Hirvigulassin juju on pieni tulisuus, joka tulee savupaprikajauheesta ja chilistä. Rustiikkinen pataruoka saa muhia pitkään uunissa.
Kotoisan hirvigulassin ohje on alkujaan turkulaisravintola Tintåsta. Anna gulassin hautua pitkään, niin maut syvenevät. Tässä padassa vihanneksetkin saavat kypsyä yli.
Jos hirveä ei ole saatavilla, käytä naudan kulmapaistia.
Hirvigulassi
Ainekset
Työvaiheet
- Kuutioi hirvenliha noin 2 cm:n kokoisiksi paloiksi. Hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna yrtit. Suikaloi paprika, sipuli ja selleri.
- Kuumenna öljy kattilassa. Lisää pannulle valkosipuli, kuutioitu liha ja savupaprikajauhe. Ruskista liha pyöritellen, vähennä lämpöä ja lisää sokeri ja chili. Jatka kuullottamista 5 minuuttia. Lisää laakerinlehdet sekä puolet timjamista ja rosmariinista. Anna makujen irrota parin minuutin ajan. Lisää kasvikset, kuullota muutama minuutti ja lisää joukkoon paseerattu tomaatti, lihaliemi sekä loput yrtit ja mausteet. Lisää lämpöä ja anna keiton kiehahtaa.
- Laske taas lämpöä niin, että keitto poreilee kevyesti. Hauduta kannen alla 2 tuntia. Sekoita välillä. Tarkista maku ja lisää vettä, mikäli liemi tuntuu liian paksulta.
- Kuori ja kuutioi perunat suupalan kokoisiksi. Lisää perunat ja keitä noin 10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
- Tarjoa keitto mascarponejuustonokareen ja persiljan kanssa.