Rapeapintainen kasleri voi hyvinkin jäädä joulupöydän vakiovieraaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
6-8
20 min + suolaus 8-12 t + paist
Vaikea
Karamellisoitu ylikypsä kasleri
Ainesosat
1 1/2
kg
luutonta kasleria
Kuivamausteseos
1
dl
fariinisokeria
1
rkl
juustokuminaa eli jeeraa
1
rkl
chilihiutaleita tai -jauhetta
1
rkl
cayennenpippuria
1
rkl
suolaa
1
rkl
mustapippuria
1
rkl
savupaprikaa
Suolausliemi
1
l
kylmää vettä
1/2
dl
suolaa
1/2
dl
fariinisokeria
2
laakerinlehteä
1/2
dl
kuivamausteseosta (ohje yllä)
Kiillotuskastike
1
dl
vettä
1
dl
paksua vadelmaviinietikkaa (Clovis vinaigre & pulpe de framboise) tai
1/2
dl
paseerattua pakastevadelmaa + 1/2 dl vaaleaa balsamiviinietikkaa
1/2
dl
fariinisokeria
Vaiheet
- Yhdstä mausteseoksen ainekset.
- Sekoita suolausliemi. Lisää kulhoon kylmä vesi, suola ja sokeri. Sekoita kunnes suola ja sokeri ovat liuenneet nesteeseen. Lisää laakerinlehdet ja ½ dl kuivamausteseosta (säästä loput lihan pintaan).
- Huuhtele liha ja pane se kookkaaseen muovipussiin kulhon sisään. Kaada suolaliuosta päälle niin, että se peittää lihan. Sulje pussi ja nosta jääkaappiin maustumaan yön ajaksi.
- Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen kypsentämistä. Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen. Ota luolausliemestä, taputtele pinta kuivaksi talouspaperilla ja nosta liha uunivuokaan rasvapuoli ylöspäin. Hiero kuiva-aineseos pintaan ja paina lihalämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan.
- Paista lihaa uunin keskitasossa 100 asteessa 4–5 tuntia lihan paksuudesta riippuen tai kunnes paistolämpömittari näyttää 93 astetta.
- Valmista lisukkeet lihan kypsyessä (ks. ohjeet alla).
- Nosta liha uunista ja kiedo folioon.
- Valmista kiillotuskastike. Kaada ainekset kattilaan, sekoittele koko ajan ja anna kiehua kokoon, kunnes seos on ohutta siirappia, 3–4 minuuttia. Anna seoksen jäähtyä.
- Leikkaa lihan pinnasta halutessasi ylimääräinen rasva pois. Sivele pintaan kiillotuskastiketta ja nosta liha grillivastuksen alle 2 minuutiksi tai kunnes siirappi on imeytynyt lihan pintaan.
Maapähkinäkastike
Ainesosat
2
dl
suolapähkinöitä
2
salottisipulia
2
rkl
seesaminsiemenöljyä
2
rkl
fariinisokeria
1
rkl
soijakastiketta
1
prk
(400 g) kookosmaitoa
1/2
dl
limetin puristettua mehua
1
tuore punainen tai vihreä chili
Vaiheet
- Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipuli. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna chili
- Kuumenna öljy isossa laakeassa pannussa. Lisää sipuli ja chili ja kuullota muutama minuutti, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää sokeri pannuun ja paista seosta käännellen, kunnes sokeri hieman karamellisoituu.
- Lisää kookosmaito, suolapähkinät, soijakastike ja limetinmehu. Anna kiehua sekoittaen 2–3 minuuttia.
- Kumoa seos monitoimikoneen kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa limetinmehua tai soijakastiketta. Tarjoa lihan kanssa.
Lämmin punakaalisalaatti
Ainesosat
500
g
punakaalia
1
pieni sipuli
1
rkl
öljyä
3/4
dl
limetin mehua
1/2
dl
vettä
3
rkl
sokeria
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
Vaiheet
- Suikaloi kaali. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuullota kaalia ja sipulia öljyssä pannussa muutama minuutti.
- Lisää loput ainekset ja hauduta kaali kypsäksi, noin 5 minuuttia. Se saa jäädä rapeaksi. Maista ja tarjoa lämpimänä lihan ja maapähkinäkastikkeen kanssa.