Sami Lehtola on lisännyt 4 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.

Helppo ja maistuva kalaruoka jossa on monia makuja. Pieninä annoksina myös maistuva alkuruoka.

Resepti riittää kahdelle pääruoaksi tai neljälle-kuudelle alkuruoaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2-4
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lohi-Pekonikierteet

Ainekset

1
pkt
pekonia
300
g
Lohifilettä
1/2
pkt
aurajuustoa
2-4
rkl
tillisilppua
koskenlaskijajuustoa
sitruunapippuria
suolaa

Työvaiheet

Levitä pöydälle tuorekelmu. Lado pekonit vähän limittäin levyksi. Siivuta lohifileestä ohuita siivuja pekonilevyn päälle. Ripottele päälle mausteet, aurajuusto ja tillisilppu.

Kääri levystä rulla kelmua apuna käyttäen. Laita rulla pakastimeen kohmettumaan (20-30min) niin sitä on helpompi leikata. Leikkaa rullasta noin 3cm paksuisia kiekkoja. 

Paista kiekkoihin nätti pinta pannulla. Laita sen jälkeen kiekot uunivuokaan ja jokaisen päälle nokare koskenlaskijaa. Paista 200 asteessa noin vartti ja nauti!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3255 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Parsa ja retiisit tekevät siikacrudosta sopivan alkuruoan pääsiäispöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
15 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Italialainen siikacrudo

Ainekset

400
g
siikafileetä
1
(luomu)sitruuna
1
tl
sormisuolaa
1/3
tl
mustapippuria myllystä
1–2
retiisiä
2
vihreää parsaa
1
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
rkl
kapriksia
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Poista siikafileestä ruodot. Jos käytät järvestä pyydettyä villisiikaa, pakasta sitä -20 asteessa vähintään 24 tuntia. Kasvatettua tai merestä pyydettyä siikaa ei tarvitse jäädyttää, mutta pidä sitäkin pakastimessa 15 minuuttia, jotta se on helpompi leikata. Laita myös tarjoiluastia hetkeksi pakastimeen.

  2. Pese sitruuna, raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi ja purista mehu.

  3. Leikkaa kala ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi. Mausta ne suolalla ja pippurilla ja nosta tarjoiluvadille.

  4. Pirskottele kalalle sitruunamehua. Ripottele päälle sitruunankuorta, suolaa ja pippuria. Anna maustua noin 5 minuuttia.

  5. Viipaloi retiisit. Höylää parsasta kuorimaveitsellä ohuita suikaleita. Nosta ne kalan päälle. Lisää kaprikset ja hienonna päälle lehtipersilja. Viimeistele valuttamalla pinnalle hieman oliiviöljyä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3255 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Gremolatalohi ja -perunat

Ainekset

600
g
ruodotonta lohifileetä
800
g
pieniä kiinteitä perunoita
3
rkl
oliiviöljyä
½
tl
hienoa merisuolaa
GREMOLATA
2
ruukkua lehtipersiljaa
1–2
valkosipulinkynttä
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
1
dl
mietoa oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohifilee neljäksi annospalaksi leivinpaperin päälle pellille.

  2. Pese perunat huolellisesti ja leikkaa ne pitkittäin puoliksi. Lisää perunat pellille lohipalojen ympärille. Pirskota öljy ja suola tasaisesti lohipaloille ja perunoille. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

  3. Hienonna persilja ja valkosipulinkynnet. Pese sitruuna, raasta kuori ja purista tarvittava määrä mehua. Sekoita kaikki gremolatan ainekset keskenään. Voit halutessasi murskata ainekset tahnamaiseksi morttelissa.

  4. Nosta kypsä lohi-perunapelti uunista ja lusikoi gremolata päälle.

Vinkki Gremolata on perinteisesti hakkelusta, mutta tässä se korvaa kastikkeen, joten oliiviöljyä ja sitruunamehua on reilummin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3255 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Ina Niiniketo KUVA Ninna Lindström

Hollandaise-kastiketta ilmavampi ja kevyempi sitruunazabaglione hivelee keväisiä makuja, kuten siikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunazabaglione, siikaa ja kasviksia

Ainekset

6
keltajuurta
200
g
varsiparsakaaleja
½
(150 g)
kukkakaali
3–4
(500 g)
siikafileetä
1
tl
suolaa
SITRUUNAZABAGLIONE
50
g
voita sulatettuna
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
4
kananmunankeltuaista (M-koko)
4
rkl
kylmää vettä
½
tl
suolaa
KORISTELUUN
tuoreyrttejä (esim. tilliä, kirveliä, ruohosipulia)

Työvaiheet

  1. Keitä keltajuuret kuorineen kypsiksi suolalla maustetussa vedessä, noin 30 minuuttia. Kaada keitinvesi pois. Kuori keltajuuret lämpiminä ja leikkaa lohkoiksi.

  2. Irrota kukkakaalista nuput ja leikkaa varsiparsakaalit kolmeen osaan. Ryöppää kaalit suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä, noin 2 minuuttia.

  3. Suolaa siikafileet lihapuolelta. Aseta fileet leivinpaperin päälle uunipellille nahkapuoli ylöspäin ja kypsennä 160-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Poista fileistä nahka. Se lähtee irti sormilla.

  4. Valmista sitruunazabaglione. Ota kattila ja teräskulho, joka asettuu kattilan päälle tiiviisti niin, ettei kulhon pohja osu kattilan pohjaan. Laita kattilaan vettä, mutta vain sen verran, että veden pinta ei kosketa kulhon pohjaa.

  5. Sulata voi mikrossa tai kattilassa.

  6. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista hedelmästä mehu. Laita keltuaiset, vesi, sulatettu voi, sitruunan kuoriraaste ja mehu teräskulhoon. Kuumenna vesi hiljalleen kiehuvaksi ja aseta kulho vesihauteen päälle. Kuumenna seosta koko ajan vatkaten. Kun kastike alkaa vaahtoutua, jatka vatkaamista 2–3 minuuttia, jotta keltuaiset kypsyvät ja kastike on ilmavaa. Mausta suolalla.

  7. Asettele kasvikset lautasille ja revi siikafileestä palasia päälle. Lusikoi niiden päälle muutama ruokalusikallinen sitruunazabaglionea. Viimeistele annokset tuoreilla yrteillä.

Vinkki Voit lämmittää kalan ja kasvikset juuri ennen tarjoilua nopeasti kuumassa uunissa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3255 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl, 4–6 annosta
Valmistusaika
20 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Karitsapizza

Ainekset

1
ps (26 g)
nopeaa pizzahiivaa (sisältää leivinjauhetta)
9
dl
00-pizzajauhoja
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
3
rkl
oliiviöljyä
3
dl
kylmää vettä
TÄYTE
400
g
karitsanjauhelihaa
2
valkosipulinkynttä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
prk (400 g)
kuorittuja tomaatteja
1
rkl
vaaleaa balsamiviinietikkaa
2
palloa buffalamozzarellaa
½
ruukku minttua
CHILIÖLJY
noin 1
dl
oliiviöljyä
1
punainen chlili

Työvaiheet

  1. Halkaise chili, älä poista siemeniä. Laita öljy pieneen purkkiin, upota siihen chili ja anna sen uuttua pizzan valmistumisen ajan.

  2. Paista jauheliha pannulla kauniin ruskeaksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää mausteet. Kumoa joukkoon säilyketomaatit ja riko niiden rakenne lastalla muutamaan osaan. Kiehauta, lisää etikka ja ota pannu liedeltä.

  3. Sekoita nopea pizzahiiva, jauhot, sokeri ja suola kulhossa. Lisää öljy ja vesi ja vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina kahtia, pyöritä palloiksi ja kauli ohuiksi pizzapohjiksi kahdelle leivinpaperille.

  4. Levitä puolet täytteestä toiselle pohjalle. Valuta ja viipaloi mozzarella, ja lisää täytteen päälle. Paista pizzaa 250-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia. Ripottele minttua ja chiliöljyä kuuman pizzan päälle. Valmista toinen pizza samoin.

Vinkki Pizzahiivan tilalla voi käyttää tavallista kuivahiivaa reilun puolikkaan pussillisen, mutta taikinan täytyy tällöin antaa kohota normaaliin tapaan ennen kaulimista.