
Mansaf ei ehkä hurmaa ulkonäöllään, mutta makunsa puolesta tämä lempeä itämainen lammaspata on hyvää lääkettä kylmän keskellä.
Tämä lammaspata lempeän makuinen lohturuoka, todellista talviruokaa. Ulkonäkönsä puolesta mansaf ei ehkä ole kaikkein houkuttelevin, sillä jogurtin lisäämisen jälkeen liemi muuttuu kelmeän vaaleanruskeaksi. Liemeen tulee sekä paksua turkkilaista jogurttia että kuivattua jogurttia, kashkia.
Mansaf on hyvin miedon makuinen, mausteliemeen ei tule kuin pippuria, laakerinlehtiä, suolaa ja sipulia. Sahrami, tuore lehtipersilja sekä kirpeällä sumakilla ja chilillä maustetut mantelit antavat ruoalle lisää makua.
Sumakkia ja kashkia myydään Lähi-idän elintarvikkeisiin erikoistuneissa etnokaupoissa. Ohje on mukaelma Yotam Ottolenghin ohjeesta.
Mansaf eli palestiinalainen lammaspata
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna öljy valurautapadassa. Paahda lampaankyljyksiä pari minuuttia molemmin puolin, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää 7 dl vettä, laakerinlehdet, kuorittu ja lohkottu sipuli ja suola. Halutessasi lisää pataan myös persiljanvarret. Hauduta matalalla lämmöllä 1 t 15 minuuttia, kunnes liha on pehmeää. Tarvittaessa kuori ylimääräinen rasva liemen pinnalta.
- Kuumenna 1 dl vettä ja murenna sahrami veteen. Jätä maustumaan 10 minuutiksi.
- Ota pari kauhallista keitinlientä mittakannuun. Sekoita kuivattu kashk liemeen. Lisää tarvittaessa nestettä. Lisää kreikkalainen jogurtti ja kananmuna. Sekoita hyvin.
- Kaada jogurttiliemi pataan, sekoita hyvin. Lisää liotettu sahrami nesteineen. Vähennä lämpöä ja anna padan hautua 20 minuuttia.
- Valmista tällä välin riisi tai bulgur. (Halutessasi lisää kypsään riisiin tai bulguriin valmiiksi kypsennettyjä kikherneitä. Mausta tuoreella sitruunan mehulla.)
- Sulata 1 rkl voita pannussa. Paahda manteleita voissa hetki. Mausta sumakilla ja chilillä.
- Viimeistele pata tuoreella, silputulla lehtipersiljalla ja manteleilla.Tarjoa pitaleivän ja riisin tai bulgurin kanssa.