Luomua. Ilman muuta. on lisännyt 12 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.

Kesällä grilliä lämmitetään useammin kuin keittiön uunia. Myös luomupizzan valmistuksen voi siirtää ulkotiloihin, sillä grillissä pizza valmistuu kädenkäänteessä ja pohja saa mahtavan paahteisen maun, jota on vaikeaa saavuttaa kotiuunissa.

Pizzapohja ruskistuu hetkessä, joten varaa kaikki luomutäyteaineet valmiiksi grillin viereen. Täytteitä voi vaihdella saatavuuden mukaan mutta kaiken on oltava kypsää, sillä kuten todettu – pizzan paistoaika on lyhyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Luomupizzat hiiligrillissä

Ainekset

Pohja (4 pizzaa):
2
dl
vettä
0,5
pss
(n. 5g) kuivahiivaa
1
tl
suolaa
1
tl
luomusokeria
n. 5
dl
luomuvehnäjauhoja
0,5
dl
luomuöljyä (esim. rypsi- tai oliiviöljyä)
Päälle (4 pizzaa):
n. 300
g
luomutomaattimurskaa
1
tl
luomusokeria
3
tl
kuivattuja luomuyrttejä (esim. oreganoa, timjamia ja rosmariinia)
1-2
luomuvalkosipulin kynttä
100
g
kovaa luomujuustoa (esim. goudaa)
Lihatäyte (2 pizzaa):
50
g
luomupossun ulkofileetä leikkeleenä
50
g
luomusinihomejuustoa
pieni
pala
tuoretta luomuananasta tai luomusäilykeananasta
Kasvistäyte (2 pizzaa):
1
iso
luomutomaatti
1
pieni
luomupunasipuli
100
g
luomuhalloumjuustoa
tuoretta luomubasilikaa tai muuta luomuyrttiä

Työvaiheet

1. Valmista pizzapohja. Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (42 °C astetta). Sekoita keskenään kuivahiiva, suolaa, sokeri ja osa vehnäjauhoista. Lisää veden joukkoon. Vaivaa taikinaa ja lisää loput vehnäjauhot. Lisää lopuksi öljy. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa astian reunoista. Anna kohota lämpimässä paikassa täytteiden valmistelun ajan.

2. Valmistele lihatäyte: Kuori tuore ananas isolla veitsellä. Leikkaa keskellä hedelmälihaa oleva puumainen osa pois. Pilko pieni pala hedelmälihaa ohuiksi siivuiksi. Leikkaa leikkeleet muutamaan osaan ja pilko myös sinihomejuusto.

3. Valmistele kasvistäyte: Huuhtele tomaatti ja basilikat. Poista tomaatista kanta ja punasipulista kuoret. Leikkaa sipuli ja tomaatti ohuiksi siivuiksi. Leikkaa myös halloumjuusto siivuiksi.

4. Sekoita tomaattimurskan joukkoon sokeri, kuivatut yrtit sekä kuorittu ja pilkottu valkosipuli. Raasta juusto.  

5. Vaivaa kohonneesta pizzapohjataikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina 4 osaan ja taputtele kämmenen kokoisiksi pizzapohjiksi. Liian ohutta pohjaa on vaikeaa käsitellä grillissä.

6. Kun grillissä on sopiva hiillos, aseta pelkkä pizzapohja sekä halloumviipaleet grilliritilälle. Tarkkaile pohjaa, sillä se ruskistuu alta hetkessä. Käännä pohja ja lusikoi sen päälle tomaattimurskaa, juustoraastetta ja ohut kerros liha- tai kasvistäytettä. Kypsennä täytettyä pizzaa muutamia minuutteja, kunnes myös pohjan alapuoli saa väriä ja juustoraaste hieman sulaa. Toista, kunnes kaikki pizzat on paistettu. Koristele kasvispizzat halloumilla ja tuoreella basillikalla. Nauti! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Ninna Lindström

Suolainen ohrapuuro sopii loistavasti lounaaksi. Puuron päälle voit lisätä mieleisiä lisukkeita esim. avokadoa tai kalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Suolainen ohrapuuro

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
rkl
rypsiöljyä
50
g
kourallinen pinaattia + muutama lehti koristeluun
2
dl
ohrasuurimoita, ruokaohra (Wilja)
4
dl
suolatonta kasvislientä
½
rasiaa (á 250 g)
kirsikkatomaatteja
½
tl
suolaa
PÄÄLLE
2
kananmunaa
½
rkl
rypsiöljyä paistamiseen
½
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulikynsi. Kuullota valkosipuli miedolla lämmöllä öljyssä pinaatin kanssa. Lisää ohrasuurimot ja kuullota minuutin ajan. Lisää kasvisliemi ja kokonaiset tomaatit. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä, jotta puuro olisi löysää. Mausta suolalla.

  2. Paista öljytyllä pannulla kananmunat toiselta puolelta. Lusikoi puuroa lautaselle, laita päälle kananmuna ja rouhi päälle mustapippuria. Ripottele päälle kurpitsansiemeniä ja viimeistele tuoreilla, pestyillä pinaatinlehdillä.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Kasvismelanzanen kastike on tehty jauhelihan sijaan linsseistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakoiso-melanzane

Ainekset

2
(n. 800 g)
munakoisoa
1
tl
suolaa
¾
dl
oliiviöljyä
Kastike
1
iso sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
1
tlk
kirsikkatomaatteja
1
tlk
tomaattimurskaa
2
rkl
tomaattisosetta
2
dl
vettä
dl
punaisia kuivattuja linssejä
1
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
chilihiutaleita
1
tl
kuivattua basilikaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
2
palloa mozzarellaa
dl
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoisot puolen sentin viipaleiksi. Ripottele siivujen päälle suolaa leikkuulaudalla. Odota 15 minuuttia ja pyyhi siivut talouspaperilla. Paista munakoisot kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
  2. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit öljyssä pehmeiksi. Lisää kirsikkatomaatit ja tomaattimurska. Huuhtele purkit vedellä. Lisää pannulle vesi, linssit, punaviinietikkajamausteet. Hauduta kastiketta 20 minuuttia.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  4. Lado uunivuokaan kerroksittain munakoisoja, tomaattikastiketta, revittyä mozzarellaa ja ripaus parmesaaniraastetta. Ripottele pinnalle loppu parmesaaniraaste.
  5. Kypsennä uunissa 30 minuuttia.

Vinkki! Melanzanen voi koota uunivuokaan vaikkapa sunnuntai-iltana, niin se on nopeaa paistaa maanantain ruuaksi.