Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 44 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Sami Repo

Kun rapeaksi paahdettu leipä kohtaa grillatun, jälkimarinoidun munakoison, sinihomejuuston ja hieman roseeksi paistetun lampaanfileen, tulos on mitä ylellisin burgeri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 t 15 min + 4 t
Vaikeustaso
Vaikea

Lampaanfileeburgerit

Ainekset

4
sämpylää tai reilua palaa ciabattaa
400
g
grillattua lampaan ulkofileetä
4
dl
grillattuja kasviksia (ks. ohje)
4
rkl
sinappimajoneesia (ks. ohje)
8
viipaletta pekonia
4
viipaletta sinihomejuustoa

Työvaiheet

  1. Tee sinappimajoneesi. Grillaa lampaanfileet ja kasvikset ohjeen mukaan.
  2. Puolita sämpylät tai halkaise leivät. Paista niihin rapea pinta grillissä. Paista pekonit grillin parilatasolla tai paistinpannussa.
  3. Levitä majoneesi leiville. Nosta grillattuja kasviksia päälle. Viipaloi lampaanfileet ja nosta ne ja pekonit kasvisten päälle. Viimeistele sinihomejuustolla.

Grillatut lampaanfileet

Ainekset

400
g
lampaan ulkofileetä
Yrttimarinadi
1
valkosipulinkynsi
1
dl
hienonnettua rosmariinia, lehtipersiljaa ja/tai ruohosipulia
1 1/2
dl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunan mehua
1
tl
(sormi)suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi valkosipuli. Hienonna yrtit. Sekoita kaikki marinadin ainekset kulhossa.
  2. Laita lampaanfileet marinadiin ja anna maustua viileässä vähintään 4 tuntia. Kääntele muutaman kerran marinoitumisen aikana.
  3. Ota fileet vähintään 30 minuuttia ennen paistamista huoneenlämpöön. Pyyhi enin marinadi talouspaperilla. Paista fileet puolikypsiksi keskilämpöisessä grillissä, noin 4 minuuttia molemmilta puolilta. Parhaan tuloksen saat lihalämpömittarin avulla. Työnnä mittari fileen paksuimpaan kohtaan. Paista, kunnes mittari osoittaa 58 astetta.
  4. Kääri fileet noin 5 minuutiksi folioon vetäytymään ja leikkaa viipaleiksi.

 

Lampaanfileeburgerille sopii tumma, mahonginruskea vehnäolut, kuten kypsän hedelmäinen ja yrttinenFranziskaner Weissbier Dunkel, 3,73 e/0,5 e.

 

Juomasuositus: Oluessa maistuvat juureva maltaisuus ja vehnän kepeä hedelmäisyys. Se on mainio yhdistelmä lammaseburgerille. (Mikko Salmi)

Grillatut kasvikset

Ainekset

1
pieni kesäkurpitsa
1
pieni munakoiso
2
(suippo)paprikaa
Öljymarinadi
1
valkosipulinkynsi
1 1/2
dl
oliiviöljyä
(2
rkl
sitruunan mehua)
1
tl
(sormi)suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
¼
tl
chilirouhetta
muutama
timjaminoksa

Työvaiheet

  1. Kuori valkosipuli ja hienonna se mahdollisimman pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki marinadin ainekset kulhossa.
  2. Viipaloi kesäkurpitsa ja munakoiso ohuiksi viipaleiksi pituussuunnassa. Leikkaa paprikat muutamaan osaan.
  3. Grillaa munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleet sekä paprikat nopeasti molemmin puolin. Kääntele kasvikset kastikkeeseen. Voit tarjota kasvikset heti, mutta maku syvenee, mitä pidempään annat niiden maustua.

 

Vinkki! Kasviksia tulee enemmän kuin hampurilaisiin tarvitaan. Kasvikset käyvät grillatun lihan tai kalan kumppaniksi, osaksi alkupalapöytää tai vaikkapa salaatin joukkoon.

Sinappimajoneesi

Ainekset

1
huoneenlämpöinen kananmunankeltuainen
1
rkl
valkoviinietikkaa
2
rkl
dijoninsinappia
2
rkl
sokeria
¼
tl
(sormi)suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1–1 1/2
dl
huoneenlämpöistä rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Sekoita keltuainen, etikka, sinappi ja mausteet kulhossa.
  2. Lisää öljyä ensin tippa kerrallaan, koko ajan vatkaten. Kun majoneesi alkaa paksuuntua, valuta öljyä ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen.[ruutu id="1330667"]

Kommentit (1)

Käyttäjä208
Seuraa 
Liittynyt29.10.2014

Tämä herkku on kuulunut juhannusmenuuseen jos sen Glorian ruoka & viini -lehdessä julkaisusta alkaen. Resepti on alkuperäisestä muuttunut hieman. Pekonia ja homejuusto ovat jääneet pois ja lampaanfile on korvattu suuremmalle väkijoukolle helpommin valmistettavalla flank-stakella.

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Syyspata parhaimmillaan! Puolukan kirpeä hapokkuus on omiaan lampaanlihan kanssa. Myös vaalea vehnäolut antaa pataan raikkautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + haudutus 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Puolukkalammas

Ainekset

1,2
kg
luullista lampaanlapaa tai -niskaa
2
rkl
voita
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
sipulia
2
porkkanaa
5
valkosipulinkynttä
1
keskikokoinen purjo
3
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
tomaattipyreetä
2
dl
vehnäolutta
2–3
dl
vettä
1
rkl
lihafondia
2
tl
ruokosokeria
10
katajanmarjaa
8
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
3
dl
puolukoita

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha irti luista ja kuutioi liha. Säästä luut.

  2. Kuumenna voi pannulla ja ruskista lihapalat parissa erässä. Ruskista myös luut. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat. Kuori valkosipulinkynnet ja jätä ne kokonaisiksi. Halkaise ja huuhtele purjo. Leikkaa purjon valkoinen osa kahteen tai kolmeen palaan.

  4. Kuumenna öljy padassa ja kuullota siinä kasviksia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet ja saaneet väriä. Sekoita joukkoon tomaattipyree ja kuumenna hetki.

  5. Laita lihapalat, luut ja olut pataan. Kuumenna kiehuvaksi.

  6. Lisää vesi, lihafondi, sokeri, katajanmarjat, timjamit ja laakerinlehdet. Lisää vettä tarvittaessa (nestepinta ei saa ylittää lihan pintaa). Kuumenna kiehuvaksi ja peitä kannella.

  7. Anna padan hautua matalalla lämmöllä hiljaa poristen 2–3 tuntia, kunnes liha on aivan pehmeää. Lisää lopuksi puolukat ja kuumenna sen verran, että puolukat hieman pehmenevät. Tarkista maku.

ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Bataatista syntyy samettinen muusi mausteisten lihapullien kaveriksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mehevät lihapullat

Ainekset

400
g
naudan jauhelihaa
1
dl
kermaviiliä
2
rkl
korppujauhoja
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
½
dl
rusinoita
½
dl
persiljaa hienonnettuna
½
rkl
sitruunan kuorta raastettuna
1
rkl
öljyä
1
muna
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön.

  2. Sekoita kermaviilin joukkoon korppujauhot turpoamaan.

  3. Silppua sipuli ja valkosipuli, rusinat ja persilja. Raasta pestyn sitruunan kuori.

  4. Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä.

  5. Sekoita pyörykkätaikinan ainekset yhteen. Pyöritä massasta lihapullia ja paista ne pannulla kypsiksi.

Bataattimuusi

Ainekset

1
(800 g) bataatti
2
jauhoista perunaa
n. 2
dl
keitinvettä
50
g
voita
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele bataatti ja perunat. Keitä palat vähässä vedessä kypsiksi. Ota keitinlientä talteen.

  2. Soseuta juurekset. Lisää joukkoon keitinvettä, voi, sitruunamehu ja suola.

  3. Notkista ainekset muusiksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Muheva kerrosleipä on parempi kuin moni hampurilainen, mutta ihan pikaruokaa se ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
4–6 t
Vaikeustaso
Helppo

Grillikaslerleivät

Ainekset

2
kg:n pala
porsaan kasleria
Rub-mausteseos
4
rkl
fariinisokeria
1
rkl
suolaa
1
rkl
savupaprikajauhetta
1
rkl
sipulijauhetta
2
tl
cayannepippuria
½
tl
maustepippuria
Lisäksi
8
siivua vaaleaa maalaisleipää
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa
2
pihvitomaattia
2
suolakurkkua
1
punasipuli
1
ruukku salaattia

Työvaiheet

  1. Sekoita rubin ainekset ja hiero mausteet lihan pintaan. Anna maustua huoneenlämmössä tunnin tai pari.
  2. Kuumenna grilli tai valmista hiillos, siirrä hiillos grillin toiselle laidalle, laita toiselle puolelle grilliin rasvapelti valmiiksi.
  3. Grillaa ensin lihan pinnat kiinni suoralla lämmöllä. Laita lihaan sisälämpömittari ja siirrä liha epäsuoraan lämpöön ritilälle rasvapellin päälle.
  4. Kypsennä 2–4 tuntia. Pidä grillin lämpötila koko ajan alle 160 asteessa. Kypsennä, kunnes lihan sisälämpötila on 85–88 astetta.
  5. Ota liha grillistä, kääri folioon ja anna vetäytyä tunnin verran.
  6. Leikkaa liha. Siivuta leipä. Voitele leipä tuorejuustolla.
  7. Laita leivän väliin tomaattia, suolakurkkua ja sipulia siivuina, salaattia sekä reilusti lihaa.

Vinkki! Kokeile lisätä kypsennyksen ajaksi grilliin savustuspuruja.

ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Nyhtöpossu ja grillatut kasvikset tarjoillaan tortillojen kera.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
noin 2 t + marinointi 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Meksikolainen nyhtökasleri

Ainekset

noin 800
g
porsaan kasleria
2
valkosipulinkynttä
1
tlk
ananasta
½
dl
öljyä
2
rkl
soijaa
2
rkl
balsamiviinietikkaa
1
rkl
siirappia
1
tl
suolaa
LISÄKSI
2
sitruunaa
2
tomaattia
1
tlk
ananasrenkaita
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
makea sipuli
1
ruukku korianteria
1
pkt
minitortillalettuja

Työvaiheet

  1. Viillä lihan pintaan ristiviillot ja laita se suljettavaan muovipussiin.

  2. Hienonna valkosipulit. Laita ananas mehuineen sauvasekoittimen kulhoon. Lisää valkosipulit, öljy, soija, etikka, siirappi ja suola. Soseuta.

  3. Kaada marinadi lihan päälle. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai yön yli.

  4. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos. Pyyhi ylimääräinen marinadi lihan pinnalta. Paista lihaa niin, että saat sen pintaan kauttaaltaan kauniin paistovärin.

  5. Pienennä grillin lämpö minimiin tai siirrä hiiligrillissä hiilet grillin toiseen laitaan.

  6. Paina lihaan paistomittari. Kypsennä lihaa epäsuoralla lämmöllä, kunnes sisälämpötila on 85 astetta.

  7. Ota liha grillistä ja anna sen vetäytyä folioon käärittynä 15 minuuttia. Revi kypsä liha haarukalla suikaleiksi.

  8. Halkaise sitruunat ja tomaatit. Ota ananasrenkaat liemestä. Sivele tomaatit, sitruunanpuolikkaat ja ananasrenkaat öljyllä ja grillaa niitä muutaman minuutin ajan. Paista tomaatit ja sitruunat vain leikkauspinnan puolelta, ananakset molemmin puolin.

  9. Tarjoile liha pehmeiden tortillalettujen, grillatun ananaksen ja tomaatin, hienonnetun sipulin ja korianterin kanssa. Purista pinnalle mausteeksi sitruunamehua.