Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3021 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Kiinassa hot pot -ravintoloiden pöydissä höyryää liemipatoja, joissa seurueet kypsentävät lisukkeita. Voit valmistaa tätä herkkua myös kotona vaihtelevilla variaatioilla ja kutsua ystävät kylään herkuttelemaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6
Valmistusaika
25 min + kypsennys pöydässä
Vaikeustaso
Helppo

Hot pot

Ainekset

4
l
hot pot- tai kanalientä
Lihapullat
2
valkosipulinkynttä
2
cm:n pala
inkivääriä
1/2
ruukkua
ruohosipulia
400
g
nauta-sikajauhelihaa
2
rkl
kiinalaista etikkaa
1
rkl
seesamiöljyä
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
Lisäksi
herkkusieniä
tuorepinaattia
Kastikeainekset
tahinia, chilikastiketta, seesamiöljyä, mustapaputahnaa, inkivääriä, korianteria

Työvaiheet

  1. Tee lihapullat. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja inkivääri. Hienonna ruohosipuli.

  2. Sekoita kaikki lihapullataikinan ainekset tasaiseksi seokseksi. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin 25 pientä lihapullaa.

  3. Nosta lihapullat ja muut hot potissa kypsennettävät ainekset tarjolle. Kata pöytään kastikeainekset, joista ruokailijat voivat sekoittaa oman dippinsä.

  4. Kuumenna hot pot -liemi ja nosta se pöytään. Kypsennä lihapullat liemessä, noin 5 minuuttia.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3021 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Prosentteja nolla mutta makua täydet sata. Sellainen on tuorepuristetusta omenamehusta tehty inkiväärin ja rosmariinin maustama cocktail.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
5 min + keittäminen ja jäähtyminen 1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkivääricocktail

Ainekset

8
dl
omenatuoremehua
7
cm:n pala
tuoretta inkivääriä
1–2
oksaa rosmariinia
LISÄKSI
n. 5
dl
ginger ale -juomaa
jääpaloja tai -murskaa

Työvaiheet

  1. Laita omenamehu kattilaan. Pese inkivääri ja leikkaa se kuorineen ohuiksi viipaleiksi. Lisää viipaleet kattilaan yhdessä rosmariinin kanssa. Keitä juomaa keskilämmöllä noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Nouki inkivääriviipaleet ja rosmariininoksat pois. Kaada juoma laseihin ja lisää jäitä tai jäämurskaa. Täytä lasit ginger ale -juomalla.

Vinkki Juoman voi terästää tilkalla mausteista likööriä, kuten Cuarenta y Tres (Licor 43).

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3021 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Kotimainen vihreä papu on parsan syksyinen vastine. Gruyèrejuustolla mehevöitetty papupiirakka sopii vaikka alkupalaksi tummenevien iltojen kemuihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–5
Valmistusaika
1 t 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Papupiirakka

Ainekset

100
g
kylmää voita
dl
puolikarkeita spelttivehnäjauhoja
ripaus suolaa
1–2
rkl
kylmää vettä
TÄYTE
200
g
vihreitä papuja
3–4
oksaa tuoretta rakuunaa
3
kananmunaa
2
dl
ruokakermaa
2
tl
dijoninsinappia
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
150
g
gruyèrejuustoa
VUOKAAN
voita

Työvaiheet

  1. Kuutioi kylmä voi monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot ja suola. Pyöräytä seos leikkuuterällä muruiksi. Lisää vesitilkka ja anna koneen käydä, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi. (Voit valmistaa taikinan myös nyppimällä ainekset muruiksi sormin.)

  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele suorakaiteen muotoinen piirakkavuoka (34 cm x 11 cm). Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla.

  3. Kauli taikina jauhotetulla alustalla piirakkavuokaan sopivaksi. Nosta taikina kaulimen avulla vuokaan ja taputtele se vuoan pohjalle ja reunoille. Laita piirakan päälle leivinpaperipala ja kaada päälle painoksi riisiä tai kuivattuja papuja. Paista pohjaa uunissa 10 minuuttia. Ota leivinpaperi ja paino pois, ja paista 5 minuuttia.

  4. Valmista täyte pohjan kypsyessä. Huuhdo pavut ja poista kannat. Leikkaa pitkät pavut halutessasi puoliksi. Kuumenna ½ l vettä kattilassa ja lisää pavut. Anna kiehua voimakkaasti noin minuutti. Valuta pavut siivilässä ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Valuta.

  5. Hienonna rakuunanlehdet. Vatkaa munat ja kerma kulhossa. Mausta seos rakuunalla, sinapilla, suolalla ja pippurilla. Raasta juusto karkeaksi.

  6. Levitä juustoraaste esipaistetulle pohjalle. Laita pavut juuston päälle, ne saavat tulla hieman vuoan reunojen yli. Valuta muna-kermaseos papujen päälle vuokaan.

  7. Paista piirakkaa uunin keskitasoa alempana noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoamista.

Vinkki Voit myös tehdä piirakan pyöreään (Ø 22–23 cm) vuokaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3021 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Juuston mehevöittämä piiras keikkuu kutkuttavasti makean ja suolaisen rajamailla. Rosmariini antaa taikinalle mielenkiintoisen makuvivahteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
25 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton vadelma-nektariinigalette

Ainekset

dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
2
rkl
sokeria
¼
tl
suolaa
1
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
125
g
voita
1
rkl
kylmää vettä
TÄYTE
1
rs (250 g)
ricottajuustoa
1
rkl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
1
pallo (125 g)
mozzarellaa
2
nektariinia
2
dl
tuoreita vadelmia
½
dl
hillosokeria
LISÄKSI
gluteenitonta jauhoseosta leivontaan
1
kananmuna
2–3
dl
tuoreita vadelmia
2
rkl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Hienonna rosmariini. Nypi voi ja rosmariini kuivien aineiden joukkoon. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

  2. Kauli taikina jauhoseosta apuna käyttäen noin ½ cm:n paksuiseksi, pyöreäksi levyksi leivinpaperin päälle.

  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

  4. Notkista ricotta ja sekoita joukkoon sokerit. Levitä seos tasaiseksi kerrokseksi taikinalevylle niin, että reunoista jää noin 3 cm tyhjää. Valuta mozzarella ja revi se ohuiksi suikaleiksi ricottajuuston päälle.

  5. Halkaise nektariinit, poista kivet ja leikkaa hedelmät viipaleiksi. Sekoita hillosokeri viipaleiden joukkoon. Lisää vadelmat ja kääntele varoen niin että vadelmat pysyvät ehjinä. Levitä nektariiniviipaleet ja vadelmat juustojen päälle. Käännä galetten reunat täytteiden päälle. Voitele reunat munalla. Paista uunissa noin 20 minuuttia.

  6. Lado lämpimän galetten pinnalle tuoreita vadelmia ja siivilöi pinnalle tomusokeria.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3021 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Vaihda väriä! Tee pastan kaveriksi ragu vaaleana versiona sienten, pekonin ja kerman kanssa. Tutut sipuli, porkkana ja selleri löytyvät kastikkeesta kyllä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–5
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen sieniragu

Ainekset

400
g
tagliatellea tai spagettia
KASTIKE
1
l
kantarelleja, suppilovahveroita, tatteja tai viljeltyjä sieniä suupaloiksi leikattuna
1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
1
porkkana
1
lehtisellerinvarsi
4
viipaletta pancettaa tai pekonia
3
rkl
oliiviöljyä
300
g
sika-nautajauhelihaa
½
dl
valkoviiniä
1
dl
kuohukermaa
1
dl
kasvis- tai lihalientä
1
laakerinlehti
muutama oksa timjamia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
parmesaania raastettuna

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele sienet. Paahda sieniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes niistä ei irtoa enää nestettä. Laita sienet hetkeksi sivuun.

  2. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuori ja leikkaa porkkana pieniksi kuutioiksi. Kuutioi lehtiselleri ja pancetta.

  3. Kuullota kasviksia ja pancettaa pannulla öljyssä muutama minuutti sekoitellen. Lisää jauheliha ja paista se kypsäksi.

  4. Kaada viini pannulle ja anna sen kiehahtaa. Sekoita joukkoon kerma, kasvisliemi, laakerinlehti ja timjami. Anna porista miedolla lämmöllä ilman kantta noin 10 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää lopuksi sienet.

  5. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta siivilässä ja kumoa pannulle sienikastikkeen joukkoon. Kääntele sekaisin. Viimeistele raastamalla pinnalle parmesaania.

Kommentit (0)