Rapeaksi paistetut tortillat eli chalupat tarjotaan kahden eri kastikkeen kanssa: salsa verden ja salsa rojan. Nimet tarkoittavat kaikessa yksinkertaisuudessaan vihreää ja punaista kastiketta.
Tortillat valikoituvat usein viikonloppuaterialle. Useat täytevaihtoehdot tekevät syömisestä hauskempaa. Kun vielä salsakastikkeetkin tekee itse, saa välittömästi maukkaamman ruokailuhetken.
Punainen ja vihreä salsa ovat peruskauraa Meksikolaisissa ruokapöydissä. Kokeile ainakin vihreän salsan itse tekemistä, sillä se syntyy yksinkertaisesti tehosekoittimessa pyöräyttäen. Mikäli saat jostain käsiisi tomatilloja, eli vihreitä meksikolaisia tomaatteja, lisää niitä salsaan.
Itse tehdyn salsan lisäksi kannattaa kokeilla tortillalättyjen uppopaistamista kuumassa öljyssä. Tällä tavoin valmistettuja rapeita tortilloja kutsutaan termillä chalupa. Ne tuovat uuden twistin aterialle, vaikka täytteet olisivatkin ennestään tuttuja.
Chalupat
Ainekset
Työvaiheet
-
Tee punainen kastike. Kuori sipulit. Paloittele salottisipuli. Poista chilistä kanta ja siemenet.
-
Laita sipulit, chili ja puolitetut tomaatit pellille. Valuta päälle öljyä. Paista mahdollisimman kuumassa uunissa ylätasolla grillivastuksen alla 10–15 minuuttia, kunnes tomaatit ovat pehmeitä.
-
Laita kasvikset tehosekoittimeen korianterin kanssa. Lisää mausteet. Aja tasaiseksi tahnaksi. Viimeistele limettimehulla.
-
Tee vihreä kastike. Kuori valkosipulit. Poista chilistä kanta ja siemenet. Laita valkosipulit ja chilit korianterinoksien kanssa tehosekoittimeen. Pyöräytä sekaisin. Lisää sen verran öljyä, että saat pestoa muistuttavan tahnan. Mausta suolalla.
-
Lämmitä rypsiöljy kuumaksi syvällä pannulla. Paista tortillat yksi kerrallaan, kunnes ne ovat rapeita. Nosta talouspaperille valumaan.
-
Lämmitä valitsemasi täyte. Mausta chilillä, limetin kuoriraasteella ja mehulla.
-
Kuori sipuli ja leikkaa se pieneksi kuutioksi. Murustele feta.
-
Kokoa annokset. Nosta lätyille salaattia, lihaa, kastikkeita, sipulia ja fetaa. Viimeistele korianterinlehdillä.