Soppa365 on lisännyt 294 reseptiä.
Linkitetty 43 keittokirjaan.
OHJE Feri Ghashghaei ja Sanna Maskulin KUVA Sanna Maskulin

Iranilaisen lihapadan salaisuus on sipuli, tomaattimurska ja leivonnasta tutut mausteet. Ja tietysti aika.

Suomessa asuva iranilainen Feri Ghashghaei on pyörittänyt pitkään perheravintolansa keittiötä ja cateringia. Hänen bravuureihinsa kuuluu bagheli polo goosht eli lihapata, joka tarjotaan juhlavan riisin kanssa, jonka mausteena on sahramia ja kerroksissa runsaasti tilliä ja härkäpapuja.

Riisi valmistetaan hyvinkin samaan tapaan kuin perinteinen tahdig, eli ensin huuhdottu tai liotettu riisi keitetään al denteksi, huuhdotaan kylmällä vedellä ja loppukypsennetään kasarissa höyryttämällä siten, että kattilan pohjalle laitetaan perunaviipaleita ja riisiin muodostuu rapea perunapinta.

Lihapadan mausteet löytyvät tavallisesta ruokakaupasta. Feri tosin käyttää padassa kokonaisia, mustia kardemummankotia, mutta ne voi hyvin korvata kokonaisilla kardemummansiemenillä.

Pata kypsyy tunnissa, mutta vielä parempaa tulee, kun se saa hautua miedolla lämmmöllä kannen alla tuplasti kauemmin. Lihasta tulee tällöin hajoavan pehmeää. Ihaninta on kuitenkin tumma, paksu soosi, jonka väri muistuttaa meksikolaista molea. Jos aluksi tuntuu, että pataan uppoaa pienen sipulikeiton verran sipulia, tässä vaiheessa selviää, miksi sitä tarvitaan PALJON. Sipulin tehtävä on suurustaa pata, ja pitkä haudutus takaa, että sipuli ja tomaatti kietoutuvat toisiinsa muodostaen herkullisen, tahnamaisen paksun kastikkeen.

Tein padan naudan paahtopaistista, mutta aavistuksen rasvaisempi liha olisi tässä varmasti loistava vaihtoehto. Itse asiassa Feri sanoi käyttävänsä pataan useimmiten lampaanpotkaa.

Lisukkeeksi padalle sopii keitetty riisi ja aivan erityisesti iranilainen, rapeakuorinen tahdig. Samin Nosratin tahdig-reseptillä aloittelijakin onnistuu.

Myös nokare paksua, turkkilaista jogurttia on hauska lisuke. Vielä parempi lisuke on jogurtti-punajuuritahna eli mast o labu. Se syntyy, kun jogurttiin lisätään hieman keitettyä, raastettua punajuurta. Mausteeksi tälle vaaleanpunaiselle herkulle riittää suola.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Helppo

Ferin goosht-pata

Ainekset

1
kg
naudan paahtopaistia tai lampaanpotkaa
2-3 (300 g)
iso sipulia
4
valkosipulinkynttä
noin 3
rkl
rypsiöljyä
10
neilikkaa
1-2
tl
kokonaisia kardemumman siemeniä
1-2
tl
suolaa
1
tl
currya
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
chiliä
1/2
tl
kokonaisia mustapippureita
1
kanelitanko
400
g
tomaattimurskaa + vettä

Työvaiheet

  1. Leikkaa paisti muutamaksi isoksi palaksi. Tässä padassa lihapalat saavat olla isoja. Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet.
  2. Kuumenna öljy laakeassa kasarissa tai padassa. Kuullota sipulia 10-15 minuuttia keskilämmöllä tai kunnes ne ovat kauniin kullankeltaisia ja tuoksuvia. Lisää valkosipuli ja kuullota vielä hetki.
  3. Lisää lihapalat sipulin joukkoon. Lisää lämpöä ja paista lihoja noin 10 minuuttia niin, että lihat hieman ruskistuvat kauttaaltaan. Pidä lämpö sellaisena, että lihat ruskistuvat mutta sipulit eivät ala ruskistua. Lisää kaikki mausteet ja paista vielä 5-7 minuuttia.
  4. Lisää tomaattimurska ja saman verran kylmää vettä. Käytä tomaattimurskapurkkia mittana. Sekoita. Kun tomaattiliemi alkaa kuplia, vähennä lämpöä.
  5. Anna padan kypsyä hissuksiin keskilämmöllä kannen alla vähintään 45-50 minuuttia. Mitä kauemmin annat padan kypsyä, sitä ihanampaa siitä tulee. Tarkista lihan pehmeys välillä ja sekoita, jotta lihapata ei pala. Vähennä tarvittaessa lämpöä tai lisää tilkka vettä liemeen.

Mast o labu

Ainekset

1
iso keitetty punajuuri
7
dl
turkkilaista jogurttia (10 % rasvaa)
ripaus
suolaa

Työvaiheet

  1. Käytä kaupan valmiita, keitettyjä punajuuria tai kypsennä punajuuri pehmeäksi ja kuori se.
  2. Raasta punajuuri raastimen karkealla terällä ja laita raaste reilun kokoiseen kulhoon. Lisää joukkoon reilusti jogurttia, noin 7 dl. Mausta ripauksella suolaa.
  3. Halutessasi voit viimeistellä tahnan tuoreella lehtipersiljalla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Kesällä grillipihvin kastike on persiljaa ja ruohosipulia tulvillaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min (+ 1 t)
Vaikeustaso
Helppo

Grillipihvi ja yrttikastike

Ainekset

500
g
naudan ulkofileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
KASTIKE
1
dl
persiljaa
1
dl
ruohosipulia
½
dl
tuoretta rakuunaa
50
g
voita
dl
vettä
½
kanaliemikuutio
2
tl
rosepippuria

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Leikkaa liha neljäksi pihviksi, nuiji pihvit kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos riittävän kuumaksi. Taputtele pihvit öljyllä ja grillaa kuumassa grillissä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta pihvit lautaselle ja peitä foliolla tai toisella lautasella. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

  3. Hienonna persilja, ruohosipuli ja rakuuna monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi.

  4. Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa ja anna kiehua, kunnes neste haihtuu puoleen. Lisää yrttivoi liemen sekaan sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta pippurilla.

  5. Viipaloi liha ja lusikoi päälle yrttikastiketta. Herkuttele perunasalaatin kanssa.

Lipstikkapesto-perunasalaatti

Ainekset

800
g
perunoita
2
varrellista nippusipulia
1
nippu retiisiä
1
pieni kesäkurpitsa
PESTO
2
dl
lipstikkaa
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesaania
1
d
auringonkukansiemeniä
2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita pestosta. Huuhtele lipstikat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta parmesaani.

  2. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia.

  3. Laita kaikki peston ainekset teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasainen tahna.

  4. Harjaa perunat puhtaiksi. Kuumenna litra vettä kattilassa, mausta suolalla ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hieman.

  5. Halkaise suurimmat perunat, jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit, viipaloi retiisit ja kesäkurpitsat. Laita kasvikset isoon kulhoon ja sekoita joukkoon pesto.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Lipstikan muheva maku antaa kivaa vaihtelua kesäiseen perunasalaattiin. Lisää makuaineet kuumien perunoiden joukkoon ja tarjoa salaatti lämpimänä tai jäähdytettynä vaikka grillipihvien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kasslerpihvit ja lipstikka-perunasalaatti

Ainekset

4
kasslerpihviä
2
tl
sormisuolaa
2
tl
fenkolinsiemeniä
LIPSTIKKA-PERUNASALAATTI
700
g
varhaisperunoita
½
ruukku
lipstikkaa
1
valkosipulinkynsi
1
prk (50 g)
kapriksia
3–4
rkl
oliiviöljyä
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä koosta riippuen 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna perunoiden kuivahtaa hetki kattilassa ja murskaa ne karkeasti survimella.
  2. Hienonna lipstikka ja kuorittu valkosipulinkynsi. Valuta kaprikset. Sekoita kulhossa öljy, mausteet, lipstikka, valkosipuli ja kaprikset keskenään. Kääntele joukkoon perunat.
  3. Pyyhkäise kasslerpihvit talouspaperilla. Jauha sormisuola ja fenkolinsiemenet morttelissa rouheaksi mausteseokseksi. Hiero se pihvien pintaan. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä suorassa lämmössä 4–5 minuuttia per puoli.

    Vinkki Voit paistaa pihvit myös pannulla öljyssä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Keitetyillä uusilla perunoilla ja raakamakkaralla täytetyt rieskapizzat ovat helpoista helpoin kesälounas. Mehevyydestä vastaa pohjalle sivelty vuohenjuustokerma.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-perunarieskat

Ainekset

4–8
pientä rieskaa
TÄYTE
8–12
keitettyä varhaisperunaa
2
valkosipulinkynttä
½
ruukku
persiljaa
1
dl
oliiviöljyä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
rs (150 g)
vuohentuorejuustoa
2–3
raakamakkaraa
¼
tl
mustapippuria
PINNALLE
persiljaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Viipaloi keitetyt perunat. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja persilja isoon kulhoon. Sekoita joukkoon öljy. Kääntele perunaviipaleet varovasti joukkoon.
  2. Sekoita ranskankerma ja vuohenjuusto keskenään.
  3. Laita rieskat leivinpaperin päälle pellille. Levitä päälle ranskankermakastike. Lisää perunat. Purista raakamakkarat kuorista nokareiksi rieskojen päälle. Rouhi pinnalle mustapippuria.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Hienonna päälle persiljaa. Tarjoa heti.

 

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Kesäpastaan tulevaa saunapalvikinkkua ei tarvitse erikseen ruskistaa. Reseptille on käyttöä vielä syksylläkin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Palvikinkkupasta

Ainekset

1
l
vettä
300
g
täysjyväpennepastaa
2
rkl
arrabbiata-pestoa
2
tl
suolaa
200
g
palvikinkkua
3
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
prk (50/35 g)
kapriksia
½
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
lehtipersiljaa silputtuna
juustoraastetta (esim. pecorinoa)

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää joukkoon pasta, pesto ja suola. Keitä pastaa 10 minuuttia ilman kantta.
  2. Kuutioi palvikinkku. Kuori ja hienonna valkosipuli. Pese ja halkaise tomaatit.
  3. Lisää pastan joukkoon kinkku, valkosipuli, tomaatit ja kaprikset liemineen.
  4. Mausta mustapippurilla ja viimeistele ruoka silputulla lehtipersiljalla. Tarjoa juustoraasteen kanssa.