Hyppää pääsisältöön
Etusivu
Etusivu
Lue digilehtenä
Tilaa

Päävalikko

  • Reseptit
  • Artikkelit
  • Reseptihaku
Etusivu
Etusivu
Kirjaudu
Lue digilehtenä
Tilaa
Liha
Kastikkeet, tahnat ja marinadit
8:09 | 22.1.2021

Italialaiset lihapullat

Lisää omaan keittokirjaan
Helsingin Sanomat on lisännyt 467 reseptiä
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Valkosipulilla maustetut lihapullat kypsyvät herkullisiksi yrteillä maustetussa tomaattikastikkeessa.

Suolaa tulee kotikeittiössä lisättyä ruokaan usein hieman liikaa. Suola korostaa muita makuja, ja jos maustaminen on vähäistä, ruoka tuntuu tarvitsevan helposti ylimääräisen ripauksen.

Oheisessa italialaisten lihapullien ohjeessa ruokaan ei lisätä lainkaan suolaa. Ainakaan sellaisenaan. Riittävän suolaisuutensa lihapullat saavat nimittäin joukkoon raastetusta parmesaanista. Lisäksi juuston umamisuus sekä tomaattipyreen ja balsamicon happo saavat maun tuntumaan aivan riittävän suolaiselta.

Viimeisen lisän makuun antavat yrtit, mustapippuri sekä valkosipuli, jota voi halutessaan silputa ruokaan reilumminkin.

Italialainen lihapullakastike on kotonaan keitetyn spagetin tai muun pastan seurassa. Senkin voi halutessaan keittää kypsäksi vähäsuolaisessa tai jopa suolattomassa vedessä.

Huom! Tällä ohjeella valmistetuista lihapullista tulee rakenteeltaan pehmeitä. Massaan käytettyjen maalaisleipäpalojen koko vaikuttaa siihen, kuinka paljon ne imaisevat nestettä ja kuinka napakoita lihapullista tulee. Jos leipäpalat ovat pieniä, lisää massaan vettä minimimäärä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
4
30 min + 20 min kypsentäminen
Helppo

Italialaiset lihapullat

Lisää kokoelmaan

Ainesosat

½–1
dl
vettä
2
palaa
vaaleaa, kuivahtanutta leipää (tai ¾ dl korppujauhoja)
1
kananmuna
2
rkl
tomaattipyreetä
50
g (1 dl)
parmesaania hienoksi raastettuna
2
valkosipulinkynttä
½
dl
tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
½
dl
tuoretta oreganoa hienonnettuna
½
tl
mustapippuria
1
rs (400 g)
naudan jauhelihaa
Paistamiseen
1
rkl
öljyä
Tomaattikastike
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
1
prk (500 g)
paseerattua tomaattia
2
rkl
tomaattipyreetä
1–2
rkl
balsamiviinietikkaa
½
tl
mustapippuria
tuoretta lehtipersiljaa ja oreganoa

Vaiheet

  1. Mittaa vesi kulhoon ja murenna joukkoon leipäpalat. Vatkaa vispilällä joukkoon muna ja tomaattipyree. Anna seoksen turvota 5 minuuttia.
  2. Raasta sillä aikaa parmesaani, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna yrtit. Lisää juusto, valkosipuli, yrtit ja pippuri leipäseokseen.
  3. Lisää jauheliha. Sekoita tasaiseksi mutta älä vaivaa.
  4. Muotoile seoksesta pieniä pyöryköitä kostutetuin käsin. Paista pannulla tai paistokasarissa öljyssä tarvittaessa kahdessa tai kolmessa erässä kauniin ruskeiksi. Siirrä lautaselle.
  5. Valmista tomaattikastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita öljyssä paistokasarissa, kunnes ne ovat muuttuneet läpikuultaviksi. Lisää paseerattu tomaatti, tomaattipyree ja mustapippuri. Mausta balsamiviinietikalla. Kuumenna kiehuvaksi.
  6. Lisää joukkoon lihapullat. Anna niiden hautua kastikkeessa kannen alla 5–10 minuuttia. Lisää päälle runsaasti tuoreyrttejä. Tarjoa keitetyn pastan kanssa.
Tilaa Glorian ruoka & viini
jauhelihakierre
italialaiset lihapullat
lihapulla
tomaattikastike

Suosituimmat

Graavisiika Henri Alénin tapaan

Shelterin mallasleipä

Graavilohi suolaliemessä eli jääkellarin lohi

Saaristolaisleipä

Joulukinkku ruiskuoressa

Reseptit

  • Uusimmat reseptit
  • 30 minuuttia
  • Aamiainen & brunssi
  • Finnhits
  • Gluteeniton deli
  • Grillaus
  • Jauhelihakierre
  • Juomat ja smoothiet
  • Jälkiruuat
  • Kemut
  • Kevyet & salaatit
  • Kot kot
  • Lasten suosikit
  • Leivät & piirakat
  • Nuuka kokki
  • Pastatehdas
  • Pihvi & BBQ
  • Päivän katiska
  • Sokerileipuri
  • Sporttiruoka
  • Säilöntä
  • Vegebaari
  • Viikonloppubistro
  • Vegaanisia herkkuja
Glorian ruoka & viini
Tilaa Lue digilehtenä

Social links

  • Facebook
  • Instagram
Etusivu

Footer menu

  • Evästeasetukset
  • Asiakaspalvelu
  • Evästekäytännöt
  • Haavoittuvuustietojen vastuullinen ilmoittaminen
  • Käyttöehdot
  • Mediaopas
  • Tietosuoja
  • Tilaa Glorian ruoka & viini
  • Toimituksen yhteystiedot
Digital magazine image
Digital magazine logo
Lue Glorian ruoka & viini laitteella kuin laitteella missä ikinä tahdotkin.
Lue digilehtenä
Glorian ruoka & viini
Tilaa

© Sanoma Media Finland Oy

Käyttäytymiseen perustuva mainonta
Vastuullista journalismia

Main menu sidebar

  • Reseptit
  • Artikkelit
  • Reseptihaku
Glorian ruoka & viini
Tilaa Lue digilehtenä

Sivupalkin ekstravalikko

  • Toimitus
  • Palaute
  • Lue Glorian ruoka & viini digilehdet.fi:ssä
  • Tilaa Glorian ruoka & viini