Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 32 keittokirjaan.
Ohje Marja Samuli Kuva Sami Repo

Jos mielesi tekee jotain muuta kuin kinkkua, paahda pöytään parasta suomalaista lihaa. Poronfilee saa seurakseen sitruunaisessa mantelimaidossa keitettyä mustajuurta. Joulun maun tuo kastike, joka on maustettu neilikalla ja tähtianiksella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Poronfilee, metsäsieniohratto ja tähtianiskastike

Ainekset

600-700
g
poronfileetä
1
tl
kuivattua timjamia
1
tl
suolaa
1/2
tl
valkopippuria myllystä
2
rkl
öljyä

Työvaiheet

  1. Siisti fileiden pinta kalvoista. Yhdistä mausteet kupissa ja hiero seos lihan pintaan. Anna maustua huoneenlämmössä noin tunti.
  2. Valmista ohratto, kastike ja mustajuuret (ks. ohjeet alla).
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Paista fileiden pintaan väri kuumassa paistinpannussa öljyssä. Nosta fileet uunivuokaan ja kypsennä uunin keskitasossa roseeksi, eli 5–6 minuuttia, tai kypsäksi, eli 9–10 minuuttia. Roseen fileen hyvä sisälämpötila on 55–60 astetta ja kypsän 65–70 astetta. Poro on parhaimmillaan roseena.
  4. Kääri fileet folioon ja anna vetäytyä vähintään 10 minuuttia ennen leikkaamista.

Metsäsieniohratto

Ainekset

1
l
vettä
1
kasvisliemikuutio
1
sipuli
2 1/2
dl
rikottuja ohraryynejä
1
rkl
rypsiöljyä
3
dl
tuoreita suppilovahveroita tai vastaava määrä kuivattuja ja liotettuja ½
1/2
dl
kermaa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
maustepippuria

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi ja kasvisliemikuutio. Hienonna sipuli.
  2. Kuumenna öljy toisessa kattilassa ja kuullota ohraryynit. Lisää sipuli. Lisää kasvisliemi vähitellen. Anna kiehua kannen alla noin 30 minuuttia, kunnes ohra on kypsää.
  3. Puhdista ja paloittele tuoreet sienet tai liota ja puristele kuivatut sienet. Paista sieniä paistinpannussa, kunnes neste on haihtunut.
  4. Lisää sienet ohraton joukkoon. Lisää kerma. Maista ja mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna ennen tarjoamista.

Tähtianiskastike

Ainekset

1
salottisipuli
5
valkosipulinkynttä
5
cm:n pala inkivääriä
8
dl
vettä
2 1/2
rkl
riistafondia
3
tähtianista
1
kanelitanko
3
kokonaista neilikkaa
1
tl
kokonaisia mustapippureita
1
tl
korianterinsiemeniä
1 1/2
rkl
mustaherukkahyytelöä
1
rkl
maissitärkkelysjauhoa (esim. Maizena)

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit ja inkivääri. Pane kaikki liemen ainekset maissitärkkelystä lukuun ottamatta kattilaan. Anna kiehua voimakkaasti ilman kantta noin 5–10 minuuttia, kunnes jäljellä on 4 dl lientä.
  2. Siivilöi mausteet pois ja pane kastike takaisin kattilaan; ota 1 dl lientä erilleen. Sekoita maissitärkkelys liemitilkkaan ja lisää seos ohuena nauhana kattilaan, koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen vielä 2–3 minuuttia.

Sitruuna-mantelimaidossa keitetyt mustajuuret

Ainekset

350
g
mustajuurta
Lisäksi
3-4
dl
mantelimaitoa
3/4
dl
sitruunan mehua
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pane mantelimaito ja sitruunan mehu kattilaan. Kuori mustajuuret ja paloittele ne 5–6 cm:n tikuiksi kattilaan.
  2. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia tai kunnes mustajuuri on napakan pehmeää. Valuta ja mausta suolalla. Tarjoa heti.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Suppiksista ja lehtikaalista saa pannulla paistamalla täydellisen salaatin, joka sopii lisukkeeksi niin lihalle, kalalle kuin syksyisille kasvisruoillekin. Valmista tulee vartissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin suppilovahvero-lehtikaalisalaatti

Ainekset

4
dl
suppilovahveroita
5
dl
lehtikaalia pieneksi revittynä
1
salottisipuli
1
dl
hassel- tai pekaanipähkinöitä
1
rkl
voita
KASTIKE
3
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
dijoninsinappia
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa sienet tarvittaessa suupaloiksi. Poista lehtikaalista lehtiruodit ja revi lehdet suupaloiksi. Kuori ja hienonna sipuli.

  2. Paahda pähkinät kuumalla, kuivalla pannulla. Siirrä leikkuulaudalle. Rouhi ne.

  3. Paista sieniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes niistä ei enää irtoa nestettä. Lisää sipuli ja voi. Paista sekoitellen noin 5 minuuttia. Lisää lehtikaali ja paista sekoitellen, kunnes kaali hieman pehmenee.

  4. Yhdistä kastikkeen ainekset ja lisää pannulle. Sekoita hyvin. Viimeistele pähkinöillä.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.