Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 184 keittokirjaan.
OHJE Jouni Toivanen KUVA Panu Pälviä

Unohda taikinan vaivaus ja säilytä jauhelihan "syyt" ehjinä, niin saat täydellisen burgerpihvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + sämpylöiden leipominen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Elämäsi paras perusburgeri

Ainekset

4
burgerisämpylää
Pihvit
800
g
jauhettua naudanlihaa
½
tl
merisuolaa myllystä
2
rkl
auringonkukkaöljyä
40
g
voita
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
1
dl
hampurilaiskastiketta (ks ohje alla)
2
dl
amerikansalaattia suikaloituna
1
hopeasipuli
2
isoa
kypsää tomaattia
2
suolakurkkua (esim. Myrttinen)
8
viipaletta
kotimaista cheddaria

Työvaiheet

  1. Tee ensin burgerisämpylät (katso ohje täältä) ja hampurilaiskastike valmiiksi ohjeen mukaan. Valmistele muut täytteet: suikaloi amerikansalaatti ja huhtele se nopeasti kulhossa, jossa on jäävettä.
  2. Kuori ja viipaloi sipuli, ja ryöppää viipaleet nopeasti kiehuvassa vedessä, 10 sekuntia riittää. Viipaloi tomaatit. Viipaloi kurkut vinottain.
  3. Ripottele suola tasaisesti jauhelihan pinnalle. Muotoile jauheliha varovasti paksuksi lyhyeksi pötköksi niin, että lihamyllyn tekemät "syyt" asettuvat pitkittäin ja säilyvät ehjinä. Pötkön halkaisijan tulisi olla sama kuin sämpylöiden halkaisijan. Leikkaa pötkö terävällä veitsellä neljäksi pihviksi.
  4. Laita uuni ja grillivastus kuumenemaan täydelle teholle.
  5. Kuumenna paistinpannu erittäin kuumaksi ja lisää öljy. Paista pihvit parissa erässä, jotta pannu pysyy kuumana. Kun paistat pihvit, käännä niitä 15 sekunnin välein. Pihvit kypsyvät 3-5 minuutissa paksuudesta riippuen. Valmis pihvi on hyvin ruskistunut mutta sisältä vielä punertava. Nosta pihvit uunivuokaan vetäytymään vähintään 5 minuutiksi ja mausta ne mustapippurilla.
  6. Lisää voi pannuun ja ruskista se. Valele voi pihvien pinnalle. Älä pese pannua, sillä sämpylöihin otetaan maku talteen pannusta.
  7. Laita pihvit vuoassa uuniin (vain hetkeksi), jotta ne kypsyvät kuumina. Halkaise sämpylät ja pyyhkäise leikkuupinta paistinpannussa.Laita sämpylät leikkuupinta ylöspäin pellille ja pelti uuniin 1 minuutiksi. Lisää juustoviipaleet leiville ja laita ne uuniin vielä 1 minuutiksi.
  8. Kokoa hampurilaiset.

Nerokas hampurilaiskastike

Ainekset

1
kananmuna
1
rkl
ketsuppia
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
valkoviinietikkaa
1/4
tl
suolaa
1
dl
rypsiöljyä
1
dl
mietoa oliiviöljyä
3-4
tippaa
tabascoa

Työvaiheet

  1. Käytä kastikkeeseen huoneenlämpöisiä raaka-aineita, niin se sekoittuvat paremmin.
  2. Riko kananmuna korkeaan astiaan. Lisää ketsuppi, sinappi, etikka ja suola. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi.
  3. Sekoita öljyt keskenään. Kaada öljyseos ohuena nauhana koko ajan sauvasekoittimella sekoittaen kananmunaseokseen.
  4. Mausta tabascolla. Tarkista maku.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Anna kuivahtaneelle leivälle uusi elämä! Tämän suolaisen leipävanukkaan makumaailma on poimittu Croque Madame -leivästä.

Parhaat päivät nähneestä leivästä syntyy viikonlopun yltäkylläinen aamupala, Croque Madame -leipävanukas. Ranskalainen klassikkoleipä Croque Madame valmistetaan perinteisesti gruyèrejuustosta ja kinkusta ja kruunataan paistetulla kananmunalla. Leipävanukkaassa nämä maut yhdistyvät herkullisella...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min + vetäytyminen yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Croque Madame -leipävanukas

Ainekset

1
(n. 500 g)
speltti- tai maalaisleipä
3
rkl
oliiviöljyä
3
dl
ruokakermaa
½
dl
vettä
8
kananmunaa
1
rkl
dijoninsinappia
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
200
g
gruyèrejuustoa
150
g
savukinkkua
5
timjamin oksaa
Pinnalle
4
kananmunaa
25
g
parmesaanijuustoa

Työvaiheet

  1. Leikkaa leipä noin 2 cm:n kuutioiksi. Paista ne rapeiksi öljyssä pannussa. Voitele uunivuoka (noin 20 x 25 cm). 
  2. Vatkaa kerma, vesi ja munat kulhossa. Lisää sinappi, suola ja pippuri.
  3. Raasta gruyère. Revi kinkku paloiksi. Hienonna timjami.
  4. Laita vuoan pohjalle puolet leipäkuutioista ja kaikki timjami. Lisää puolet juustoraasteesta ja kinkusta. Levitä päälle loput leipäkuutiot, juustoraaste ja kinkku. Kaada päälle kerma-munaseos. Peitä vuoka foliolla ja laita jääkaappiin vähintään 4 tunniksi tai yön yli.
  5. Ota vuoka huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  6. Paista leipävanukasta folion alla 20 minuuttia. Poista folio, riko pinnalle kananmunat ja raasta päälle parmesaanijuusto. Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 20 minuuttia. Anna leipävanukkaan vetäytyä 5 minuuttia ennen tarjoamista.

Resepti on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehdessä 8/2021. Glorian ruoka & viinin ohjeesta puuttui yksi työvaihe, kerma-munaseoksen lisääminen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 48 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Puolet kesäkurpitsaa, puolet broileria! Pienet mehevät pyörykät on helpointa kypsentää uunissa. Tarjoa ne sitruunaisen kermakastikkeen seurassa.

Viinisuositus: Herkulliset, suolaisen fetan maustamat broileripyörykät maistuvat ihanasti hedelmäisen valkoviinin kanssa. Most Wanted Pinot Grigio Fizz, 2,90 e (0,2 l), on pakattu annoskokoiseen tölkkiin. Viini on mehevä ja puolikuiva, joten se toimii hienosti...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 pullaa
Valmistusaika
15 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalaiset kesäkurpitsa-broileripullat

Ainekset

400
g
kesäkurpitsaa
400
g
broilerinjauhelihaa
1
dl
panko- tai korppujauhoja
200
g
fetaa
3
rkl
tuoretta oreganoa hienonnettuna
2
rkl
pikkukapriksia
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
raastettua sitruunankuorta
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
Tarjoiluun
sitruunaista kermakastiketta (ohje alla)
perunamuusia

Työvaiheet

  1. Raasta kesäkurpitsa lävikköön. Puristele siitä neste pois. Laita raaste kulhoon jauhelihan ja panko- tai korppujauhojen kanssa.

  2. Murustele feta. Hienonna oreganonlehdet ja kaprikset. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Raasta sitruunankuori ja purista mehu. Lisää feta, oregano, kaprikset, valkosipuli, sitruunamehu ja sitruunankuori kulhoon mausteiden kanssa.

  3. Muotoile kostutetuin käsin pieniä lihapullia ja laita ne tasaisin välein leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai pannulla öljyssä.

  4. Tee lihapullien kypsyessä sitruunainen kermakastike. Tarjoa lihapullat ja kastike perunoiden tai perunamuusin kanssa.

Sitruunainen kermakastike

Ainekset

50
g
voita
1
rkl
vehnäjauhoja
3
dl
(kuohu)kermaa
2
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
1/3
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja paista niitä sekoitellen hetki, kunnes ne saavat hieman väriä. Kaada kerma joukkoon ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen. Huuhtaise kermapurkki tilkalla vettä ja lisää vesi kattilaan.

  2. Keitä kastiketta välillä sekoitellen miedohkolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Mausta lopuksi sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Ricottajuusto antaa lihapulliin mehevyyttä ja parmesaani makua. Lopputuloksena on ihanat pyörykät, jotka voi tarjota sekä pieninä näppipaloina että pääruokana vaikka muusin kanssa.

Viinisuositus: Yrttisten lihapullien kanssa maistuu maanläheinen ja metsäisen raikas viini, kuten Chapoutier Belleruche Côtes-du-Rhône Rouge 2019, 8,99 e (0,375 l). Viinin marjaisuus ja pieni tanniinisuus sopivat erityisesti pullien juustoisuuden kanssa. Jos haluat...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 24 pullaa
Valmistusaika
15 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ricotta-lihapullat

Ainekset

400
g
rotukarjan paistijauhelihaa
4
valkosipulinkynttä
2
pientä salottisipulia
3
rkl
oliiviöljyä
1
kananmuna
½
prk (125 g)
ricottaa
1
dl
pankojauhoja tai korppujauhoja
4
rkl
tuoretta oreganoa hienonnettuna
1
dl
parmesaania raastettuna
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha jääkaapista ja laita se kulhoon.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulit ja salottisipulit. Kuullota sipulia öljyssä keskilämmöllä 5 minuuttia. Lisää valkosipulit ja kuullota vielä pari minuuttia. Lisää ne kulhoon jauhelihan kanssa.

  3. Vatkaa kananmuna kevyesti. Hienonna oregano. Lisää kananmuna, oregano, ricotta sekä panko- tai korppujauhot kulhoon. Lisää myös parmesaani, suola ja pippuri. Sekoita taikinaksi.

  4. Pyörittele taikinasta öljytyin käsin lihapullia. Paista pullat kypsiksi pannussa öljyssä tai 225-asteisessa uunissa, noin 12 minuuttia.

Vinkki Käytä loput ricottajuustosta vaikkapa tomaattipastakastikkeeseen tai sekoita se hienonnettujen yrttien kanssa ja herkuttele leivän kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Nopsasti valmistuvaan piirakkaan kannattaa yhdistellä erilaisia marjoja. Osan niistä voi jättää myös kypsän piirakan päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
15 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Punaisten marjojen piirakka

Ainekset

dl
juoksevaa margariinia
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
neljän viljan hiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
1
kananmuna (L-koko)
1
dl
täysmaitoa
4
dl
marjasekoitusta (esim. punaherukoita, vadelmia, puolukkaa)
Lisäksi
1
rkl
juoksevaa margariinia vuoan voiteluun
3–4
dl
tuoreita marjoja

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka margariinilla (ø noin 25 cm).

  2. Sekoita margariini, sokeri, jauhot, hiutaleet, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhossa murumaiseksi seokseksi. Ota 1/3 seoksesta toiseen kulhoon. Lisää muna ja maito 2/3 muruseokseen ja sekoita sähkövatkaimella nopeasti tasaiseksi.

  3. Kaada taikina vuokaan ja levitä marjat taikinan päälle. Ripottele sivuun otettu muruseos marjoille. Kypsennä piirakkaa uunissa noin 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.

  4. Lado haalean piirakan päälle tuoreita marjoja juuri ennen tarjoamista.

Vinkki! Jos käytät piirakkaan pakastemarjoja, lisää ne joukkoon kohmeisina ja lisää paistoaikaa tarpeen mukaan.

Kommentit (0)