Rapeaksi paistettua, ohueksi nuijittua porsaanfileetä, ananasta ja nappi grillivoita. Havaijinleikkeen resepti vie ajatukset 1980-luvulle, jolloin leikkeitä tarjottiin lähes jokaisessa ravintolassa.
Havaijinleike
Ainekset
Työvaiheet
-
Tee ensin maustevoi. Kuori ja purista valkosipulinkynsi voin sekaan. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Lusikoi maustevoi tuorekelmun päälle, kääri tangoksi ja laita jääkaappiin jähmettymään.
-
Leikkaa ulkofileeviipaleet pakastepussiin ja kahden elintarvikemuovin väliin ja nuiji hellästi noin puolen sentin paksuisiksi ohuiksi pihveiksi. Mausta liha suolalla ja pippurilla. Pyöräytä vehnäjauhoissa. Riko kananmunan rakenne ja kasta fileet munassa. Kieritä lopuksi korppujauhoissa.
-
Kuumenna pannussa öljyä ja voita. Kun rasva hieman ruskistuu, paista leikkeet pari minuuttia per puoli.
-
Paista ananasrenkaat lopuksi samassa rasvassa. Leikkaa grillivoista nappeja leikkeen päälle. Tarjoa havajinleike heti ananaksen, grillivoin ja esimerkiksi ranskalaisten tai perunamuusin kanssa.
Maustevoi ei kuulunut hawajinleikkeeseen -70 ja -80 luvuilla.
Ei niin, eikä tuo mitä kutsut leivitykseksi ole sitä vaan se on panerointia. Leivitys on pelkällä vehnä-tai muulla jauholla tapahtuvaa esim kala vaikkapa muikut leivitetään ruisjauhoilla, leikkeet siis yleensä paneroidaan tuolla jauho-kananmuna-korppujauhoilla. Tämä opetettiin jo ravintolakoulussa aikoinaan.
Tuosta ohjeesta puuttuu vielä kuohukerma, että saadaa kaikki terveellisen aterian perusosat kasaan. Mustapippuri, grillimauste ja valkosipuli ovat suomalaiseen ruokavalioon sopimattomia, vierasperäisiä aineita. Ne voi korvata vaikka lanttu- tai naurisraasteella. Ananasrenkaatkaan eivät kuulu suomalaiseen ruokapöytään, ne kotvataan esin happamilla omenasiivuilla ja tyrnimarjoilla. Jälkiruuaksi ruisjauhopitsa, jonka päällä puolukkasurvosta ja oululaista rössyä.