Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 47 keittokirjaan.
OHJE Katja Bäcksbacka KUVA Elvi Rista

Borssikeiton tavallista nopeampi versio syntyy mureasta lihasta, vaikkapa naudan paahtopaistista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 h 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Borssikeitto

Ainekset

400
g
mureaa naudanlihaa, esimerkiksi paahtopaistia
75
g
voita
l
vettä
2
lihafondikuutiota
1
laakerinlehti
1
sipuli
1
iso porkkana
50
g
selleriä
450
g (3–4 kpl)
punajuuria
200
g
kaalia
½
rkl
sokeria
½
tl
suolaa
mustapippuria
1
rkl
tomaattipyreetä
1
rkl
valkoviinietikkaa
3
perunaa
lehtipersiljaa hienonnettuna
LISÄKSI
smetanaa

Työvaiheet

  1.  Pyyhi liha talouspaperilla kuivaksi. Pilko liha 2½ cm x 2½ cm:n kuutioiksi (poista mahdolliset kalvot ja jänteet).

  2.  Käytä voista puolet lihan ruskistamiseen. Kuumenna ison kattilan pohjalla voita. Ruskista lihapalat parissa erässä joka puolelta niin, että niissä on hyvä ruskea pinta.

  3.  Kaada lihapalojen päälle kattilaan vesi ja lisää fondikuutiot sekä laakerinlehti. Laita kiehumaan miedolle lämmölle (noin 35–40 minuutiksi) kannen alle ja jatka muiden ainesten käsittelyä.

  4.  Kuori sipuli, porkkana ja selleri. Hienonna sipuli, pilko selleri pieniksi ja porkkana hieman isommiksi paloiksi.

  5.  Suojaa työlauta muutamalla kelmukerroksella. Kuori punajuuret. Raasta ne kartioraastimen isokoloisella terällä tai monitoimikoneessa (Raastetta tulee noin 350 g). Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi.

  6.  Kuumenna jäljelle jäänyt osa voista isossa paistinpannussa tai kattilassa. Laita sipulit voihin ja kuullota muutaman minuutin ajan.

  7.  Lisää selleri ja porkkana, paistele taas muutaman minuutin ajan. Lisää punajuuri ja kaali, paista vielä noin 10 minuuttia eli siihen asti, kunnes kasvisraaste on hieman kypsynyt ja sen tilavuus on pienentynyt. Mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla, sekoittele pannulla vielä minuutin ajan.

  8.  Kuori lihakattilan liemestä tarvittaessa vaahtoa pois. Kaada pannussa olevat kasvikset lihakattilaan. Yhdistä tomaattipyree ja viinietikka ja lisää seos kattilaan. Keitä noin 20 minuuttia.

  9.  Kuori ja pilko perunat. Lisää ne keittoon ja keitä noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa.

  10.  Viimeistele keitto lehtipersiljalla. Tarjoa smetanan kera.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3412 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Täyteläisen tomaattinen sydänsimpukkakeitto saa makunsa chilistä ja valkosipulista arrabbiata-pastan tapaan. Tarjoa keiton seurana hyvää leipää, jolla voit pyyhkäistä lautaselta viimeisetkin pisarat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + simpukoiden liotus 30 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Sydänsimpukkakeitto arrabbiata

Ainekset

500
g
sydänsimpukoita
3
valkosipulinkynttä
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
1
rkl
tomaattipyreetä
2
rkl
oliiviöljyä
3
oreganon oksaa
3
dl
valkoviiniä
1
prk (400 g)
tomaattimurskaa
1
tl
sokeria
n.1
dl
vettä
2
dl
kuohukermaa
n. ½
tl
suolaa
LISÄKSI
4
tomaattia
2
rkl
laadukasta oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele simpukat juoksevan veden alla ja anna levätä sen jälkeen kylmässä vedessä puolisen tuntia. Heitä rikkinäiset ja sulkeutumattomat simpukat pois.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kypsennä valkosipulia, chiliä ja tomaattipyreetä oliiviöljyssä kattilassa 2-3 minuuttia. Lisää oregano ja valkoviini. Kuumenna kiehuvaksi. Nostele simpukat kylmästä vedestä kattilaan, laita kansi päälle ja kypsennä täydellä teholla 2 minuuttia.

  3. Kaada simpukoiden keitinliemi siivilän läpi puhtaaseen kattilaan. Lisää joukkoon tomaatttimurska ja sokeri. Huuhtele purkki vedellä ja lisää vesi kattilaan. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja anna sen hautua keskilämmöllä noin 10 minuuttia.

  4. Kalttaa keiton pinnalle tulevat tomaatit. Tee tomaatin pintaan kevyet ristiviillot ja kasta tomaatit yksi kerrallaan kiehuvaan veteen noin 10 sekunniksi. Kuori tomaatit ja poista siemenkota. Leikkaa tomaatin liha pieniksi kuutioiksi.

  5. Lisää kerma keittoon ja kuumenna kiehuvaksi. Siirrä kattila syrjään liedeltä ja soseuta keitto kuohkeaksi sauvasekoittimella. Maista ja lisää suolaa tarvittava määrä.

  6. Annostele keitto lautasille ja lusikoi tomaattikuutiot päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tarjoa keitettyjen simpukoiden kanssa.

Vinkki Simpukoiden syöminen on hauskaa puuhaa, ja suositus onkin laittaa kaunottaret tarjolle omaan kulhoonsa kuoresta syötäväksi. Vaihtoehtoisesti simpukanlihan voi napata valmiiksi pois kuorista ja annostella keiton pinnalle yhdessä tomaattikuutioiden kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3412 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Ruusukaalista syntyvä herkän makuinen sosekeitto sopii vaikka alkuruoaksi loppusyksyn juhlapöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 annosta tai 4 alkuruoka-annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruusukaalikeitto

Ainekset

500
g
ruusukaaleja
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
7
dl
vettä
2
rkl
kasvifondia
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
¼
tl
mustapippuria
1
dl
paahdettua sipulia

Työvaiheet

  1. Siisti ruusukaalien kannat ja poista huonot lehdet. Ota kahdesta isoimmasta ruusukaalista irti lehtiä sen verran kun saat. Säästä ne keiton koristeluun. Paloittele loput kaalit.

  2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä pannulla öljyssä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

  3. Kiehauta vesi kattilassa, lisää paloitellut ruusukaalit ja keitä 5 minuuttia. Lisää sipulit ja kasvifondi. Keitä muutama minuutti. Soseuta keitto sauvasekoittimella.

  4. Lisää tuorejuusto nokareina ja kuumenna keittoa matalalla lämmöllä, kunnes juusto on liuennut. Mausta keitto mustapippurilla. Ripottele annosten pinnalle paahdettua sipulia ja koristele ruusukaalin lehdillä.

Vinkki Vaihda tuorejuusto halutessasi vegaaniseen versioon.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1191 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Makaronimössö, -pöperö vai pääkallopata? Legendaarisella arjen pelastajalla on monta nimeä. Valitse arkikäyttöön täysjyvämakaroneja ja lisää joukkoon juureksia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Makaroniherkku

Ainekset

1
ps (400 g)
makaronia
1
sipuli
1
iso porkkana
2
rkl
öljyä
400
g
jauhelihaa
2
rkl
tomaattipyreetä
½
tl
mustapippuria
1
tl
suolaa
1
prk
juustokastiketta (esim. Koskenlaskija ruoka & dippi)
1
dl
makaronin keitinvettä
1
dl
silputtua persiljaa

Työvaiheet

  1. Keitä makaroni. Ota lopuksi talteen 1 dl keitinvettä.
  2. Kuori ja silppua sipuli. Pese ja raasta porkkana.
  3. Kuullota sipuli öljyssä. Lisää jauheliha, porkkana, tomaattipyree, pippuri ja suola. Ruskista 10 minuuttia.
  4. Sekoita makaronit, keitinvesi ja juustokastike jauhelihaan. Silppua päälle persiljaa.

    Vinkki! Nautaa, possua, broileria vai vegeä? Jauhisvaihtoehtoja on moneen makuun.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1191 reseptiä.
Linkitetty 39 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Värikästä juuresvuokaa kauniimpaa annosta ei olekaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Juuresgratiini

Ainekset

5
keskikokoista punajuurta
4
paksua porkkanaa
5
keskikokoista perunaa
4
dl
kuohukermaa
dl
raastettua parmesaania
tl
timjamia kuivattuna
tl
suolaa
mustapippuria myllystä
½
dl
korppu- tai mantelijauhoa
1
dl
vahvaa juustoraastetta, esim. mustaleima emmental tai gruyère
Lisäksi
foliota
tuoretta timjamia

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi punajuuret, porkkanat ja perunat ohuiksi viipaleiksi. Pidä punajuuret erillään, jotta ne eivät värjää muita juureksia.
  2. Sekoita kermaan parmesaaniraaste, timjami, suola ja pippuri.
  3. Lisää uunivuuan pohjalle puolet kermasta. Asettele juureslastut vuokaan jonoiksi. Kaada päälle loppu kerma. Ripottele pinnalle korppu- tai mantelijauhoa. Peitä vuoka foliolla.
  4. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kypsennä juurekset pehmeiksi eli noin 50 minuuttia.
  5. Nosta lämpötila 225 asteeseen. Poista folio. Ripottele päälle juustoraastetta. Kypsennä vielä 10 minuuttia.
  6. Silppua päälle timjamia.

Vinkki! Käytä kumikäsineitä punajuuria käsitellessäsi.