Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1987 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
Ohje Marja Samuli Kuva Sami Repo

Jos mielesi tekee jotain muuta kuin kinkkua, paahda pöytään parasta suomalaista lihaa. Poronfilee saa seurakseen sitruunaisessa mantelimaidossa keitettyä mustajuurta. Joulun maun tuo kastike, joka on maustettu neilikalla ja tähtianiksella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Poronfilee, metsäsieniohratto ja tähtianiskastike

Ainekset

600-700
g
poronfileetä
1
tl
kuivattua timjamia
1
tl
suolaa
1/2
tl
valkopippuria myllystä
2
rkl
öljyä

Työvaiheet

  1. Siisti fileiden pinta kalvoista. Yhdistä mausteet kupissa ja hiero seos lihan pintaan. Anna maustua huoneenlämmössä noin tunti.
  2. Valmista ohratto, kastike ja mustajuuret (ks. ohjeet alla).
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Paista fileiden pintaan väri kuumassa paistinpannussa öljyssä. Nosta fileet uunivuokaan ja kypsennä uunin keskitasossa roseeksi, eli 5–6 minuuttia, tai kypsäksi, eli 9–10 minuuttia. Roseen fileen hyvä sisälämpötila on 55–60 astetta ja kypsän 65–70 astetta. Poro on parhaimmillaan roseena.
  4. Kääri fileet folioon ja anna vetäytyä vähintään 10 minuuttia ennen leikkaamista.

Metsäsieniohratto

Ainekset

1
l
vettä
1
kasvisliemikuutio
1
sipuli
2 1/2
dl
rikottuja ohraryynejä
1
rkl
rypsiöljyä
3
dl
tuoreita suppilovahveroita tai vastaava määrä kuivattuja ja liotettuja ½
1/2
dl
kermaa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
maustepippuria

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi ja kasvisliemikuutio. Hienonna sipuli.
  2. Kuumenna öljy toisessa kattilassa ja kuullota ohraryynit. Lisää sipuli. Lisää kasvisliemi vähitellen. Anna kiehua kannen alla noin 30 minuuttia, kunnes ohra on kypsää.
  3. Puhdista ja paloittele tuoreet sienet tai liota ja puristele kuivatut sienet. Paista sieniä paistinpannussa, kunnes neste on haihtunut.
  4. Lisää sienet ohraton joukkoon. Lisää kerma. Maista ja mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna ennen tarjoamista.

Tähtianiskastike

Ainekset

1
salottisipuli
5
valkosipulinkynttä
5
cm:n pala inkivääriä
8
dl
vettä
2 1/2
rkl
riistafondia
3
tähtianista
1
kanelitanko
3
kokonaista neilikkaa
1
tl
kokonaisia mustapippureita
1
tl
korianterinsiemeniä
1 1/2
rkl
mustaherukkahyytelöä
1
rkl
maissitärkkelysjauhoa (esim. Maizena)

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit ja inkivääri. Pane kaikki liemen ainekset maissitärkkelystä lukuun ottamatta kattilaan. Anna kiehua voimakkaasti ilman kantta noin 5–10 minuuttia, kunnes jäljellä on 4 dl lientä.
  2. Siivilöi mausteet pois ja pane kastike takaisin kattilaan; ota 1 dl lientä erilleen. Sekoita maissitärkkelys liemitilkkaan ja lisää seos ohuena nauhana kattilaan, koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen vielä 2–3 minuuttia.

Sitruuna-mantelimaidossa keitetyt mustajuuret

Ainekset

350
g
mustajuurta
Lisäksi
3-4
dl
mantelimaitoa
3/4
dl
sitruunan mehua
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pane mantelimaito ja sitruunan mehu kattilaan. Kuori mustajuuret ja paloittele ne 5–6 cm:n tikuiksi kattilaan.
  2. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia tai kunnes mustajuuri on napakan pehmeää. Valuta ja mausta suolalla. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1987 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Ohje Raisa Laine KUVA Sami Repo

Modernin voileipäpöydän pikkupalat valmistuvat vaivatta, nopeimmat vartissa. Suurimman osan voit valmistella edellisenä päivänä valmiiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
10-25 min + maustuminen (4 t) ja marinointi (12 t)
Vaikeustaso
Helppo

Voileipäbaari

Ainekset

Moderni munaleipä
50
g
pehmeää voita
4
kananmunaa
1
sitruunan raastettu kuori
8
anjovisfileetä
Lisäksi
8
viipaletta
ruisvuokaleipää
sitruunankuorisuikaleita
syötäviä kukkia

Työvaiheet

  1. Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Keitä kananmunat koviksi (laske 7 minuuttia siitä hetkestä, kun vesi alkaa kiehua). Jäähdytä juoksevassa kylmässä vedessä. Kuori kananmunat ja hienonna ne haarukalla. Lisää pehmeä voi joukkoon.
  2. Pese sitruuna. Höylää puolikkaasta sitruunasta ohuita kuorisuikaleita sitrusraudalla. Säästä ne koristeluun. Raasta loppu kuori hienoksi raasteeksi munavoita varten. Hienonna anjovisfileet. Mausta munavoi sitruunankuoriraasteella ja anjoviksella.
  3. Leikkaa kukin leipäviipale kahdeksi palaksi. Levitä munavoita leiville. Koristele sitruunakuorisuikaleilla ja syötävillä kukilla.

Vinkki Tee pyöreitä leipäsiä: paina ruisleipäviipaleista paloja esimerkiksi juomalasilla.

 

Hummus-fileeleivät

Ainekset

2
kpl (á 150 g)
naudan ulkofileepihviä
2
rkl
öljyä paistamiseen
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
Marinadi
2
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiviöljyä
4
tl
punaviinietikkaa
4
tl
hunajaa
2
tl
paprikajauhetta
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
yrttejä hienonnettuna (esim. lehtipersiljaa, minttua)
Pinaattihummus
1
tlk (2 dl)
käyttövalmiita kikherneitä
1
rs (100 g)
lehti- tai babypinaattia
4
rkl
sitruunamehua
4
tl
tahinia
1/2
tl
suolaa
Lisäksi
8
viipaletta
maalaispatonkia

Työvaiheet

  1. Poista pihveistä mahdolliset kalvot. Kuivaa pihvien pinta tarvittaessa talouspaperilla. Kuumenna öljy pannussa ja laita pihvit kuumaan pannuun. Anna paistua, kunnes pintaan tihkuu lihasnestettä. Käännä niin, että pinta ruskistuu kauttaaltaan. Paista molemmin puolin noin 1½ minuuttia, jolloin liha on mediumkypsä. Mausta pihvit suolalla ja pippurilla. Anna lihan vetäytyä 10 minuuttia. Leikkaa se ohuiksi viipaleiksi ja laita viipaleet kulhoon.
  2. Kuori ja hienonna valkosipuli. Sekoita pienessä kulhossa valkosipuli, öljy, etikka, hunaja, paprikajauhe, suola ja pippuri marinadiksi. Hienonna yrtit joukkoon. Kaada marinadi lihaviipaleiden päälle ja anna maustua jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli.
  3. Valuta kikherneet. Mittaa hummuksen aineet sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi.
  4. Levitä paksu kerros hummusta patonkiviipaleille. Valuta lihat marinadista ja jaa ne leiville hummuksen päälle.

 

Vuohenjuusto-nektariinicrostinit

Ainekset

300
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Chavroux)
Nektariinisiirappi
4
nektariinia
2
dl
sokeria
2
rkl
vettä
12
salvianlehteä
Lisäksi
16
viipaletta
maalaispatonkia
salvianlehtiä

Työvaiheet

  1. Aloita siirapista. Kuutioi nektariinit pieneen kattilaan. Lisää sokeri, vesi ja salvianlehdet. Anna seoksen kiehua hiljalleen poristen noin 20 minuuttia. Siivilöi ja säästä nektariinikuutiot.
  2. Vatkaa vuohenjuustoa sähkövatkaimella noin 2 minuuttia. Levitä vuohenjuustoa patonkiviipaleille. Viimeistele leivät nektariinisiirapilla, -kuutioilla ja tuoreilla salvianlehdillä.

 

Lohi-perunasormipalat

Ainekset

300
g
ruodotonta lohifileetä
1
fenkoli
Etikkaliemi
4
dl
vettä
1
dl
väkiviinaetikkaa
1
dl
sokeria
3
tl
suolaa
6
kokonaista valkopippuria
Sinappimajoneesi
6
rkl
majoneesia
4
tl
kokojyväsinappia
Lisäksi
8
varhaisperunaa
1/2
ruukku
tilliä

Työvaiheet

  1. Poista lohesta nahka. Leikkaa lohi 16 paksuksi viipaleeksi ja levitä viipaleet pieneen vuokaan. Leikkaa fenkoli ohuiksi lastuiksi. Levitä fenkolilastut lohen päälle.
  2. Kiehauta etikkaliemen ainekset kattilassa. Kaada kuuma liemi vuokaan lohiviipaleiden ja fenkolien päälle. Peitä vuoka kelmulla ja anna maustua jääkaapissa yön yli.
  3. Keitä perunat kypsiksi ja anna vetäytyä jääkaapissa yön yli.
  4. Halkaise perunat tarjoiluvadille. Sekoita majoneesi ja sinappi pienessä kulhossa. Jaa sinappimajoneesi perunoille.
  5. Valuta lohi ja fenkoli etikkaliemestä. Laita lohiviipaleet ja fenkolisuikaleet perunoiden päälle. Viimeistele tillillä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 963 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Tämä voileipäkakku on juhlien pelastus! Se nimittäin sopii niin vegaaneille kuin myös halutessasi gluteenittomille.

Vinkki! Voit koristella voileipäkakun myös syötävillä kukilla! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16
Valmistusaika
40min + voileipäkakun tekeytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vegen voileipäkakku

Ainekset

12
kpl
(halutessasi gluteenitonta) paahtoleipäviipaletta
Tomaattitäyte
1
prk
aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita öljyssä
1
rkl
täysjyväsinappia
1
kpl
valkosipulinkynsi
1/2
tl
kuivattua fenkolia tai anista
1/2
sitruunan mehu
2
tl
harissaa
1
prk (150g)
maustamatonta vegaanista tuorejuustoa (esim. Oatly på mackan)
Avokadotäyte
3
kpl
avokadoa
1/2
pieni punasipuli
1
prk (250g)
ruohosipulilla maustettua vegaanista tuorejuustoa
1/2
tl
suolaa
Lisäksi
1
prk (150g)
maustamatonta vegaanista tuorejuustoa (esim. Oatly på mackan)
Kostutus
1/4
dl
mantelimaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
1
rkl
kasvisfondia
Koristelu
Ruohosipulia ja versoja

Työvaiheet

  1. Aloita täytteistä.Valuta aurinkokuivatut tomaatit öljystä. Soseuta ne, sinappi, valkosipulinkynsi, fenkoli, sitruunanmehu ja harissa keskenään sauvasekoittimella. Sekoita tuorejuusto joukkoon.
  2. Kuori avokadot ja poista kivet. Kuori ja hienonna punasipuli. Hienonna avokado, punasipuli ja sitruunan mehu sauvasekoittimella. Sekoita ruohosipulituorejuusto ja suola joukkoon.
  3. Leikkaa paahtoleivistä ohuet reunat pois. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla. Lado kolme leipää pohjalle ja kostuta. Levitä päälle puolet tomaattitäytteestä. Puolita yksi leipäpala ja asettele seuraava kerros leipiä edellisten päälle niin, että saumat eivät osu päällekkäin. Kostuta leivät ja levitä päälle puolet avokadotäytteestä. Laita päälle kolme leipää, kostuta ja levitä loppu tomaattitäyte päälle. Puolita taas yksi leipäviipale ja asettele viimeinen kerros. Kostuta päällimmäinen kerros kevyesti. Nosta leivinpaperi päälle ja siirrä paketti jääkaappiin yön yli.
  4. Sekoita loput avokadotäytteestä ja maustamaton tuorejuusto keskenään. Kuorruta kakku kauttaaltaan avokadotäytteellä. Koristele.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 963 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Kasvissyöjän pihvi-illallinen valmistuu maistuvasta portobellosta ja saa kylkeensä raikkaan avokadosalsan

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30
Vaikeustaso
Helppo

Portobellopihvit ja avokadosalsa

Ainekset

4
kpl
portobelloa
Marinadi
3
kpl
valkosipulinkynttä
1/4
dl
balsamiviinietikkaa
1/2
dl
oliiviöljyä
1
rkl
siirappia
1/2
tl
jeeraa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
rouhittua mustapippuria
1/4
tl
savupaprikaa
Avokadosalsa
1
ruukku
persiljaa
1
kpl
salottisipuli
3
kpl
valkosipulinkynttä
1
mieto chili
1
kypsä
avokado
3
rkl
sitruunamehua
3
rkl
oliiviöljyä
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista sienet ja poista jalat. Tee marinadi. Kuori j a murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Marinoi portobelloja sillä aikaa, kun teet avokadosalsan.
  2. Hienonna persilja ja kuori ja hienonna salottisipuli ja valkosipulinkynnet. Poista chilistä siemenet ja hienonna palko. Kuori ja kuutioi avokado. Kääntele kaikki ainekset varovasti keskenään.
  3. Grillaa portobelloja noin 3 minuuttia per puoli, sivele marinadia grillauksen aikana. Tarjoa avokadosalsan kanssa

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 963 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Yllätä vieraasi hienostuneella mocktaililla. Seljankukan elegantti maku sopii täydellisesti juhlajuomiin! 

VInkki! Mocktailista tulee cocktail, kun lisäät joukkoon 1 dl vodkaa tai korvaat vissyn kuohuviinillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
15 + siirapin jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Seljankukka-mocktail

Ainekset

3
dl
(vahvaa) seljankukkamehua
2
dl
omenamehua
6
dl
vissyä
Sitruunasiirappi
1
dl
sitruunamehua
3
rkl
sokeria
Lisäksi
Jäitä, sitruunan tai limetin viipaleita, minttua (ja syötäviä kukkia)

Työvaiheet

  1. Mittaa sitruunamehu ja sokeri kattilaan. Keitä noin 10 minuuttia siirapiksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  2. Sekoita keskenään sitruunasiirappi, seljankukka- ja omenamehu. Kaada laseihin paljon jäitä ja mehuseos päälle. Lisää vissy viimeiseksi. Koristele .

Kommentit (0)