Soppa365 on lisännyt 293 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
Ohje: Elina Jyväs Kuva: Sanna Peurakoski

Oikaisijan joulukinkku kypsyy alle tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Sienillä ja viikunoilla täytetty porsaanfilee

Ainekset

2
porsaan sisäfileetä (yhteensä 1 kg)
1
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
suolaa
Sienitäyte
2 1/2
dl
kuivattuja suppilovahveroita tai tatteja
1
dl
mantelilastuja
voita sienien paistamiseen
100
g
kuivattuja viikunoita
2
rkl
sitruunanmehua
1
tl
(luomu)sitruunan hienoksi raastettua kuorta
1
tl
suolaa
vastarouhittua mustapippuria
2
rkl
silputtua tuoretta tinjamia
Lisäksi
paistilankaa
1
rkl
voita
1
rkl
öljyä

Työvaiheet

  1. Ota porsaanfileet noin tuntia ennen valmistamista huoneenlämpöön. Poista lihasta terävällä veitsellä ylimääräiset kalvot. Murustele kuivatut sienet pieneen kulhoon ja kaada päälle vettä sen verran, että ne peittyvät. Sienet pehmenevät 15 minuutissa. Laita myös paistilanka likoamaan kuumaan veteen.
  2. Tee täyte. Paahda manteleita kuumassa pannussa pari minuuttia ja nosta ne sivuun. Purista sienisilpusta enin vesi pois. Kuumenna pannussa nokare voita ja kypsennä sieniä muutama minuutti tai kunnes vesi on haihtunut ja voi imeytynyt sieniin. Hienonna viikunat. Sekoita täyteainekset mausteineen kulhossa.
  3. Tee fileen keskelle terävällä veitsellä syvä viilto. Avaa filee kuin kirja ja tee uudet viillot molempiin avattuihin puolikkaisiin. Mausta filee suolalla ja mustapippurilla. Levitä täyte fileen keskelle ja kääri filee tiiviisti rullalle. Sido liha paistinlangalla tiiviiksi paketiksi.
  4. Kuumenna pannussa voi ja öljy. Ruskista porsaanfileet kauttaaltaan ja nosta ne uunivuokaan. Kypsennä 175-asteisen uunin keskitasossa noin 20 minuuttia.
  5. Ota fileet uunista ja kääri ne heti alumiinifolioon. Anna vetäytyä 10 minuuttia. Leikkaa fileet viipaleiksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3143 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Mätidippi onnistuu myös vegaanisesti, kun käyttää merilevävalmistetta ja kasvipohjaista fraichea. Mausteita ja yrttejä voi käyttää hieman normaalia reilummin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen mätidippi

Ainekset

2
kevätsipulia
¼
ruukku tilliä
1
limetti
1
prk (200 g)
kaurafraichea
1
tl
roseepippuria
¾
tl
suolaa
1
prk (170 g)
merilevävalmistetta (esim. Caviart)
LISÄKSI
perunalastuja

Työvaiheet

  1. Hienonna kevätsipuli ja tilli. Pese limetti, raasta sen vihreä kuoriosa hienoksi ja purista mehu.

  2. Laita kaurafraiche kulhoon. Lisää kevätsipuli, tilli, limetin kuori ja mehu sekä roseepippuri ja suola.

  3. Kääntele joukkoon puolet merilevävalmisteesta. Lisää loput dipin pinnalle. Tarjoa perunalastujen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3143 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Hittidipin peruskaava. Mätiä, smetanaa, punasipulia, sitruunaa ja ruohosipulia. Tarjoile illanistujaisissa sipsien kanssa. Sopii tietysti myös blinien täytteeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Mätidippi

Ainekset

1
prk (100 g)
kirjolohenmätiä
1
pieni punasipuli
¼
ruukku ruohosipulia
1–2
tl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
1
prk (200 g)
smetanaa
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
perunalastuja

Työvaiheet

  1. Sulata mäti tarvittaessa.

  2. Hienonna punasipuli ja ruohosipuli. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa ja purista tarvittava määrä mehua.

  3. Laita smetana kulhoon. Lisää sipulit, sitruunankuori ja -mehu sekä mausteet. Sekoita hyvin.

  4. Kääntele joukkoon puolet mädistä. Lisää loppu mäti dipin pinnalle ja rouhi päälle mustapippuria. Tarjoa perunalastujen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3143 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Meri Milash ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Lihapannun kanssa nautitaan injeraleipää, jota saa Helsingistä esimerkiksi Addis-ravintolasta. Niter kibbeh -maustevoi säilyy jääkaapissa ja maistuu myös leivänpäällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tibs eli eritrealainen lihapannu

Ainekset

800
g
karitsan paahtopaistia tai naudan ulkofileetä
tl
suolaa
2
sipulia
4
valkosipulinkynttä
5
cm:n pala
tuoretta inkivääriä
3
vihreää chiliä
2
tl
juustokuminaa
½–1
dl
vettä
1
ruukku
lehtipersiljaa
½
sitruuna
(suolaa)
PAISTAMISEEN
3
rkl
niter kibbehiä eli maustevoita (ks. ohje)
LISÄKSI
injera-leipää

Työvaiheet

  1. Valmista ensin niter kibbeh.

  2. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen ruoanvalmistusta. Leikkaa liha kuutioiksi ja mausta suolalla.

  3. Kuori ja hienonna sipulit, valkosipulinkynnet ja inkivääri. Halkaise chilit, poista siemenet ja valkoiset kalvot ja paloittele chilit.

  4. Ruskista lihat muutamassa erässä maustevoissa (2 rkl) laakealla pannulla. Siirrä sivuun odottamaan.

  5. Pyyhi pannu puhtaaksi, kuumenna loput voista (1 rkl) ja lisää sipulit, inkivääri ja chilit. Paista matalalla lämmöllä sekoitellen noin 5 minuuttia. Lisää juustokumina ja paista vielä muutama minuutti.

  6. Lisää vesi pannulle, kiehauta ja sekoita joukkoon ruskistetut lihapalat. Paista sekoittaen 1 minuutti.

  7. Hienonna lehtipersilja joukkoon ja purista päälle sitruunasta mehu. Mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoa injeraleivän kanssa.

Vinkki Lihapannu nautitaan perinteisesti injeraleivän kanssa. Lettua muistuttavaa, voimakkaan hapokasta leipää saa Helsingistä esimerkiksi Addis-ravintolasta. Myös riisi käy lisukkeeksi.

Maustettu kirkastettu voi eli niter kibbeh

Ainekset

500
g
suolatonta voita
3
sipulia
9
valkosipulinkynttä
10
cm:n pala
inkivääriä
1
kanelitanko
4
kokonaista mustan kardemumman kotaa
6
kokonaista neilikkaa
¾
rkl
korianterinsiemeniä
½
rkl
kokonaisia mustapippureita
½
rkl
sarviapilaa
¾
tl
juustokuminansiemeniä
½
rkl
oreganoa
¼
tl
jauhettua muskottipähkinää
½
tl
kurkumaa
1
rosmariinin oksa

Työvaiheet

  1. Paloittele voi reiluiksi kuutioiksi.

  2. Kuori ja leikkaa sipuli kuutioiksi. Kuori ja raasta valkosipulinkynnet sekä inkivääri.

  3. Laita kanelitanko, kardemumma, neilikka, korianteri, mustapippuri, sarviapila ja juustokumina paistinpannulle. Kuumenna matalalla lämmöllä välillä pannua heiluttaen, kunnes mausteista alkaa irrota tuoksua. Kaada mausteet pataan tai paistokasariin.

  4. Lisää pataan sipulit, inkivääri, voi, oregano, muskottipähkinä, kurkuma sekä rosmariini.

  5. Kuumenna ja anna voin sulaa. Anna seoksen poreilla matalalla lämmöllä 90 minuuttia. Sekoita välillä ja tarkasta, että voi ei kuumene liikaa.

  6. Peitä lasipurkin suuaukko harso- tai juustoliinalla. Siivilöi voisula kauhallinen kerrallaan purkkiin. Tee liinasta nyytti ja purista varovasti, jotta kaikki voi valuu talteen. Voit myös siivilöidä voin tiheäreikäisen siivilän läpi.

  7. Laita kansi päälle, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja laita voi jääkaappiin. Voit käyttää maustevoita ruoanvalmistuksessa, pastan joukossa tai tarjota sitä sellaisenaan levitteenä. Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön ajoissa ennen tarjoamista.

Vinkki Mustaa kardemummaa ja sarviapilaa saa aasialaisista ruokakaupoista ja samojen kauppojen verkkokaupoista.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 420 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Älä anna kerman määrän kiusauksessa ihmetyttää. On tärkeää antaa janssoninkiusauksen levähtää hyvin ennen tarjoilua. Vetäytymisen aikana kerma imeytyy perunaan ja maut tiivistyvät.

Janssoninkiusaus on täydellinen juhlaruoka, sillä sen voi valmistaa kypsennystä vaille valmiiksi jääkaappiin tai kypsentää valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä, säilyttää jääkaapissa ja lämmittää juuri ennen tarjoilua.

Tämä resepti on Kian ja Petran ystävän keittiömestari Janne Aholan ...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
2 h + tekeytyminen ja makukerman valmistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Janssoninkiusaus

Ainekset

8
dl
kuohukermaa
4
valkosipulinkynttä
1
ruukku tilliä
2
tl
fenkolinsiemeniä
2
tl
tillinsiemeniä
2
kg
kiinteitä perunoita, esimerkiksi Annabelle
5
keltasipulia
3
prk (á 125 g / 79 g)
anjovisfileitä
rkl
öljyä + 1½ rkl voita
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Tee makukerma mielellään jo edellisenä päivänä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja leikkaa varret tillistä. Lisää pieneen kasariin kerma, hienonnettu valkosipuli, tillinvarret, fenkolinsiemenet, tillinsiemenet ja anjovispurkkien liemi. Kiehauta muutaman minuutin ajan. Jäähdytä ja anna maustua vähintään muutaman tunnin ajan mielellään yön yli kylmässä.
  2. Kuori perunat ja suikaloi tikuiksi. Kuori sipulit ja viipaloi ohuesti. Leikkaa anjovisfileet pitkittäin kahteen tai kolmeen osaan.
  3. Lämmitä öljy ja voi pannussa. Lisää sipulit, ja kuullota niitä vähintään 10 minuutin ajan, kunnes sipuli on läpikuultavaa.
  4. Lämmitä uuni 180-asteiseksi ja voitele uunivuoka (vetoisuus noin 2,5–3l).
  5. Kasaa perunat, sipulit ja anjovis kerroksittain vuokaan niin, että perunaa jää päällimmäiseksi. Mausta perunakerrokset kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
  6. Siivilöi makukerma, lämmitä se kattilassa ja kaada ainesten päälle vuokaan. Lisää muutama voinokare pinnalle.
  7. Kypsennä janssoninkiusausta uunin keskitasolla 1½ tuntia, kunnes kunnes pinta on kullanruskea. Laita folio päälle, jos pinta ruskistuu liikaa.
  8. Anna kiusauksen levätä vähintään 45 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele tillillä.

  9. Tarjoa etikkapunajuurten ja maustekurkkujen kanssa.

Kommentit (0)