Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 100 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Kikhernelettujen päälle lastataan itse tehdyllä garam masala -seoksella maustettua jauhelihacurrya ja jogurttikastiketta. Älä säikähdä pitkähkön näköistä raaka-ainelistaa, sillä ruoka on helppo valmistaa.

Intialaistyylisistä kikherneletuista on olemassa useita erilaisia versioita. Oheisessa ohjeessa taikinaan lisätään kikhernejauhojen ohella vehnäjauhoja. Kananmunia ei tarvita lainkaan.  Valmistus on nopeaa, sillä taikina syntyy minuutissa ja turpoaa paistettavaksi puolessa tunnissa. Sillä aikaa ehtii valmistella täytteen.

Lettujen päälle lastataan tällä kertaa garam masalalla maustettua jauhelihacurrya ja jogurttista raita-kastiketta. Koska mausteseos valmistetaan itse, reseptin raaka-ainelista on melko pitkä. Sitä ei kuitenkaan kannata säikähtää, koska valmistus on yhtä helppoa kuin minkä tahansa jauhelihakastikkeen.

Jauhelihacurry maistuu hyvältä myös keitetyn riisin tai naan-leivän kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kikherneletut ja jauhelihakastike

Ainekset

2
dl
kikhernejauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
4
dl
vettä
Paistamiseen
rypsiöljyä tai kirkastettua voita
Täyte
1
salottisipuli
2
valkosipulinkynttä
1
miedohko chilipalko
1
rkl
raastettua inkivääriä
2
tl
jauhettua korianteria
2
tl
juustokuminaa
1
tl
kurkumaa
1
tl
savupaprikaa
500
g
naudan paistijauhelihaa
1
rkl
tomaattipyreetä
1
pieni prk (165 ml)
kookoskermaa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Raita-kastike
1
valkosipulinkynsi
¼
kurkkua
1
tomaatti
2
dl
turkkilaista jogurttia
½
tl
jauhettua korianteria
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa
½
tl
sokeria
tl
mustapippuria myllystä
Tarjoiluun
1
ruukku
korianteria

Työvaiheet

  1. Tee lettutaikina, Mittaa jauhot, suola ja vesi kulhoon. Vatkaa tasaiseksi. Anna turvota noin puoli tuntia.
  2. Tee jauhelihatäyte. Kuori ja hienonna sipulit. Kuutioi chilipalko. Kuori ja raasta inkivääri. Kuullota niitä öljyssä pannulla muutama minuutti sekoitellen. Lisää korianteri, juustokumina, kurkuma ja paprika. Paista hetki sekoitellen. Lisää jauheliha ja paista se kypsäksi. Lisää tomaattipyree ja kookoskerma. Kiehauta seos ja anna porista keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Valmista raita. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuori kurkku halutessasi. Poista kurkusta siemenet. Kuutioi kurkku. Kuutioi tomaatti. Yhdistä ne jogurtin kanssa. Lisää mausteet. Nosta viileään siksi aikaa, kun paistat letut.

  4. Kaada pannuun pieni tilkka öljyä sekä noin 1 dl lettutaikinaa. Kääntele pannua, jotta taikina leviää ohueksi kerrokseksi. Paista muutama minuutti molemmin puolin. Paista samoin loput letut.

  5. Tarjoa letut jauhelihacurryn ja jogurttikastikkeen kanssa. Viimeistele korianterilla.

Vinkki: Saat letuista gluteenittomia valmistamalla ne kokonaan kikhernejauhoista.

Kommentit (5)

Vierailija

Letut onnistuu hyvin ilman vehnäjauhoja ja sopii siten keliaakikoille ja vehnä- herkille. Siivilöi 200gr hienot kikhernejauhot kulhoon, lisää 440ml vettä sekoittaen hyvin puukauhalla, 2rkl oliiviöljyä ja 1tl suolaa. Sekoita tasaiseksi ja anna seistä 10min ennen paistamista.

Vierailija

Lisäys vielä edelliseen kommenttiini:  kikhernejauhoista tehdyt letut sopii hyvin myös uuniletuiksi, täytteeksi esim. kylmäsavulohi-ricotta-seos. Lettuja voi käyttää myös Piadinan tavoin kylmänä, väliin vaikka ricottaa, laadukasta täyslihaleikettä ja salaattia/rucolaa. 

Vierailija

Missä se garam masala on (paitsi otsikossa)?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hyvä kysymys, se on tuo maustekimara, joka muodostuu juustokuminasta, inkivääristä, korianterista ja kurkumasta. Erillistä mausteseosta ei siis tässä tapauksessa tarvita. Täydennän ingressiä, etteivät muut mieti samaa. 

Vierailija

Voihan sitä paistaa letut vehnäjauhojen sijaan kikhernejauhoista - siis jos haluaa syödä ruokaa joka maistuu pari viikkoa huoneenlämmössä muhineelta hernekeitolta. Joillain on kuitenkin vielä koronapandemiankin jälkeen makuaisti tallella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Carbonaran inspiroima ruusukaalipasta on syysiltojen lohturuokaa parhaimmillaan. Kokojyväsinappi antaa pastalle hauskan lisän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruusukaali-pekonipasta

Ainekset

300
g
ruusukaaleja
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
150
g
pekonia
2
kananmunaa
2
dl
parmesaania hienoksi raastettuna
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
kokojyväsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
½
ruukku lehtipersiljaa
LISÄKSI
400
g
nauhapastaa
1
dl
pastan keitinvettä

Työvaiheet

  1. Siisti ruusukaalien kannat. Poista tarvittaessa huonokuntoiset lehdet. Leikkaa ruusukaalit ohuiksi kiekoiksi.

  2. Kuori ja suikaloi sipuli. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Suikaloi pekoni. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Raasta parmesaani hienoksi.

  3. Laita pasta kiehumaan pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustettuun veteen.

  4. Laita pekoni kylmälle pannulle ja paista rapeaksi. Siirrä pekonit pannulta sivuun odottamaan.

  5. Kuullota sipulit pannulla öljyssä. Lisää ruusukaalit ja paista sekoittaen noin 5 minuuttia. Lisää pekonit. Mausta sinapilla, suolalla ja pippurilla. Hienonna lehtipersilja joukkoon.

  6. Kun pasta on sopivan kypsää, kauhaise keitinvettä talteen ja valuta pasta siivilässä. Kaada pasta ja ruusukaaliseos kulhoon ja sekoita. Lisää kananmunat voimakkaasti sekoittaen. Lisää pastan keitinvettä tarvittaessa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.