Me Naiset on lisännyt 1259 reseptiä.
Linkitetty 56 keittokirjaan.
OHJE Katja Nordlund KUVA Pia Inberg

Karitsanjauhelihapyörykät maustetaan vahvasti ja kääritään naanleivän sisään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Päivitetty Lähi-idän kebab eli shawarma

Ainekset

400
g
karitsanjauhelihaa
2
valkosipulinkynttä
1 1/2
rkl
sitruunamehua
1
tl
sitruunapippuria
1
tl
jauhettua kuminaa
1/2
tl
kardemummaa
1/2
tl
sinappijauhetta
1
tl
suolaa
öljyä paistamiseen
Kastike
3/4
tuorekurkusta
2
dl
maustamatonta kreikkalaista jogurttia
3/4
dl
hyvää majoneesia
1
iso valkosipulinkynsi
3
rkl
silputtua tuoretta minttua
ripaus
sokeria
maun mukaan suolaa
Lisäksi
4
isoa naanleipää
1
mehevä pihvitomaatti
2
dl
rapeaa valmista salaattisekoitusta

Työvaiheet

  1. Valmista pyörykät. Yhdistä kulhossa jauheliha, murskatut valkosipulinkynnet ja kaikki muut pyörykkäainekset. Pyörittele pieniksi pulliksi. Paista pyörykät öljyllä pannulla kypsiksi.
  2. Valmista kastike. Halkaise pesty kurkku ja poista sisuksista pehmeä siemenosa. Raasta kurkun kiinteä osa hienoksi raasteeksi ja pane siivilään valumaan noin 15 minuutiksi. Sekoita kulhossa kurkkuraaste, jogurtti, majoneesi, kuorittu ja murskattu valkosipulinkynsi ja silputtu minttu.
  3. Mausta sokerilla ja suolalla. Lämmitä naanleipä pakkauksen ohjeen mukaan ja nauti se lammaspullilla, kastikkeella, paloitellulla tomaatilla ja salaatilla täytettynä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2410 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Meksikolainen salsa verde ihastuttaa raikkaudellaan. Vihreän salsan olennainen osa ovat tomatillot. Tomatillo on alkuperäislajike, joka on sukua ananaskirsikalle ja etäisesti myös tomaatille. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2½ dl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Salsa verde eli tomatillosalsa

Ainekset

1
ruukku
korianteria
5–6
(500 g)
keskikokoista tomatilloa
1
makea sipuli
1
vihreä jalapeno
1
keskikokoinen limetti
2–3
tl
vettä
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa korianteri varsineen rouheasti veitsellä.
  2. Poista tomatilloista suojalehdet. Huuhtele tomatillot ja leikkaa ne muutamaan palaan. Laita monitoimikoneen tai tehosekoittimen kulhoon. Lisää myös korianteri.
  3. Kuori ja paloittele sipuli. Poista jalapenoista kanta. Lisää jalapeno monitoimikoneen kulhoon yhdessä sipulin kanssa. Purista limetistä mehu ja lisää vesi. Mausta suolalla.
  4. Hienonna ainekset rouheaksi salsaksi. Voit myös valmistaa salsan isossa morttelissa tai hienontaa ainekset käsin.

Vinkki! Vihreän tomatillon sesonki on syksyllä. Muulloin salsan voi valmistaa säilötyistä tomatilloista. Kesällä kastikkeeseen kannattaa kokeilla tomatillon sukulaista karviaista.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2410 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Meksikolaiset valmistavat guacamolen useimmiten ilman tomaattia. Murskatun avokadon rakenne saa jäädä herkullisen rouheaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3½ dl
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Rouhea guacamole

Ainekset

4
kypsää avokadoa
2
limettiä
1
punainen chili
¼–¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Halkaise avokadot, poista kivi ja kaavi hedelmäliha lusikalla kulhoon. Murskaa avokadot haarukalla, jätä rakenne rouheaksi.
  2. Purista limeteistä mehu ja sekoita avokadon joukkoon.
  3. Posta chilistä kanta, leikkaa chili pituussuunnassa puoliksi ja poista siemenet. Hienonna chili ja lisää kulhoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2410 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Taconrakastajan kannattaa opetella pico de gallon resepti ulkoa. Tuoretomaattisalsan ainekset on helppo löytää ja se sopii tacoon kuin tacoon. Kaikki kypsät tomaatit käyvät, mutta lihaisat pihvitomaatit tuovat salsaan erityisen rakenteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 dl
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Pico de gallo

Ainekset

400
g
pihvitomaatteja
1
pieni punasipuli
1
valkosipulinkynsi
2
punaista chiliä
1
ruukku
korianteria
2
limettiä
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Leikkaa tomaatit puoliksi, poista kanta ja siemenet. Kuutioi tomaatit. Hienonna punasipuli ja valkosipulinkynsi. Poista chileistä kannat ja viipaloi chilit ohuiksi renkaiksi. Hienonna korianteri. Sekoita aineet keskenään.
  2. Purista limeteistä mehu (n. 4 rkl). Lisää limetinmehu, suola ja mustapippuri muiden ainesten joukkoon. Anna salsan maustua huoneenlämmössä.

Vinkki! Chileistä sopivimpia ovat serrano-chilit, mutta myös muut keskikokoiset punaiset chilit käyvät tähän jokapaikan salsaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2410 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Paahdetuista tomaateista, valkosipulista ja jalapenochilistä valmistettu salsa antaa tacoihin mehevyyttä ja ihanan muhkean maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 2 ½ dl
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu tomaattisalsa

Ainekset

4
(400 g)
tomaattia
2
valkosipulinkynttä kuorineen
1
iso jalapenochili
1
pieni sipuli
½
limettiä
¼
ruukku
korianteria
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Paista tomaatteja, valkosipulinkynsiä ja jalapenoa valurautapannussa, kunnes kasvisten pinta on kauttaaltaan mustunut. Valkosipulit ja chili tummuvat 5–10 minuutissa, tomaatit hieman pidempään.
  2. Anna jäähtyä hetki ja kuori valkosipulinkynnet. Poista chilistä kanta.

  3. Laita valkosipulit ja chili mortteliin ja jauha tasaiseksi. Lisää tomaatit ja jauha tasaiseksi. (Voit käyttää myös sauvasekoitinta, mutta älä jauha soseeksi.)

  4. Hienonna sipuli. Purista limetistä mehu ja hienonna korianteri. Huuhtele sipulikuutiot kylmällä vedellä ja lisää salsaan yhdessä hienonnetun korianterin ja limetinmehun kanssa. Mausta suolalla. Anna vetäytyä jääkaapissa tarjoiluun saakka.

Vinkki! Meksikolaisille ruuille on tyypillistä, että kasvikset, yleensä tomaatti, sipulit ja chili, paahdetaan pannussa tummanpuhuviksi ennen ruuan valmistusta. Paahtaminen antaa tomaateille talvellakin aivan uudenlaisen syvemmän maun.

 

Kommentit (0)