Korealaiset salaattinyytit syödään rennosti käsin. Nyyttien täytteenä on riisiä, viipaloitua pihviä, kimchiä sekä kevätsipulikastiketta.
Pihvi-ssämit
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita pihvi, omenamehu, soija ja öljy pakastuspussiin. Murskaa valkosipulit joukkoon. Puristele pihviä marinadissa ja sulje pussi. Anna maustua jääkaapissa yön yli.
-
Ota pihvi marinadista huoneenlämpöön noin 2 tuntia ennen valmistamista. Tarkoituksena on, että liha temperoituu kunnolla ennen paistamista. Viipaloi kevätsipulit ja hienonna valkosipuli. Sekoita ne öljyn, soijan, etikan ja suolan kanssa.
-
Paista pihviä kuumassa pannussa 3 minuuttia/puoli. Anna pihvin levätä 10 minuuttia ennen viipalointia.
-
Kokoa salaatinlehdille keitettyä riisiä, viipaloitua pihviä, kimchiä ja kevätsipulikastiketta. Syö ssämit käsin.
Hyvin oudot määreet reseptissä. Erityisesti tuossa kevätsipulikastikkeessa. Myös puuroa tuntuu olevan aika runsaasti kun reseptissä valmistetaan vain yksi pihvi. Lisäksi käsittääkseni vain suklaata temperoidaan.
Tämä kuulostaa tosi herkulliselta aterialta. Minustakin lihaa on melko vähän neljälle, samoin myös kastiketta. Kimchiä tähän tosin tulee myös ja sehän on kosteaa. Riisin määrä on varmaan sopiva neljälle. Aion laittaa tätä huomenna mutta lihaa tulee kahdelle hengelle tuon yhden pihvin verran ja kastiketta teen kaksinkertaisen määrän. Jos sitä jää yli sen voi käyttää vaikka salaattiin. Lihaakin temperoidaan mutta siihen ei tarvita mitään konsteja vaan lihaa pidetään huoneenlämmössä jotta se tulee huoneenlämpimäksi ennen paistamista. Siitä onko tämä oikeastaan tarpeellista on nykyään eriäviäkin mielipiteitä mutta omasta mielestäni lihasta tulee maukkaampaa temperoituna.
Pihvin marinadi on tyypillinen korealainen Bulgogi-marinadi. Samalla voidaan marinoida myös possua ja broileria. Korealaisena voisin antaa vinkin puuroriisin keittämisestä. Puuroriisiä kannattaa huuhdella hyvin monta krt ja sitten huuhdeltua riisiä voi liottaa vedessä väht. tunnin, koska Suomessa myytävä riisi on todellakin kuivaa. Sitten kattilaan riisiä:vettä=1:1. Kun vesi alkaa kiehua, ota kansi pois ja pane liesi keskeiselle lämmölle. Odotetaan hetki ja kun vesi ei enää kiehu, kansi takaisin. Muutaman minuutin jälkeen kun vesi on imeytynyt riisiin, lämpö minimiin. Koko prosessi kestää alle 20min. toki riippuen riisin ja veden määrästä ja liedestä. Kun riisi on kypsä, sekoita riisiä ylösalaisin kattilassa. Tämä estää keitetyn riisin yhteen mössöön paakkuuntumisesta. Näin keitän riisiä korealaisittain puuroriiisistä enkä joutunut syömään puuroa.
Kiitos riisinkeitto-ohjeesta! Itse olen päätynyt lähes samaan yrityksen ja erehdyksen kautta. Kunnollista riisinkeitto-ohjetta on suomalaisilta kokkaussivuilta lähes mahdoton löytää. Näin ja tällä riisi-vesi suhteella keitän riisin riisinkeittimessä ja hyvää tulee.
Omenamehu epäilyttää. Tiettyjen hedelmien kuten aasialaisen päärynän, kiivin ja ananaksen tiedetään sisältävän liihaa mureuttavia entsyymejä. En ole kuullut, että omenamehu toimisi samoin.