Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3411 reseptiä.
Linkitetty 468 keittokirjaan.
OHJE Jaakko Impiö KUVA Panu Pälviä

Kahdella juustolla höystetty pekoni-sienipiirakka on ravintola Storyn kokin Laura Huuhtasen luottoherkku. Mozzarellan ja sinihomejuuston yhdistelmä tekee piirakasta tyrmäävän hyvän.

Tässä piirakassa oikaistaan valmiin piirakkapohjan avulla. Se ei kuitenkaan vaikuta makuun, sillä täyte on niin herkullinen ja mehevä.

Sienet, pekoni, sipuli ja palvikinkku muodostavat lihaisan ja täyteläisen makuisen täytteen. Piirakkaan sopivat niin kantarellit, tatit kuin herkkusienetkin. Pekoni, sienet ja sipuli paistetaan pannulla ja sekoitetaan kinkkusuikaleiden joukkoon. Liha-sienitäytteen lisäksi piirakkaan tehdään kahden juuston maustama kananmuna-ranskankermaseos.

Piirakkapohjaa on hyvä esipaistaa uunissa noin 10 minuuttia, sillä täytteet ovat runsaat ja melko kosteat. Kevyt vihersalaatti rapealla pistaasivinegretillä sopii hieman jäähtyneen piirakan rinnalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t + taikinan sulatus
Vaikeustaso
Helppo

Kahden juuston pekoni-sienipiirakka

Ainekset

1
pkt (n. 400 g)
valmista piirakkataikinaa
200
g (½ l)
kantarelleja (tai herkku- tai siitakesieniä)
100
g
palvikinkkua
100
g
pekonisuikaleita
1
punasipuli
1
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
voita
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1
prk (200 g)
crème fraîchea
2
kananmunaa
100
g
sinihomejuustoa
150
g
mozzarellaraastetta

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Puhdista ja paloittele sienet. Suikaloi kinkku. Kuori ja halkaise sipuli ja viipaloi se puoliympyröiksi.
  2. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Kauli taikina ohueksi ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita pala leivinpaperia päälle ja painoksi esimerkiksi kuivattuja herneitä. Esipaista pohjaa uunissa noin 10 minuuttia.
  3. Laita pekonit kylmään pannuun, jotta rasva sulaa. Paista välillä sekoitellen noin 5 minuuttia. Siirrä kulhoon odottamaan.
  4. Paista sipuleita samassa pannussa keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää pekonien joukkoon. Pyyhi pannu puhtaaksi talouspaperilla.
  5. Ruskista sieniä kuumassa pannussa ilman rasvaa noin 5 minuuttia. Lisää rypsiöljy ja paista 3 minuuttia. Lisää sitten voi, suola ja pippuri. Siirrä sienet pekonin ja sipulin joukkoon. Lisää kinkku ja sekoita kevyesti.
  6. Sekoita toisessa kulhossa crème fraîche ja kananmunat.
  7. Nosta uunin lämpötila 180 asteeseen. Levitä liha-sipuli-sieniseos esipaistetulle piirakkapohjalle. Lisää crème fraîche -seos tasaisesti päälle. Murustele homejuusto ja ripota se mozzarellaraasteen kanssa piirakan pinnalle. Paista uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa salaatin ja pistaasivinegretin kanssa (ohje alla).

Pistaasivinegretti

Ainekset

1
dl
kuorittuja pistaasipähkinöitä
3/4
dl
vaaleaa balsamiviinietikkaa
1
tl
muscovadosokeria
1/2
tl
suolaa
1 1/2
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Paahda pähkinöitä kuumassa kuivassa pannussa keskilämmöllä välillä sekoitellen noin 5 minuuttia. Rouhi pähkinät.
  2. Laita pähkinät, viinietikka, sokeri ja suola kulhoon. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan vispilällä sekoittaen. Tarjoa salaatinkastikkeena.

Kommentit (8)

Marko Risla Darmstadt

Muuten varmasti hyvä ohje, mutta mikä on tuo piirakka? Muro-vai lehtitaikina, Pizza-vai Flammkuchen pohja? Vai onko suomessa vain yksi piirakkapohja kaupassa,tuskin?

Marko Risla Darmstadt

Muuten varmasti hyvä ohje, mutta mikä on tuo piirakka? Muro-vai lehtitaikina, Pizza-vai Flammkuchen pohja? Vai onko suomessa vain yksi piirakkapohja kaupassa,tuskin?

Vierailija

Miksi näissä herkullisissa ohjeissa on melkein aina joku home- tai muuten vaan ällöttävä juusto..?😖🤢

Jääkarhu
Seuraa 
Liittynyt14.4.2022

Olisiko siitä syystä, että kyseessä on herkullinen ohje? 🤔

Vierailija

Kunhan joskus vielä kasvaa aikuiseksi ja uskaltautuu maistamaan jotain muutakin kuin pannukakkua ja makaronilaatikkoa, niin huomaa miten hyviä erilaiset juustot ovat, sinihomejuustokin. Ja niitäkin on erilaisia, miedompia ja vahvempia.

Vierailija

Piirakan nimessä on virhe. Sen pitäisi olla 'Kahden juuston pekoni-sieni-sipulipiirakka'. Mikähän siinä on, että kokit eivät osaa tehdä mitään suolasta ilman sipulia?

Jääkarhu
Seuraa 
Liittynyt14.4.2022

Erinomainen resepti! Onnistui oikein hyvin ja oli todellakin maukasta. Teen toistekin!

Käyttäjä741
Seuraa 
Liittynyt24.11.2014

Loistava piirakka! Todella maukas ja helppo tehdä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3411 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Jos himoitset paistopisteiden valkosipulivoipatonkia, ihastut tähän kotiversioon ikihyviksi. Patongin täytteeksi tuleva voi sekoitetaan paahdetuista valkosipulinkynsistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus, kypsennys ja jäähdytys 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkosipulivoipatongit

Ainekset

1
annos taikinaa (ks. ohje)
TÄYTE
2
(pienehköä) valkosipulia
1
rkl
oliiviöljyä
1
ruukku lehtipersiljaa
125
g
voita huoneenlämpöisenä

Työvaiheet

  1. Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.

  2. Kaada taikina alustalle ja jaa se 4 palaan. Pyörittele palat pellin pituisiksi patongeiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle kahdelle pellille (2 patonkia per pelti). Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

  3. Leikkaa valkosipulien suiposta päästä pieni lakki pois. Kaada loraus oliiviöljyä sipuleiden sisään. Laita sipulit leivän viereen pellille.

  4. Kypsennä patonkeja ja valkosipuleja 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Anna patonkien jäähtyä 15–20 minuuttia ennen täyttämistä.

  5. Purista valkosipulinkynnet kuoresta kulhoon ja hienonna niiden rakenne haarukalla. Hienonna lehtipersilja ja lisää se voin kanssa valkosipulinkynsien joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

  6. Leikkaa patonkeihin syviä viiltoja noin 1½ cm:n välein. Jaa täyte patonkien viiltoihin. Jos täytettä jää yli, hiero loppu patonkien päälle. Paahda patonkeja 225-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Tarjoa heti. Vinkki Valkosipulia saa olla täytteessä reippaasti, sillä paahtaminen tekee sen mausta pehmeän.

Perusleipätaikina

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
½
dl
öljyä
n. 12–13
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.

  2. Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1189 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Makaronimössö, -pöperö vai pääkallopata? Legendaarisella arjen pelastajalla on monta nimeä. Valitse arkikäyttöön täysjyvämakaroneja ja lisää joukkoon juureksia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Makaroniherkku

Ainekset

1
ps (400 g)
makaronia
1
sipuli
1
iso porkkana
2
rkl
öljyä
400
g
jauhelihaa
2
rkl
tomaattipyreetä
½
tl
mustapippuria
1
tl
suolaa
1
prk
juustokastiketta (esim. Koskenlaskija ruoka & dippi)
1
dl
makaronin keitinvettä
1
dl
silputtua persiljaa

Työvaiheet

  1. Keitä makaroni. Ota lopuksi talteen 1 dl keitinvettä.
  2. Kuori ja silppua sipuli. Pese ja raasta porkkana.
  3. Kuullota sipuli öljyssä. Lisää jauheliha, porkkana, tomaattipyree, pippuri ja suola. Ruskista 10 minuuttia.
  4. Sekoita makaronit, keitinvesi ja juustokastike jauhelihaan. Silppua päälle persiljaa.

    Vinkki! Nautaa, possua, broileria vai vegeä? Jauhisvaihtoehtoja on moneen makuun.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1189 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Värikästä juuresvuokaa kauniimpaa annosta ei olekaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Juuresgratiini

Ainekset

5
keskikokoista punajuurta
4
paksua porkkanaa
5
keskikokoista perunaa
4
dl
kuohukermaa
dl
raastettua parmesaania
tl
timjamia kuivattuna
tl
suolaa
mustapippuria myllystä
½
dl
korppu- tai mantelijauhoa
1
dl
vahvaa juustoraastetta, esim. mustaleima emmental tai gruyère
Lisäksi
foliota
tuoretta timjamia

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi punajuuret, porkkanat ja perunat ohuiksi viipaleiksi. Pidä punajuuret erillään, jotta ne eivät värjää muita juureksia.
  2. Sekoita kermaan parmesaaniraaste, timjami, suola ja pippuri.
  3. Lisää uunivuuan pohjalle puolet kermasta. Asettele juureslastut vuokaan jonoiksi. Kaada päälle loppu kerma. Ripottele pinnalle korppu- tai mantelijauhoa. Peitä vuoka foliolla.
  4. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kypsennä juurekset pehmeiksi eli noin 50 minuuttia.
  5. Nosta lämpötila 225 asteeseen. Poista folio. Ripottele päälle juustoraastetta. Kypsennä vielä 10 minuuttia.
  6. Silppua päälle timjamia.

Vinkki! Käytä kumikäsineitä punajuuria käsitellessäsi.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3411 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Sitruunalla ja persiljalla maustetun voikastikkeen kanssa tarjottu kala on yksi ranskalaisen keittiön iki-ihanista klassikoista. Seuraksi sopivat annanperunat ja syksyinen sieni-lehtikaalisalaatti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunasiika ja ruskistettu voikastike

Ainekset

4
rkl
kirkastettua voita
4
(n. 600 g)
pientä siikafileetä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
6
rkl
vehnäjauhoja
RUSKISTETTU VOIKASTIKE
4
rkl
voita
4
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
2
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Valmista ensin lisukkeeksi tuleva lehtikaali (ohje alla) sekä annanperunat (ohje alla).

  2. Kirkasta voi. Sulata noin 100 g voita pienessä kattilassa. Anna jäähtyä muutama minuutti. Kuori pinnalle noussut vaahto pois lusikalla. Kaada kirkas voisula varovasti toiseen astiaan siten, että vaalea sakka jää kattilaan.

  3. Kuivaa kalafileet talouspaperilla. Mausta ne suolalla ja pippurilla ja pyörittele jauhoissa. Paista fileitä kirkastetussa voissa molemmilta puolilta muutama minuutti, kunnes kala on kypsää mutta vielä mehevän lohkeavaa. Siirrä fileet tarjoiluastiaan ja pidä lämpimänä.

  4. Tee kastike. Paahda voi pannussa vaaleanruskeaksi. Hienonna lehtipersilja. Lisää persilja ja sitruunamehu pannuun. Valuta kastike kalan päälle. Tarjoa sieni-lehtikaalisalaatin ja annanperunoiden kanssa.

Lämmin suppilovahvero-lehtikaalisalaatti

Ainekset

4
dl
suppilovahveroita
5
dl
lehtikaalia pieneksi revittynä
1
salottisipuli
1
dl
hassel- tai pekaanipähkinöitä
1
rkl
voita
KASTIKE
3
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
dijoninsinappia
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa sienet tarvittaessa suupaloiksi. Poista lehtikaalista lehtiruodit ja revi lehdet suupaloiksi. Kuori ja hienonna sipuli.

  2. Paahda pähkinät kuumalla, kuivalla pannulla. Siirrä leikkuulaudalle. Rouhi ne.

  3. Paista sieniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes niistä ei enää irtoa nestettä. Lisää sipuli ja voi. Paista sekoitellen noin 5 minuuttia. Lisää lehtikaali ja paista sekoitellen, kunnes kaali hieman pehmenee.

  4. Yhdistä kastikkeen ainekset ja lisää pannulle. Sekoita hyvin. Viimeistele pähkinöillä.

Annanperunat

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita (esim. bellarosa)
2
valkosipulinkynttä
4
rkl
timjaminlehtiä
4
rkl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
n. 80
g
voita
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
PÄÄLLE
2
rkl
sitruunamehua
timjaminlehtiä

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti tai kuori ne. Leikkaa perunat mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi mandoliinileikkurilla. Huuhtele viipaleet kylmällä vedellä ja taputtele ne kuiviksi keittiöpyyhkeellä.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja irrota timjaminlehdet. Raasta tarvittava määrä sitruunoiden keltaista kuoriosaa.

  3. Kirkasta voi. Sulata voi kattilassa, anna seistä hetki ja kaada sitten pieneen kannuun. Pohjalle kertynyt valkoinen hera saa jäädä kattilaan.

  4. Laita valurautapannu (Ø n. 24 cm) levylle ja kaada pannuun kirkastettua voita niin, että pohja peittyy. Levitä perunat lomittain spiraalin muotoon kellon mukaisesti ja keskeltä aloittaen. Valuta voita perunoiden päälle. Ripottele päälle hieman suolaa, mustapippuria, valkosipulia, timjaminlehtiä ja sitruunan kuoriraastetta. Aloita seuraava kierros ulkoreunasta toiseen suuntaan. Lisää voita ja mausta samoin. Jatka näin, kunnes kaikki perunat on käytetty. Paina perunoita tiiviisti pannuun.

  5. Paina perunoiden päälle pyöreäksi leikattu, pannua hieman isompi leivinpaperi sekä pannua pienempi kansi ja jokin paino. Paista perunakakkua liedellä keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes kakku on poh­jasta rapea.

  6. Nosta kannella peitetty pannu 200-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi.

  7. Ota pannu pois uunista. Laita perunoiden päälle leivinpaperi. Paina perunakakkua kannen avulla tasaiseksi ja tiiviiksi. Poista paperi ja kansi. Jatka paistamista noin 10 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.

  8. Ota pannu uunista. Nosta pannun päälle lautanen ja käännä perunakakku lautasen avulla ylösalaisin. Purista päälle sitruunamehua. Viimeistele timjamilla.