Vain elämää on lisännyt 67 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
Ohje Roope Rask Kuva Petri Aho

Jari Sillanpää luottaa perinteisiin: hän halusi oman Vain elämää -päivänsä illalliselle Wallenbergin pihvejä. Tässä ohjeessa ne on valmistettu alkuperäiseen tapaan vasikanlihasta. Hyviä lisukkeita ovat esimerkiksi puolukkasurvos, herneet ja perunapyree.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1,5 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Jari Sillanpään Wallenbergit

Ainekset

350
g
vasikanpaistia
2
dl
kuohukermaa
2
tl
suolaa
1
valkuainen
mustapippuria myllystä
korppujauhoja leivittämiseen ja voita paistamiseen

Työvaiheet

  1. Hienonna vasikanpaisti veitsellä suikaleiksi. Laita liha, suola ja mustapippuri tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi. Lisää kerma ohuena nauhana koneen käydessä. Lisää lopuksi valkuainen. Anna massan levätä jääkaapissa vähintään tunti.
  2. Muotoile rengasmuotilla tai käsin pyöreitä pihvejä ja pyörittele ne korppujauhossa. Paista pihvit voissa kauniin ruskeiksi. Voit halutessasi myös kypsentää ne uunissa, mutta paista ensin pinnat nopeasti pannulla ruskeiksi. 
  3. Tarjoile esimerkiksi perunapyreen, herneiden ja puolukkasurvoksen kanssa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2772 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Broilerista tulee mäiskyä, kun se litataan lihanuijalla ennen uuniin menoa. Valmistustavan ansiosta kokonainen broileri kypsyy kuumassa uunissa jopa puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3–4
Valmistusaika
25 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mäiskybroileri ja juustomuusi

Ainekset

1
kokonainen broileri
Maustetahna
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
25
g
voita huoneenlämpöisenä
2
rkl
kokojyväsinappia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
8
salottisipulia
2
valkosipulia
2
rkl
oliiviöljyä
Juustomuusi
800
g
jauhoisia perunoita
1
dl
perunoiden keitinvettä
dl
gruyère-juustoa raasteena
2
rkl
voita
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Ota broileri huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä.

  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Hienonna valkosipuli ja rosmariini kulhoon. Lisää voi, sinappi, suola ja pippuri. Sekoita.

  3. Laita broileri työlaudalle ja lyö sitä rintarangan kohdalta muutaman kerran lihanuijalla, niin että ranka antaa periksi ja lintu aukeaa littanammaksi, perhosen muotoon. Hiero maustetahna kauttaaltaan linnun vatsa- ja nahkapuolelle. Nosta broileri leivinpaperin päälle pellille.

  4. Kuori sipulit ja puolita valkosipulit pellille broilerin ympärille. Pirskottele öljyä sipuleille. Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia. Tarkista broilerin kypsyys tikulla. Jos reiästä tuleva neste on kirkasta, lintu on kypsä.

  5. Kuori ja paloittele perunat kattilaan. Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ota keitinvettä talteen runsas desi ja kaada loput pois. Raasta juusto. Vatkaa perunat muusiksi sähkövatkaimen pienimmällä teholla ja lisää joukkoon voi, keitinvettä ja juustoraaste. Vatkaa tasaiseksi. Tarkista suola.

  6. Purista paahdetut valkosipulit lautaselle broilerin ja muusin seuraan.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1400 reseptiä.
Linkitetty 48 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Maa-artisokka on tuttu näky keitoissa, mutta se sopii myös moniin muihin ruokiin – vaikka pastaan! Timjamin ja mausteisen chorizon kanssa maa-artisokka on todellinen yllättäjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Chorizo-maa-artisokkapasta

Ainekset

400
g
pennepastaa
1
pötkö (200 g)
chorizoa
3
valkosipulinkynttä
500
g
maa-artisokkia
1
tl
timjamia
noin ½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
2
dl
pastan keitinvettä
2
dl
kuohukermaa
1
ps
babypinaattia
½
sitruunan mehu ja kuoriraaste
Päälle
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi chorizo. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Harjaa maaartisokat huolella ja viipaloi noin 5 mm:n viipaleiksi. Paista chorizoa pari minuuttia omassa rasvassaan. Lisää valkosipuli viimeiseksi minuutiksi. Nosta molemmat reikäkauhalla sivuun.
  2. Lisää maa-artisokat ja paista (chorizon rasvassa) noin 10 minuuttia, kunnes ne ruskistuvat. Laita tässä vaiheessa pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Valuta, ja säästä 2 dl pastan keitinvettä.
  3. Mausta maa-artisokat timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Lisää 2 dl pastan keitinvettä ja kerma. Anna artisokkien kiehua melko kovalla lämmöllä, kunnes ne tuntuvat haarukalla kokeiltaessa pehmeiltä ja kastike on keittynyt kokoon.
  4. Lisää pinaatti ja jatka keittämistä minuutin ajan. Lisää valutettu pasta ja chorizo joukkoon. Siirrä liedeltä. Lisää sitruunan mehu ja kuoriraaste.
  5. Raasta parmesaania valmiiden annosten pinnalle

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1400 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Eero Ritala ja Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Peruna pizzassa vaikutti Eero Ritalan mielestä järjettömältä ajatukselta, kunnes hän maistoi herkkua ensimmäisen kerran. Tästä pizzasta tuli kuitenkin näyttelijän bravuuri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 levypizza
Valmistusaika
40 min + kohotus 48 h ja kohotus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Peruna-suppispizza

Ainekset

500
g
00-jauhoja
3 ½
dl
kylmää vettä
3
g (noin 1 tl)
kuivahiivaa
10
g (noin 2 tl)
hienoa merisuolaa
10
g (noin 1 ½ rkl)
oliiviöljyä
Täyte
6–8
perunaa
5
dl
esikäsiteltyjä metsäsieniä (esimerkiksi suppilovahveroita)
3
rosmariinin oksaa
1
tl + 1 tl
sormisuolaa
½
tl + ½ tl
rouhittua mustapippuria
noin 4
rkl
oliiviöljyä sienten paistamiseen ja pizzan päälle
Päälle
¼
ruukkua
tuoretta timjamia
½
sitruunan keltainen kuoriraaste
1
dl
kasvipohjaista turkkilaista jogurttia (Oatlyn Havregurt turkkilainen)

Työvaiheet

  1. Ota tilkka vettä sivuun (3 ½ dl:sta) ja sekoita siihen suola. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja kaada yleiskoneen kulhoon. Kaada vesi joukkoon ja vaivaa hiljaisella nopeudella noin 10 minuuttia.

  2. Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin. Lisää oliiviöljy ja vaivaa, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan. Vaivaa lopuksi maksiminopeudella, kunnes taikina on joustavaa ja sileää.

  3. Sulje taikina ilmatiiviiseen astiaan ja laita jääkaappiin vuorokaudeksi. Ota taikina jääkaapista ja muotoile varovasti palloiksi. Laita pallot toiseksi vuorokaudeksi jääkaappiin. Ota kohonneet pallot jääkaapista ja anna lämmetä omassa rasiassaan pari tuntia ennen käsittelyä.

  4. Öljyä uunipelti. Ota taikina kohoamisastioista varoen, käytä apuna jauhoja ja lastaa. Siirrä taikina jauhotetulle tasolle ja painele litteäksi sormien avulla, nosta välillä ilmaan, jotta taikina ei tarraa alustaan. Siirrä öljytylle uunipellille ja levitä sormien avulla koko uunipellille. Anna kohota vielä 30 minuuttia.

  5. Tee täyte. Kuori tai harjaa perunat ja leikkaa niistä mandoliinilla ohuita viipaleita. Kuivaa ne. Lorauta päälle hieman öljyä ja ripottele suolaa ja pippuria ja paahda niitä hetki uunissa tai pannulla. Paista suppilovahverot öljyssä pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla.

  6. Kuumenna uuni niin kuumaksi kuin mahdollista. Lorauta pizzapohjan päälle oliiviöljyä ja laita noin 300 asteiseen uuniin 5 minuutiksi. Levitä päälle perunaviipaleet, mausta suolalla, pippurilla, oliiviöljyllä ja rosmariinilla. Laita päälle maustetut sienet. Laita takaisin uuniin vielä noin 5 minuutiksi.

  7. Ripottele kuuman pizzan päälle timjamin lehtiä, lusikoi jogurttia ja raasta sitruunankuorta.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2772 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Tacoja pohjoiseen tyyliin. Paista kuhat rapeiksi ja ryyditä herkku mummonkurkkusalsalla ja piparjuurijogurtilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 pientä annosta
Valmistusaika
45 min + tortillat 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Suomalaiset rieskatacot

Ainekset

8
rieskatortillaa (ohje alla)
Mummonkurkkusalsa
6
rkl
vettä
4
rkl
sokeria
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
tl
suolaa
1
kurkku
1
salottisipuli
Piparjuurikastike
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
rkl
raastettua piparjuurta
1
tl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
sokeria
Leivitetty kala
600
g
vaaleaa kalafileetä (esim. kuhaa)
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
dl
vehnäjauhoja
2
kananmunaa
n. 3
dl
pankojauhoja
Lisäksi
rypsiöljyä paistamiseen
salaattia tai versoja
sitruunaa ja tilliä

Työvaiheet

  1. Tee mummonkurkkusalsa. Mittaa vesi, sokeri, etikka ja suola kattilaan. Kiehauta seos. Anna jäähtyä. Kuori ja halkaise kurkku, poista siemenet lusikalla ja kuutioi kurkku. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää kurkut ja sipulit liemeen ja anna maustua viileässä vähintään puoli tuntia.

  2. Tee piparjuurikastike. Mausta jogurtti raastetulla piparjuurella, sitruunamehulla, suolalla ja sokerilla.

  3. Leivo ja paista rieskatortillat.

  4. Valmista kalat. Leikkaa fileet nahattomiksi paloiksi ja poista ruodot tarvittaessa. Mausta suolalla ja pippurilla. Mittaa vehnäjauhot laakealle lautaselle. Riko munat toiselle lautaselle ja vatkaa niiden rakenne rikki haarukalla. Laita pankojauhot kolmannelle lautaselle. Pyöräytä kalapalat ensin vehnäjauhoissa, kasta sitten munaan ja painele lopuksi pankojauhoissa. Paista kalat öljyssä pannussa, muutama minuutti molemmilta puolilta, kunnes kala on juuri ja juuri kypsää.

  5. Valuta mummonkurkkusalsa liemestään. Lado rieskalle kalaa, kurkkusalsaa ja kastiketta. Viimeistele salaatilla. Pirskota päälle sitruunamehua ja lisää halutessasi tilliä.

Rieskatortillat

Ainekset

dl
maitoa, kaurajuomaa tai vettä
6
dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
1
rkl
rypsiöljyä
(kirkastettua voita)

Työvaiheet

  1. Mittaa maito, jauhot ja suola kulhoon. Lisää öljy. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

  2. Jaa taikina jauhotetulla pöydällä 8–10 palaan. Pyöräytä palloiksi ja kauli ohuiksi lätyiksi. Peitä keittiöpyyhkeellä.

  3. Paista rieskatortilloja kuumassa pannussa ilman rasvaa noin 2 minuuttia molemmilta puolilta. Voit paistaa kahdella pannulla samanaikaisesti, niin työ sujuu nopeammin. Laita paistetut tortillat liinan alle, niin ne pysyvät pehmeinä. Halutessasi voit sipaista vastapaistetuille rieskatortilloille kirkastettua voita.

Vinkki! Tortillat voi pakastaa. Laita väleihin palat leivinpaperia, niin irrottaminen sujuu helpommin. Tortillat säilyvät pakastimessa muutaman kuukauden.

Kommentit (0)