Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3029 reseptiä.
Linkitetty 50 keittokirjaan.
OHJE Jouni Toivanen KUVA Anna Huovinen

Luulliset karitsanpotkat muhivat kanelin ja kardemumman masutamassa liemessä liki kolme tuntia. Tuore minttu viimeistelee pehmeän lihan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + haudutus 2,5 t + vetäytyminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Pitkään haudutettu karitsanpotka ja kurpitsacouscous

Ainekset

4
kpl/à n. 400 g
karitsanpotkaa luineen
2
tl
suolaa
2
salottisipulia
2
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiviöljyä
8
vihreää kardemummankotaa tai 1 tl rouhittua kardemummaa
5
kokonaista mustapippuria
3
kanelitankoa
1
(luomu)sitruunan mehu ja kuori
3
dl
valkoviiniä
5
dl
vettä
4
mintunoksaa
4
lehtipersiljanoksaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Laita karitsanpotkat uunivuokaan ja mausta suolalla. Laita liha uuniin ruskistumaan 10 minuutiksi.
  2. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipuleita paistinpannussa öljyssä noin 10 minuuttia.
  3. Jos käytät kokonaisia kardemummankotia, kuori siemenet mortteliin. Lisää pippuri ja kanelitangot ja jauha mausteet. Pese sitruuna ja raasta kuori mortteliin. Purista sitruunan mehu joukkoon ja jauha tasaiseksi.
  4. Kaada mausteseos ja viini paistinpannuun ja kiehauta. Kaada neste uunivuokaan mausteineen ja sipuleineen. Lisää myös vesi. Laske uunin lämpö 150 asteeseen ja anna potkien hautua kannen alla 2,5 tuntia.
  5. Ota liha uunista ja anna vetäytyä liemessä 20 minuuttia. Valmista couscous (ks. ohje alla) karitsan haudutusliemen lisäämistä vaille valmiiksi.
  6. Nosta liha varovasti pois vuoasta ja siivilöi liemi couscousia varten.
  7. Hienonna yrtit ja pyörittele potkat varovasti niissä juuri ennen tarjoamista.

Kurpitsacouscous

Ainekset

1
pieni
butternut- tai talvikurpitsa
1
dl
oliiviöljyä
2
dl
israelilaista helmicouscousia eli ptitimiä (esim. Osem)
1/2
dl
kuorittuja manteleita
4
dl
karitsan haudutuslientä
1/2
dl
korintteja
1/2
dl
keltaisia rusinoita
n. 2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita korintit ja rusinat likoamaan lämpimään veteen.
  2. Kuori ja leikkaa kurpitsa peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Poista siemenet. Paista kurpitsanpaloja laakeassa kattilassa öljyssä sekoitellen 5 minuuttia.
  3. Lisää couscous ja mantelit. Paista 5 minuuttia, kunnes couscous ja mantelit ruskistuvat. Lisää karitsan haudutusliemi ja anna hautua 10 minuuttia.
  4. Lisää lopuksi liotetut korintit ja rusinat. Mausta suolalla.

VINKKI! Voit korvata israelilaisen couscousin bulgurilla tai tavallisella couscousilla. Lisää ne vasta, kun kurpitsa on hautunut jo hetken liemessä. Bulguri kypsyy 5 minuutissa ja tavallinen couscous noin 1 minuutissa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3029 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kuivatuista sienistä saa upean makuisen maustesuolan kalan pintaan, kun sienet murskaa morttelissa suolan ja pippurin kanssa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistettu kuha, sienisuola ja ruskistettu voi

Ainekset

600
g
kuha- tai siikafileitä
1
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria
4
rkl
kuivattuja sieniä murskattuna (esim. suppilovahveroita)
PAISTAMISEEN
voita ja öljyä
LISÄKSI
100
g
voita
TARJOILUUN
2–3
herkkutattia
perunamuusia ja tilliä

Työvaiheet

  1. Poista kaloista ruodot. Leikkaa kalat annospaloiksi. Yhdistä suola, pippuri ja murskatut sienet. Painele seosta kalojen pintaan. Paista kalat pannulla voi-öljyseoksessa, noin 2 minuuttia per puoli. Pidä lämpimänä.

  2. Tee ruskistettu voi. Kuutioi voi paksupohjaiseen kattilaan. Sulata se keskilämmöllä. Voi vaahtoaa ensin, jonka jälkeen se kirkastuu hieman. Tämän jälkeen voi alkaa paahtua. Sekoittele voita välillä paahtamisen aikana. Kun voista nousee pähkinäinen tuoksu ja väri on kauniin ruskea, ota kattila pois liedeltä ja anna voin levätä hetki, jolloin hippuset painuvat pohjalle. Väliin jää ruskistettu voi ja päälle vaahto. Kaada ruskistettu osa erilliseen astiaan.

  3. Viipaloi tatit ja paista ne pannulla voi-öljyseoksessa molemmin puolin.

  4. Tarjoa kalat paistettujen sienten ja perunamuusin kanssa. Valuta päälle ruskistettua voita. Viimeistele tillillä. Tarjoa halutessasi vihreää salaattia tai höyrytettyjä vihreitä kasviksia.

Vinkki Käytä voin ruskistamisessa tarvittaessa paistolämpömittaria. Kun voi on 160-asteista, voit ottaa kattilan liedeltä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3029 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Jos pidät brie-juustosta, rakastut tähän kakkuun. Makea keksipohja, juustoinen täyte ja vadelmien pieni hapokkuus sointuvat saumattomasti yhteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-brietorttu

Ainekset

1
pkt (260 g)
kandisokerikeksejä (Bastogne)
50
g
voita
3
dl
tuoreita vadelmia
1
dl
hillosokeria
400
g
briejuustoa
LISÄKSI
1
dl
pähkinöitä ja/tai manteleita
2
dl
tuoreita vadelmia
2
rkl
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Vuoraa irtopohjavuoan (Ø n. 20 cm) pohja ja reunat leivinpaperilla. Murskaa keksit. Sulata voi ja sekoita se keksimurskan joukkoon. Painele seos tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle ja reunoille noin 2 cm:n korkeuteen.

  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Painele vadelmia lusikalla hieman rikki ja sekoita hillosokeri joukkoon. Levitä seos keksipohjan päälle.

  3. Leikkaa jääkaappikylmä briejuusto ohuiksi viipaleiksi ja lado viipaleet limittäin hillon päälle. Kypsennä torttua uunissa 12–15 minuuttia tai kunnes juusto on pehmennyt mutta ei kuitenkaan kokonaan sulanut.

  4. Irrota kakku varovasti vuoasta vadille leivinpaperia apuna käyttäen. Kasaa pähkinät ja vadelmat kakun pinnalle. Lusikoi hunajaa päälle tai tarjoa se erikseen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3029 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Upota kesäkurpitsasadon isoimmat yksilöt brownieihin, joihin niiden tehävä on tuoda kosteutta ja mehevyyttä, ei makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsabrowniet

Ainekset

1
(300 g)
kesäkurpitsa (raastetta noin 4 dl)
250
g
tummaa suklaata (kaakao- pitoisuus 70 %)
250
g
voita huoneenlämpöisenä
3
dl
ruokokidesokeria
4
kananmunaa
2
dl
vehnäjauhoja
dl
kaakaojauhetta
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
aitoa vaniljajauhetta
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa metallinen uunivuoka (24 cm x 32 cm) leivinpaperilla. (Leivinpaperi asettuu vuokaan helpommin, jos rutistat sen ensin palloksi.)

  2. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi.

  3. Paloittele suklaa ja sulata se varovasti mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. (Kulhon pohja ei saa koskea veden pintaa. Kun suklaa on sulanut, siirrä kattila vesihauteineen pois liedeltä.)

  4. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

  5. Riko kananmunat mukiin ja vatkaa niiden rakenne haarukalla rikki. Lisää munat voi-sokerivaahtoon useassa erässä koko ajan vatkaten. Lisää suklaasula ja sekoita tasaiseksi. Sekoita sitten kesäkurpitsaraaste joukkoon.

  6. Yhdistä jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe, vanilja ja suolaripaus. Lisää jauhoseos taikinaan käännellen. Vältä turhaa sekoittamista. Kaavi taikina paistovuokaan ja tasoita pinta.

  7. Kypsennä uunin keskitasolla 25–30 minuuttia. Brownie saa jäädä sisältä kostean tahmeaksi.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3029 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Prosentteja nolla mutta makua täydet sata. Sellainen on tuorepuristetusta omenamehusta tehty inkiväärin ja rosmariinin maustama cocktail.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
5 min + keittäminen ja jäähtyminen 1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkivääricocktail

Ainekset

8
dl
omenatuoremehua
7
cm:n pala
tuoretta inkivääriä
1–2
oksaa rosmariinia
LISÄKSI
n. 5
dl
ginger ale -juomaa
jääpaloja tai -murskaa

Työvaiheet

  1. Laita omenamehu kattilaan. Pese inkivääri ja leikkaa se kuorineen ohuiksi viipaleiksi. Lisää viipaleet kattilaan yhdessä rosmariinin kanssa. Keitä juomaa keskilämmöllä noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Nouki inkivääriviipaleet ja rosmariininoksat pois. Kaada juoma laseihin ja lisää jäitä tai jäämurskaa. Täytä lasit ginger ale -juomalla.

Vinkki Juoman voi terästää tilkalla mausteista likööriä, kuten Cuarenta y Tres (Licor 43).

Kommentit (0)