
Tuuvinki ei nimestään huolimatta ole sama ruoka, jonka hämäläiset tuntevat pitoherkkuna ja muut imellettynä perunalaatikkona. Stuvning on samettista perunakeittoa, jossa on runsaasti maitoa ja voita. Tässä versiossa maistuu karamellimaiseksi paahtunut, pähkinäisen makuinen voi, joka tekee perunakeitosta juhlaruoan.
Perinneruoka, jonka nimi aiheuttaa välillä väärinymmärryksiä ja vahvoja tunteita. Tuuvinki tai stuvning on tässä yhteydessä täysmaitoon keitetty ja voilla maustettu perunasosekeitto.
Perunaa, maitoa ja voita. Itse keiton raaka-aineet ovat hyvin yksinkertaiset ja arkisetkin. Mutta kun voin ruskistaa, keiton kuohkeuttaa sähkövatkaimella ja päälle ripottelee esimerkiksi kylmäsavuporoa, on käsillä uskomattoman herkullinen sosekeitto.
Täysmaito ja voin määrä keitossa tekevät tuuvingista hyvin energiapitoisen, joten se ei ole niinkään arkiruoka, vaan sopii parhaiten nautittavaksi alkupalana esimerkiksi viikonlopun herkkuaterialla.
Perunakeitto tuuvinki
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori, puolita ja keitä perunat suolatussa vedessä (1 tl/1 l), noin 20 minuuttia.
- Tee ruskistettu voi. Sulata 200 g voita miedolla lämmöllä ja anna kiehua keskilämmöllä rauhallisesti kuplien, kunnes voi ruskistuu. Kaada voi hippuineen kulhoon.
- Lämmitä maito. Valuta vesi perunoista. Lisää 7 dl maitoa ja 100 g voita, survo soseeksi. Painele sose kauhalla siivilän läpi. Lisää tarvittaessa maitoa ja mausta suolalla.
- Vaahdota tuuvinki sauvasekoittimella, jaa lautasille ja lisää raa'at keltuaiset annoksiin. Hienonna tai raasta savuporo. Viimeistele annokset porolla ja ruskistetulla voilla.
Arkisempi versio tähteeksi jääneestä muusista jota jatketaan maidolla perunavelliksi. Muutama minuutti keitellään ja lautaselle voisilmä ja esim krutonkeja. Lapsuuden herkkuja jota teen vieläkin.
Tuuvinki on kyllä tähän asti ollut imellytetty perunalaatikko.
Perunavellinä itse syönnyt yli 50 vuotta ja vielä kylkeen kunnon ruisleipää