Hyppää pääsisältöön
Etusivu
Etusivu
Lue digilehtenä
Tilaa

Päävalikko

  • Reseptit
  • Artikkelit
  • Reseptihaku
Etusivu
Etusivu
Kirjaudu
Lue digilehtenä
Tilaa
Liha
Arjen nopeat
13:12 | 28.1.2015

Nakkipizza

Lisää omaan keittokirjaan
Teemu Leminen on lisännyt 38 reseptiä
Ohje ja kuva: Teemu Leminen

Tuhti nakkipizza maistuu lauantai-illalta vuonna 1993. Pizzan juju on makeantulinen sinappikastike, jota voi käyttää mainiosti myös salaatinkastikkeena.

Oletko ohutpohjaisen ja niukasti täytetyn italialaistyyppisen pizzan ystävä? Siinä tapauksessa tämä pizzaresepti ei ole sinua varten. Jos sen sijaan pidät muhkeasta, vähän 90-luvun tapaan täytetystä pizzasta, joka syödään yllättävän lisukkeen kanssa, voit jatkaa lukemista.

Bongasin tämän nakkipizzan ohjeen muutaman vuoden takaisesta Glorian Ruoka & Viinistä (7/2011). Napsahtavilla nakeilla, purjolla, paprikalla ja emmentaalilla täytetty pizza iski välittömästi nostalgiahermoon: tätähän täytyy kokeilla! Vaikka rakastan rapeapohjaisia ja kitsastellen täytettyjä pizzoja, joskus tilanteeseen sopii vielä paremmin mehevä, muheva ja konstailematon kotipizza.

Nakkipizza esiteltiin juttusarjassa, jossa ruokaihmiset jakoivat tärkeän ruokabravuurinsa ja kertoivat sen tarinan. Pizzan ohjeen antoi Nina Jansson, mutta itse ohje oli Ninan äidin Lea Plutènin luomus. Nakkipizza oli perheen jokaperjantainen traditio. Se hurmasi kaikki ja oli virallinen merkki siitä, että työviikko on nyt ohi ja on aika vaihtaa vapaalle.

Nakkipizzan tekee erityiseksi sen kanssa tarjoiltava sinappikastike. Olin itse hieman skeptinen kastikkeen suhteen (salaattikastiketta pizzan päälle, WTF?), mutta onhan tässä elämän aikana tullut jo syötyä pizzaa majoneesin, peston ja ties minkä kanssa, joten päätin antaa soosille mahdollisuuden.

Kannatti, koska makeantulinen sinappikastike toimi pizzan kanssa todella hyvin! Se toi särmää muuten lempeään kokonaisuuteen ja korosti tietty nakkien makua. Kokeilin myöhemmin sinappikastiketta myös salaatinkastikkeena, eikä sekään ollut yhtään hullumpi yhdistelmä. (Tosin olenkin erilaisten maustekastikkeiden himokäyttäjä.) Alkuperäisohjeessa pizzan päälle ripotellaan aromisuolaa (se sopi pizzaan täydellisesti). Jos lisäaineet kammottavat, voi tilalla varmasti käyttää myös yrttisuolaa.

Sellaisenaan nakkipizza on varsin lempeän makuinen. Mausteisempaan ruokaan tottunut voisi kuvailla sitä jopa pliisuksi. Mutta kun pizzan syö sinappikastikkeen kera ja maustaa ohjeen mukaan, on makuelämys hauska ja nostalginen. Aloin syödessä ajatella saunanjälkeisiä lauantai-iltoja joskus vuonna 1993. Välillä ihminen kaipaa tällaista pientä nostalgiatrippiä, ja koska aikakonetta ei ole vielä keksitty, on muistoihin palaaminen helpointa ruuan kautta.

Ai niin. Tähän pizzaan täytyy sitten ehdottomasti käyttää napsahtavia nakkeja. Kuorettomista nakeista tehty pizza on valju makukokemus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
4-6 annosta
30 min (+ taikina 12 t)
Helppo

Nakkipizza

Lisää kokoelmaan

Ainesosat

1
tlk
tomaattimurskaa
1
pkt
napsahtavia nakkeja (esim. HK)
1
purjo
1
paprika
3
tomaattia
1
ps
emmentalraastetta
oreganoa
paprikajauhetta
ripaus
Aromisuolaa

Vaiheet

  1. Tee taikina edellisenä iltana jääkaappiin. (Ohje alla.)
  2. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Laita tyhjä pelti uuniin.
  3. Kauli pizzapohja pellin kokoiseksi ja siirrä leivinpaperin päälle.
  4. Levitä tomaattimurska pizzapohjalle. Kuutioi nakit, purjo ja paprika kulhoon. Sekoita, ja levitä täyte pizzapohjalle. Lisää viipaloidut tomaatit ja juusto.
  5. Vedä pizza leivinpaperin avulla kuumalle uunipellille. Paista pizzaa noin 10-12 minuuttia.
  6. Mausta pizza oreganolla, paprikalla ja suolalla. Tarjoa sinappikastikkeen kanssa.

Pizzapohja

Ainesosat

3
dl
vettä
25
g
tuorehiivaa
(suolaa)
6
dl
jauhoja
3-4
rkl
oliiviöljyä

Vaiheet

  1. Liota hiiva (ja suola) haaleaan veteen. Lisää jauhot ja vaivaa kimmoisaksi, noin 5-10 minuuttia. Lisää lopuksi öljy. Kohota kannen alla jääkaapissa yön yli.

Sinappikastike

Ainesosat

1
dl
vettä
2
dl
sokeria
1
dl
sinappijauhetta (esim. Coleman's)

Vaiheet

  1. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää sokeri. Ota kattila levyltä. Vatkaa sinappijauhe sokeriliemeen. Anna jäähtyä; vatkaa aina välillä. Kastikkeesta tulee ketsuppimaisen juoksevaa.
  2. Kaada kastike pulloon, josta sitä on helppo annostella. Säilytä huoneenlämmössä.
Tilaa Glorian ruoka & viini
sinappikastike
nakkipizza
lasten suosikit
vappu
retroruoka

Suosituimmat

Karamellipossu joulukinkun jämistä

Perinteinen hernekeitto

Lyonin kana

Teresa Välimäen kylmäsavulohilaatikko

Riisipuuropannukakku

Reseptit

  • Uusimmat reseptit
  • 30 minuuttia
  • Aamiainen & brunssi
  • Finnhits
  • Gluteeniton deli
  • Grillaus
  • Jauhelihakierre
  • Juomat ja smoothiet
  • Jälkiruuat
  • Kemut
  • Kevyet & salaatit
  • Kot kot
  • Lasten suosikit
  • Leivät & piirakat
  • Nuuka kokki
  • Pastatehdas
  • Pihvi & BBQ
  • Päivän katiska
  • Sokerileipuri
  • Sporttiruoka
  • Säilöntä
  • Vegebaari
  • Viikonloppubistro
  • Vegaanisia herkkuja
Glorian ruoka & viini
Tilaa Lue digilehtenä

Social links

  • Facebook
  • Instagram
Etusivu

Footer menu

  • Evästeasetukset
  • Asiakaspalvelu
  • Evästekäytännöt
  • Haavoittuvuustietojen vastuullinen ilmoittaminen
  • Käyttöehdot
  • Mediaopas
  • Tietosuoja
  • Tilaa Glorian ruoka & viini
  • Toimituksen yhteystiedot
Digital magazine image
Digital magazine logo
Lue Glorian ruoka & viini laitteella kuin laitteella missä ikinä tahdotkin.
Lue digilehtenä
Glorian ruoka & viini
Tilaa

© Sanoma Media Finland Oy

Käyttäytymiseen perustuva mainonta
Vastuullista journalismia

Main menu sidebar

  • Reseptit
  • Artikkelit
  • Reseptihaku
Glorian ruoka & viini
Tilaa Lue digilehtenä

Sivupalkin ekstravalikko

  • Toimitus
  • Palaute
  • Lue Glorian ruoka & viini digilehdet.fi:ssä
  • Tilaa Glorian ruoka & viini