4. Valmista kastike. Sekoita öljyt, etikka, hunaja, suola ja sokeri keskenään. Kääntele kastike salaattiin.
  5. Levitä salaatti laakealle vadille. Paloittele huoneenlämpöinen provolone salaattipedille. Lisää persikat päällimmäiseksi.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1846 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
Krista Kupariharju KUVA Sami Repo

"Ei enää yhteen liimautuneita spagettinauhoja", Michelin-kokki Jari Vesivalo lupaa ja lisää pastan kylmään veteen. Makoisan pekonispagetin lopputulokseen on myös pari muuta kikkaa. 

Michelin-palkitun Olo-ravintolan päällikkö Jari Vesivalo kokkaa henkilöstön lounaalla arkiselta kuulostavaa pekonispagettia. Mutta koska hän on tähtikokki, reseptissä on muutama yllätys.

Erikoisin niistä on se, että spagetti lisätään jo kylmään veteen. Tällä tempulla pasta pysyy...

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Huippukokin pekonispagetti

Ainekset

100
g
pancettaa tai pekonia
500
g
spagettia
1
tl
suolaa
1
kananmuna
1
keltuainen
½
tl
mustapippuria rouhittuna
1
rkl
sitruunamehua
lisäksi
100
g
pecorino-juustoa raastettuna

Työvaiheet

  1. Suikaloi pancetta ja laita se huoneenlämpöiseen pannuun. Paista keskilämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes rasva irtoaa. Siirrä pannu sivuun ja pidä lämpimänä.
  2. Laita spagetti isoon kattilaan ja lisää kylmää vettä, kunnes pasta peittyy. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää suola ja keitä kypsäksi. Valuta spagetti, ja säästä keitinvesi.
  3. Siirrä pancettapannu takaisin liedelle ja kääntele spagetti joukkoon. Lisää hiukan keitinvettä ja sekoita, kunnes suurin osa vedestä imeytyy pastaan. Spagetti saa jäädä kosteaksi. Siirrä pannu liedeltä ja mausta pippurilla ja sitruunamehulla.
  4. Sekoita kananmuna, keltuainen ja loraus jäähtynyttä keitinvettä keskenään ja sekoita se kevyesti pastan joukkoon. Tarjoa pasta raastetun pecorinon kanssa.

Kommentit (0)