Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2210 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Sami Repo

Itämaisittain maustettu possu paistuu kypsäksi reilussa puolessa tunnissa. Sillä välin pyöräytetään kullankeltainen polentapuuro, josta tehdään rapeita ”ranskalaisia”. Appelsiini-konjakkisinappi kannattaa valmistaa tekeytymään jo pari päivää ennen tarjoamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 t 30 min + 2 t + 10 min
Vaikeustaso
Vaikea

Konjakki-appelsiinimarinoitu porsaan sisäfilee

Ainekset

1
kg
viljaporsaan sisäfileetä
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
tl
laventelinsiemeniä (esim. Deli Deli)
½
tl
juustokuminaa
2
tl
suolaa
2
(luomu)appelsiinia
6
oksaa
timjamia
½
dl
konjakkia
1
tl
mustapippuria myllystä
(1
granaattiomena koristeluun)

Työvaiheet

  1. Ota filee huoneenlämpöön 1 t ennen valmistusta. Kuivaa liha ja poista mahdolliset kalvot.
  2. Jauha fenkolin- ja laventelinsiemenet morttelissa. Lisää suola ja jauhettu juustokumina seokseen. Hiero mausteet fileen pintaan.
  3. Pese appelsiinit kuumalla vedellä, raasta kuori ja purista mehu. Riivi timjaminlehdet. Yhdistä appelsiininkuoret ja -mehu, timjami, konjakki ja mustapippuri. Laita filee matalaan vuokaan ja kaada marinadi fileen päälle. Anna marinoitua noin 1/2 t. Kääntele lihaa välillä.
  4. Laita uuni lämpiämään 130 asteeseen. Työnnä paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. Paista noin 35 min tai kunnes mittari näyttää 68 astetta. Kääri filee folioon ja anna vetäytyä noin 10–20 min. Sisälämpötila nousee hieman kypsennyksen jälkeen. Kypsän possun sisälämpötila on 70 astetta.
  5. Leikkaa filee ohuiksi viipaleiksi. Koristele filee paistoliemellä ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa polenta-ranskalaisten ja appelsiini-konjakkisinapin kanssa.

Juomasuositus: Possun pariksi sopii kevyt tai keskitäyteläinen viini, jossa on hedelmäisyyttä ja mausteita. Kokeile esimerkiksi tyylikästä australialaista Peninsula Panorama Pinot Noiria, 24,50 e. Edullisempi vaihtoehto on ranskalainen Les Carabénes Pinot Noir, 10, 98 e, jossa on raikas, kirsikkainen maku. Valkoviinin ystävän valinta on gewurztraminer, kuten kukkainen, lämpimiä mausteita tulviva Gewurztraminer ´Hugel´,17,99 e.

Polenta-ranskalaiset

Ainekset

7 ½
dl
kana-tai kasvislientä
2
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
1 ½
dl
polentaa eli maissimannaryynejä (Risenta)
½
dl
raastettua parmesaania
½
tl
mustapippuria myllystä
Paistamiseen
öljyä (ja valkosipulinkynsi)

Työvaiheet

Kuumenna kasvisliemi, öljy ja suola kattilassa. Vispaa polentaryynit liemeen. Kypsennä miedolla lämmöllä noin 5 min. Sekoita parmesaaniraaste kuumaan puuroon ja mausta mustapippurilla. Voitele laakea vuoka (esim 35x25 cm) kevyesti öljyllä ja kaada polenta vuokaan. Anna jäähtyä ja hyytyä 15-20 min. Kumoa vuoka ja leikkaa polentasta sormenpaksuia tikkuja. Kuumenna öljy (ja valkosipuli) paistinpannussa ja paista polentatikut molemmin puolin kullanruskeiksi, 2–3 min/puoli.

Appelsiini-konjakkisinappi

Ainekset

(2 1/2 dl)
1
dl
sinappijauhetta
1
dl
sokeria
½
rkl
perunajauhoja
1
dl
kermaa
½
dl
omenamehua
1
tl
omenaviinietikkaa
2
kananmunaa
4
rkl
konjakkia
½
(luomu)appelsiinin kuori raastettuna

Työvaiheet

  1. Sekoita sinappijauhe, sokeri ja perunajauho keskenään. Mittaa kattilaan kerma, omenamehu ja viinietikka. Vatkaa munat seokseen ja siivilöi kuivat aineet joukkoon. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Älä keitä.
  2. Mausta jäähtynyt sinappi konjakilla ja appelsiinininkuoriraasteella. Laita sinappipurkkeihin ja anna maustua kylmässä päivän tai pari ennen maistamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Oton leipomukset on lisännyt 32 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.

Focaccia on herkullinen italialainen muhkea leipä. Se on parhaimmillaan tuoreena joko sellaisenaan vaikkapa tapenaden kera tai oikeastaan minkä vaan ruoan lisukkeena. Focaccian viimeistelyssä voi käyttää hyvälaatuisen oliiviöljyn ja sormisuolan lisäksi oikeastaan mitä vaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
20 min + kohotus 1 h + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Focaccia

Ainekset

2,5
dl
vettä
1
ps
kuivahiivaa
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
5,5
dl
vehnäjauhoja
7,5
rkl
oliiviöljyä
1
dl
kivettömiä (kalamata)oliiveja
10
lehteä
basilikaa
1
tl
(kuivattua) timjamia
1
tl
suolaa myllystä

Työvaiheet

Liota kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen.
Sekoita joukkoon suola, sokeri ja puolet vehnäjauhoista.
Sekoita joukkoon 2,5 rkl oliiviöljyä.
Vaivaa joukkoon loput vehnäjauhot.
Pirskottele taikinan päälle oliiviöljyä ja ripottele vehnäjauhoja.
Anna kohota kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä. (n. 45 min)

Voitele uunivuoka (n. 18x28cm) ruokalusikallisella oliiviöljyä.
Taputtele taikina voideltuun uunivuokaan ja anna kohota vielä vartti.
Voitele kohonnut leipä lopulla oliiviöljyllä. (3 rkl)
Painele taikinaan sormin koloja. Asettele koloihin oliiveja ja basilikan lehtiä. Ripottele pinnalle timjamia ja rouhi suolaa myllystä.
Paista 220-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
Tarjoile esimerkiksi tapenaden kera.👌🏻

Me Naiset on lisännyt 1122 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Ihana rouskuva lisä! Nachot sopivat huippuhyvin hampurilaisen väliin. Muut texmex -täytteet kruunaavat kokonaisuuden: burgerin välistä löytyy muun muassa guacamolea ja hedelmäsalsaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nachoburgerit

Ainekset

400
g
naudan jauhelihaa (rasvaa 17 %)
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
PÄÄLLE
4
viipaletta
cheddarjuustoa
LISÄKSI
4
hampurilaissämpylää
1
avokado
4
rkl
guacamolea
4
rkl
majoneesia
4
rkl
hedelmäsalsaa (esim. Tropical)
1
dl
murskattuja maissilastuja
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen grillaamista. Sekoita jauheliha ja mausteet keskenään. Muotoile neljäksi hieman sämpylää suuremmaksi litteäksi pihviksi. Paina sen jälkeen pihvien keskelle kuoppa niin, että pihvi on selvästi ohuempi keskeltä kuin reunoilta. Tällä tavalla pihvistä tulee litteämpi, sillä grillatessa pihvi pullistuu keskeltä ja pienenee halkaisijaltaan.

  2. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes ne ovat kypsyneet roseeksi. Lisää juustoviipaleet pihvien päälle, kun käännät pihvit, ja anna sulaa. Grillaa myös sämpylänpuolikkaat.

  3. Kuori ja viipaloi avokado. Täytä hampurilaiset niin, että laitat guacamolea ja majoneesia sämpylän pohjalle. Nosta pihvi ja avokadoviipaleita päälle. Lusikoi päälle hedelmäsal- saa ja maissilastuja. Laita ”kansi” päälle.

Me Naiset on lisännyt 1122 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Aurinkokuivatut tomaatit, hummus ja halloumi sopivat yllättävän hyvin yhteen kotoisen ruisreissarin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
15 min (+ halloumin liotus 1 h)
Vaikeustaso
Helppo

Reissarit tomaattihummuksella ja halloumilla

Ainekset

1
pkt (noin 200 g)
halloumia
5
aurinkokuivattua tomaattia
1
pkt (noin 150 g)
kaupan valmista hummusta
PAISTAMISEEN
2
tl
öljyä
LISÄKSI
8
viipaletta ruisleipää
4
salaatinlehteä
(8
viipaletta
ohutta meetvurstia)

Työvaiheet

  1. Liota halloumista halutessasi ylimääräinen suola pois. Tämä kestää vähintään tunnin.

  2. Valuta aurinkokuivatut tomaatit liemestä. Soseuta hummuksen kanssa sauvasekoittimella.

  3. Viipaloi halloumi ja paista viipaleet nopeasti pannulla tilkassa öljyä.

  4. Voitele ruisleivät tomaattihummuksella ja täytä halloumilla ja salaatilla ja halutessasi myös meetvurstilla.

Me Naiset on lisännyt 1122 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Varhaiskaali kypsyy talvikaalia nopeammin – oikeastaan ihan hetkessä! Siitä huolimatta keitto paranee muhittelemalla, ja aivan parasta soppa on seuraavana päivänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Varhaiskaali-makkarakeitto

Ainekset

1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
sellerin varsi
2
rkl
öljyä
6
perunaa
1
rs (noin 300 g)
raakamakkaraa
1 ½
l
vettä
2
kanaliemikuutiota
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
sokeria
1
rkl
(valko-tai omena) viinietikkaa
1
tl
paprikajauhetta
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
kg
varhaiskaalia
(PÄÄLLE)
(harissalla maustettua ranskankermaa)

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Hienonna selleri. Kuullota öljyssä kattilan pohjalla minuutin ajan. Paloittele makkara joukkoon jatka muutama minuutti.

  2. Kuori ja paloittele perunat joukkoon. Paista käännelleen vielä 5 minuuttia. Lisää vesi, liemikuutiot, soijakastike, sokeri, etikka ja mausteet. Suikaloi kaali joukkoon. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmeitä.