Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 120 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Rapeaksi paistetut tortillat eli chalupat tarjotaan kahden eri kastikkeen kanssa: salsa verden ja salsa rojan. Nimet tarkoittavat kaikessa yksinkertaisuudessaan vihreää ja punaista kastiketta.

Tortillat valikoituvat usein viikonloppuaterialle. Useat täytevaihtoehdot tekevät syömisestä hauskempaa. Kun vielä salsakastikkeetkin tekee itse, saa välittömästi maukkaamman ruokailuhetken.

Punainen ja vihreä salsa ovat peruskauraa Meksikolaisissa ruokapöydissä. Kokeile ainakin vihreän salsan itse tekemistä, sillä se syntyy yksinkertaisesti tehosekoittimessa pyöräyttäen. Mikäli saat jostain käsiisi tomatilloja, eli vihreitä meksikolaisia tomaatteja, lisää niitä salsaan.

Itse tehdyn salsan lisäksi kannattaa kokeilla tortillalättyjen uppopaistamista kuumassa öljyssä. Tällä tavoin valmistettuja rapeita tortilloja kutsutaan termillä chalupa. Ne tuovat uuden twistin aterialle, vaikka täytteet olisivatkin ennestään tuttuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 pientä tortillaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Chalupat

Ainekset

Salsa roja eli punainen kastike
1
pieni salottisipuli
2
valkosipulinkynttä
4
tomaattia
1
punainen chilipalko
1
rkl
rypsiöljyä
muutama oksa korianteria
1
tl
juustokuminaa
1
tl
korianterinsiemeniä
muutama kierros kuivattua chiliä myllystä
1
rkl
sokeria
1
tl
suolaa
1
rkl
limettimehua
Salsa verde eli vihreä kastike
2
valkosipulinkynttä
1
vihreä chilipalko
1
pieni ruukku korianteria
tl
suolaa
noin ¾
dl
rypsi- tai oliiviöljyä
Tortillalätyt:
1
dl
rypsiöljyä
12
tortillalättyä (halkaisija 10–13 cm)
300
g
paistettua jauhelihaa, nyhtöpossua, nyhtökanaa tai nyhtötofua
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
limetin mehu ja kuoriraaste
150
g
fetaa
Tarjoiluun
hienonnettua punasipulia, salaatinlehtiä, korianterinlehtiä

Työvaiheet

  1. Tee punainen kastike. Kuori sipulit. Paloittele salottisipuli. Poista chilistä kanta ja siemenet.

  2. Laita sipulit, chili ja puolitetut tomaatit pellille. Valuta päälle öljyä. Paista mahdollisimman kuumassa uunissa ylätasolla grillivastuksen alla 10–15 minuuttia, kunnes tomaatit ovat pehmeitä.

  3. Laita kasvikset tehosekoittimeen korianterin kanssa. Lisää mausteet. Aja tasaiseksi tahnaksi. Viimeistele limettimehulla.

  4. Tee vihreä kastike. Kuori valkosipulit. Poista chilistä kanta ja siemenet. Laita valkosipulit ja chilit korianterinoksien kanssa tehosekoittimeen. Pyöräytä sekaisin. Lisää sen verran öljyä, että saat pestoa muistuttavan tahnan. Mausta suolalla.

  5. Lämmitä rypsiöljy kuumaksi syvällä pannulla. Paista tortillat yksi kerrallaan, kunnes ne ovat rapeita. Nosta talouspaperille valumaan.

  6. Lämmitä valitsemasi täyte. Mausta chilillä, limetin kuoriraasteella ja mehulla.

  7. Kuori sipuli ja leikkaa se pieneksi kuutioksi. Murustele feta.

  8. Kokoa annokset. Nosta lätyille salaattia, lihaa, kastikkeita, sipulia ja fetaa. Viimeistele korianterinlehdillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen
Nopea nuudeli-kanasalaatti on helppo ottaa evääksi sillä se maistuu myös kylmänä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Teriyaki-kanasalaatti

Ainekset

2
levyä ramennuudeleita
1
pkt (300 g)
kanasuikaleita
1
rkl
öljyä
2
rkl
teriyakikastiketta
1
ps
salaattisekoitusta
1
paprika
½
kurkku
pieni pala kaalia
1
dl
suolapähkinöitä
Kastike
1
limetin mehu
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
majoneesia
¾
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½–1
tl
chililastuja
½
rkl
(fariini)sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta ja pyyhi kanapalat. Ruskista palat pannulla öljyssä. Sekoita joukkoon teriyakikastike.
  3. Pilko paprika ja kurkku. Raasta kaali.
  4. Yhdistä salaattiainekset isossa kulhossa tai jaa valmiiksi neljään kannelliseen lounasrasiaan.
  5. Valmista kastike. Purista limetin mehu. Lisää ainekset kulhoon ja surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada kastiketta salaatin päälle.