Kodin Kuvalehti on lisännyt 720 reseptiä.
Linkitetty 137 keittokirjaan.
Ohje Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen

Tilli ja saksanpähkinä maustavat jogurttikastikkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia
Vaikeustaso
Kohtalainen

Turkkilaiset lihapullat ja jogurttikastike

Ainekset

Köfte eli turkkilaiset lihapullat
1
kpl
punasipulia
2
rkl
oliiviöljyä
2
tl
jauhettua korianteria
2
tl
juustokuminaa
2
tl
kenelia
2
tl
suolaa
500
g
lampaan jauhelihaa
1
kpl
kananmunaa
2
dl
sileälehtistä persiljaa
2
rkl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
vaaleita leivänmuruja
0
dl
öljyä paistamiseen
Haydari eli jogurttikastike
1
kg
turkkilaista jogurttia
100
g
saksanpähkinöitä
5
kpl
valkosipulinkynttä
tilliä
1
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Tee lihapullat: kuori ja silppua punasipuli hienoksi. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulia öljyssä pienellä lämmöllä viisi minuuttia. Lisää mausteet pannulle ja jatka kuullottamista muutama minuutti. Varo polttamasta mausteita. Jäähdytä hetki.
  2. Sekoita kaikki lihapullataikinan aineet yhteen tasaiseksi massaksi. Muotoile kostutetuin käsin pieniä pyöryköitä. Paista lihapullat vähän kerrallaan pannulla öljyssä. Ravistele pannua välillä, jotta saat pyöreitä pullia.
  3. Tee kastike: kaada jogurtti kulhoon. Rouhi saksanpähkinät. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna tilli veitsellä ja lisää ainekset jogurtin joukkoon. Lisää lopuksi oliiviöljy ja suola. Sekoita, mutta älä vatkaa. Säilytä kylmässä tarjoiluun asti.[ruutu id="1322920"]

 Vinkki! Lihapullat voi paistaa hyvissä ajoin etukäteen ja pakastaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 192 reseptiä.
Linkitetty 41 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elina Himanen

Lihapullat pysyvät mehevinä, kun sekoitat massan joukkoon purkillisen ranskankermaa ja kypsennät pyörykät ruskistamisen jälkeen lihaliemessä. Viimeisen silauksen ruualle antaa pinnalle raastettu gruyèrejuusto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalaiset maalaislihapyörykät

Ainekset

500
g
karitsan tai lampaan jauhelihaa
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
keltuainen
½
dl
paahdettua sipulirouhetta
2
rkl
kokojyvä-dijoninsinappia
½
dl
tuoretta rakuunaa hienonnettuna
3
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
1
tl
suolaa
Paistamiseen
voita ja rypsiöljyä
Liemi
1
sipuli
2
rkl
voita
1
rkl
ruokosokeria
3
dl
vettä
3
rkl
lihafondia
Päälle
2
dl
raastettua gruyèrejuustoa
1
dl
rakuunaa tai lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa jauheliha, ranskankerma, keltuainen, paahdettu sipulirouhe, sinappi, rakuuna, timjami ja suola. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
  2. Muotoile taikinasta 16 isoa lihapyörykkää leivinpaperin päälle.
  3. Ruskista lihapyörykät parissa erässä kuumalla paistinpannulla voi-rypsiöljysekoituksessa. Nosta pyörykät lautaselle.
  4. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli voissa paistinpannulla. Lisää joukkoon sokeri ja paista vielä pari minuuttia.
  5. Lisää vesi ja lihafondi. Kiehauta. Nosta liemen joukkoon ruskistetut lihapyörykät. Hauduta lihapyörykät kypsäksi keskilämmöllä kannen alla 10 minuuttia.
  6. Raasta päälle gruyèrejuustoa ja hienonna pinnalle vielä rakuunaa tai lehtipersiljaa. Tarjoa perunamuusin, juurespyreen tai nauhapastan kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2417 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen JUOMASUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

BBQ-maustettua porsaanfileetä, paahdettuja viinirypäleitä ja lehtikaalia suoraan pannulta. Tämä kylmän kauden salaatti on lämmin ja täynnä makua.

Juomasuositus: Possun ja savuisen kastikkeen seuraan sopii savutee. Vahva lapsang souchong on kuin tehty ruuille, joissa on mausteiden tai paahtamisen tuomaa savuisuutta. Savustetuista teenlehdistä tehdyn mustan teen makumaailma ei jää kakkoseksi bbq-possulle, vaan korostaa annoksen...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin bbq-salaatti

Ainekset

BBQ-filee
1
(n. 500 g)
porsaan sisäfilee
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl
bbq-maustekastiketta (hickory)
Paahdetut viinirypäleet
100
g (2 dl)
tummia viinirypäleitä
1
tl
rypsiöljyä
ripaus suolaa
Kastike
1
rkl
punaviinietikkaa
2
tl
(karkeaa) dijoninsinappia
2
tl
vaahterasiirappia
3
rkl
oliiviöljyä
n. ½
tl
nestemäistä savuaromia
½
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
150
g
lehtikaalia
2
dl
fetaa tai parmesaania murennettuna

Työvaiheet

  1. Ota filee huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista. Hiero suola ja pippuri pintaan.

  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Paista fileeseen öljyssä pannussa kaunis väri. Sivele bbq-kastike pintaan, työnnä paistolämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan ja jatka paistamista uunissa, kunnes lihan sisälämpö on 70 astetta, noin 25 minuuttia. Peitä filee foliolla ja anna tasaantua noin 10 minuuttia.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Huuhtele ja kuivaa rypäleet. Pyöräytä ne suolalla maustetussa öljyssä ja laita leivinpaperille pellille. Paista uunissa noin 10 minuuttia.

  4. Tee kastike. Sekoita etikka, sinappi ja siirappi keskenään. Lisää öljy vähän kerrallaan, koko ajan sekoittaen. Mausta nestemäisellä savulla, suolalla ja pippurilla.

  5. Revi lehtikaali paloiksi ja paista öljyssä pannussa noin minuutti, kunnes kaali pehmenee hieman.

  6. Murenna juusto ja viipaloi liha. Asettele salaatti tarjoiluastiaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2417 reseptiä.
Linkitetty 32 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Reilusti täytettä, mojovasti mausteita ja riittävän kuuma öljy. Hyvin tehty lihis pärjää street food -kisassa siinä missä uudemmatkin tulokkaat.

Nauti lihapiirakka vastapaistettuna sellaisenaan tai mausta se ketsupilla, sinapilla ja kurkkusalaatilla.

Täältä löydät reseptin työvaihekuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
1 t 15 min + kohotus 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lihapiirakat

Ainekset

Taikina
3
dl
täysmaitoa
25
g
tuorehiivaa
1
rkl
voita
1
rkl
sokeria
7
dl
vehnäjauhoja
tl
suolaa
Täyte
1
dl
puuroriisiä
4
dl
vettä
1
lihaliemikuutio
1
tähtianis
1
iso
sipuli
1
rkl
voita
2
rkl
auringonkukkaöljyä
400
g
sika-nautajauhelihaa
1
rkl
omenaviinietikkaa
1
rkl
sinapinsiemeniä
1
tl
sokeria
½
tl
jauhettua maustepippuria
¼
tl
mustapippuria myllystä
ripaus
valkopippuria
tl
suolaa)
Paistamiseen
1
l
auringonkukkaöljyä

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sulata voi, lisää se ja sokeri maitoon. Sekoita jauhot erissä taikinaan. Vaivaa noin 5 minuuttia. Anna taikinan levätä 10 minuuttia ja vaivaa taas pari minuuttia. Lisää suola ja alusta taikina tasaiseksi. Peitä liinalla ja jätä kohoamaan.
  2. Huuhtele riisiä siivilässä kylmällä vedellä noin 5 minuuttia. Kuumenna 4 dl vettä, liemikuutio ja tähtianis. Keitä riisi liemessä kypsäksi.
  3. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sitä voissa pannussa 10 minuuttia. Siirrä sipulit kulhoon ja kuumenna pannu erittäin kuumaksi. Ruskista jauheliha öljyssä, kahdessa erässä, rapeaksi muruksi. Yhdistä se sipuleiden kanssa. Mausta etikalla, sinapinsiemenillä, sokerilla ja pippureilla.
  4. Valuta riisi ja sekoita se täytteeseen. Lisää tarvittaessa suolaa.
  5. Jaa taikina 8 osaan, pyöritä palloiksi ja kauli sentin paksuisiksi soikioiksi. Jaa täyte pohjille, kostuta reunat, taita kaksinkerroin ja painele sauma tiiviiksi. Kohota 30 minuuttia.
  6. Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Pistele piirakat ja kypsennä pari piirakkaa kerrallaan kauniin ruskeiksi, noin 1½ minuuttia molemmilta puolilta. Siirrä piirakat reikäkauhalla talouspaperille valumaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2417 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen JUOMASUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Vihreää vihreällä! Tämän tofu-kasviscurryn maun salaisuus on pökerryttävän hyvä itse tehty currytahna.

Juomavinkki! Vihreän kasviscurryn seuraan sopii mitä parhaiten kevyt vihreä tee, joka ei ole maultaan liian kitkerää tai vahvaa. Valitse esimerkiksi japanilainen vihreä teelaatu, gyokuru. Varjossa kasvaneista teelehdistä tehdyn teen maussa on umamisuutta, joka istuu hienosti curryn...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Curry vihreistä kasviksista

Ainekset

1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
500
g
tofua
2
rkl
rypsiöljyä
4
rkl
vihreää currytahnaa (ohje alla)
1
dl
kasvislientä
1
prk (400 ml)
kookosmaitoa (ei kevyt)
200
g
broccolinia tai parsakaalia
200
g
vihreitä papuja tai parsaa
150
g
litteitä herneenpalkoja
1
rkl
palmu- tai ruokokidesokeria
Lisäksi
jasmiiniriisiä, thaibasilikaa, korianterinlehtiä ja limettilohkoja

Työvaiheet

  1. Tee ensin currytahna (ohje alla).

  2. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipuli. Kuivaa ja kuutioi tofu. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä pannussa 5 minuuttia. Lisää tofu ja paista rapeaksi. Sekoita currytahna joukkoon. Ota tofut pois pannusta.

  3. Tee kasvisliemi pienessä kattilassa ja lisää se kookosmaidon kanssa pannuun, kiehauta. Lisää broccolinit ja pavut, keitä 4 minuuttia. Lisää herneet ja keitä vielä minuutti.

  4. Mausta curry sokerilla ja lisää tofupalat liemeen. Tarjoa keitetyn riisin, thaibasilikan, korianterin ja limetin kanssa.

Vihreä currytahna

Ainekset

2
mietoa vihreää chiliä
2
sitruunaruohoa
3
cm
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
3
kevätsipulia
1
limetti
3
kaffirlimetin lehteä
1
ruukku korianteria
1
tl
korianterinsiemeniä
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
palmu- tai ruokokidesokeria
½
tl
suolaa
suolaa
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Poista chileistä kannat ja siemenet. Poista sitruunaruohoista kovat lehdet ja leikkaa pehmeät osat ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja raasta inkivääri. Viipaloi kevätsipulit. Laita kaikki tehosekoittimen kulhoon.

  2. Pese limetti, raasta kuoren vihreä osa ja purista mehu muiden aineiden joukkoon.

  3. Nypi korianterin lehdet ja säästä ne ruoan koristeluun. Lisää korianterin varret, korianterinsiemenet, soija, sokeri, suola ja valkopippuri tehosekoittimeen. Soseuta tahnaksi.

Vinkki Itse tehty currytahna säilyy jääkaapissa noin 4 päivää.

Kommentit (0)