Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2158 reseptiä.
Linkitetty 277 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Aasialaisessa pikaruuassa mutkattomuus ei tarkoita mauttomuutta, päinvastoin. Simppeli liemi ja muutamat tarkkaan valitut sattumat riittävät makuilotulitukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nuudeli-lihapullakeitto

Ainekset

400
g
possunjauhelihaa
1
tl
punaista currytahnaa
1
tl
suolaa
Liemi
5
cm:n
pala inkivääriä
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
2
tl
punaista currytahnaa
8
dl
vettä
3
rkl
kalakastiketta
1
tlk (400 g)
kookosmaitoa
Lisäksi
100
g
riisinuudeleita
2
kevätsipulia varsineen
2
rkl
limetinmehua
1
l
salaattipinaattia
2
punaista chiliä
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa jauheliha, currytahna ja suola. Pyöritä taikinasta kostutetuin käsin suupalan kokoisia lihapullia leivinpaperin päälle odottamaan.
  2. Kuori ja hienonna inkivääri ja valkosipulinkynnet. Kuullota inkivääriä ja valkosipulia pari minuuttia öljyssä kattilassa, lisää currytahna ja jatka paistamista 1 minuutti. Lisää vesi ja kalakastike. Kiehauta liemi.
  3. Kypsennä lihapullia kiehuvassa liemessä noin 3 minuuttia. Nosta lihapullat liemestä reikäkauhalla lautaselle. Peitä lautanen foliolla.
  4. Lisää kookosmaito kattilaan. Kiehauta liemi. Lisää riisinuudelit ja keitä 4 minuuttia. 
  5. Hienonna kevätsipulit ja purista limetin mehu ja lisää ne kattilaan. Lisää myös pinaatti ja lihapullat keittoon. Kuumenna ruoka vielä kertaalleen mutta älä enää keitä. Hienonna chilit ja korianteri ja tarjoa ne keiton kanssa. 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2158 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Sami Repo

Kun lapa saa hautua uunissa yön yli, lopputuloksesta tulee uskomattoman mehukas. Tarjoa lisänä sipuli-pähkinähilloa sekä polentaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t + haudutus 12 t

Karitsan lapapaisti ja sipuli-pähkinähillo

Ainekset

1
karitsan lapa (noin 1½ kg)
2
rkl
hienoa merisuolaa
1
rkl
katajanmarjoja
1
rkl
juustokuminaa
2
tl
aniksensiemeniä
1
tl
fariinisokeria
1
kokonainen valkosipuli
5
dl
valkoviiniä
2
sipulia
Sipuli-pähkinähillo
2
dl
hasselpähkinöitä
5
pientä sipulia
3
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
voita
½
dl
vettä
¼
tl
suolaa
Polenta
8
dl
kana- tai kasvilientä
1
rkl
voita
3
dl
polentasuurimoja
½
dl
parmesaania raasteena
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni grillivastuksilla 225 asteeseen. Hiero lapa suolalla ja laita syvään uunivuokaan ulkosyrjä eli leimapuoli ylöspäin. Murskaa katajanmarjat morttelissa ja sekoita ne muiden kuivien mausteiden ja sokerin kanssa. Hiero seos lihan pintaan.
  2. Puolita kokonainen valkosipuli poikittain ja laita vuokaan leikkauspinnat ylöspäin. Kaada viini vuokaan ja laita uuniin 10–15 minuutiksi, kunnes lihan pinta on tummanruskea ja rapea.
  3. Ota vuoka uunista ja laske uunin lämpö 120 asteeseen. Paloittele sipulit muutamaan osaan ja lisää ne vuokaan. Kaada vuokaan noin 2 cm vettä. Peitä tiiviisti foliolla ja hauduta uunissa 10–12 tuntia.
  4. Siirrä liha pois vuoasta ja siivilöi liemi kasariin. Lisää tarvittaessa vettä niin, että lientä on noin 5 dl. Tarkista liemen maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai fariinisokeria. Jos liemessä on paljon rasvaa, voit jäähdyttää sen pakastimessa ja kuoria päälle jähmettyvän rasvan pois lusikalla.
  5. Tee sipuli-pähkinähillo. Paahda pähkinöitä kuivassa pannussa noin 5 minuuttia, kunnes ne saavat väriä. Kaada pähkinät lautaselle jäähtymään. Anna myös pannun jäähtyä hieman. Kuori sipuli ja suikaloi se ohuiksi renkaiksi, irrota renkaat toisistaan ja levitä pannuun. Lisää öljy ja kuullota 15 minuuttia keskilämmöllä, välillä sekoitellen. Älä anna sipuleiden ruskistua.
  6. Murskaa pähkinöitä hieman ja lisää ne ja voi sipuleiden joukkoon. Kun sipuleista on haihtunut neste, ne alkavat karamellisoitua ja ruskistua. Jatka paistamista, kunnes väri syvenee. Lisää vesi, kiehauta ja sammuta liesi. Vesitilkka pitää sipuli-pähkinähillon kosteana tarjoiluun asti. Mausta suolalla.
  7. Lämmitä liha 100-asteisessa uunissa ja kuumenna kastike tarvittaessa.
  8. Tee polenta. Kiehauta liemi kasarissa, lisää voi ja polentasuurimot. Keitä voimakkaasti sekoittaen. Kun seos alkaa puuroutua, laske lieden lämpö alimmalle tasolle ja jatka keittämistä 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää tarvittaessa vettä. Sekoita juusto polentaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa heti.

Huom! Valitse mahdollisimman rasvainen lapa, niin lihasta tulee oikein mehukasta.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 83 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Elvi Rista

Sitruunaiset kasvikset muuttuvat ateriaksi, kun tarjoat niiden kanssa uunimunia. Rapeutta keväinen annos saa paahdetuista pinjansiemenistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunimunat ja pikapaistetut vihreät kasvikset

Ainekset

600
g
vihreitä kasviksia, esimerkiksi parsaa, varsiparsakaalia ja herneenpalkoja
½
dl
ranskankermaa
4
kananmunaa
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
hiutalesuolaa, muutama kierros mustapippuria myllystä
4
rkl
paahdettuja pinjansiemeniä

Työvaiheet

  1. Keitä kasvikset napakan kypsiksi. Parsojen ja varsiparsakaalien keittoaika on noin 6 minuuttia ja herneenpalkojen 2 minuuttia. Valuta keitinvesi pois ja nosta kasvikset jääveteen odottamaan.
  2. Lusikoi ranskankerma pieniin kuppeihin. Riko munat ranskankerman päälle. Nosta kupit uunivuokaan. Kaada vuokaan sen verran kiehuvaa vettä, että vesi ylettää kuppien puoliväliin. Laita vuoka 175-asteiseen uuniin. Paista noin 15 minuuttia tai siihen asti, kunnes munat ovat hyytyneet. Ripottele päälle suolaa ja pippuria.
  3. Paista kasvikset nopeasti pannulla öljyssä. Mausta sitruunamehulla, kuoriraasteella, suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle pinjansiemeniä. Tarjoa kasvikset munien kanssa.

Kommentit (0)

Rouheinen ruisvuokaleipä on jotain aivan uskomattoman herkullista; täydellisen rukiista, siemenet tuovat mukavaa purutuntumaa. Tämä leipä on super helppo valmistaa, sillä sitä ei tarvitse edes vaivata. Tämän leivän teko onnistuu lapsiltakin, eikä se kaipaa seurakseen kuin sipaisun Oivariinia....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 leipä
Valmistusaika
10 min + kohotus 1 h + paistaminen 5o min
Vaikeustaso
Helppo

Rouheinen ruisvuokaleipä

Ainekset

2,5
dl
vettä
30
g
tuorehiivaa
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
kurpitsansiemeniä
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
ruisleseitä
1,5
tl
suolaa
2
rkl
siirappia
3
rkl
rypsiöljyä
2,5
dl
ruisjauhoja

Työvaiheet

Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi.
Liota joukkoon hiiva.
Mittaa joukkoon hiutaleet, siemenet ja leseet.
Sekoita taikinan joukkoon suola, siirappi ja öljy.
Viimeisenä sekoita joukkoon ruisjauhot.

Kaavi taikina voideltuun leipävuokaan.
Tasoita pinta kostutetuin sormin.
Peitä leivinliinalla ja anna kohota tunnin ajan.
Paista 200-asteisessa uunissa 50 minuuttia.
Kumoa leipä jäähtymään.
Varoitus! Tämä leipä on niin hyvää, että se "häviää" hetkessä! :)

Kommentit (2)

Vierailija

Vai viedä mummolaan.... Kunpa voisikin. Ehkä sitten ensi pääsiäisenä kun koronaviruksesta on päästy.

Oton leipomukset
Seuraa 
Liittynyt17.11.2019

Ajattelinkin, että leivän voi tässä tilanteessa viedä vaikkapa postilaatikkoon ja siten piristämään mummolan pääsiäistä.👍🏻

Helsingin Sanomat on lisännyt 83 reseptiä.
Linkitetty 101 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Bataatti ja nopeasti kypsyvä soijarouhe tekevät intialaisesta currysta ruokaisan. Soijarouhe imee maukasta kastiketta hyvin, mutta sitä ei kannata haudutella kastikkeen joukossa kuin viitisen minuuttia. Muuten kastike tukevoituu liikaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataatticurry

Ainekset

1
pieni bataatti
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
punainen tai vihreä chili
1
rkl
inkivääriä raastettuna
2
rkl
öljyä
500
g
paseerattua tomaattia
1
prk (250 g)
kookoskermaa
1
kasvisliemikuutio
2
tl
sokeria
1
tl
garam masalaa
1
tl
kurkumaa
1
dl
soijarouhetta
1
ruukku
korianteria

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi bataatti. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, viipaloi. Kuori ja raasta inkivääri.
  2. Paista sipulia ja valkosipulia öljytilkassa paistinpannulla muutama minuutti.
  3. Lisää pannulle bataattikuutiot, paseerattu tomaatti, kookoskerma, chili, inkivääri ja kasvisliemikuutio. Kiehauta.
  4. Mausta sokerilla, garam masalalla ja kurkumalla. Kypsennä keskilämmöllä 10–15 minuuttia bataattikuutioiden koosta riippuen, eli niin kauan, kunnes bataatit tuntuvat pehmeiltä ja kypsiltä.
  5. Lisää soijarouhe. Jatka kypsentämistä vielä 5 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Hienonna päälle korianteria. Tarjoa basmatiriisin tai naanleivän kanssa.

Kommentit (0)