Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2680 reseptiä.
Linkitetty 56 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Tässä pääsiäislampaassa filee saa marokon ja savun makua pikavauhdilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikasavustettu karitsan ulkofilee

Ainekset

2-3
kpl (600 g)
karitsan ulkofileetä
1
savustuspussi
Mausteseos
2
tl
juustokuminaa
2
tl
paprikajauhetta
2
tl
fariinisokeria
1
tl
mustapippuria
1
tl
suolaa
Paistamiseen
2
yksikyntistä valkosipulia
2
rkl
öljyä

Työvaiheet

  1. Nosta lihat huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kypsennystä. Valmista vihreä harissa (ohje alempana) ja laita se jääkaappiin.
  2. Laita uuni lämpenemään savustuspussin ilmoittamaan lämpöön. Yhdistä mausteet ja hiero seos lihojen pintaan.
  3. Halkaise valkosipulit. Kuumenna öljy pannussa, lisää valkosipulit ja lihat. Ruskista fileitä 2 minuuttia molemmin puolin. Nosta lihat savustuspussiin. Paina digitaalinen lämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan. Sulje pussi tiiviisti ja laita kuumaan uuniin.
  4. Savusta täydellä teholla 15 minuuttia, laske lämpötilaa ja jatka savustamista 15–20 minuuttia tai kunnes fileen sisälämpötila on 55 astetta. Nosta savustuspussi uunista ja anna lihojen vetäytyä pussissa 10 minuuttia.
  5. Leikkaa liha viipaleiksi ja levitä päälle vihreää harissaa.

Vihreä harissa

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
punainen chili
2
dl
tuoretta korianteria
2
dl
tuoretta pinaattia
1
dl
oliiviöljyä
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
jauhettua korianteria
1/4
tl
juustokuminaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi valkosipuli. Halkaise chili ja poista siemenet.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi. Anna tekeytyä jääkaapissa 30 minuuttia.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2680 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Puolet kesäkurpitsaa, puolet broileria! Pienet mehevät pyörykät on helpointa kypsentää uunissa. Tarjoa ne sitruunaisen kermakastikkeen seurassa.

Viinisuositus: Herkulliset, suolaisen fetan maustamat broileripyörykät maistuvat ihanasti hedelmäisen valkoviinin kanssa. Most Wanted Pinot Grigio Fizz, 2,90 e (0,2 l), on pakattu annoskokoiseen tölkkiin. Viini on mehevä ja puolikuiva, joten se toimii hienosti...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 pullaa
Valmistusaika
15 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalaiset kesäkurpitsa-broileripullat

Ainekset

400
g
kesäkurpitsaa
400
g
broilerinjauhelihaa
1
dl
panko- tai korppujauhoja
200
g
fetaa
3
rkl
tuoretta oreganoa hienonnettuna
2
rkl
pikkukapriksia
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
raastettua sitruunankuorta
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
Tarjoiluun
sitruunaista kermakastiketta (ohje alla)
perunamuusia

Työvaiheet

  1. Raasta kesäkurpitsa lävikköön. Puristele siitä neste pois. Laita raaste kulhoon jauhelihan ja panko- tai korppujauhojen kanssa.

  2. Murustele feta. Hienonna oreganonlehdet ja kaprikset. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Raasta sitruunankuori ja purista mehu. Lisää feta, oregano, kaprikset, valkosipuli, sitruunamehu ja sitruunankuori kulhoon mausteiden kanssa.

  3. Muotoile kostutetuin käsin pieniä lihapullia ja laita ne tasaisin välein leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai pannulla öljyssä.

  4. Tee lihapullien kypsyessä sitruunainen kermakastike. Tarjoa lihapullat ja kastike perunoiden tai perunamuusin kanssa.

Sitruunainen kermakastike

Ainekset

50
g
voita
1
rkl
vehnäjauhoja
3
dl
(kuohu)kermaa
2
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
1/3
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja paista niitä sekoitellen hetki, kunnes ne saavat hieman väriä. Kaada kerma joukkoon ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen. Huuhtaise kermapurkki tilkalla vettä ja lisää vesi kattilaan.

  2. Keitä kastiketta välillä sekoitellen miedohkolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Mausta lopuksi sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2680 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Ricottajuusto antaa lihapulliin mehevyyttä ja parmesaani makua. Lopputuloksena on ihanat pyörykät, jotka voi tarjota sekä pieninä näppipaloina että pääruokana vaikka muusin kanssa.

Viinisuositus: Yrttisten lihapullien kanssa maistuu maanläheinen ja metsäisen raikas viini, kuten Chapoutier Belleruche Côtes-du-Rhône Rouge 2019, 8,99 e (0,375 l). Viinin marjaisuus ja pieni tanniinisuus sopivat erityisesti pullien juustoisuuden kanssa. Jos haluat...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 24 pullaa
Valmistusaika
15 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ricotta-lihapullat

Ainekset

400
g
rotukarjan paistijauhelihaa
4
valkosipulinkynttä
2
pientä salottisipulia
3
rkl
oliiviöljyä
1
kananmuna
½
prk (125 g)
ricottaa
1
dl
pankojauhoja tai korppujauhoja
4
rkl
tuoretta oreganoa hienonnettuna
1
dl
parmesaania raastettuna
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha jääkaapista ja laita se kulhoon.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulit ja salottisipulit. Kuullota sipulia öljyssä keskilämmöllä 5 minuuttia. Lisää valkosipulit ja kuullota vielä pari minuuttia. Lisää ne kulhoon jauhelihan kanssa.

  3. Vatkaa kananmuna kevyesti. Hienonna oregano. Lisää kananmuna, oregano, ricotta sekä panko- tai korppujauhot kulhoon. Lisää myös parmesaani, suola ja pippuri. Sekoita taikinaksi.

  4. Pyörittele taikinasta öljytyin käsin lihapullia. Paista pullat kypsiksi pannussa öljyssä tai 225-asteisessa uunissa, noin 12 minuuttia.

Vinkki Käytä loput ricottajuustosta vaikkapa tomaattipastakastikkeeseen tai sekoita se hienonnettujen yrttien kanssa ja herkuttele leivän kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2680 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Nopsasti valmistuvaan piirakkaan kannattaa yhdistellä erilaisia marjoja. Osan niistä voi jättää myös kypsän piirakan päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
15 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Punaisten marjojen piirakka

Ainekset

dl
juoksevaa margariinia
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
neljän viljan hiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
1
kananmuna (L-koko)
1
dl
täysmaitoa
4
dl
marjasekoitusta (esim. punaherukoita, vadelmia, puolukkaa)
Lisäksi
1
rkl
juoksevaa margariinia vuoan voiteluun
3–4
dl
tuoreita marjoja

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka margariinilla (ø noin 25 cm).

  2. Sekoita margariini, sokeri, jauhot, hiutaleet, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhossa murumaiseksi seokseksi. Ota 1/3 seoksesta toiseen kulhoon. Lisää muna ja maito 2/3 muruseokseen ja sekoita sähkövatkaimella nopeasti tasaiseksi.

  3. Kaada taikina vuokaan ja levitä marjat taikinan päälle. Ripottele sivuun otettu muruseos marjoille. Kypsennä piirakkaa uunissa noin 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.

  4. Lado haalean piirakan päälle tuoreita marjoja juuri ennen tarjoamista.

Vinkki! Jos käytät piirakkaan pakastemarjoja, lisää ne joukkoon kohmeisina ja lisää paistoaikaa tarpeen mukaan.

Kommentit (0)

Vesikielellä on lisännyt 19 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Pitkään uunin alatasolla ja miedossa lämmössä kypsennetyt kaalikääryleet ovat todella maukkaita. Kaali on pehmeää ja maut kohdillaan. Nämä kaalikääryleet tein pakastetusta kaalista. Lehdet irtoavat sulaneesta kaalista erittäin helposti. Nyt siis kaalit pakasteeseen ja anna niiden olla siellä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
21 kpl
Valmistusaika
1 h valmistelua+ 3 h uunissa + kaalien pakastus ja sulatus ennen valmistamista
Vaikeustaso
Kohtalainen

Maukkaat kaalikääryleet

Ainekset

2
kpl
Keräkaalia
700
g
nauta-sikajauhelihaa (50/50%)
1,5
dl
puuroriisiä
1
kpl
lihaliemikuutio
1
iso
sipuli
3-4
kpl
valkosipulin kynsiä
3
rkl
tummaa siirappia
1
tl
hienoa merisuolaa
1,5
tl
meiramia
0,5-1
tl
mustapippuria
1,5
dl
maitoa
2
kpl
kananmunia
Kaalikääryleiden päälle
siirappia
voita

Työvaiheet

1. Koverra kaaleista kannat pois ja laita kaalit pakasteeseen. Anna niiden olla pakasteessa vähintään vuorokauden. Sulata pakastuneet kaalit. (8 h/vaikka yön yli)  Lehdet irtoavat helposti sulaneista kaaleista.

2. Keitä riisi kypsäksi vedessä (riisipussin ohjeen mukaan) , jossa on mukana lihaliemikuutio. Raakana 1,5 dl.

3. Pilko sipulit ja valkosipulit. Kuullota ne pehmeiksi paistinpannulla.

4. Hienonna kaalien keskelle jäänyt "sydän" silpuksi.

5. Lisää täytteen ainekset raakaan jauhelihaan: Kaalisilppu, (3 dl riittää kaalisilppua) kuullotetut sipulit, keitetty riisi, kananmunat, mausteet, siirappi ja maito. Sekoita kädellä ainekset hyvin yhteen. Saa olla löysää ja mausteista!

6. Kuivaa kaalilehdet talouspaperilla. Ohenna kaalilehtien ruotoja terävällä veitsellä.

7. Voitele uunivuoat voilla.

8. Laita kaalilehdille täytettä n. 2-3 rkl.  Rullaa paketiksi niin, että käännät myös reunat päälle. Kierrä tiiviiksi rullaksi. Lado rullat voideltuun uunivuokaan saumakohta alaspäin. (Itse laskin monta isoa kaalilehteä on ja jaoin täytteen valmiiksi yhtämoneen osaan, jotta täyte riittää kaikkiin). Näistä tuli isoja!

9. Vuole juustohöylällä ohuita voisiivuja jokaiselle kääryleelle ja valuta vielä päälle siirappia.

10. Paista vuokia ensin 200 asteessa (uunin toiseksi alimmaisella tasolla) n. 45 min, kunnes alkaa tulemaan väriä pintaan.   Paista lopuksi 160 asteessa uunin alatasolla ainankin 2 h. Sivele kääryleitä välillä vuokaan kertyneellä liemellä. Jos liemi uhkaa loppua, niin voit tehdä sitä lisää kiehauttamalla vettä ja lisäämällä siihen siirappia ja voita. Voit myös käännellä kääryleitä vuoassa. Paiston loppuvaiheessa voit laittaa päälle folion. Anna vetäytyä.

Itse pidän hyvin hautuneista siirappisista kääryleistä.

Nauti puolukkahillon kanssa.

Ohje: Tarja Pasanen/Vesikielellä @waterontongue

Kommentit (0)