Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 186 keittokirjaan.

Jauhelihalla ja juustolla täytetty ranskanleipä maistuu iltapalana salaatin kanssa.

Sloppy joe eli jauhelihakastikkeella täytetty sämpylä on suosittua purtavaa etenkin Amerikassa. Jos et jaksa keitellä ehtaa jauhelihakastiketta, on ohjeessa onneksi helppo vähän oikaista. Ja vieläpä retromalliin!

Kaikessa yksinkertaisuudessaan homma toimii niin, että ranskanleivästä (siis sellaisesta kunnon vanhan ajan höttöranskiksesta) leikataan pieni pala kantta pois. Sitten leivän sisus koverretaan ja ontto ranskanleipä täytetään paistetulla jauhelihalla ja juustolla. Sitten vain kansi päälle ja leipä hetkeksi uuniin muhimaan.

Valmis leipä on oikeastaan sloppy joen ja perinteisen suomalaisen uunivoikkarin välimuoto, joskin vähän näyttävämpi ja tuhdimpi. Uuniranskis onkin kelpo tarjottavaa vaikkapa rentoihin illanistujaisiin.

Voin luvata, että rapeakuorinen mutta sisältä mehevä leipä katoaa parempiin suihin hetkessä. Etenkin jos kyytipoikana on olut tai pari.

Ai niin, jauhelihatäytettä voi maustaa ja muunnella kulloistenkin mielihalujen mukaan. Kokeile lisätä jauhelihan sekaan vaikkapa tomaattipyrettä ja jalopenoja tai aurajuustoa ja ananasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Laiskurin sloppy joe

Ainekset

1
Ranskanleipä
400
g
jauhelihaa
2
rkl
ranskankermaa
suolaa
mustapippuria
(savu)paprikajauhetta
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Leikkaa ranskanleivästä yläosa eli "hattu" pois. Koverra leivän sisusta pois parin desin verran. Koverretun leivän voi käyttää vaikkapa lihapullataikinaan.
  3. Ruskista jauheliha. Mausta suolalla, pippurilla ja (savu)paprikajauheella. Lisää lopuksi pari ruokalusikallista ranskankermaa mehevöittämään lihaseosta.
  4. Ripottele onton ranskanleivän pohjalle vähän juustoraastetta. Kaada päälle jauhelihamössö. Ripota jauhelihan päälle reilusti juustoraastetta ja pane leivän kansi koko komeuden päälle.
  5. Paista, kunnes juusto on sulanut, noin 15-20 minuuttia.
  6. Leikkaa leipä neljään osaan ja nauti salaatin kanssa iltapalana.

Jos haluat kokeilla perinteiseen tapaan tehtävää sloppy joe -leipää, saat sen reseptin klikkaamalla tästä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2732 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Pehmeäksi paahdettu myskikurpitsa sopii mainiosti ranskalaisen quichen täytteeksi. Valitse piirakkaan maukas juusto, joka antaa vastapainoa makealle kurpitsalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Myskikurpitsaquiche

Ainekset

½
dl (40 g)
hasselpähkinää jauhettuna
2
dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
100
g
voita
n. ½
dl
kylmää vettä
Täyte
½
myskikurpitsaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
rkl
oliiviöljyä
½
pieni purjo
150
g
maukasta juustoa (esim. Appenzeller)
1
rkl
timjamia tai rosmariinia hienonnettuna
2
dl
kuohu- tai ruokakermaa
1
prk (150 g)
ranskankermaa
3
kananmunaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Jauha pähkinät tehosekoittimessa hienok­si. Yhdistä pähkinäjauhe, vehnäjauhot, suo­la ja voi, nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile taikinasta pallo, painele se kiekoksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin viilenemään puoleksi tunniksi.

  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese tai kuori ja viipaloi kurpitsa. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä. Levitä palat leivinpape­rille pellille ja valuta öljy päälle. Paahda uu­nissa pehmeiksi, noin 30 minuuttia.

  3. Kauli taikina jauhotetulla alustalla tasai­seksi levyksi (Ø n. 30 cm). Pingota leivin­paperi irtopohjavuoan pohjalle (Ø 24 cm). Nosta taikina vuokaan kaulimen avulla ja siisti taikinan reunat veitsellä 3–4 cm:n kor­keudelle. Anna pohjan jähmettyä jääkaapis­sa puoli tuntia.

  4. Laita leivinpaperipala pohjataikinan pääl­le ja painoksi esimerkiksi kuivattuja hernei­tä. Esipaista pohjaa uunin alimmalla tasolla 10 minuuttia. Poista paino ja leivinpaperi, jatka paistamista 5 minuuttia.

  5. Halkaise, huuhtele ja hienonna purjo. Kuullota sitä halutessasi öljyssä pannussa muutama minuutti.

  6. Raasta juusto ja hienonna yrtti. Sekoita juusto, yrtti, kerma, ranskankerma, munat ja pippuri keskenään.

  7. Levitä purjot ja kurpitsat esipaistetulle pohjalle ja juusto-kermatäyte niiden päälle. Paista uunin alimmalla tasolla noin 30 mi­nuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Jos pinta tummuu liikaa, peitä piirakka foliolla.

Vinkki Lisää täytteeseen hienonnettua kink­kua tai paistettua pekonia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2732 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Herkullinen sipulipiirakka koostuu rapeasta pohjasta ja kevyesti makeutuneista sipuleista. Leivo omasi!

Vinkki! Piirakan ainesmäärät on täsmätty suorakaiteen malliseen vuokaan, jonka koko on noin 20 cm x 30 cm. Piirakka onnistuu myös halkaisijaltaan 28-senttisessä vuoassa. Ainekset tuplaamalla piirakkaa saa kokonaisen pellillisen (koko 30 x 40 cm). Valitse tarkoitukseen reunallinen uunipelti ja...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
1 t + tekeytyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Parmesaani-sipulipiiras

Ainekset

dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
½
tl
sokeria
125
g
kylmää voita
1
kananmuna
n. 2
rkl
kylmää vettä
Täyte
800
g
salottisipulia
1
kananmuna
1
prk (200 g)
ranskankermaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
80
g
parmesaania (2 dl raastettuna)
Päälle
3–4
timjaminoksaa
1
rkl
sokeria
½
tl
suolaa
3
rkl
pinjansiemeniä
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
Parmesaani-ranskankerma
3
rkl
parmesaania raastettuna
1
prk (200 g)
ranskankermaa
1
tl
sitruunamehua
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhot, suola ja sokeri kulhossa. Kuutioi voi, lisää se jauhoihin ja nypi mu­rumaiseksi. Sekoita kananmuna joukkoon. Lisää vettä vähän kerrallaan, kunnes taikina pysyy hyvin koossa, mutta ei ole liian kos­teaa. Muotoile taikina jauhotetulla alustalla suorakaiteenmuotoiseksi tiiviiksi palaksi, kääri kelmuun ja anna viilentyä jääkaapissa vähintään tunti.
  2. Kauli taikina jauhotetulla leivinpaperilla noin 26 cm x 36 cm:n kokoiseksi levyksi. Siirrä pohja papereineen vuokaan (20 cm x 30 cm).

  3. Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

  4. Vatkaa munan rakenne rikki kulhossa. Sekoita ranskankerma, suola ja pippuri joukkoon. Levitä seos taikinalle. Raasta par­mesaani ja ota siitä 3 rkl sivuun, levitä loput piirakalle. Asettele sipulit tiiviisti päälle. Ri­pottele timjaminlehdet, sokeri ja suola piira­kalle. Paista piirakkaa uunissa 30 minuuttia.

  5. Sekoita piirakalle kastike lopusta parme­saaniraasteesta, ranskankermasta, sitruuna­mehusta ja mustapippurista.

  6. Koristele piirakka pinjansiemenillä ja leh­tipersiljalla ja tarjoa kastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2732 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Piia Arnould

Helppo suolainen piirakka syntyy valmiista lehtitaikinasta, fetasta ja miniluumutomaateista. Kun muistat ottaa taikinalevyn ajoissa sulamaan, piirakka on nopeasti valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
15 min + 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Feta-tomaattipiirakka

Ainekset

1
pkt (600 g)
lehtitaikinaa (iso levy)
1
prk (3,3 dl)
ruokakermaa
3
kananmunaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
200
g
fetaa
1
rs (250 g)
kirsikka- tai miniluumutomaatteja
3
säilöttyä paahdettua paprikaa (esim. Royal)
1
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Ota taikinalevy huoneenlämpöön sulamaan noin tunti ennen leipomista.

  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

  3. Kauli taikinalevy hiukan ohuemmaksi ja nosta se piirasvuokaan (35 cm x 25 cm).

  4. Sekoita kerma, kananmunat, suola ja pippuri kulhossa. Murenna feta joukkoon. Kaada seos piirakkapohjalle.

  5. Halkaise tomaatit, paloittele paprikat ja hienonna rosmariini. Ripottele ne piirakan pinnalle.

  6. Paista piirakkaa 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 287 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Tämä resepti on todellinen arki-iltojen pelastus. Tuoregnocchit kylpevät ruskistetussa voissa pekonin, pinaatin ja sitruunanmehun kanssa. Rapea pähkinärouhe ja raastettu parmesaani sopii tämän annoksen viimeistelyyn kuin nenä päähän. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruskistetulla voilla höystetyt gnocchit

Ainekset

1
ps (250 g)
tuoregnoccheja
100
g
voita
2
valkosipulinkynttä
4
viipaletta
pekonia tai pancettaa
1
ps (60 g)
salaattipinaattia
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
rkl
hienonnettua pähkinää, esimerkiksi pekaanipähkinää
1
dl
raastettua parmesaania

Työvaiheet

  1. Keitä gnocchit pakkauksen ohjeen mukaan. Pidä lämpiminä.
  2. Kuutioi voi. Laita se pieneen kattilaan. Lämmitä, kunnes voi kuohahtaa ja muuttuu kauniin ruskeaksi. Ota hetkeksi sivuun.
  3. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuullota se pekonin kanssa pannulla kypsäksi.
  4. Yhdistä valutetut gnocchit, pekoni-valkosipuliseos, ruskistettu voi, pinaatti, sitruunamehu ja sitruunan kuoriraaste. Viimeistele pähkinöillä ja parmesaanilla.

Kommentit (0)