
Sienimetsän saalis uppoaa vasikanlihakääryleiden sisälle ja mehevöittää lihan. Syksyinen punakaali hautuu kääryleiden kaveriksi kirsikkahillolla maustetussa liemessä, ja nopea salaatti syntyy sitruunanmehulla piristetystä mangoldista.
Torvisienillä täytetyt vasikanlihakääryleet, punakaali ja timjami-tyrnikastike
Ainekset
Työvaiheet
- Ota liha huoneenlämpöön. Tee haudutettu punakaali ja timjami-tyrnikastike (ks. ohjeet).
- Leikkaa lihasta syiden vastaisesti 8 noin 60 g:n painoista, ohutta viipaletta. Nuiji viipaleet kevyesti ½ cm:n paksuisiksi soikioiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Siisti ja pilko tuoreet sienet pieniksi tai liota ja valuta kuivatut sienet. Paista sieniä paistinpannussa, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää voi ja paista vielä hetki. Lisää kerma. Paista muutama minuutti, kunnes kerma on imeytynyt sieniin lähes kokonaan. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Levitä sienimuhennos leikkeiden päälle. Rullaa tiiviiksi rulliksi ja kiinnitä sauma cocktailtikulla.
- Paista kääryleiden pintaan nopeasti kaunis väri pannussa voissa ja nosta kääryleet uunivuokaan. Kypsennä uunin keskitasossa noin 10 minuuttia. Liha saa jäädä sisältä hieman roseeksi.
- Paista mangoldi (ks. ohje).
- Tarjoa vasikanliharullat timjami-kastikkeen, punakaalin ja mangoldin kanssa.
Haudutettu punakaali
Ainekset
Työvaiheet
- Siisti ja viipaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Pane kaikki ainekset kattilaan.
- Hauduta kaalia välillä sekoittaen noin 30 minuuttia tai kunnes kaali on pehmeää.
Tumma timjami-tyrnikastike
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista sipuli paistinpannussa voissa. Lisää lihaliemi, vesi, tyrnisose, soija, etikka, sokeri ja timjaminoksat. Anna kiehua 5–7 minuuttia, kunnes jäljellä on noin 2/3 alkuperäisestä nestemäärästä.
- Tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla. Siivilöi tai poista timjami.
- Sekoita maissitärkkelys kylmään veteen ja lisää ohuena nauhana kastikkeeseen koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen 2–3 minuuttia, kunnes kastike suurustuu. Pidä lämpimänä.
Paistettu mangoldi
Ainekset
Työvaiheet
- Huuhdo ja pilko mangoldinlehdet pienemmiksi. Kuori ja viipaloi valkosipuli.
- Kuullota valkosipuli voissa ja lisää mangoldi. Purista sitruunan mehu päälle ja mausta suolalla.
- Paista, kunnes mangoldinvarret ovat pehmenneet. Tarjoa heti.
En halua käyttää vasikkaa, onko mitään vaihtoehtoa?
Hyvältä vaikuttaa, makuasiana mainitsisin: jätä basilika pois, korvaa oreganolla.