Kun otat possupadan uunista, varaudu herkulliseen yllätykseen. Kirkkaaksi heraksi ja kokkareiseksi maitoproteiiniksi erottunut liemi maistuu koukuttavan hyvältä. Maitopossu on etenkin Pohjois-Italiassa rakastettu kotiruoka, joka tarjotaan kokkareineen kaikkineen tai niin, että liemi vatkataan kermaiseksi.
Maitopossu onnistuu ulkofileestä, kasslerista, luuttomasta kinkusta tai vaikka talouskyljyksistä. Vaikka pataruokiin suositellaan usein rasvaisempaa lihaa, maitopossussa lumoaa kuivahkon fileen ja täyteläisen kastikkeen yhdistelmä.
Italiassa maitopossu tarjotaan usein pastan jälkeen toisena ruokalajina, jolloin se ei vaadi lisukkeita. Jos maitopossu on illallisen ainoa lämmin ruoka, voi tehdä lisäksi paistinperunoita tai polentan. Viiniksi sopii italialainen kuiva valkoviini kuten laadukas soave.
Italialainen maitopossu
Ainekset
Työvaiheet
- Sido liha paistinarulla. Ujuta salviat narujen alle. Mausta liha suolalla ja pippurilla ja laita peittämättä kylmään 2–12 tunniksi.
- Säädä uuni 180 asteeseen. Kuumenna öljy padassa liedellä ja ruskista liha siinä kauttaaltaan. Lisää kuoritut valkosipulit, paista hetki ja lisää voi. Kun se kuohahtaa, lisää viini, sitten maito ja laakerinlehdet. Vuole sitruunan keltainen kuori pataan.
- Kiehauta liemi ja lusikoi sitä lihalle. Laita pata ilman kantta uuniin 30 minuutiksi. Käännä sitten lihapala ylösalaisin ja paahda toiset 30 minuuttia. Peitä pata kannella, laske lämpö 150 asteeseen ja hauduta tunti.
- Anna lihan jäähtyä liemessä ½ tuntia. Ota liha pois ja keitä lientä hiljaa 10 min. Poista laakerinlehdet, laita puolet liemestä sauvasekoittimen astiaan ja soseuta sileäksi.
- Viipaloi liha. Kaada soseutettu kastike viipaleille, lusikoi herakokkareita ja lientä päälle.