Karjulanpaisti tarjoillaan perinteiseen tapaan perunoiden kanssa. Puolukkasurvos vaihdetaan karpalosurvokseen, jota voi piristää Espanjassa sesongissa olevan granaattiomenan siemenillä.
"Syömme vuosittain palsternakkaa alle 100 grammaa henkilöä kohden. Juurisellerin kulutus on noin 30 grammaa, eikä juuripersilja pääse edes tilastoihin. Karjulanpaistilla ylität omalta osaltasi kansallisen keskiarvon kyseisten juuresten kulutuksessa", muistuttaa reseptin isä Samuli Karjula Satokausikalenterista.
Karjulanpaisti
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna uuni 150 asteeseen.
- Ruskista lihat suuressa padassa voinokareen kanssa.
- Lisää pataan vettä sen verran, että lihat peittyvät.
- Laita sekaan jokaista pippuria neljä kappaletta, ruokalusikallinen karkeaa merisuolaa sekä laakerinlehdet. Sekoita, laita kansi päälle ja siirrä pata uuniin kahden tunnin ajaksi.
- Tee jotain mukavaa, käy vaikka ulkoilemassa.
- Kuori juuriselleri ja harjaa juuresharjalla muut juurekset nopeasti juoksevan veden alla. (Älä missään tapauksessa kuori palsternakkaa, koska suurin osa sen aromeista ja eteerisistä öljyistä sijaitsevat kuoressa.) Pilko juurekset ja sipulit reilun kokoisiksi paloiksi.
- Paahda juurespaloja ja sipulilohkoja kuumalla pannulla ilman rasvaa noin 10 minuutin ajan, kunnes ne saavat hieman väriä.
- Lisää pilkotut juurekset ja sipulit paistiin, mutta älä sekoita. Lisää vettä sen verran, että juurespalat peittyvät vain osittain.
- Laske uunin lämpötila 120 asteeseen ja anna paistin hautua tunnin ajan.
- Laita uuni pois päältä uuni ja keitä haluamasi määrä kuoriperunoita.
- Koristele paisti silputulla persiljalla ja tarjoa perunoiden ja granaattiomenan siemenillä koristellun karpalosurvoksen kanssa.