Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1778 reseptiä.
Linkitetty 164 keittokirjaan.
OHJE Kasmir KUVA Tuomas Kolehmainen

Muusikko Kasmirin lempilihapullat maistuvat Kreikalta. Muhkean maun tuovat fetajuusto, valkosipuli, aurinkokuivatut tomaatit ja yllätyksenä harissatahna. Kokeile myös kukkakaalirisottoa!

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Harissa-fetalihapullat

Ainekset

700
g
naudan jauhelihaa
2
kananmunaa
1
dl
chili-paprikaranskankermaa
2-3
rkl
harissatahnaa
1
tl
suolaa
100
g
fetaa
1/2
ruukkua lehtipersiljaa
1
dl
aurinkokuivattuja tomaatteja

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Laita jauheliha, kananmunat, ranskankerma, harissa ja suola kulhoon ja sekoita taikinaksi. Murusta feta ja hienonna persilja joukkoon. Lisää aurinkotomaatit (säästä öljy) ja sekoita tasaiseksi.
  2. Muotoile taikina tomaattien öljyssä kostutetuin käsin isoiksi pulliksi leivinpaperin päälle pellille. Kypsennä uunissa noin 20 minuuttia.
  3. Tarjoa risoton (ks. ohje alhaalla) kanssa ja ripottele fetaa tai pecorinoa päälle.

Kukkakaalirisotto

Ainekset

1
keskikokoinen kukkakaali
1
(hopea)sipuli
1
solovalkosipuli eli yksikyntinen valkosipuli
3
rkl
oliiviöljyä
2
dl
valkoviiniä
2
dl
kuohukermaa
150
g
pecorinojuustoa
1/2
sitruunan mehu
50
g
voita
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Nypi kukkakaalin nuput sormin niin pieneksi muruksi kuin kykenet ja hienonna varret veitsellä. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Raasta pecorinojuusto.
  2. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää kukkakaali ja kääntele hetki. Älä ruskista kukkakaalia, jotta risotosta tulee kauniin valkea. Lisää valkoviini ja anna hautua muutama minuutti ilman kantta, kunnes viini on imeytynyt.
  3. Lisää kerma ja pecorinoraaste ja hauduta suurin osa nesteestä pois. Purista sitruunan mehu risottoon mausteeksi. Lisää viimeiseksi voi ja suola sekoittaen.

(4 annosta, 30 min)

Me Naiset on lisännyt 868 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Sujauta pastaan suppilovahveroiden seuraksi omenakuutioita ja rapsakkaa pekonia. Helppo kastike syntyy vikkelästi sillä aikaa, kun pasta kiehuu.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Suppilovahvero-omenapasta

Ainekset

300
g
nauhapastaa
2
l
vettä
2
tl
suolaa
1
l
suppilovahveroita
2
omenaa
1
punasipuli
1
valkosipulinkynsi
2
dl
raastettua parmesaania
1
pkt (180 g)
pekonia
2
rkl
ruokaöljyä
10
lehteä
tuoretta salviaa
1/2–1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.
  2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.
  3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.
  4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1778 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Paahtaminen kannattaa! Tämän keiton pehmeä ja pyöreä maku syntyy uunissa paahdetuista paprikoista, pavuista ja kermasta.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paprika-valkopapukeitto

Ainekset

4
punaista paprikaa
2
banaanisalottisipulia
1
rkl
öljyä
1/2
tl
savupaprikajauhetta
1
prk (n. 400 g)
valkoisia papuja (tomaattikastikkeessa)
6
dl
vettä
1
kasvisliemikuutio
1/2
dl
limettimehua
1 1/2
dl
kermaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1/2
tl
suolaa
Lisäksi
1
pkt
Amerikan pekonia
2
rkl
yrttejä hienonnettuna (basilika, rosmariini)

Työvaiheet

  1. Laita uuni päälle grillivastuksille. Halkaise paprikat ja poista siemenkota. Laita puolikkaat uunipellille kuoripuoli ylöspäin. Paahda paprikoita grillivastusten alla 2–3 minuuttia tai kunnes niiden pinta kuplii.
  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna öljy kattilassa. Paista siinä sipuleita ja savupaprikaa pari minuuttia. Lisää paprikanpuolikkaat, pavut kastikkeineen, vesi ja liemikuutio. Keitä keittoa miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia.
  3. Keiton kypsyessä kuutioi pekoni ja paista pannussa rapeaksi. Hienonna yrtit ja lisää ne pekonisilpun joukkoon.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää limettimehu ja kerma, ja anna keiton kiehahtaa. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Jaa keitto lautasille ja lusikoi pekoni-yrttiseosta pinnalle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1778 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Serranokinkulla vyötetyt haukirullat maistuvat ihanasti salvialta ja sinapilta. Samassa vuoassa kypsyvät mehevät lisukekasvikset.

Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Serrano-haukirullat

Ainekset

800
g
haukifilettä
2
rkl
karkeaa maalaissinappia
1 + 1
tl
suolaa
8-12
salvianlehteä
1
pkt (100 g)
serranokinkkua
2
porkkanaa
2
punasipulia
1
rs(250 g)
kirsikkatomaatteja
2
dl
oliiveja
2 + 1
rkl
öljyä
1
rk
balsamiviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Leikkaa filee ruodottomaksi: aseta se leikkuulaudalle (nahaton) nahkapuoli alaspäin. Viillä varovasti terävällä veitsellä aivan ruotorivin vierestä veitsenterällä ruotoja tunnustellen. Tee samoin ruotorivin toisella puolella.
  3. Pyyhi fileepalat kuiviksi ja jaa ne neljäksi annospalaksi. Sivele sinappia pintaan ja mausta kalapalat 1 tl:lla suolaa. Laita salvianlehtiä päälle ja kääri kala rullalle. Kääri kinkkuviipaleet tiiviisti kalarullien ympärille.  
  4. Kuori porkkanat ja leikkaa ne pitkittäin neljään osaan. Kuori ja viipaloi sipulit.
  5. Yhdistä porkkanat, sipulit, tomaatit ja oliivit laakeassa uunivuoassa. Mausta 1 tl:lla suolaa. Pirskota 2 rkl öljyä ja balsamiviinietikka päälle. Laita kalarullat vuokaan vihannesten päälle ja sivele pinta öljyllä. Kypsennä uunissa 20–25 minuuttia, kalapalojen paksuudesta riippuen.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 561 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Pia Inberg

Gluteeniton pullataikina onnistuu helposti taikinakoukuilla, yhden kohotuksen taktiikalla. Saat siitä ihanan pohjan puolukkapiirakalle. Viimeistele syksyinen piirakka toffeesattumilla.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
45 min + 40 min kohoaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton puolukkapeltipulla

Ainekset

3
dl
maitoa
1
ps
kuivahiivaa
6
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1
dl
sokeria
2
tl
psylliumia
2
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
125
g
pehmeää voita
Täyte
300
g
ranskankermaa
2
munaa
1/2
dl
vaniljasokeria
3
dl
puolukoita
1/2–1
prk (397 g)
karamellisoitua kondensoitua maitoa
1/2
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita kuivahiiva ja puolet jauhoista. Vatkaa jauhoseos, sokeri, psyllium, kardemumma ja suola maidon joukkoon. Anna taikinan levätä liinalla peitettynä 5 minuuttia, kunnes pinnalla näkyy kuplia.
  2. Lisää loput jauhot ja voi. Vaivaa taikina tasaiseksi sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Kumoa taikina leivinpaperin päälle ja taputtele pellin kokoiseksi levyksi. Käytä apuna gluteenittomia jauhoja. Anna kohota liinan alla puoli tuntia.
  3. Sekoita ranskankerma, munat ja sokerit keskenään. Levitä seos pohjan päälle.
  4. Tiputtele pinnalle pieniä nokareita karamellisoitua maitotiivistettä eli toffeeta. Vedä nokareiden päältä kevyesti veitsellä, jotta ne marmoroivat täytteen. 
  5. Ripottele toffeesilmien lomaan puolukoita. Paista 200-asteisen uunin alaosassa 22–25 minuuttia.
  6. Viimeistele ripottelemalla toffeesilmien päälle suolakiteitä ennen tarjoilua.

Kommentit (2)

gluteeniton kasvis

olen ihmetellyt miksi suomalaisissa ruokaohjeissa käytetään aina valmista gluteenitonta jauhoseosta ??  Onhan se tietysti helppa, mutta eikö olisi paljon hienompaa kun oikeasti tietäisi mitä jauhoja käyttää ! esim maissi, riisi, tattari, manteli tai jopa herneestä jauhettuja jauhoja ja sitkokseksi xantan gumia, omenahilloa, kurpitsaa .. Nyt meistä jokainen joutuu itse yksiksensä mittaamaan ja testaamaan mitkä jauhot maistuu parhaalta jos ei halua tai voi valmisjauhoja käyttää (eikä tieto leviä )  :(

-Olkoon mieli luova keittiön kaapin sisältö katsottaessa -

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos hyvästä kommentistasi! Olisi varmasti varaa käyttää gluteenittomia jauhoja laajemminkin (suolaisissa leivonnaisissamme tällaisia ohjeita on enemmän, esim. sämpylät, kvinoapizza, siemennäkkäri). Kysymykseesi voin vastata tämän ohjeen osalta. Vaalealla perusjauhoseoksella saa parhaiten alkuperäistä, vehnäjauhoilla tehtyä leivonnaista muistuttavan taikinan ja sitä löytyy useammalta merkiltä, (esim. Sunnuntai, Semper, Pirkka) jolloin sitä on myös hyvin saatavilla eri puolilla Suomea. Jauhoseoksen koostumus vaihtelee hieman merkin mukaan, mutta sopivat kaikki tämänkaltaisiin ohjeisiin. Hienoa on, että gluteenittomien jauhojen valikoima ja saatavuus paranevat koko ajan. Otamme toiveesi onkeemme!