Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2379 reseptiä.
Linkitetty 125 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Karitsasta tehdyt kebakot paistetaan meheviksi voissa, jonka maustaa rosmariini.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Dipattavat lammasvartaat

Ainekset

400
g
lampaan tai karitsan paistijauhelihaa
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1
tl
suolaa
Paistamiseen
2
rkl
voita
2
oksaa
tuoretta rosmariinia
lisäksi varrastikkuja

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna myös rosmariini.
  2. Sekoita vartaiden aineet kulhossa. Ota taikinasta runsaan ruokalusikallisen kokoisia paloja ja muotoile ne kostutetuin käsin soikeiksi lihapyöryköiksi. Työnnä varrastikut pyöryköihin.
  3. Kuumenna voi suuressa paistinpannussa. Lisää rosmariininoksat ja paista niitä noin 1 minuutti, jotta voi maustuu. Lisää vartaat pannuun ja paista niitä noin 8 minuuttia välillä käännellen. Paista vartaat muutamassa erässä. Tarjoa manteliripotteen ja appelsiinijogurtin kanssa.

Appelsiinijogurtti

Ainekset

1/2
(luomu)appelsiinin kuori ja mehu
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
rkl
tahinia (seesaminsiementahnaa)
1/2
tl
sokeria
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1/4
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Raasta appelsiinin oranssi kuoriosa hienoksi raasteeksi. Purista hedelmästä mehu.
  2. Sekoita appelsiinijogurtin aineet keskenään.

Manteliripote

Ainekset

2
dl
kuorellisia manteleita
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Rouhi mantelit veitsellä.
  2. Paahda mantelirouhetta kuivassa kuumassa pannussa 2–3 minuuttia tai kunnes rouhe on vaaleanruskeaa. Lisää kori-anterinsiemenet ja jatka paah-tamista vielä noin puoli minuuttia.
  3. Ota pannu liedeltä. Sekoita suola rouheeseen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hogmies on lisännyt 2 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.

Perheessäni on vegaani, vegetaristeja, sekasyöjiä ja vannoutunut lihansyöjä, niin kehitin tämän kastikkeen yhdistelemällä pohjaan perinteisistä resepteistä osia.

Kastikkeesta voi tehdä syöjien mukaan täysin vegaaniversion tai ei vegaaniversion. Sopii parhaiten syötäväksi pastan tai riisin kanssa, mutta kalaversio maistuu hyvin perunoidenkin kanssa. Valmistusaika riippuu siistä minkä version tekee ja kuinka paljon käyttää valmistuotteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30-40 MIN
Vaikeustaso
Helppo

TO VEGE OR NOT-TO VEGE-KASTIKE

Ainekset

kastikepohja
Oliivi- tai rypsiöljyä
2-3
rkl
raastettua piparjuurta tai piparjuuritahnaa
1
kpl
sipuli
200-250
g
herkkusieniä
450
g
Rainbow-lempeät kasvikset (pakaste)
1
tlk
Valmista pastakastiketta esim. Barilla classico
1
rkl
ketsuppia
3-4
rkl
tomaattipyrettä
2
dl
kaurakermaa tai kermaa
2-3
rkl
balsamicoa
2-3
rkl
kuivattua basilikaa tai ruukku tuoretta basilikaa
1
tl
oreganoa
ja lisäksi maun mukaan
chilijauhetta
mustapippuria
suolaa
Lisäksi (riippuen siitä, haluaako vege tai ei-vege version):
n. 250
g
Härkistä tai nyhtökauraa
tai
n. 300
g
pakastekalakuutioita
n. 180
g
katkarapuja
tai
n. 400
g
jauhelihaa

Työvaiheet

Kattilaan reilusti oliiviöljyä (tai rypsiöljyä) sen verran että pohja peittyy kunnolla. 

Hauduta miedolla lämmöllä piparjuurta ja silputtua sipulia että sipuli pehmenee ja kuullottuu. 

Lisää lämpöä ja huuhdellut sekä pilkotut herkkusienet. 

Paista sienistä neste pois ja lisää pakastekasvikset.

Paista kasvikset lämpimiksi ja lisää pastakastike, ketsuppi, tomaattipyre, valkosipulimurska ja lopuksi kaurakerma / kerma

Hauduttele tovi miedolla lämmöllä ja lisää balsamico, härkis / kalakuutiot / jauheliha, chili, pippuri, oregano, basilika ja tarkista suola.

Lämmitä kuumaksi (ja jos teet kalaversion, lisää nyt katkaravut), ota pois liedeltä ja lisää lopuksi vielä loraus öljyä. Anna hetki tekeytyä (kalaversiossa ainakiin niin kauan että ravut ovat sulaneet ja lämmenneet).

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2379 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Nämä suloiset kakut saavat makunsa kreikkalaisesta jogurtista, sitruunasta ja lemon curdista. Sitruunavalelu tekee kakuista supermeheviä.

Kakut voi valmistaa jo pari päivää ennen tarjoilua. Pikkuisten kakkujen tekemisessä kätevä väline on kuuden tai 12 kolon minikakkuvuoka. Taikinan voi paistaa myös isossa rengasvuoassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 kpl
Valmistusaika
50 min + jäähdytys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalaiset sitruunakakut

Ainekset

2–3
sitruunaa
2
rkl
timjaminlehtiä tai 2 tl kuivattua timjamia
3
dl
kreikkalaista jogurttia (rasvaa 10 %)
4
dl
ruokosokeria
dl
juoksevaa kasvirasvavalmistetta tai voisulaa
2
kananmunaa
2
rkl
sitruunatahnaa (lemon curd)
dl
vehnäjauhoja
3
tl
leivinjauhetta
KUORRUTUS
dl
sitruunatahnaa (lemon curd)
4
tl
sitruunanmehua
1–3
tl
vettä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota iso rengasvuoka (vet. 1,8 l) tai 12 minikakkuvuokaa (Ø 8–9 cm).

  2. Pese sitruunat, raasta niistä 1 rkl kuoren keltaista osaa ja purista ½ dl mehua kulhoon. Nypi timjamista lehdet ja lisää ne jogurtin, sokerin, rasvan, munien ja sitruunatahnan kanssa mehun joukkoon ja sekoita. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja kääntele seos taikinaan. Annostele taikina kahdella lusikalla vuokiin ja tasoita pinta.

  3. Paista pieniä kakkuja uunin keskitasossa 25–30 minuuttia tai isoa kakkua alatasossa noin 45 minuuttia. Kakku on kypsä, kun testitikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakkujen jäähtyä vuoissaan muutama minuutti ja kumoa ne sitten tarjoiluvadille.

  4. Kun kakut ovat huoneenlämpöisiä, pistele ne tikulla. Sekoita kuorrutuksen aineet, lisää vettä sen verran, että saat juoksevan koostumuksen. Valuta kuorrutus kakuille ja koristele halutessasi timjaminlehdillä.

Vinkki Jos kakut tarttuvat helposti vuokaasi, kokeile kaksinkertaista voitelua. Laita voideltu vuoka jääkaappiin 15 minuutiksi, toista voitelu ja jäähdytä. Jauhota sitten vehnä- tai korppujauhoilla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 180 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Tämä herkullinen kylmän kauden keitto saa makunsa pekonista. Kolmen kaalin kimara ja ateriajyvät tuovat annokseen runsaasti kuitua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaali-pekonikeitto

Ainekset

1
pkt (170 g)
pekonia
1
sipuli
1
l
vettä
1
kasvisliemikuutio
1
dl
ateriajyviä
1
ps (200 g)
lehtikaalia
1
ps (200 g)
broccolinia eli varsiparsakaalia
1
rs (400 g)
hapankaalia
2–3
rkl
tomaattipyreetä
1
rkl
hunajaa
2
tl
meiramia
½
tl
mustapippuria
(tilkka vettä)

Työvaiheet

  1. Suikaloi pekoni. Kuori ja hienonna sipuli.
  2. Paahda pekoni kattilan pohjalla. Lisää sipulit ja anna niiden kuullottua. Lisää hapaankaali liemineen, vesi, kasvisliemikuutio ja ateriajyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia.
  3. Käsittele sillä aikaa loput kaalit. Revi lehtikaali irti ruodeistaan, huuhdo ja kuivaa revityt lehdet salaattilingossa. Nostele lehtipalat päällekkäin, rullaa ne kimpuiksi ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Huuhdo ja pätki broccolinit.
  4. Lisää kaalit ja mausteet keittoon. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 5 minuuttia. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Tarkista maku.
     

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 180 reseptiä.
Linkitetty 44 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Valkosipulilla maustetut lihapullat kypsyvät herkullisiksi yrteillä maustetussa tomaattikastikkeessa.

Vinkki! Ohjeessa ei ole tarkoituksella lainkaan lisättyä suolaa, vaan lihapullat saavat riittävän suolaisuutensa parmesaanista. Tomaattipyree ja balsamico vähentävät myös suolan tarvetta. Voit kuitenkin halutessasi lisätä lihapulliin suolaa muiden mausteiden joukossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 20 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Italialaiset lihapullat

Ainekset

1
dl
vettä
2
palaa
vaaleaa, kuivahtanutta leipää (tai ¾ dl korppujauhoja)
1
kananmuna
2
rkl
tomaattipyreetä
50
g (1 dl)
parmesaania hienoksi raastettuna
2
valkosipulinkynttä
½
dl
tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
½
dl
tuoretta oreganoa hienonnettuna
½
tl
mustapippuria
1
rs (400 g)
naudan jauhelihaa
Paistamiseen
1
rkl
öljyä
Tomaattikastike
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
1
prk (500 g)
paseerattua tomaattia
2
rkl
tomaattipyreetä
1–2
rkl
balsamiviinietikkaa
½
tl
mustapippuria
tuoretta lehtipersiljaa ja oreganoa

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi kulhoon ja murenna joukkoon leipäpalat. Vatkaa vispilällä joukkoon muna ja tomaattipyree. Anna seoksen turvota 5 minuuttia.
  2. Raasta sillä aikaa parmesaani, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna yrtit. Lisää juusto, valkosipuli, yrtit ja pippuri leipäseokseen.
  3. Lisää jauheliha. Sekoita tasaiseksi mutta älä vaivaa.
  4. Muotoile seoksesta pieniä pyöryköitä kostutetuin käsin. Paista pannulla tai paistokasarissa öljyssä tarvittaessa kahdessa tai kolmessa erässä kauniin ruskeiksi. Siirrä lautaselle.
  5. Valmista tomaattikastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita öljyssä paistokasarissa, kunnes ne ovat muuttuneet läpikuultaviksi. Lisää paseerattu tomaatti, tomaattipyree ja mustapippuri. Mausta balsamiviinietikalla. Kuumenna kiehuvaksi.
  6. Lisää joukkoon lihapullat. Anna niiden hautua kastikkeessa kannen alla 5–10 minuuttia. Lisää päälle runsaasti tuoreyrttejä. Tarjoa keitetyn pastan kanssa.

Kommentit (0)