Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 371 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Valkosipulilla maustetut lihapullat kypsyvät herkullisiksi yrteillä maustetussa tomaattikastikkeessa.

Suolaa tulee kotikeittiössä lisättyä ruokaan usein hieman liikaa. Suola korostaa muita makuja, ja jos maustaminen on vähäistä, ruoka tuntuu tarvitsevan helposti ylimääräisen ripauksen.

Oheisessa italialaisten lihapullien ohjeessa ruokaan ei lisätä lainkaan suolaa. Ainakaan sellaisenaan. Riittävän suolaisuutensa lihapullat saavat nimittäin joukkoon raastetusta parmesaanista. Lisäksi juuston umamisuus sekä tomaattipyreen ja balsamicon happo saavat maun tuntumaan aivan riittävän suolaiselta.

Viimeisen lisän makuun antavat yrtit, mustapippuri sekä valkosipuli, jota voi halutessaan silputa ruokaan reilumminkin.

Italialainen lihapullakastike on kotonaan keitetyn spagetin tai muun pastan seurassa. Senkin voi halutessaan keittää kypsäksi vähäsuolaisessa tai jopa suolattomassa vedessä.

Huom! Tällä ohjeella valmistetuista lihapullista tulee rakenteeltaan pehmeitä. Massaan käytettyjen maalaisleipäpalojen koko vaikuttaa siihen, kuinka paljon ne imaisevat nestettä ja kuinka napakoita lihapullista tulee. Jos leipäpalat ovat pieniä, lisää massaan vettä minimimäärä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 20 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Italialaiset lihapullat

Ainekset

½–1
dl
vettä
2
palaa
vaaleaa, kuivahtanutta leipää (tai ¾ dl korppujauhoja)
1
kananmuna
2
rkl
tomaattipyreetä
50
g (1 dl)
parmesaania hienoksi raastettuna
2
valkosipulinkynttä
½
dl
tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
½
dl
tuoretta oreganoa hienonnettuna
½
tl
mustapippuria
1
rs (400 g)
naudan jauhelihaa
Paistamiseen
1
rkl
öljyä
Tomaattikastike
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
1
prk (500 g)
paseerattua tomaattia
2
rkl
tomaattipyreetä
1–2
rkl
balsamiviinietikkaa
½
tl
mustapippuria
tuoretta lehtipersiljaa ja oreganoa

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi kulhoon ja murenna joukkoon leipäpalat. Vatkaa vispilällä joukkoon muna ja tomaattipyree. Anna seoksen turvota 5 minuuttia.
  2. Raasta sillä aikaa parmesaani, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna yrtit. Lisää juusto, valkosipuli, yrtit ja pippuri leipäseokseen.
  3. Lisää jauheliha. Sekoita tasaiseksi mutta älä vaivaa.
  4. Muotoile seoksesta pieniä pyöryköitä kostutetuin käsin. Paista pannulla tai paistokasarissa öljyssä tarvittaessa kahdessa tai kolmessa erässä kauniin ruskeiksi. Siirrä lautaselle.
  5. Valmista tomaattikastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita öljyssä paistokasarissa, kunnes ne ovat muuttuneet läpikuultaviksi. Lisää paseerattu tomaatti, tomaattipyree ja mustapippuri. Mausta balsamiviinietikalla. Kuumenna kiehuvaksi.
  6. Lisää joukkoon lihapullat. Anna niiden hautua kastikkeessa kannen alla 5–10 minuuttia. Lisää päälle runsaasti tuoreyrttejä. Tarjoa keitetyn pastan kanssa.

Kommentit (9)

Vierailija

Pettymys tämä resepti. Lihapullat jäivät melko mauttomiksi ja niiden koostumus heikohko ja jauhoinen, hajoavat helposti pannulla pyöriteltynä.

Vierailija

En vieläkään ymmärrä tuota "pula-ajan" tyyliä laittaa lihapulliin leipää tai korppujauhoja. Aivan turhaa. Ilmankos jäävät mauttomiksi ja jauhoiseksi.

Vierailija

Oli tosi jauhoiset ja mauttomat lihapullat. Pettymys. Ei jatkoon.

Vierailija

Olisi pitänyt lukea kommentit ennen tämän tekemistä. Oli todellakin mauttomat pullat vaikka lisäsin paljon enemmän valkosipulia ja mausteita. Ja pullat hajosivat pannuilla ja muuttuivat aivan mauttomaksi. Petyin. 

Vierailija

En ymmärrä miten tämä resepti on saanut noin huonot arvostelut? Reseptit ovat suuntaa antavia.
Itse tein tämän reseptin pohjaa käyttäen vapaasti määriä muunnellen todella onnistuneet lihapullat, jotka pysyivät hyvin muodossaan. Paistoin pullat pannulla pienissä erissä.
Pullat ja kastike oli todella maistuvia ja sai myös ruokailijoilta hyvän palautteen ja tarjoilu astiat tyhjentyvät ihan kaikki joten se kertoo onnistuneesta ateriasta.
Suosittelen kokeilemaan tätä reseptiä luovuudella.

Vierailija

Samat kokemukset kuin muilla pullanpyörittäjillä yllä. Ei jatkoon, ja olisi varmaan pitänyt lukea kommentit etukäteen… Pullat näyttivät ja tuntuivat hyviltä ennen pannulle menoa, mutta pannulla tapahtuu jotain. Pullat lösähtävät eivätkä tunnu kestävän siirtelyä ilman silkkihansikkaita. Tein tuplareseptin. Ensimmäinen pannullinen pelkkää mautonta mössöä. Laskin lämpötilaa ja paistoin seuraavat erät verkkaisesti kannen alla niin, että myös yläpinta kypsyi. Lisäsin myös suolaa, jota makunystyrät kipeästi kaipasivat.

Kumpulan keittäjä

Suolan vähäisyydellä hehkuttelu ei tuo reseptille oikeutta. Suolan rooli on tärkeä, sen poisjäänti tekee lihapullista mauttomia. Laita normaali suolamäärä, n. 1 tl pulliin ja 1 tl tomaattikastikkeeseen. Silloin maistuu.

Käyttäjä22559
Seuraa 
Liittynyt18.4.2020

Lihapullat tein vakioreseptilläni ja kastikkeen tämän mukaan. Sopivat oikein hyvin yhteen.

En suosittele

Huh huh. Samoja kokemuksia. Ilmeisesti reseptiin lisätty maininta veden määrästä, mutta se ei selitä tätä jauhelihataikinan koostumusta. Harvoin seuraan nykyreseptejä orjallisesti, nyt tein sen virheen. Vinkkinä myös kastikeosioon: balsamico lisätään yleensä pannulle kuullottamisen jälkeen, jolloin etikkaa keitetään kasaan, se saa aikaan hieman paahteisen ja ei niin etikkaisen maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1182 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Piia Arnould
Sopivan tulisen lempikastikkeen salaisuus ovat mehevät pavut ja paahdetut mausteet.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Chili con carne

Ainekset

1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
porkkana
1
sellerinvarsi
1
rkl
öljyä
400
g
sika-nautajauhelihaa
tl
juustokuminaa
1
tl
(savustettua) paprikajauhetta
½–1
tl
chilirouhetta
1
kanelitanko
1
prk
tomaattimurskaa tai säilöttyjä kirsikkatomaatteja
2
rkl
tomaattipyreetä
3
dl
vettä
1
tlk (410 g/250 g)
kidneypapuja
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
(fariini)sokeria
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
suolaa
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja kuutioi porkkana. Viipaloi sellerinvarsi.
  2. Kuumenna öljy reilussa kasarissa. Kuullota sipulit, juustokumina, paprikajauhe ja chilirouhe hiljalleen öljyssä. Lisää jauheliha ruskistumaan.
  3. Lisää kasariin porkkana, selleri, kanelitanko, tomaattimurska ja -pyree. Huuhtele tomaattipurkki vedellä ja kaada vesi kasariin.
  4. Valuta ja huuhtele pavut. Lisää pavut, etikka, sokeri, oregano ja suola.
  5. Hauduta chili con carnea miedolla lämmöllä kannen alla 30 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää tilkka vettä, jos kastike tuntuu liian kuivalta. Silppua päälle lehtipersiljaa.
  6. Tarjoa kastike keitetyn riisin ja kreikkalaisen jugurtin kanssa. Se sopii myös nachojen päälle tai tortillan täytteeksi.
Hyvä terveys on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 31 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.
ET-lehti on lisännyt 332 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Napakat herkkutatit sopivat täydellisesti vartaisiin. Kokeile myös kiinteitä ruskotatteja, suurehkoja orakkaita tai lampaankääpiä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 varrasta
Valmistusaika
30 min + maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Tatti-pekonivartaat

Ainekset

8
keskikokoista herkkutattia, ruskotattia tai lampaankääpää
4
punasipulia
1
kesäkurpitsa
2
pkt (à 170 g)
pekonia
GRILLAUSKASTIKE
4
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
balsamiviinietikkaa
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
tomaattipyreetä
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista sienet. Irrota tattien lakit, jätä pienet kokonaisiksi ja puolita isommat. Leikkaa sienien jalat muutaman sentin siivuiksi.
  2. Kuori ja halkaise sipulit, poista kannat ja irrota sipulin kerrokset erilleen. Viipaloi kesäkurpitsa. Irrota pekonisiivut toisistaan.
  3. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa.
  4. Jaa sienet, sipuli, kesäkurpitsa ja pekoni varrastikkuihin. Käytä jokaiseen vartaaseen yksi tatti ja laskosta pekonisiivut sienisiivujen viereen.
  5. Sivele pintaan grillauskastiketta. Anna vartaiden maustua jääkaapissa noin tunti ennen paistamista.
  6. Grillaa vartaita kuumassa grillissä suoralla lämmöllä. Kääntele vartaita useasti ja sivele pintaan grillauskastiketta. Kypsennä, kunnes pekoni on kypsynyt rapsakkareunaiseksi.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1182 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Valurautapata toimii sekä induktioliedellä että uunissa. Mehevän possupadan makuihin sopii myös joukkoon pilkottu omena.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kermainen possupata

Ainekset

700
g
porsaan kassleria
2
rkl
öljyä
6–8
salottisipulia
5
valkosipulinkynttä
3
dl
vettä
1
lihaliemikuutio
1
dl
kuivattuja suppilovahveroita tai mustatorvisieniä
3
salvian oksaa
2
rkl
dijoninsinappia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
100
g
ruusukaalia
2
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia etukäteen.
  2. Kuutioi liha reiluiksi paloiksi. Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulinkynnet.
  3. Ruskista possupalat öljyssä pannulla pienissä erissä. Lisää pannulle sipulit. Paista sekoitellen muutama minuutti. Kaada lihat ja sipulit pataan.
  4. Lorauta pataan vesi. Lisää liemikuutio, kuivatut sienet, salvia, sinappi, suola ja pippuri. Hauduta pataa liedellä kannen alla hiljaisella tulella noin 45 minuuttia.
  5. Poista ruusukaalien uloimmat lehdet ja kuivat kannat. Halkaise suurimmat. Lisää pataan ruusukaalit ja kerma. Hauduta vielä 15 minuuttia.

Vinkki! Padan voi hauduttaa edellisenä päivänä ja jatkaa tarjoilupäivänä ruusukaalien ja kerman lisäämisestä. Jos pata on ollut yön jääkaapissa, pidennä hieman haudutusaikaa.