Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2924 reseptiä.
Linkitetty 64 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Korkkaa stout-olut ja kaada se possunfileelle, jonka pintaan olet ensin hieronut timjamin- ja rosmariininlehtiä. Muutama tunti ja filee on valmis grilliin. Sivele kypsä liha vielä olutsiirapilla, ennen kuin viipaloit sen pähkinäisen pottusalaatin rinnalle. Vau, mitä makuja!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 min + 4 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Olutmarinoitu grillipossu ja juuriselleri-perunasalaatti

Ainekset

1
(n. 600 g) possun sisäfilee
5
timjaminoksaa
2
rosmariininoksaa
1
plo
(0,33 l) stout-tyyppistä olutta (esim. Teerenpelin Mokkamatti)
5
kierrosta
mustapippuria myllystä
2
tl
suolaa
Lisäksi
olutsiirappia

Työvaiheet

  1. Tee juuriselleri-perunasalaatti mielellään jo edellisenä päivänä (ks. ohje).
  2. Puhdista possunfileestä kalvot. Laita filee kapeaan suorakaiteen muotoiseen astiaan. Irrota yrttien lehdet ja hiero ne fileen pintaan. Kaada olut astiaan ja anna fileen marinoitua vähintään 4 tuntia, viimeinen tunti huoneenlämmössä.
  3. Keitä olutsiirappi (ks. ohje).
  4. Kuivaa ja puhdista yrtit fileestä. Jos käytät paistolämpömittaria, työnnä sen kärki fileen paksuimpaan kohtaan. Kuumenna grilli todella kuumaksi ja grillaa filee kauttaaltaan, kunnes se tuntuu kimmoisalta tai mittari näyttää 59 astetta. Tähän menee noin 8–12 minuuttia.
  5. Mausta kypsä filee suolalla ja pippurilla. Anna sen vetäytyä 10 minuuttia suojaisassa paikassa.
  6. Voitele filee olutsiirapilla ennen tarjoamista.

Olutsiirappi

Ainekset

2
plo
stout-tyyppistä olutta (esim. Teerenpelin Mokkamatti)
1
timjaminoksa
4
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Yhdistä ainekset kattilassa. Keitä kasaan siirapiksi, noin 10–15 min. Jos käytät paistolämpömittaria, siirappi on valmista kun sen lämpötila on 106 astetta.

Juuriselleri-perunasalaatti

Ainekset

2
salottisipulia
2
dl
oliiviöljyä
2
rkl
omenaviinietikkaa
8
uutta perunaa
1
pieni juuriselleri
vettä keittämiseen
1-2
tl
suolaa
n. 1
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
kapriksia
1/2
pnt
kevätsipulinvarsia
5
rakuunanoksaa
100
g
mustaleimaista emmentalia

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele salottisipulit ja kuullota niitä oliiviöljyssä 10 minuuttia. Lisää etikka ja kiehauta. Laita sivuun.
  2. Pese ja puolita perunat. Kuori ja paloittele juuriselleri perunanpuolikkaiden kanssa samankokoisiksi paloiksi. Laita vesi kiehumaan ja lisää suola. Keitä peruna- ja juuriselleripaloja kiehuvassa suolavedessä 10–12 minuuttia, kunnes ne ovat al dente. Kaada vesi pois.
  3. Lisää oliiviöljy-salottisipuli-etikka juuresten joukkoon. Anna jäähtyä.
  4. Paahda saksanpähkinöitä hetki grillissä tai uunissa ja lisää ne salaattiin. Hienonna kaprikset, sipulinvarret ja rakuuna joukkoon. Kuutioi juusto salaattiin. Mausta salaatti mustapippurilla. Anna maustua jääkaapissa mielellään yön yli.

Kommentit (1)

Vierailija

Muuten hyvää, mutta olutsiirappi oli kitkerää, 

Onneksi tuli maistettua ennen kuin olisin sivellyt lihalle.

Possu maistui ilman siirappiakin :-)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2924 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Tuomas Kolehmainen ja Mikko Hannula

Tasaisen suolauksen ja lihan mehevyyden saa aikaan liottamalla kokonaista broileria valkoviinillä maustetussa suolaliemessä ennen kypsennystä. Mangoldin sesonki alkaa lähempänä elokuuta, mutta sen voi korvata musta- tai lehtikaalilla. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 t + 24 t liottaminen
Vaikeustaso
Helppo

Suolakylpykana ja mangoldia

Ainekset

1
kokonainen kana tai broileri
SUOLAKYLPY
1
l
vettä
6–7
rkl
karkeaa merisuolaa
2
sipulia
4
valkosipulinkynttä
1
sitruuna
5
laakerinlehteä
1
tl
mustapippureita
6
dl
kuivaa valkoviiniä (jääkaappikylmää)
BROILERIN SIVELYYN
50
g
voita huoneenlämpöisenä
1
tl
suolaa
2
valkosipulin kynttä
sitruunan mehu
sitruunan mehu
KERMASSA MUHENNETTU MANGOLDI
1
nippu (n. 250 g)
mangoldia tai mustakaalia
2
rkl
oliiviöljyä
valkoviiniä
dl
valkoviiniä
2
dl
kuohukermaa
4
valkosipulinkynttä
n. 2
tl
suolaa
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita broileri suolaliemeen maustumaan ruoanvalmistusta edeltävänä päivänä. Laita vesi ja suola kattilaan, pilko sekaan sipuli kuorineen ja lisää muutamaan osaan pilkotut valkosipulin kynnet, viipaloitu sitruuna sekä laakerinlehdet ja mustapippurit. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä minuutti. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Huuhtele broileri sisältä ja ulkoa kylmällä vedellä. Taputtele pinta kuivaksi talouspaperilla. Laita se isoon metalliseen tai keraamiseen kulhoon.

  3. Kaada kylmä viini kattilaan suolaliemen sekaan ja liemi broilerin päälle. Laita broilerin päälle lautanen painoksi jotta se pysyy nesteen pinnan alla ja nosta astia jääkaappiin vuorokauden ajaksi (24 t).

  4. Nosta broileri suolaliemestä ja kaada liemi pois. Taputtele broilerin pinta talouspaperilla kuivaksi. Leikkaa broileri keittiösaksilla vatsapuolelta halki ja levitä auki. Jätä huoneenlämpöön grillin valmistelun ajaksi.

  5. Yhdistä broilerin sivelyvoin ainekset pienessä kulhossa. Hienonna mangoldi ja valkosipulinkynnet.

  6. Laita broileri ensin suoraan lämpöön nahkapuoli alaspäin. Pyörittele broileria grillissä niin, että nahka ruskistuu kaikkialta. Käännä broileri ja sivele juuri ruskistetulle nahkalle voiseosta. Grillaa muutama minuutti niin, että linnun ontelopuoli myös ruskistuu hiukan.

  7. Käännä taas broileri nahkapuoli alaspäin, sivele juuri grillatulle pinnalle voiseosta ja siirrä broileri grilliin epäsuoraan lämpöön jatkamaan kypsymistä. Käännä broileri muutaman minuutin välein ja sivele aina esiin käännetty puoli voiseoksella.

  8. Valmista broilerin kypsyessä mangoldi joko suoraan grillissä tulenkestävässä pannussa tai kaasugrillin sivupolttimolla. Kuumenna laakeassa, korkeareunaisessa pannussa oliiviöljyä ja täytä pannu mangoldilla. Paistele nostellen mangoldia pihdeillä, kunnes se alkaa pehmetä ja kutistua. Lisää mangoldia sitä mukaa, kun pannuun mahtuu lisää. Kun yli puolet mangoldista on pannussa, kaada joukkoon valkoviini ja kerma. Kiehauta ja jatka paistamista ja kääntelyä. Lisää samalla loputkin mangoldista. Hienonna valkosipuli ja lisää lopuksi joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja anna kypsyä hiljaa. Mangoldin voi syödä joko rapsakkana tai täysin pehmeäksi haudutettuna, se on makuasia.

  9. Grillaa kokonaista broileria n. 30 minuuttia. Se on kypsää, kun reisipalan sisälämpötila on paksuimmasta kohdasta 75 astetta. Peitä broileri foliolla ja anna levätä 10 minuuttia (lepuutuksen aikana sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen). Paloittele lintu ja asettele vadille, muhennetun mangoldin päälle.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1471 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Grillissä paahtunut sokeri tekee valmisdonitseista ihanan kakkumaisia ja rapeita. Eksoottista vivahdetta saat käyttämällä thaibasilikaa hillon joukossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut donitsit

Ainekset

8
kaupan valmista sokeri- kuorrutettua donitsia
1
dl
vadelmahilloa
2
rkl
hienonnettua (thai)basilikaa
LISÄKSI
tuoreita vadelmia, kermavaahtoa

Työvaiheet

  1. Halkaise donitsit. Paista niille raidat kuumassa grillissä.

  2. Sekoita vadelmahillo ja hienonnettu (thai)basilika, sivele donitsien halkaisupinnoille. Täytä kermavaahdolla ja tuoreilla vadelmilla. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1471 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Chilillä maustettu kapriskastike sopii erinomaisesti grillatulle kesäkurpitsalle sekä myös vaaleille kaloille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu kesäkurpitsa-halloumisalaatti

Ainekset

3
keskikokoista kesäkurpitsaa
öljyä ja ripaus suolaa
2
pkt (noin 300 g)
halloumi-tyyppistä juustoa (esimerkiksi Juustoportin Halla)
KAPRISKASTIKE
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
mietoa chiliä
1
pieni prk (35 g)
pikkukapriksia
¾
dl
oliiviöljyä
1
ison sitruunan mehu ja kuoriraaste
2
rkl
vettä
noin ½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Puolita kesäkurpitsat pituussuunnassa tai leikkaa pienempiin paloihin. Lorauta hieman öljyä leikkuupinnoille ja ripottele suolaa ja pippuria. Viipaloi halloumi.

  2. Tee kapriskastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet, hienonna chili. Valuta kaprikset. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

  3. Grillaa kesäkurpitsoja noin 4 minuuttia leikkuupinta alaspäin, käännä ja jatka noin 3 minuuttia. Lisää tässä vaiheessa halloumi grilliin ja grillaa muutaman minuutin ajan.

  4. Siirrä kesäkurpitsa ja halloumi tarjoiluvadille ja ripottele osa kapriskastikkeesta päälle. Tarjoa loput erikseen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2924 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste ja Kasmeera Lokuge KUVA Panu Pälviä

Nopeasti valmistuva pasta maustuu chilillä ja chorizolla. Kastike syntyy sulatejuustosta, joka on täyteläinen pari makkaralle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vartin hurmauspasta

Ainekset

300
g
pennepastaa
2
paprikaa
2
sipulia
1
tulinen punainen chili
½
ruukku tuoretta basilikaa
125
g
chorizo-makkaraa (kestomakkaratyyppistä)
200
g
maustamatonta sulatejuustoa
tl
suolaa)

Työvaiheet

  1. Laita pasta kypsymään suolalla maustettuun veteen (1 tl suolaa/1 l vettä).

  2. Poista paprikoista kannat ja siemenet. Paloittele paprikat. Kuori ja suikaloi sipulit. Poista chilistä kanta ja halutessasi myös siemenet. Hienonna chili ja basilika. Halkaise ja leikkaa chorizo viipaleiksi.

  3. Paista chorizoa, paprikoita, sipulia ja chiliä pannulla noin 5 minuuttia, kunnes paprikat ovat hieman pehmenneet. Sekoita sulatejuusto joukkoon ja kuumenna. Lisää suolaa tarvittaessa.

  4. Valuta kypsä pasta ja yhdistä se kastikkeen kanssa. Lisää basilika. Tarjoa heti.

Vinkki Voit käyttää myös valmiiksi viipaloitua, leikkeleeksi tarkoitettua chorizoa.

Kommentit (0)