Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 196 keittokirjaan.

Jauhelihalla ja juustolla täytetty ranskanleipä maistuu iltapalana salaatin kanssa.

Sloppy joe eli jauhelihakastikkeella täytetty sämpylä on suosittua purtavaa etenkin Amerikassa. Jos et jaksa keitellä ehtaa jauhelihakastiketta, on ohjeessa onneksi helppo vähän oikaista. Ja vieläpä retromalliin!

Kaikessa yksinkertaisuudessaan homma toimii niin, että ranskanleivästä (siis sellaisesta kunnon vanhan ajan höttöranskiksesta) leikataan pieni pala kantta pois. Sitten leivän sisus koverretaan ja ontto ranskanleipä täytetään paistetulla jauhelihalla ja juustolla. Sitten vain kansi päälle ja leipä hetkeksi uuniin muhimaan.

Valmis leipä on oikeastaan sloppy joen ja perinteisen suomalaisen uunivoikkarin välimuoto, joskin vähän näyttävämpi ja tuhdimpi. Uuniranskis onkin kelpo tarjottavaa vaikkapa rentoihin illanistujaisiin.

Voin luvata, että rapeakuorinen mutta sisältä mehevä leipä katoaa parempiin suihin hetkessä. Etenkin jos kyytipoikana on olut tai pari.

Ai niin, jauhelihatäytettä voi maustaa ja muunnella kulloistenkin mielihalujen mukaan. Kokeile lisätä jauhelihan sekaan vaikkapa tomaattipyrettä ja jalopenoja tai aurajuustoa ja ananasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Laiskurin sloppy joe

Ainekset

1
Ranskanleipä
400
g
jauhelihaa
2
rkl
ranskankermaa
suolaa
mustapippuria
(savu)paprikajauhetta
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Leikkaa ranskanleivästä yläosa eli "hattu" pois. Koverra leivän sisusta pois parin desin verran. Koverretun leivän voi käyttää vaikkapa lihapullataikinaan.
  3. Ruskista jauheliha. Mausta suolalla, pippurilla ja (savu)paprikajauheella. Lisää lopuksi pari ruokalusikallista ranskankermaa mehevöittämään lihaseosta.
  4. Ripottele onton ranskanleivän pohjalle vähän juustoraastetta. Kaada päälle jauhelihamössö. Ripota jauhelihan päälle reilusti juustoraastetta ja pane leivän kansi koko komeuden päälle.
  5. Paista, kunnes juusto on sulanut, noin 15-20 minuuttia.
  6. Leikkaa leipä neljään osaan ja nauti salaatin kanssa iltapalana.

Jos haluat kokeilla perinteiseen tapaan tehtävää sloppy joe -leipää, saat sen reseptin klikkaamalla tästä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 422 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Kaalilaatikko vaatii muutamia vanhalta kansalta opittuja niksejä, ja yksi niistä on kaalin ruskistaminen. On kuitenkin myös niksi, jota ei perinteisistä ohjeista välttämättä löydä: loraus viinietikkaa paistetun kaalin joukkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Paras kaalilaatikko

Ainekset

1
dl
puuroriisiä
1
l
vettä + ½ tl suolaa
1
kg
valkokaalia
1
iso keltasipuli
25
g
voita
2
tl
suolaa
2–3
rkl
tummaa siirappia
1
rkl
omenaviinietikkaa
1
rkl
rypsiöljyä
500
g
nauta-sikajauhelihaa
2
tl
kuivattua meiramia
1
tl
maustepippuria
noin 5
dl
täysmaitoa
Pinnalle
3
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Keitä riisi lähes kypsäksi suolalla maustetussa runsaassa vedessä. Valuta riisi siivilässä.
  2. Huuhtele kaali, poista kanta ja leikkaa kaali pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli.
  3. Kuumenna voi isossa paistinpannussa. Paista kaalisilppua pannussa samalla sekoitellen, kunnes kaali hieman ruskistuu. Mausta suolalla (1 tl), siirapilla ja omenaviinietikalla. Nosta kaalit 2 litran vetoiseen uunivuokaan.
  4. Ruskista sipulit kevyesti öljyssä paistinpannussa. Lisää jauheliha, ja ruskista. Mausta suolalla (1 tl), meiramilla ja maustepippurilla.
  5. Sekoita kaalin joukkoon jauhelihaseos ja riisi. Kaada vuokaan täysmaitoa sen verran, että maitoa tulee kaaliseoksen pinnan tasolle. Lisää päälle voinokareet.

  6. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 1½ tuntia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 422 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Kaali saa tässä ruoassa olla reiluina paloina, jotta siihen jää mukavaa rapeutta ja pureskeltavuutta. Kastiketta kannattaa maistella valmistuksen lomassa ja lisätä tarvittaessa limenmehua, sokeria tai suolaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kookoskana-kaalipannu

Ainekset

noin 600
g
valkokaalia
2
valkosipulinkynttä
400
g
broilerin paistileikkeitä
2
rkl
öljyä
1
prk (400 g)
kookosmaitoa
1
prk (150 g)
vihreää currytahnaa
1–2
rkl
raastettua inkivääriä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
1
limetin mehu
mustapippuria
(1
chili)

Työvaiheet

  1. Huuhtele ja paloittele kaali. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Paloittele paistileikkeet.
  2. Kuumenna öljy paistinpannussa. Paista broileripaloja öljyssä, kunnes ne hieman ruskistuvat. Lisää kaalipalat ja valkosipuli. Jatka paistamista, kunnes kaali pehmenee.
  3. Lisää kookosmaito, currytahna (jos tahna on hyvin voimakasta, puoli purkkia voi riittää) sekä inkivääri, suola ja sokeri. Kypsennä 15 minuuttia.

  4. Mausta limetin mehulla. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla tai sokerilla. Rouhaise päälle mustapippuria. Viimeistele halutessasi viipaloidulla chilillä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3150 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Nämä lempeänmakuiset lihapullat on maustettu dijoninsinapilla, hunajalla ja yrteillä. Nämä sopivat erinomaisesti pieniksi cocktailpaloiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
14 isoa tai 20 pientä lihapullaa
Valmistusaika
20 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Lempeät lihapullat

Ainekset

1
dl
ranskankermaa
½
dl
panko- tai gluteenittomia korppujauhoja
1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
voita
500
g
jauhelihaa
1
kananmuna
1
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
2
tl
dijoninsinappia
1
tl
juoksevaa hunajaa
1
tl
suolaa
½
tl
hienonnettua maustepippuria
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Sekoita ranskankerma ja pankojauhot keskenään. Anna turvota noin 5 minuuttia. Kuori ja hienonna sipulit. Paista ne voissa pannulla pehmeäksi.

  2. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita tasaiseksi.

  3. Muotoile taikinasta lihapullia vedellä kostutetuin käsin.

  4. Paista lihapullat voissa pannulla tai 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.

Kommentit (0)

Hildu on lisännyt 33 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.

Jämäruoan hyötykäyttö, saat hyvää helposti sitä vähän tuunaamalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 -3
Valmistusaika
n. 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuunattu kinkkukiusaus, jämä

Ainekset

kinkkukiusauksen jämä/tai muu perunalaatikon jämä
rasvaa
3 - 4
kanamunaa
juustoraastetta sopivasti
loraus ruokakermaa
nakkeja sopivasti/ei välttämättä
kirsikka tomaattia/ei välttämättä

Työvaiheet

Laita paistinpannulle sopivasti rasvaa, kun rasva on sulannut lisää sitten kiusauksen jämä
ja ruokakermaa sopivasti, sekoittele vähän.
Anna olla levy vähän aikaa täysillä ja pienennä sitten sopivasti lämpöä.
Lisää 3 - 4 kanamunaa, voit rikkoa ne juomalasiin ja kaada sitten paistinpannuun,
lisää vielä juustoraastetta päälle ja puolitetut kirsikkatomaatit.
Jos haluat nakinpaloja, paista ne erikseen päälle.
Sillä aikaa anna hautua ruoan hiljalleen kannen alla, niin että kanamunat ovat hyytyneet ja juustoraaste sulannut. Päälle voi ripotella vielä jos löytyy aurajuuston muruja, tai muuta.

Kommentit (2)

Vierailija

Erikoinen sekasotku!ei maistuisi!

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Ei ole pakko laittaa kaikkea 😊 toiset tykkää tehdä sellaista mihin saa kotoa löytyvät ruoka-aineet lisättyä tuomaan makua ja näköä, mistä kukin tykkää, mutta tämä on hyvä ilman lisäyksiäkin.