
Malesialaisen jauhelihakastikkeen eli hakka meen maku on tuhdin umaminen. Ideana on marinoida possujauheliha osterikastikkeen, soijan ja sokerin seoksessa ennen paistamista.
Malesialainen hakka mee
Ainekset
Työvaiheet
- Marinoi jauheliha. Laita jauheliha kulhoon ja sekoita osterikastike, soija, sokeri ja pippuri joukkoon. Anna maustua huoneenlämmössä 15 minuuttia.
- Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Paista niitä öljyssä 1 minuutti. Lisää marinoitu jauheliha ja ruskista sekoitellen noin 5 minuuttia.
- Yhdistä kulhossa kalakastike, makea soijakastike, osterikastike, sokeri ja 2½ dl vettä. Kaada seos jauhelihan joukkoon ja keitä 5 minuuttia.
- Sekoita 2 rkl vettä ja maissitärkkelys suurusteeksi ja kaada se koko ajan sekoittaen kastikkeeseen. Keitä, kunnes kastike sakenee.
- Keitä nuudeleita pakkauksen ohjeen mukaan noin 2–3 minuuttia. Valuta ja laita takaisin kattilaan. Sekoita valkosipuliöljy joukkoon ja jaa nuudelit annoskulhoihin. Lusikoi reilusti kastiketta päälle.
- Huuhtele idut, hienonna sipulinvarret ja korianteri. Lisää ne annoksiin ja purista limetin mehua päälle.
Valkosipuliöljy
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja hienonna valkosipulikynnet.
- Kuumenna öljyä pannussa keskilämmöllä noin 1 minuutti.
- Laita valkosipuli öljyyn ja heti, kun se alkaa kevyesti ruskistua, siirrä pannu pois liedeltä. Anna valkosipulin kypsyä öljyssä kullanruskeaksi, 2–4 minuuttia.
- Öljy säilyy suljetussa tölkissä huoneenlämmössä pari viikkoa.
Laskin lähemmäs 20 eri ainesosaa. Toki osa löytyy jo kaapistakin, mutta kiitos ei tällaisille resepteille...
Samaa ajattelin ja ruokalusikallinen sitä ynnä tätä , mihin sitten loput?
Kastikkeet ja maustetahnat säilyvät hyvin ja niitä käytetään muihinkin ruokiin. Samoin kuin mausteitakin.
Tätä reseptiä lukiessa tuli ihan vesi kielelle. Kiitos.
Mainio resepti ja toimi myös vegejauhiksella. Vaikka ei löytynyt ihan kaikkia aineksia kuten mungpavun ituja tai maapahkinä öljyä niin vähän soveltamalla oikein herkullista sapuskaa helposti ja nopeasti. Ripaus chiliä mukaan niin sai sopivasti makeutta taitettua. En tosi ikinä ole syönyt Malesialaista Hakka Mee safkaa, joten ei harmainta aavistusta kuinka lähellä tämä on oikeaa reseptiä.
Suosittelen ehdottomasti hankkimaan tätä varten kalakastiketta ja osterikastiketta. Soijaa useilta varmasti löytyykin kaapista, ja itse en ainakaan ole nähnyt eroa siinä, onko se makeaa vai millaista soijaa. Samoin maapähkinäöljyn sijasta voi käyttää vaikka rypsiöljyä, ja mungpavun itujen sijasta mekin ollaan käytetty vaikka edamame-papuja tai kevyesti paistettuja ruskeita herkkusieniä... mitä vaan sattuu olemaan kaapissa. Mutta kuten sanoin, osteri- ja kalakastiketta kannattaa ostaa tätä varten, sillä meillä tästä ainakin tullut ihan arkiruoka, ja kastikkeet kuluvat nopeasti.