Kesällä grilliä lämmitetään useammin kuin keittiön uunia. Myös luomupizzan valmistuksen voi siirtää ulkotiloihin, sillä grillissä pizza valmistuu kädenkäänteessä ja pohja saa mahtavan paahteisen maun, jota on vaikeaa saavuttaa kotiuunissa.
Pizzapohja ruskistuu hetkessä, joten varaa kaikki luomutäyteaineet valmiiksi grillin viereen. Täytteitä voi vaihdella saatavuuden mukaan mutta kaiken on oltava kypsää, sillä kuten todettu – pizzan paistoaika on lyhyt.
Luomupizzat hiiligrillissä
Ainekset
Työvaiheet
1. Valmista pizzapohja. Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (42 °C astetta). Sekoita keskenään kuivahiiva, suolaa, sokeri ja osa vehnäjauhoista. Lisää veden joukkoon. Vaivaa taikinaa ja lisää loput vehnäjauhot. Lisää lopuksi öljy. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa astian reunoista. Anna kohota lämpimässä paikassa täytteiden valmistelun ajan.
2. Valmistele lihatäyte: Kuori tuore ananas isolla veitsellä. Leikkaa keskellä hedelmälihaa oleva puumainen osa pois. Pilko pieni pala hedelmälihaa ohuiksi siivuiksi. Leikkaa leikkeleet muutamaan osaan ja pilko myös sinihomejuusto.
3. Valmistele kasvistäyte: Huuhtele tomaatti ja basilikat. Poista tomaatista kanta ja punasipulista kuoret. Leikkaa sipuli ja tomaatti ohuiksi siivuiksi. Leikkaa myös halloumjuusto siivuiksi.
4. Sekoita tomaattimurskan joukkoon sokeri, kuivatut yrtit sekä kuorittu ja pilkottu valkosipuli. Raasta juusto.
5. Vaivaa kohonneesta pizzapohjataikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina 4 osaan ja taputtele kämmenen kokoisiksi pizzapohjiksi. Liian ohutta pohjaa on vaikeaa käsitellä grillissä.
6. Kun grillissä on sopiva hiillos, aseta pelkkä pizzapohja sekä halloumviipaleet grilliritilälle. Tarkkaile pohjaa, sillä se ruskistuu alta hetkessä. Käännä pohja ja lusikoi sen päälle tomaattimurskaa, juustoraastetta ja ohut kerros liha- tai kasvistäytettä. Kypsennä täytettyä pizzaa muutamia minuutteja, kunnes myös pohjan alapuoli saa väriä ja juustoraaste hieman sulaa. Toista, kunnes kaikki pizzat on paistettu. Koristele kasvispizzat halloumilla ja tuoreella basillikalla. Nauti!