Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 177 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Fatteh on hieman kuin Lähi-Idän nachopelti! Rapeaksi paahdetut pitaleipäkolmiot saavat päällensä herkullisen mausteista jauheliha-munakoisokastiketta sekä makuja raikastavaa tahini-limjogurttia.

Fattehissa pitaleivät esittävät nachojen osaa. Ne leikataan palasiksi ja paahdetaan rapeiksi uunissa.

Lautaselle aseteltujen pitaleipien päälle levitetään tomaattista ja mausteista jauheliha-munakoisokastiketta. Siinä maistuu muun muassa jauhettu korianteri, juustokumina ja chili.

Jauhelihakastikkeen päälle valutetaan ihanan pähkinäistä tahini-limejogurttia. Fattehin viimeistelevät tuoreet granaattiomenan siemenet, pinjansiemenet ja dukkah-mausteseos. Ei kun herkuttelemaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Fatteh eli jauheliha-munakoisodippi

Ainekset

4
pitaleipää
JAUHELIHA-MUNAKOISOKASTIKE
1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
400
g
naudan- tai karitsanjauhelihaa
1
pieni munakoiso
2
tl
jauhettua korianteria
2
tl
juustokuminaa
1
tl
kanelia
½
tl
kardemummaa
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
prk (400 g)
säilöttyjä kirsikkatomaatteja
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
paistamiseen rypsiöljyä
TAHINIJOGURTTI
2
valkosipulinkynttä
3
rkl
limettimehua
4
dl
turkkilaista jogurttia
2
rkl
tahinia
1
tl
suolaa
PÄÄLLE
1
dl
granaattiomenansiemeniä (tuoreesta hedelmästä tai pakaste)
3
rkl
pinjansiemeniä paahdettuna
2
rkl
vihreää dukkahia, esim. Mill & Mortar
muutama oksa minttua
(snack-kurkkua viipaloituna ja kevätsipulia hienonnettuna)

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Paista jauheliha ja sipulit pannulla öljyssä. Laita sivuun.

  2. Leikkaa munakoiso pieniksi kuutioiksi. Kuullota kuutiot kypsiksi pannulla öljyssä. Lisää korianteri, juustokumina, kaneli, kardemumma ja chili. Paista hetki sekoitellen. Lisää kirsikkatomaatit ja jauheliha. Anna porista keskilämmöllä ilman kantta välillä sekoitellen noin 20 minuuttia, kunnes kastike tiivistyy. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Leikkaa pitat kolmioiksi pellille. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

  4. Tee tahinijogurtti. Kuori ja hienonna valkosipulit. Purista limettimehu. Yhdistä ainekset.

  5. Irrota granaattiomenansiemenet (jos käytät pakastettuja, lisää ne kohmeisina). Paahda pinjansiemenet kevyesti pannulla.

  6. Levitä pitaleipäkolmiot tarjoiluvadille. Annostele päälle jauheliha-munakoisokastiketta. Lisää päällimmäiseksi tahinijogurtti. Viimeistele granaattiomenan- ja pinjansiemenillä, dukkahilla ja mintulla. Lisää halutessasi kurkkuviipaleita ja kevätsipulia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen
Nopea nuudeli-kanasalaatti on helppo ottaa evääksi sillä se maistuu myös kylmänä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Teriyaki-kanasalaatti

Ainekset

2
levyä ramennuudeleita
1
pkt (300 g)
kanasuikaleita
1
rkl
öljyä
2
rkl
teriyakikastiketta
1
ps
salaattisekoitusta
1
paprika
½
kurkku
pieni pala kaalia
1
dl
suolapähkinöitä
Kastike
1
limetin mehu
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
majoneesia
¾
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½–1
tl
chililastuja
½
rkl
(fariini)sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta ja pyyhi kanapalat. Ruskista palat pannulla öljyssä. Sekoita joukkoon teriyakikastike.
  3. Pilko paprika ja kurkku. Raasta kaali.
  4. Yhdistä salaattiainekset isossa kulhossa tai jaa valmiiksi neljään kannelliseen lounasrasiaan.
  5. Valmista kastike. Purista limetin mehu. Lisää ainekset kulhoon ja surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada kastiketta salaatin päälle.