Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2190 reseptiä.
Linkitetty 33 keittokirjaan.
Sanna Maskulin

Mansaf ei ehkä hurmaa ulkonäöllään, mutta makunsa puolesta tämä lempeä itämainen lammaspata on hyvää lääkettä kylmän keskellä.

 

Tämä lammaspata lempeän makuinen lohturuoka, todellista talviruokaa. Ulkonäkönsä puolesta mansaf ei ehkä ole kaikkein houkuttelevin, sillä jogurtin lisäämisen jälkeen liemi muuttuu kelmeän vaaleanruskeaksi. Liemeen tulee sekä paksua turkkilaista jogurttia että kuivattua jogurttia, kashkia.

Mansaf on hyvin miedon makuinen, mausteliemeen ei tule kuin pippuria, laakerinlehtiä, suolaa ja sipulia. Sahrami, tuore lehtipersilja sekä kirpeällä sumakilla ja chilillä maustetut mantelit antavat ruoalle lisää makua.

Sumakkia ja kashkia myydään Lähi-idän elintarvikkeisiin erikoistuneissa etnokaupoissa. Ohje on mukaelma Yotam Ottolenghin ohjeesta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansaf eli palestiinalainen lammaspata

Ainekset

6
karitsan parikyljystä (1 kg)
2
rkl
oliiviöljyä
3
laakerinlehteä
1
rkl
maustepippureita
1
sipuli
1
tl
suolaa
125
g
kashkia eli kuivattua iranilaista jogurttia
250
g
kreikkalaista jogurttia
1
kananmuna
1-2
pss
sahramia
1
dl
manteleita lastuina tai kokonaisina
1
rkl
sumakkia
1
rkl
chililastuja
2
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
LISÄKSI
riisiä tai bulguria
pitaleipää
1
rkl
mustapippuria

Työvaiheet

  1.  Kuumenna öljy valurautapadassa. Paahda lampaankyljyksiä pari minuuttia molemmin puolin, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää 7 dl vettä, laakerinlehdet, kuorittu ja lohkottu sipuli ja suola. Halutessasi lisää pataan myös persiljanvarret. Hauduta matalalla lämmöllä 1 t 15 minuuttia, kunnes liha on pehmeää. Tarvittaessa kuori ylimääräinen rasva liemen pinnalta.
  2. Kuumenna 1 dl vettä ja murenna sahrami veteen. Jätä maustumaan 10 minuutiksi.
  3. Ota pari kauhallista keitinlientä mittakannuun. Sekoita kuivattu kashk liemeen. Lisää tarvittaessa nestettä. Lisää kreikkalainen jogurtti ja kananmuna. Sekoita hyvin.
  4. Kaada jogurttiliemi pataan, sekoita hyvin. Lisää liotettu sahrami nesteineen. Vähennä lämpöä ja anna padan hautua 20 minuuttia.
  5. Valmista tällä välin riisi tai bulgur. (Halutessasi lisää kypsään riisiin tai bulguriin valmiiksi kypsennettyjä kikherneitä. Mausta tuoreella sitruunan mehulla.)
  6.  Sulata 1 rkl voita pannussa. Paahda manteleita voissa hetki. Mausta sumakilla ja chilillä.
  7.  Viimeistele pata tuoreella, silputulla lehtipersiljalla ja manteleilla.Tarjoa pitaleivän ja riisin tai bulgurin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2190 reseptiä.
Linkitetty 47 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Rapeaa jauhelihamurua, kermaista kastiketta ja salt & vinegar -sipsien koukuttavaan makumaailmaan viritettyä perunamuusia. Tämä on ruokataivas!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Muru ja muusi "salt & vinegar"

Ainekset

600
g
perunoita (jauhoinen lajike)
200
g
palsternakkaa
50
g
voita
2
tl
sormisuolaa
2–3
rkl
valkoviinietikkaa
JAUHELIHAMURU
400
g
naudan paistijauhelihaa
1
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
1
tl
maustepippuria
SINAPPIKERMA
1
dl
vettä
2
dl
kuohukermaa
1
rkl
sinappia
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori perunat ja palsternakat ja paloittele ne kattilaan. Lisää vettä sen verran, että palat peittyvät, ja keitä kannen alla kypsiksi, noin 15 minuuttia.

  2. Kasvisten kiehuessa paista jauheliha isossa pannussa, kuumassa öljyssä rapeaksi tummaksi muruksi, noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja maustepippurilla. Lusikoi jauheliha tarjoilukulhoon ja peitä foliolla. Älä huuhtele pannua.

  3. Kaada vesi ja kerma pannuun, anna kiehua pari minuuttia, jotta kastike sakeutuu Mausta sinapilla ja suolalla.

  4. Kaada kasvisten keitinvesi pois ja survo kasvikset karkeaksi soseeksi. Lisää voi nokareina ja mausta muusi sormisuolalla ja viinietikalla. Tarjoa muusi jauhelihamurun ja sinappikerman kanssa.

Kommentit (1)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2190 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Väri-iloittelua salaattilautasella! Kirpeät sitrushedelmät tasapainottavat avokadon täyteläisyyttä ja kinkun suolaisuutta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Parmankinkku-sitrussalaatti

Ainekset

2
avokadoa
1
rkl
öljyä
8
viipaletta
ilmakuivattua kinkkua
2
verigreippiä
2
appelsiinia
1
l
vuonankaalia
½
ruukku
basilikaa
KASTIKE
2–3
limettiä (1 limetin kuori + 1⁄2 dl mehua)
½
dl
öljyä
2
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Halkaise avokadot, poista kivet, halkaise vielä puolikkaat lohkoiksi ja poista kuori. Laita lohkot uunipellille ja voitele ne öljyllä. Levitä kinkkuviipaleet avokadojen viereen. Paahda uunissa noin 10 minuuttia. Imeytä kinkuista ylimääräinen rasva talouspaperiin, jotta ne rapeutuvat.

  2. Kuori sitrukset terävällä veitsellä kalvottomiksi, leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja asettele tarjoiluvadille. Lisää vuonankaali ja basilikanlehdet hedelmien joukkoon.

  3. Raasta yhden pestyn limetin kuori. Purista ½ dl limettimehua pieneen kulhoon. Lisää muut kastikkeen aineet ja sekoita.

  4. Lisää avokadot salaattiin. Taittele rapeat kinkut muutamaan osaan salaatin päälle. Tarjoa kastike erikseen tai salaatin pinnalle lusikoituna.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2190 reseptiä.
Linkitetty 45 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Makkaraohratto täyttää vatsan herkullisesti, eikä tiskiä tule paljon. Ruoka valmistuu nimittäin yhdessä pannussa! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuoremakkaraohratto

Ainekset

1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
400
g
possutuoremakkaraa (tai siskonmakkaroita)
2 ½
dl
rikottuja ohrasuurimoita
2
dl
kuivaa omenasiideriä
n. 5
dl
vettä
1
rkl
kanafondia
1
ps (200 g)
pakasteherneitä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
100
g
fetajuustoa
tuoretta minttua

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Leikkaa makkarat suupaloiksi ja paista pannussa omassa rasvassaan kypsiksi, noin 5 minuuttia. Siirrä makkarat pois pannusta ja paista sipulia ja valkosipulia makkaroiden rasvassa pari minuuttia.

  2. Lisää ohra ja siideri sipuleiden joukkoon ja anna kiehahtaa. Lisää vesi ja fondi, peitä kannella ja kypsennä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.

  3. Laita makkarat takaisin pannuun, lisää jäiset herneet ja kuumenna ohratto vielä kertaalleen. Mausta suolalla ja pippurilla.

  4. Murustele feta ja hienonna minttu ohraton pinnalle.

Kommentit (1)

Vierailija

Kuivaksi keitettyä ohraa kuivien lisukkeiden kanssa... hiphuraa!

Jennyfer1980 on lisännyt 19 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
Broilerivuoka
Broilerivuoka

Erittäin helppo valmistaa ja kypsyy uunissa tunnissa itsekseen. Kaikenlisäksi myös edullinen ja erittäin hyvää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
15 min valmistus 1 h uunissa
Vaikeustaso
Helppo

Broilerivuoka

Ainekset

2
pss
hernemaissipaprikaa
1
kpl
purjoa
2
prk
kermaa
1
pkt
broilerinsuikaleita
curryä
suolaa
valkosipulijauhetta

Työvaiheet

Lämmitä uuni 175 asteeseen

1. Laita hernemaissipaprikat, silputtu purjo ja broilerit voideltuun uunivuokaan
2. Sekoita curry, suola ja valkosipulijauhe kermaan ja kaada vuokaan muiden aineiden joukkoon

Paiseta 175 asteessa tunti ja tarjoa riisin kanssa.

Kommentit (0)