
Itämaisittain maustettu possu paistuu kypsäksi reilussa puolessa tunnissa. Sillä välin pyöräytetään kullankeltainen polentapuuro, josta tehdään rapeita ”ranskalaisia”. Appelsiini-konjakkisinappi kannattaa valmistaa tekeytymään jo pari päivää ennen tarjoamista.
Konjakki-appelsiinimarinoitu porsaan sisäfilee
Ainekset
Työvaiheet
- Ota filee huoneenlämpöön 1 t ennen valmistusta. Kuivaa liha ja poista mahdolliset kalvot.
- Jauha fenkolin- ja laventelinsiemenet morttelissa. Lisää suola ja jauhettu juustokumina seokseen. Hiero mausteet fileen pintaan.
- Pese appelsiinit kuumalla vedellä, raasta kuori ja purista mehu. Riivi timjaminlehdet. Yhdistä appelsiininkuoret ja -mehu, timjami, konjakki ja mustapippuri. Laita filee matalaan vuokaan ja kaada marinadi fileen päälle. Anna marinoitua noin 1/2 t. Kääntele lihaa välillä.
- Laita uuni lämpiämään 130 asteeseen. Työnnä paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. Paista noin 35 min tai kunnes mittari näyttää 68 astetta. Kääri filee folioon ja anna vetäytyä noin 10–20 min. Sisälämpötila nousee hieman kypsennyksen jälkeen. Kypsän possun sisälämpötila on 70 astetta.
- Leikkaa filee ohuiksi viipaleiksi. Koristele filee paistoliemellä ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa polenta-ranskalaisten ja appelsiini-konjakkisinapin kanssa.
Juomasuositus: Possun pariksi sopii kevyt tai keskitäyteläinen viini, jossa on hedelmäisyyttä ja mausteita. Kokeile esimerkiksi tyylikästä australialaista Peninsula Panorama Pinot Noiria, 24,50 e. Edullisempi vaihtoehto on ranskalainen Les Carabénes Pinot Noir, 10, 98 e, jossa on raikas, kirsikkainen maku. Valkoviinin ystävän valinta on gewurztraminer, kuten kukkainen, lämpimiä mausteita tulviva Gewurztraminer ´Hugel´,17,99 e.
Polenta-ranskalaiset
Ainekset
Työvaiheet
Kuumenna kasvisliemi, öljy ja suola kattilassa. Vispaa polentaryynit liemeen. Kypsennä miedolla lämmöllä noin 5 min. Sekoita parmesaaniraaste kuumaan puuroon ja mausta mustapippurilla. Voitele laakea vuoka (esim 35x25 cm) kevyesti öljyllä ja kaada polenta vuokaan. Anna jäähtyä ja hyytyä 15-20 min. Kumoa vuoka ja leikkaa polentasta sormenpaksuia tikkuja. Kuumenna öljy (ja valkosipuli) paistinpannussa ja paista polentatikut molemmin puolin kullanruskeiksi, 2–3 min/puoli.
Appelsiini-konjakkisinappi
Ainekset
Työvaiheet
- Sekoita sinappijauhe, sokeri ja perunajauho keskenään. Mittaa kattilaan kerma, omenamehu ja viinietikka. Vatkaa munat seokseen ja siivilöi kuivat aineet joukkoon. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Älä keitä.
- Mausta jäähtynyt sinappi konjakilla ja appelsiinininkuoriraasteella. Laita sinappipurkkeihin ja anna maustua kylmässä päivän tai pari ennen maistamista.