Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3033 reseptiä.
Linkitetty 263 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kreikkalaisten vastine lasagnelle on pasticcio: kerroksittain pastaa, munakoisoa ja punaviinillä rikastettua karitsanjauhelihakastiketta. Pintaan valkokastike ja uuniin muhimaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Karitsapasticcio

Ainekset

500
g
penne- tai muuta kuviopastaa
KARITSAKASTIKE
2
salottisipulia
3
valkosipulinkynttä
3 rkl + 3/4
dl
oliiviöljyä
500
g
karitsanjauhelihaa
1
dl
punaviiniä
2
timjaminoksaa
3
laakerinlehteä
2
tl
paprikajauhetta
1
tl
jauhettua kanelia
1
tl
sormisuolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
2
prk
(yht. 800 g) kokonaisia tomaatteja
1
munakoiso
VALKOKASTIKE
50
g
voita
3/4
dl
vehnäjauhoja
5
dl
kevyt -tai täysmaitoa
1/4
tl
suolaa
1/2
tl
valkopippuria myllystä
1
kananmuna
LISÄKSI
1
rkl
voita
1
dl
parmesaania raastettuna
100
g
fetaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin karitsakastike. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Mittaa 3 rkl öljyä pannuun ja kuullota sipulit öljyssä. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Kaada viini pannuun, lisää timjamin lehdet ja laakerinlehdet. Anna porista muutama minuutti, kunnes viini hieman haihtuu. Lisää loput mausteet ja säilyketomaatit. Anna porista alhaisella lämmöllä 30 minuuttia.
  2. Viipaloi munakoiso. Ruskista viipaleet öljyssä pannussa muutamassa erässä. Laita hetkeksi sivuun.
  3. Keitä pastaa pari minuuttia vähemmän kuin pakkauksen ohjeessa lukee.
  4. Tee valkokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot, sekoita hyvin ja kypsennä alhaisella lämmöllä muutama minuutti; älä ruskista. Lisää maito vähän kerrallaan, voimakkaasti vatkaten. Sekoita, kunnes kastike paksuuntuu. Mausta suolalla ja pippurilla. Vatkaa kananmuna joukkoon.
  5. Voitele uunivuoka voilla. Lado pastaa, lihakastiketta ja munakoisoa vuokaan. Raasta parmesaani, murustele feta ja lisää ne vuokaan. Lusikoi valkokastike päällimmäiseksi. Raasta halutessasi vielä parmesaania päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Kommentit (7)

Santsu

Hyvää oli! Tein valkokastikkeen tuplana, koska ohjeenmukainen määrä oli mielestäni vähäinen.

selina mindrinos

Normi pastitsio Kreikassa tehdaan hyvasta naudan jauhelihasta. Karitsat saavat jaada rauhassa kasvamaan. Tinjamia ei kayteta eika dafnia (laakeria) kastikkeeseen. Mausteina kastikkeeseen joka saa muhia ainakin 2 tuntia laitetaan mustapippurin ohella, kanelitanko, 3-4 inkivaaria, normisuolaa ja ripaus sokeria.  Tuoretomaatit murskattuina ovat olennainen osa kastikettaa.  Ja munakoiso kuuluu moussakaan, ei pastitsioon...Bechamel-kastikkeen maara ohjeessa on todella vahainen. Edellisen kommentojan mukaan tee ainakin tuplana. Tuli mieleen, etta onkohan ohjeen laatija koskaan syonyt saati kaynyt Kreikassa! Pastitsio kuuluu arkiruokavalikoimaamme taalla Santorinilla...

Mirreia

Tämä on kreikkalainen makaronilaatikko. Samoksella olen syönut pastitsiota, joka oli kuin suomalainen vastineensa. Siinä ei ollut tomaattikastiketta. Ero suomalaiseen oli että jauheliha oli maustettu kanelilla ja laatikko oli tehy pitkistä makaroneista. Tosi hyvää.Joskus laitankin mausteeksi kanelia.

Tietsu

Mistä lähikaupasta saa karitsan- tai lampaanlihaa?

;iksi esitetään uusina vain hieman muunneltuja reseptejä. Jos on tehnyt makaronilaatikkoa 50 vuotta ei juuri ole uutuuksia. Kokkien oletusarvona on, ettei kukaan kotiruuan laittaja käytä omia aivojaan ja kehittele ruokia ihan itse. Olen laittanut pippuria kakkuun ja omenapiirakkaan, kanelia ja hunajaa liharuokiin siitä asti kun tein ruokaa mieleni mukaan eli 50-luvun lopulta.  Uusia ruoka-aineita ja mausteita on tullut, mutta lanttu ja nauris tuntuvat nykyään olevan tuntemattomia...

Tuiskutuuli

Tämä ei kyllä ole Kreikkalaista pastitsiota. Munakoiso ei kuulu 🇬🇷pastavuokaan .Kaneli ja laakerinlehti kylläkin ja timjamillakin voi maustaa tomaattisen jauhelihakastikeen joka yleensä kyllä ihan naudan jauhelihasta valmistetaan. Punaviini myös sopii oikein mainioisti kastikkeeseen, yleisesti se ei tietysti siihen kuulu. Tää olis vähän niinkuin pastitsion ja mousakan sekoitus.

Vierailija

20 vuotta kreikassa asuneena en ole ikinä törmännyt pastitsioon jossa olisi munakoisoa. Tämä on kuin yhdistelmä moussakasta ja pastitsiosta.
Erittäin outo resepti.

anommuumi

Italiassa tehdään tätä myös ja siellä siihen lisätään monesti kauden kasviksia esim parsaa, punasikusria jne. Taitaa tuo munakoiso olla hieman crosskitcheniä. Kuukkelilla kyllä löytyy ko. ohje erään brittiläisen ruokalehden sivuilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3033 reseptiä.
Linkitetty 31 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Kesäkurpitsapaistoksen kuohkeat kerrokset ovat parhaimmillaan, kun paistos on saanut jäähtyä ennen tarjoilua. Mintulla maustettu ja kananmunan valkuaisilla kuohkeutettu täyte yllättää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 15 min + ricotan valuttaminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsapaistos

Ainekset

1–2
(n. 400 g)
kesäkurpitsaa
TÄYTE
2
rs (à 250 g)
ricottajuustoa
100
g
parmesaanijuustoa
5
valkuaista
3
keltuaista
½
ruukku minttua
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
2
valkosipulinkynttä
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
¾
tl
mustapippuria
2
rkl
pinjansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kumoa ricottajuustot kulhon päälle nostettuun siivilään. Laita kulho jääkaappiin tunniksi.

  2. Raasta parmesaani hienoksi. Erottele tarvittava määrä valkuaisia ja keltuaisia eri kulhoihin. (Käytä yli jääneet keltuaiset munakkaisiin tai leivonnaisten voiteluun.)

  3. Kumoa ricotta kulhoon. Sekoita keltuaiset ja parmesaani joukkoon. Vatkaa valkuaiset napakaksi vaahdoksi ja kääntele juustoseokseen. Hienonna minttu ja lisää seokseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita täyte jääkaappiin odottamaan.

  4. Leikkaa kesäkurpitsoista kannat pois. Puolita kesäkurpitsat leveyssuunnassa ja viipaloi ne veitsellä ohuiksi levyiksi. (Voit käyttää myös vihannesleikkuria.)

  5. Kuori valkosipulinkynnet. Pese sitruuna. Raasta valkosipulit ja sitruunan keltainen kuoriosa kulhoon. Sekoita öljy joukkoon.

  6. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele uunivuoka (n. 20 cm X 25 cm).

  7. Lado vuoan pohjalle kerros kesäkurpitsaviipaleita. Sivele ne valkosipuli-sitruunaöljyllä ja ripottele pinnalle suolaa sekä pippuria. Levitä päälle kerros ricottaseosta ja peitä se kesäkurpitsaviipaleilla. Toista näin, kunnes olet saanut kaiken ricottajuuston käytettyä. Päällimmäiseksi tulee kerros kesäkurpitsaa. Sivele pintakerros öljyllä. Ripottele pinnalle loput mausteet ja pinjansiemenet.

  8. Kypsennä uunin keskitasolla 40–45 minuuttia.

Vinkki Jos käytät isoja kesäkurpitsoja, leikkaa kurpitsa viipaleiksi kylki kerrallaan. Näin pehmeää sisusta ei tule viipaleisiin. Sisuksen voit hienontaa ricottatäytteen joukkoon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3033 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Vaihda väriä! Tee pastan kaveriksi ragu vaaleana versiona sienten, pekonin ja kerman kanssa. Tutut sipuli, porkkana ja selleri löytyvät kastikkeesta kyllä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–5
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen sieniragu

Ainekset

400
g
tagliatellea tai spagettia
KASTIKE
1
l
kantarelleja, suppilovahveroita, tatteja tai viljeltyjä sieniä suupaloiksi leikattuna
1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
1
porkkana
1
lehtisellerinvarsi
4
viipaletta pancettaa tai pekonia
3
rkl
oliiviöljyä
300
g
sika-nautajauhelihaa
½
dl
valkoviiniä
1
dl
kuohukermaa
1
dl
kasvis- tai lihalientä
1
laakerinlehti
muutama oksa timjamia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
parmesaania raastettuna

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele sienet. Paahda sieniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes niistä ei irtoa enää nestettä. Laita sienet hetkeksi sivuun.

  2. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuori ja leikkaa porkkana pieniksi kuutioiksi. Kuutioi lehtiselleri ja pancetta.

  3. Kuullota kasviksia ja pancettaa pannulla öljyssä muutama minuutti sekoitellen. Lisää jauheliha ja paista se kypsäksi.

  4. Kaada viini pannulle ja anna sen kiehahtaa. Sekoita joukkoon kerma, kasvisliemi, laakerinlehti ja timjami. Anna porista miedolla lämmöllä ilman kantta noin 10 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää lopuksi sienet.

  5. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta siivilässä ja kumoa pannulle sienikastikkeen joukkoon. Kääntele sekaisin. Viimeistele raastamalla pinnalle parmesaania.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3033 reseptiä.
Linkitetty 82 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Perinteinen rouskukastike ja täyteläinen lihamureke on upea yhdistelmä. Lihamureke on mausteinen ja mehevä, kiitos raakamakkaroiden, juuston ja päälle kieritettyjen pekoniviipaleiden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Juustolla täytetty lihamureke

Ainekset

¾
dl
pankojauhoja
1
dl
kermaa
2
valkosipulinkynttä
2
mausteista raakamakkaraa
800
g
jauhelihaa (hirvi tai nauta)
2
kananmunaa
2
rkl
dijoninsinappia
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
kuivattua timjamia
tl
paprikajauhetta
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
TÄYTE
2
dl
maukasta juustoa raastettuna
1
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
PÄÄLLE
1
pkt (140 g)
pekonia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita pankojauhot ja kerma kulhossa, anna turvota hetki. Kuori ja hienonna valkosipulit. Puristele raakamakkara kuorestaan kermapankoseokseen. Lisää valkosipuli, jauheliha, munat, sinappi ja mausteet. Kääntele nopeasti tasaiseksi.

  2. Levitä pekonit leivinpaperin päälle limittäin suorakaiteen muotoon. Painele murekemassa levyksi pekonien päälle. Lisää keskelle levyä juustoraaste ja yrtit. Rullaa mureke leivinpaperin avulla ja kääri se folioon. Kypsennä mureketta uunin keskitasolla 40 minuuttia. Ota kypsennyksen loppuvaiheessa folio pois murekkeen päältä, jolloin pekonipinta saa väriä. Voit paistaa murekkeeseen lopuksi kauniin värin myös pannulla voi-öljyseoksessa.

  3. Anna murekkeen vetäytyä hetki ennen leikkaamista. Tarjoa rouskukastikkeen kanssa.

Vinkki Voit tarkistaa murekkeen kypsyyden lämpömittarilla: kun mittari osoittaa 70 astetta mureke on valmis. Varo työntämästä mittaria juustotäytteeseen.

Kermainen rouskukastike

Ainekset

2½–3
dl
ryöpättyjä, valutettuja rouskuja (tuoreena noin 1 l )
2
pientä sipulia
30
g
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
2
dl
maitoa
2
dl
kermaa
½
tl
suolaa
ripaus valkopippuria
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Ryöppää sienet väljässä vedessä, ja huuhdo ne siivilässä kylmällä vedellä. Valuta hyvin.

  2. Hienonna sienet ja sipulit. Sulata voi kattilassa tai paistinpannussa. Kuullota sipulia ja sieniä kohtalaisella lämmöllä 5 minuuttia. Sekoittele välillä. Sipuli ei saa ruskistua, joten vähennä lämpöä tarpeen mukaan.

  3. Siivilöi jauhot sieni-sipulisilpun joukkoon ja kuullota vielä pari minuuttia.

  4. Kaada kylmä maito seokseen vähitellen, ja anna kiehua muutama minuutti ilman kantta välillä sekoitellen, kunnes kastike paksuuntuu. Lisää kerma ja anna hautua miedolla lämmöllä vielä 10–15 minuuttia. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Hienonna pinnalle lopuksi persiljaa.

 

Kommentit (1)

Vierailija

Että ihan 1/2 tl mustapippuria, 1 tl suolaa ja vähän muitakin mausteita + 800 g jauhelihaa.

Helsingin Sanomat on lisännyt 394 reseptiä.
Linkitetty 55 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Runsas kasvismäärä höystää italialaista klassikkoa. Käytä niitä kasviksia mitä sinulla on saatavilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sadonkorjuun minestrone

Ainekset

1
fenkoli
2
porkkanaa
2
lehtisellerinvartta
1
l
pinaattia- tai mangoldia
1
pieni punasipuli
2–4
valkosipulinkynttä
5
dl
taitepapuja eli vihreitä ohuita papuja
100
g
pekonia
1
dl
pikkupastaa, esimerkiksi risonia
2
tlk (400 g)
säilykekirsikkatomaatteja
2
dl
valkoviiniä
5
dl
kanalientä
ripaus sokeria
3–4
rkl
oliiviöljyä
1
dl
raastettua parmesaania tai pecorinoa
tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Halkaise fenkoli, huuhtele ja poista siitä kanta, hienonna fenkoli. Kuori ja viipaloi porkkanat. Huuhtele ja viipaloi lehtisellerinvarret sekä pinaatti tai mangoldi.
  2. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Puhdista pavut, poista kannat ja leikkaa pavut paloiksi. Kuutioi pekoni.

  3. Nosta pekonikuutiot kattilaan, kuumenna ja paista, kunnes pekoneista irtoaa hyvin rasvaa. Lisää pari ruokalusikallista öljyä, sipulit- ja valkosipulit, fenkolit, porkkanat, lehtisellerit ja pasta. Paista sekoitellen viitisen minuuttia.

  4. Kaada joukkoon säilykekirsikkatomaatit, valkoviini ja kanaliemi. Mausta sokerilla. Keitä 10 minuuttia.

  5. Lisää pavut ja pinaatit tai mangoldit. Jatka kypsentämistä vielä 5–10 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.

  6. Annostele keittoa lautasille. Kaada päälle hyvää oliiviöljyä. Viimeistele keittoannokset raastetulla parmesaanilla ja tuoreella basilikalla

Vinkki: Riisinmuotoinen pieni risonipasta sopii keittoon parhaiten, sillä se jää rakenteeltaan napakaksi samalla sakeuttaen keittoliemen lusikoitavaksi jopa hieman muhennosmaiseksi. Tavallisista pikkupastoista irtoava tärkkelys tekee liemestä helposti epämiellyttävän ”limaisen”. Jos käytät tavallista pikkupastaa, voit keittää pastan erikseen ja yhdistää sen keittoon vasta lautasella.

Kommentit (0)