Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 217 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Kylvetä lihapullat vaihteeksi kookosmaitoisessa, thaimaustetussa liemessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Thaimaalainen red curry lihapullilla

Ainekset

2
salottisipulia
800
g
kasviksia, esimeriksi suippopaprikaa, porkkanaa ja litteitä herneenpalkoja
öljyä
1
rkl
(tai maun mukaan) thai red curry -tahnaa
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kasvislientä
1
limetti
1
rkl
thaimaalaista kalakastiketta
1
ruukku korianteria
Lihapullat
2
valkosipulinkynttä
noin 3
cm:n
pätkä inkivääriä
1
punainen miedohko chilipalko
500
g
possunjauhelihaa tai sika-nautajauhelihaa
1
kananmuna
hiutalesuolaa, valkopippuria myllystä
Tarjoiluun
basmatiriisiä tai riisinuudeleita

Työvaiheet

  1. Tee ensin lihapullat. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri. Poista chilistä siemenet ja kanta. Kuutioi chili. Yhdistä ne jauhelihan ja munan kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla. Pyörittele pieniksi pulliksi. Paista pannulla öljyssä noin 5 minuuttia. Laita hetkeksi sivuun. Jos haluat pulliin kauniin värin, paista ne pannulla öljyssä kypsiksi.
  2. Kuori ja viipaloi sipulit. Paloittele kasvikset pieniksi paloiksi. Kuullota sipulia pannulla öljyssä muutama minuutti. Lisää red curry ja sekoita. Laita pannulle kasvikset, kookosmaito ja kasvisliemi. Kiehauta seos ja lisää joukkoon kevyesti paistetut lihapullat. (Jos käytät kypsiä pullia, niin lisää ne keittoon vasta lopuksi). Jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia tai siihen asti, kunnes lihapullat ovat kypsiä ja kasvikset ovat napakoita.
  3. Viimeistele limettimehulla, kalakastikkeella ja korianterilla. Tarjoa keitetyn riisin tai nuudeleiden kanssa.
     

Kommentit (4)

O tempora o mores

Miten nykyään kaikki ruokareseptit, joita mainostetaan, ovat pelkkää ulkomaista huttua? Kyllä ihan kotimaisista aineista saa maukasta ruokaa, ei siihen tarvitse kymmeniä erilaisia eksoottisia aineita. Osa on hurahtanut Aasian ja Lähi-idän makuihin, itselle ne eivät maistu vieläkään, vaikka kovasti olen yrittänyt: pettymyksiä kaikki tyynni.

Ja kyllä kotimaisista kasviksista saa maukasta ruokaa, ihan ilman munakoisoa, kookosta ja hummusta ja tahinia ja kikherneitä ja tofua. Ja lisäkkeeksi sopii peruna, kun riisi ja pasta ovat vain höttöä. Ja jos proteiinia haluaa, niin kotimaista kalaakin on tarjolla. Ei aina tarvitse olla lihaa. Tipujauhelihastakin toki saa oivaa ruokaa. Palkokasveista taas ei, kun vatsa menee niistä välittömästi sekaisin. Paitsi tölkkipavut, ne sopivat, ihme kyllä, joten niistä tehty chili sin carne on hyvää. Kunhan saa höysteeksi keitettyä perunaa. Ei riisiä. Ei pastaa.

Vierailija

Kyllä tuo varmaan hyvää on, ja voisi periaatteessa kokeillakin. Mutta edellinen kommentoija on kyllä vahvasti oikeassa. Täällä on aivan liian paljon epäammattimaista ihmekikkailua oudoilla resepteillä kilometrin mittaisine outoine tarveaineineen.

Ja tämä on kyllä tavallaan "huippu", kun suomalainen ruoka väännetään "itämaiseksi". Näemmekö seuraavaksi jonkun itämaisen ruuan "suomalaistetun" version? :D :D :D

Vierailija

Kokeiltiin tätä. Syömättä jäi valitettavasti. Iso pettymys.

Vierailija

Ihan loistava ohje. Kaikki tykkäsivät niin kovasti, että meinasi mennä ylensyönniksi.  Hyvät, tuoreet raaka-aineet takaavat onnistuneen lopputuloksen. Turhaan kitisijöille vinkiksi, että ellei ole reseptiä kokeillut, tehnyt ohjeen mukaan tai säästellyt raaka-aineissa on hiukan väärällä foorumilla kommentoidakseen. Ehkä olisi voinut olla reseptinä keskivaikean puolella, mutta se ei vaikuttanut makuelämykseen. :) 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3256 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kevätkaali ja laukka sopivat broilerin lisukkeeksi tai nautittavaksi sellaisenaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Broileria, kevätkaalia ja karhunlaukkaa

Ainekset

20
lehteä (noin 20 g) karhunlaukkaa
4
rkl
oliiviöljyä
1
varhaiskaali
1
pieni purjo
1
l
herneenpalkoja
50
g
voita
1
dl
kuivaa valkoviiniä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
4
broilerin paistileikettä
2
rkl
oliiviöljyä
½
sitruunan mehu
1
rkl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Huuhtele laukat. Soseuta sauvasekoittimen kulhossa 5 laukanlehteä ja öljy.

  2. Suikaloi kaali. Halkaise, huuhtele ja suikaloi purjo. Riivi herneet.

  3. Kuumenna iso pannu, lisää voi ja purjo. Paista purjoa 1–2 minuuttia ja lisää kaalisuikaleet. Anna kaalin kuumentua 1–2 minuuttia. Kaada joukkoon viini ja lisää herneet. Keitä kunnes viini haihtuu. Lisää ranskankerma, laukat ja mausteet. Sekoita hyvin.

  4. Paista broilerit kypsiksi kuumassa öljyssä. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Mausta broilerit sitruunankuoriraasteella ja -mehulla, suolalla ja pippurilla.

  5. Kokoa annokset. Höystä laukkaöljyllä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3256 reseptiä.
Linkitetty 32 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Gremolatalohi ja -perunat

Ainekset

600
g
ruodotonta lohifileetä
800
g
pieniä kiinteitä perunoita
3
rkl
oliiviöljyä
½
tl
hienoa merisuolaa
GREMOLATA
2
ruukkua lehtipersiljaa
1–2
valkosipulinkynttä
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
1
dl
mietoa oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohifilee neljäksi annospalaksi leivinpaperin päälle pellille.

  2. Pese perunat huolellisesti ja leikkaa ne pitkittäin puoliksi. Lisää perunat pellille lohipalojen ympärille. Pirskota öljy ja suola tasaisesti lohipaloille ja perunoille. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

  3. Hienonna persilja ja valkosipulinkynnet. Pese sitruuna, raasta kuori ja purista tarvittava määrä mehua. Sekoita kaikki gremolatan ainekset keskenään. Voit halutessasi murskata ainekset tahnamaiseksi morttelissa.

  4. Nosta kypsä lohi-perunapelti uunista ja lusikoi gremolata päälle.

Vinkki Gremolata on perinteisesti hakkelusta, mutta tässä se korvaa kastikkeen, joten oliiviöljyä ja sitruunamehua on reilummin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3256 reseptiä.
Linkitetty 55 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Parmesaanin ja pankojauhon yhdistelmä tuottaa broilerille rapeimman ja maukkaimman leivityksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapeat broilerinleikkeet ja basilikapavut

Ainekset

1
dl
parmesaanijuustoa raastettuna
1
dl
pankojauhoja
2
kananmunaa
600
g
maustamattomia broilerin ohutleikkeitä
KAPRISMAJONEESI
1
rkl
kapriksia
2
dl
majoneesia
BASILIKAÖLJY
1
ruukku basilikaa
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
valkoviinietikkaa
½
tl
suolaa
LISÄKSI
2
rkl
voita paistamiseen
600
g
vihreitä papuja (pakaste)

Työvaiheet

  1. Valmista ensin kastikkeet. Hienonna kaprikset ja sekoita ne majoneesiin. Soseuta basilikaöljyn ainekset sauvasekoittimella.

  2. Raasta parmesaani syvälle lautaselle ja sekoita joukkoon pankojauhot. Riko munat toiselle lautaselle ja vatkaa niiden rakenne rikki haarukalla.

  3. Kasta broilerinleikkeet yksi kerrallaan ensin kananmunaan ja sitten pankojauhoseokseen. Paista voissa ruskeiksi noin 2 minuuttia molemmin puolin.

  4. Kun leikkeet paistuvat, keitä jäisiä papuja kiehuvassa vedessä 1–2 minuuttia. Kaada keitinvesi pois ja sekoita basilikaöljy kuumien papujen joukkoon.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3256 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl, 4–6 annosta
Valmistusaika
20 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Karitsapizza

Ainekset

1
ps (26 g)
nopeaa pizzahiivaa (sisältää leivinjauhetta)
9
dl
00-pizzajauhoja
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
3
rkl
oliiviöljyä
3
dl
kylmää vettä
TÄYTE
400
g
karitsanjauhelihaa
2
valkosipulinkynttä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
prk (400 g)
kuorittuja tomaatteja
1
rkl
vaaleaa balsamiviinietikkaa
2
palloa buffalamozzarellaa
½
ruukku minttua
CHILIÖLJY
noin 1
dl
oliiviöljyä
1
punainen chlili

Työvaiheet

  1. Halkaise chili, älä poista siemeniä. Laita öljy pieneen purkkiin, upota siihen chili ja anna sen uuttua pizzan valmistumisen ajan.

  2. Paista jauheliha pannulla kauniin ruskeaksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää mausteet. Kumoa joukkoon säilyketomaatit ja riko niiden rakenne lastalla muutamaan osaan. Kiehauta, lisää etikka ja ota pannu liedeltä.

  3. Sekoita nopea pizzahiiva, jauhot, sokeri ja suola kulhossa. Lisää öljy ja vesi ja vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina kahtia, pyöritä palloiksi ja kauli ohuiksi pizzapohjiksi kahdelle leivinpaperille.

  4. Levitä puolet täytteestä toiselle pohjalle. Valuta ja viipaloi mozzarella, ja lisää täytteen päälle. Paista pizzaa 250-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia. Ripottele minttua ja chiliöljyä kuuman pizzan päälle. Valmista toinen pizza samoin.

Vinkki Pizzahiivan tilalla voi käyttää tavallista kuivahiivaa reilun puolikkaan pussillisen, mutta taikinan täytyy tällöin antaa kohota normaaliin tapaan ennen kaulimista.