Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 66 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Rapeaksi paistetut tortillat eli chalupat tarjotaan kahden eri kastikkeen kanssa: salsa verden ja salsa rojan. Nimet tarkoittavat kaikessa yksinkertaisuudessaan vihreää ja punaista kastiketta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 pientä tortillaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Chalupat

Ainekset

Salsa roja eli punainen kastike
1
pieni salottisipuli
2
valkosipulinkynttä
4
tomaattia
1
punainen chilipalko
1
rkl
rypsiöljyä
muutama oksa korianteria
1
tl
juustokuminaa
1
tl
korianterinsiemeniä
muutama kierros kuivattua chiliä myllystä
1
rkl
sokeria
1
tl
suolaa
1
rkl
limettimehua
Salsa verde eli vihreä kastike
2
valkosipulinkynttä
1
vihreä chilipalko
1
pieni ruukku korianteria
tl
suolaa
noin ¾
dl
rypsi- tai oliiviöljyä
Tortillalätyt:
1
dl
rypsiöljyä
12
tortillalättyä (halkaisija 10–13 cm)
300
g
paistettua jauhelihaa, nyhtöpossua, nyhtökanaa tai nyhtötofua
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
limetin mehu ja kuoriraaste
150
g
fetaa
Tarjoiluun
hienonnettua punasipulia, salaatinlehtiä, korianterinlehtiä

Työvaiheet

  1. Tee punainen kastike. Kuori sipulit. Paloittele salottisipuli. Poista chilistä kanta ja siemenet.

  2. Laita sipulit, chili ja puolitetut tomaatit pellille. Valuta päälle öljyä. Paista mahdollisimman kuumassa uunissa ylätasolla grillivastuksen alla 10–15 minuuttia, kunnes tomaatit ovat pehmeitä.

  3. Laita kasvikset tehosekoittimeen korianterin kanssa. Lisää mausteet. Aja tasaiseksi tahnaksi. Viimeistele limettimehulla.

  4. Tee vihreä kastike. Kuori valkosipulit. Poista chilistä kanta ja siemenet. Laita valkosipulit ja chilit korianterinoksien kanssa tehosekoittimeen. Pyöräytä sekaisin. Lisää sen verran öljyä, että saat pestoa muistuttavan tahnan. Mausta suolalla.

  5. Lämmitä rypsiöljy kuumaksi syvällä pannulla. Paista tortillat yksi kerrallaan, kunnes ne ovat rapeita. Nosta talouspaperille valumaan.

  6. Lämmitä valitsemasi täyte. Mausta chilillä, limetin kuoriraasteella ja mehulla.

  7. Kuori sipuli ja leikkaa se pieneksi kuutioksi. Murustele feta.

  8. Kokoa annokset. Nosta lätyille salaattia, lihaa, kastikkeita, sipulia ja fetaa. Viimeistele korianterinlehdillä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3100 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Kolmenlaisesta sipulista ja tilkasta etikkaa pyöräytetty jogurttidippi on sopivan raikas pari mausteisille potuille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ndujaperunat

Ainekset

n. 800
g–1 kg
jauhoisia perunoita
½
dl
öljyä
2
rkl
nduja-tahnaa
½
tl
suolaa
LISÄKSI
½
ruukku lehtipersiljaa
SIPULIDIPPI
1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
kuivattua sipulia
½
tl
suolaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
2
tl
omenaviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti ja leikkaa ne isoiksi lohkoiksi kulhoon. Sekoita joukkoon öljy, nduja-tahna ja suola.

  2. Levitä perunat leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.

  3. Hienonna sipulit. Yhdistä kaikki dipin ainekset kulhossa ja sekoita tasaiseksi.

  4. Hienonna persilja perunoiden joukkoon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3100 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Norman viimeistelyyn käytetään tavallisesti ricotta salata -juustoa, eli suolattua ja kovarakenteista ricottaa, jota meillä on harvoin tarjolla. Nuori, vähän kypsytetty pecorino käy annokseen yhtä hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Pasta alla Norma

Ainekset

400
g
pastaa, esim. rigatonea
6
luumutomaattia
2
munakoisoa
2
valkosipulinkynttä
noin 1
dl
oliiviöljyä
2
rkl
vettä
2
tl
valkoviinietikkaa
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
ruukku
basilikaa
2
dl
pecorinoa raasteena

Työvaiheet

  1. Kalttaa tomaatit leikkaamalla niiden pintaan ristiviilto ja kastamalla ne kiehuvaan veteen noin 10 sekunniksi. Kuori tomaatit, poista siemenet, ja leikkaa tomaatit pitkiksi, kapeiksi lohkoiksi.

  2. Leikkaa munakoisot ohuiksi viipaleiksi ja puolita viipaleet.

  3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

  4. Kuumenna öljy kasarissa ja paista munakoisot kauniin kullanruskeiksi muutamassa erässä. Anna munakoisoviipaleiden olla hetki talouspaperin päällä, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois.

  5. Laske lämpöä ja paista seuraavaksi valkosipulia ja tomaattilohkoja pari minuuttia. Lisää vesi, etikka ja mausteet, ja keitä tomaattikastiketta noin 10 minuuttia.

  6. Keitä pasta väljässä, suolalla maustetussa vedessä napakan kypsäksi.

  7. Revi basilikan lehdet ja kääntele yhdessä valutetun pastan ja munakoisoviipaleiden kanssa tomaattikastikkeen joukkoon. Raasta mukaan reilusti pecorinojuustoa ja laita loppu juusto tarjolle pöytään.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3100 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Kokolihaa, laadukasta tomaatisäilykettä, muutamia mausteita ja paljon aikaa miedossa lämmössä hautumiseen. Siinä ovat avaimet täydellisen lihaisan pastakastikkeen tekoon.

Ragu, bolognese tai pizzaiola ovat kaikki lihapastoja, joiden valmistukseen löytyy lukemattomia reseptejä ja koulukuntia. Raguksi kastiketta kutsutaan, kun valmistukseen käytetään jauhelihan sijaan kokolihaa. Pizzaiolaa pastasta tulee, kun mausteeksi nakataan kuivattua oreganoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + kypsennys 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Pasta pizzaiola

Ainekset

800
g
naudanpaistia (esim. kulma- tai ulkopaistia)
1
sipuli
5
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
rkl
oliiviöljyä
2
dl
valkoviiniä
1
tlk (400 g)
kuorittuja tomaatteja
noin 1½
dl
vettä
2
tl
sokeria
2
tl
kuivattua oreganoa
LISÄKSI
400
g
pastaa, esim pappardellea
2
dl
parmesaanijuustoa raastettuna (tuoretta oreganoa)

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha paksuiksi, noin 2 cm:n viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Ruskista lihaviipaleet paistinpannulla voissa, noin minuutti molemmin puolin. Mausta ne suolalla ja pippurilla, ja siirrä sitten kannelliseen pataan.

  2. Lorauta oliiviöljyä pannulle ja paista seuraavaksi sipuleita noin minuutti. Kaada valkoviini joukkoon ja anna viinin kiehahtaa. Kaada purkkitomaatit liemineen pannulle. Huuhtele purkki vedellä ja lisää huuhteluvesi, sokeri ja oregano joukkoon. Kuumenna ja kaada valkoviini-tomaattiliemi pataan. Kypsennä 125-asteisessa uunissa kannella peitettynä noin 3 tuntia. Ota kansi pois, ja jatka kypsentämistä vielä tunti.

  3. Keitä pasta väljässä, suolalla maustetussa vedessä napakan kypsäksi.

  4. Nosta pata uunista ja riivi liha kahdella haarukalla. Tarkista suola. Kääntele valutettu pasta lihan joukkoon. Tarjoa parmesaaniraasteen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3100 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Säilykkeestä tehtävät kalapullat maistuvat pikapaistettujen parsakaalinnuppujen ja sitruunamajon kanssa. Valkuaisista vatkattu vaahto pitää pullien rakenteen ilmavana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunaiset kalapullat

Ainekset

n. 450
g
järvikalasäilykettä (esim. 3 prk Pielisen Kalan Luonnonkalaa öljyssä)
1
dl
kuohukermaa
1
dl
korppujauhoja
1
dl
perunamuusijauhetta
1
luomusitruunan raastettu kuori
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
kananmunan valkuaista
SITRUUNAMAJONEESI
2
keltuaista
2
tl
dijonsinappia
¼
tl
suolaa
½
tl
sokeria
dl
rypsiöljyä
2
rkl
sitruunamehua
LISÄKSI
700–800
g
parsakaalia
voita paistamiseen

Työvaiheet

  1. Valuta kalasäilykkeestä enin öljy pois. Laita kala, kerma, korppujauhot ja perunamuusijauhe tehosekoittimeen ja pyöräytä muutaman kerran, kunnes seos on lähes tasaista. (Jätä joukkoon pieniä sattumia.)

  2. Pese sitruuna ja raasta kuori. Hienonna timjami. Sekoita ne lusikalla kalaseokseen.

  3. Erottele valkuaiset keltuaisista. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Kääntele vaahto kalaseokseen. Anna seoksen tekeytyä noin 5 minuuttia ennen pyörittelyä.

  4. Valmista majoneesi. Huomioi, että majoneesi onnistuu parhaiten, kun ainekset ovat keskenään samanlämpöisiä, eli joko jääkaappikylmiä tai huoneenlämpöisiä. Laita keltuaiset, sinappi, suola ja sokeri kapeaan, korkeaan astiaan. Käynnistä sauvasekoitin astian pohjaa vasten ja lisää öljy ohuena nauhana. Purista sitruunamehu joukkoon.

  5. Leikkaa parsakaalit pieniksi nupuiksi.

  6. Pyörittele kalapyörykkätaikina kostutetuin käsin pulliksi leivinpaperin päälle. Kuumenna reilu nokare voita laakealla paistinpannulla. Paista kalapullia keskilämmöllä noin 7–8 minuuttia, muutaman kerran pullia paiston aikana kääntäen. Siirrä pullat pannulta vadille. Lisää voita pannuun ja pikapaista parsakaalinuppuja pari minuuttia.

Vinkki Riittävä suola kalapulliin tulee säilykkeestä ja muusijauheesta. Taikinaa on kuitenkin hyvä maistaa ennen paistamista.

Kommentit (0)