Savustettu paprikajauhe antaa pelmenikeitolle tulista potkua, ja persilja raikastaa maut. Tee pelmenit itse tai käytä valmiita pakastepelmenejä!
Pelmenikeitto
Ainekset
Työvaiheet
- Kiehauta lihaliemi kattilassa. Pese ja kuori porkkanat. Viipaloi porkkanat 2 mm:n paksuisiksi kiekoiksi. Kuori sipuli, halkaise se ja poista kanta. Leikkaa sipulinpuolikkaat noin 2 mm:n paksuisiksi suikaleiksi. Poista kiinankaalista kanta. Viipaloi kaali 1/2 cm:n suikaleiksi.
- Nosta porkkanat ja sipulit lihaliemeen ja anna kiehua noin 5 min. Lisää keittoon itse tekemäsi tai kaupan pakastepelmenit. Jatka keittämistä noin 5 min. Jäiset pelmenit ovat kypsiä, kun ne nousevat keiton pinnalle. Lisää kiinankaalit ja paprikajauhe. Sekoita, kiehauta ja tarjoa höyryävän kuumana. Koristele riivityllä lehtipersiljalla.
Vinkki: Voit tarjota keiton smetanan kanssa. Lisää keittoon suolaa vain, jos lihaliemi ei ole kyllin suolaista.
Sieni-lammaspelmenit
Ainekset
Työvaiheet
- Murustele täytteen sienet kuppiin ja lisää päälle hieman vettä.
- Tee taikina. Sekoita vesi, huoneenlämpöinen kananmuna ja öljy. Lisää jauhot ja vaivaa tasaiseksi, kimmoisaksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä viileässä noin 1/2 tuntia.
- Valmista täyte taikinan levätessä. Ruskista jauheliha kuumassa pannussa voissa. Siirrä jäähtymään.
- Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota niitä voissa matalalla lämmöllä noin 15 min. Purista sienistä vesi. Lisää sienet sipulisilppuun ja kypsennä keskilämmöllä 5 min tai kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut.
- Yhdistä täytteen ainekset ja mausta suolalla, pippurilla, chilillä ja riivityllä timjamilla.
- Muotoile taikina pötköksi ja leikkaa se noin 15 osaan. Pyöritä palat palloiksi ja kauli palat pyöreiksi, ohuiksi levyiksi. Halkaisija saa olla noin 6 cm.
- Laita ympyrän toiselle puolelle nokare täytettä. Jätä reunoille reilusti tilaa. Taita ympyrä puolikuuksi ja paina reunat tiukasti kiinni. Yhdistä puolikuun sakarat ja nipistä ne tiukasti yhteen.
- Keitä lihaliemessa noin 5 min tai lisää pelmenikeittoon.