Kodin Kuvalehti on lisännyt 542 reseptiä.
Linkitetty 411 keittokirjaan.
Ohje Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen

Kaikki samalla pellillä. Lihapullat saavat kaveriksi tomaatteja, kesäkurpitsaa ja rapeaa leipää, ja koko komeus kuorrutetaan mozzarellalla. Ei kun uuniin!

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Välimerellinen lihapullapelti

Ainekset

Lihapullat
1 1/2
dl
korppujauhoja
2 1/2
dl
vettä
600
g
jauhelihaa
1
muna
1 1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria rouhittuna
Lisäksi
600
g
kirsikkatomaatteja
1
pieni kesäkurpitsa
2
sipulia
1 (300 g)
vaalea leipä
3/4
dl
oliiviöljyä
1 1/2
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria rouhittuna
2
palloa
mozzarellaa
1
ruukku
basilikaa
Tarjoiluun
pestokastiketta

Työvaiheet

  1. Valmista lihapullamassa. Sekoita korppujauhot ja vesi kulhossa ja anna turvota pari minuuttia. Lisää jauheliha, muna ja mausteet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Huuhdo kirsikkatomaatit ja siirrä ne leivinpaperin päälle uunipellille tai isoon uunivuokaan. Paloittele kesäkurpitsa ja kuori ja viipaloi sipuli. Siirrä ainekset tomaattien joukkoon.
  3. Revi tai kuutioi leipä uunipellille. Valuta ainesten päälle öljy ja mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Muotoile lihapullat ja nostele ainesten päälle pellille. Revi lopuksi mozzarella ainesten päälle.
  5. Paista ruokaa 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes lihapullat ovat kypsiä ja muut ainekset paahtuneita.
  6. Koristele ruoka basilikan lehdillä ja tarjoa pestokastikkeen kanssa.

Kommentit (1)

Sessan17_2
Seuraa 
Liittynyt4.2.2017

Kuinka joku voi keksiä näin mauttoman ruoan ja saada näin valtavan palstatilan? Kokeilin eilen ja koiralle menee tänään. Isoäidin lihapullat pitävät pintansa, mitään välimerellistä tässä ei ollut.

Thread has been locked.
HannaMU on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Kaali kavereineen
Kaali kavereineen

Kaali, kurkuma, kumina - loistavat yhdessä! Neljäs K on kookosöljy.

Jostain tännepäin olevasta annoksesta tuli tämä idea mieleen, kirjoitin paperille muistiin...ja myöhemmin totesin, että kyllä, toimi!

Tässä laitoin mukaan pähkinöitä, parapähkinät olisivat varmaankin parhaita.
Seuraavaksi kokeilen kauralla.

Mutta siis oleellisuus on tuo 4:...

Annoksia
1
Valmistusaika
5 min + haudutus
Vaikeustaso
Helppo

Kaali ja kolme muuta

Ainekset

1
Rkl
Kookosöljy
1
Rkl
Kuminansiemenet
1
Tl
Jauhettu kurkuma
1
Sipuli
Pala
Valkokaalia

Työvaiheet

Määrät reseptissä ovat sinnepäin, ei mitattuja :)
Kookosöljyä pannulle, siihen kuminansiemeniä ja jauhettua kurkumaa. Anna näiden pyöriä hetken keskenään miedolla lämmöllä. Pilko sillä aikaa kaali ihan ohuiksi suikaleiksi ja halutessasi sipuli. Laita ne pannulle, ja lisää vielä aavistus vettä (vain niin, että tuo hieman kosteutta). Jätä kannen alle miedolle lämmölle joksikin aikaa. Ehkä 15 min? Mausta suolalla/herbamarella/maun mukaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1626 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tämä vegaaninen versio kaalilaatikosta valmistuu kattilassa jopa 25 minuutissa. Maukas makuyhdistelmä syntyy kikherneistä, kaurarouheesta ja kahdesta eri kaalista.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-kaalilaatikko

Ainekset

200
g
lehtikaalia
200
g
kiinankaalia
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl öljyä
4
dl
kasvislientä
dl
kaurarouhetta (esim. Myllärin gluteeniton)
½
dl
rusinoita
1
prk (300 g)
kikherneitä
2
rkl
siirappia
½–1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria
2
rkl
meiramia hienonnettuna
Puolukkaketsuppi
1
ps (200 g)
pakastepuolukoita
1/2
dl
sokeria
2
tl
valkoviinietikkaa
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

1. Ota ketsuppiin tulevat puolukat sulamaan.

2. Poista lehtikaalista kova keskiruoti. Suikaloi lehti- ja kiinankaalit. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Paista kaaleja ja sipuleita padassa öljyssä muutama minuutti. Tee kasvisliemi fondista tai kuutiosta. Lisää liemi, kaurarouhe ja rusinat pataan. Anna porista kannen alla 10–15 minuuttia tai kunnes kaura on kypsää.

3. Padan kypsyessä tee puolukkaketsuppi. Laita kaikki ketsupin aineet sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi.

4. Huuhtele kikherneet kylmällä vedellä ja lisää ne pataan. Mausta siirapilla, suolalla ja pippurilla. Anna ruuan kiehahtaa. Hienonna tuoretta meiramia valmiin ruuan joukkoon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1626 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Minuutit minimiin! Mehevä karitsalasagne käy uunissa vain hakemassa värin pintaan, sillä esivalmistelut on hoidettu hellalla. Ricottajuusto korvaa valkokastikkeen, ja tuore minttu viimeistelee alle puolessa tunnissa syntyvän makuelämyksen.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Puolen tunnin karitsalasagne

Ainekset

1
dl
pakastepinaattia
1–2
rkl
suolaa keitinveteen
2
rkl
minttua hienonnettuna
1
prk
ricottaa
voita vuoan voiteluun
8
lasagnelevyä
1
rs (250 g)
kirsikkatomaatteja
Kastike
400
g
karitsanjauhelihaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
400
g
tomaattimurskaa

Työvaiheet

1. Ota pakastepinaatti siivilään sulamaan. Laita iso kattilallinen (vähintään 4–5 l) vettä kuumenemaan. Mausta suolalla (1–2 rkl).

2. Tee kastike. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan paistinpannussa. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli ja lisää ne, tomaattipyree ja mausteet pannuun. Paista muutama minuutti. Lisää tomaattimurska ja kuumenna kunnes kastike kiehahtaa.

3. Hienonna minttu. Sekoita minttu, pinaatti ja ricotta pienessä kulhossa tasaiseksi.

4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka (noin 20 x 30 cm).

5. Keitä lasagnelevyt suolalla maustetussa vedessä kahdessa erässä, noin 3 minuuttia kerrallaan. Siirrä ison siivilän reunalle valumaan.

6. Levitä puolet jauhelihakastikkeesta vuokaan. Laita kastikkeen päälle neljä keitettyä lasagnelevyä. Levitä ricottaseos ja sen päälle loput keitetyt lasagnelevyt. Lusikoi loppu kastike vuokaan ja ripottele kirsikkatomaatit

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1626 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Hernekeitto on halpaa, se on helppoa ja älyttömän herkkua, kun teet keiton alusta asti itse.

Annoksia
6-8
Valmistusaika
3 t + herneiden liotus
Vaikeustaso
Helppo

Hernekeitto savupotkasta

Ainekset

500
g
kuivattuja (luomu)herneitä
3
l
vettä
1/2
savustettu sianpotka (500 g)
1
sipuli
1 1/2-2
tl
suolaa
(1 tl kuivattua meiramia)

Työvaiheet

  1. Huuhtaise herneet lävikössä ja jätä ne likoamaan kylmään veteen huoneenlämpöön yön yli (6-24 t).
  2. Laita herneet liotusvesineen kattilaan ja keitä noin 1 tunti. Kuori keittämisen alussa pintaan nouseva vaahto pois.
  3. Kun olet keittänyt herneitä noin tunnin, lisää sianpotka ja silputtu sipuli. Keitä vielä pari tuntia, kunnes herneet ovat pehmenneet ja keitto on paksua ja sakeaa. Mausta suolalla (ja meiramilla) vasta keittämisen loppuvaiheessa. Ota sianpotka pois kattilasta, anna jäähtyä hetki. Irrota lihat ja paloittele ne keittoon.
  4. Tarjoa keitto sinapin ja ruisleivän kanssa.

VINKKI Jos haluat, voit suolan sijaan lisätä keittoon 2 dl vahvaa kanalientä. Lisää liemi, kun keittoaikaa on jäljellä tunti.

Kommentit (5)

Käyttäjä8525
Seuraa 
Liittynyt8.2.2018

Minun mieleiseni nerhekeitto tulee savuluista! Herneille sama liotus, ja seuraavana aamuna keitän savuluut (laitan lipstikkaa mausteeksi). Jahka ovat kypsyneet, perkaan ne luista ja rustoista sekä paloittelen keiton joukkoon. Siis keitto on sipuleineen ja myöskin kuivattuine meirameineen muhinut jo hyvän tovin. Lihat sitten lisään joukkoon ja ellei lipstikan suola-aromi riitä, ripsautan suolaa - useimmiten ei tarvitse.

Keiton jälkkäriksi pitää ehdottomasti olla "plättyjä" ja vadelma-/mustikka-/mansikkahillova

Tämä on siis meidän perinneruokaa varsinkin helmikuun pakkasissa

Erbsensuppe

Ei muuten ole. Paras hernekeitto on saksalaistyylinen ja sisältää herneitten lisäksi porkkanaa ja perunaa. Sekaan voi heittää lisäksi jotain parempaa makkaraakin. Jollei itse viitsi valmistaa, sitä saa purkissa tietystä saksalaisesta ruokakaupasta.

Vierailija

Miksi ette kuori keiton pinnalle herneiden kypsyessä nousevia herneen kuoria? Äiti opetti aikanaan, että kuoret pitää myös kuoria keiton päältä. Lisäksi hän heitti sekaan myös muutaman kokonaisen maustepippurin. Niin ja yleensä paahtoi leivinuunissa luiset lihat. Ja hyvää oli, ihan varmasti!

herkkua koteihin

Tukevan täyttävä hernekeitto syntyy kuivatuista herneistä ja vanhasta joulukuusesta, tämä on myös ympäristöystävällinen  vaihtoehto. Muutaman oksan voi savustaa, miksei hiillostaakin, siitä  tulee lisäjengaa. Muista säästää osa neulasista keiton päälle siroteltaviksi, muistuttavatkin rosmariinia. Koristeet tulee ottaa etukäteen pois, paitsi omena. 

Asko_T

Kyllä tuossa herne kaveriaan ettii. Omaan keittooni tulee tuohon hernemäärään kaksi litraa nestettä. Hiukka palvikylkeä mukaan, kun hernarissaa kuuluu olla sellaisia läskiklönttejä mukana.