Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3411 reseptiä.
Linkitetty 277 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Marokkolaiset padat tunnetaan makeasta elementistään. Usein niissä käytetään jotain kuivattua hedelmää, kuten kuivattua aprikoosia tämän ohjeen tapaan.

Marokkolaiset pataruoat tunnetaan syvän mausteisista mauistaan, joita pehmentää aina jokin makea elementti, kuten kuivatut hedelmät.

Tässä reseptissä makeutta antavat kuivatut aprikoosit, jotka hautuvat muiden ainesten kanssa padassa pehmeiksi. Jotta makua ei muuttuisi liian makeaksi, pataan laitetaan neljä kokonaista sipulia, valkosipulia sekä mausteista ja hieman tulista harissatahnaa. Naudan palapaisti pilkotaan isohkoiksi paloiksi, jotka ruskistetaan ennen haudutusta.

Nestettä ei ole tässä padassa runsaasti ja ruoka haudutetaankin kannen alla uunissa, jolloin kuivumisen vaaraa ei ole. Valmis pata koristellaan vielä tuoreilla granaattiomenan siemenillä sekä mintulla ja tarjotaan esimerkiksi couscousin tai leivän kera.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Marokkolainen lihapata

Ainekset

400
g
naudan palapaistia
4
sipulia
4
porkkanaa
2
valkosipulinkynttä
1
ps (200 g)
kuivattuja aprikooseja
2
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
rkl
harissatahnaa
5
dl
vettä
1
kanaliemikuutio
1
rkl
(granaattiomena)siirappia
1
tl
kanelia
Lisäksi
1
granaattiomena
½
ruukku minttua

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Ota liha huoneenlämpöön siksi aikaa, kun valmistelet vihannekset. Kuori ja pilko sipulit ja porkkanat isoiksi paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Puolita aprikoosit halutessasi.

  2. Ruskista liha öljyssä padassa muutamassa erässä ja siirrä toiseen astiaan odottamaan. Kuullota kasviksia padassa muutama minuutti, lisää tarvittaessa öljyä.

  3. Laita lihat takaisin pataan. Lisää tomaattipyree ja harissa, kuullota sekoitellen noin minuutti. Lisää aprikoosit, vesi ja liemikuutio, siirappi ja kaneli. Kuumenna kiehuvaksi ja laita pata kannella peitettynä uuniin 2–2½ tunniksi, kunnes liha on mureaa.

  4. Leikkaa granaattiomenasta ensin ”hattu” pois ja lohko hedelmä sitten veitsellä kalvojen kohdalta leikaten, irrota siemenet lohkoista kulhoon. Hienonna minttu. Lisää granaattiomenan siemenet ja minttu pataan juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (7)

Vierailija

Mikä lisukkeeksi vai tarvinneeko laisinkaan?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Heippa! Padan kanssa voi tarjota esimerkiksi couscousia tai bulguria. Myös pitaleivän tyylinen leipä sopii lisukkeksi.

pikkukokki

paljonko siirappia losätään?

Vierailija

Jälleen yksi resepti, jossa uuni laitetaan lämpenemään ENNEN muiden valmistelujen tekoa. Miksi? Eikös noita kaikkia viipalointeja, paloitteluja, kuullotuksia sun muita voi tehdä kaikessa rauhassa ja laittaa sitten pata vaikka kylmään uuniin - ei se  uunin kuumeneminen 180 asteeseen niin kauan vie.  

Vierailija

voisiko  tehda slow cooker?

Mummo55

Voiko käyttää karitsan ulkofilettä. Jos voi, kauanko pidetään uunissa.
File kypsyy nopeaan. Kannattaako kypsyttää ensin vihanneksia ja lisätä myöhemmin liha.

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

uunia ei ole pakko lämmittää etukäteen, mutta silloin padan kypsymisaikaa joutuu pidentämään. 

Jos käyttää ulkofilettä, voisi noin 1,5 tunnin kypsennys riittää. Kasvikset voi laittaa puoli tuntia lihaa aikaisemmin pataan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1189 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Makaronimössö, -pöperö vai pääkallopata? Legendaarisella arjen pelastajalla on monta nimeä. Valitse arkikäyttöön täysjyvämakaroneja ja lisää joukkoon juureksia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Makaroniherkku

Ainekset

1
ps (400 g)
makaronia
1
sipuli
1
iso porkkana
2
rkl
öljyä
400
g
jauhelihaa
2
rkl
tomaattipyreetä
½
tl
mustapippuria
1
tl
suolaa
1
prk
juustokastiketta (esim. Koskenlaskija ruoka & dippi)
1
dl
makaronin keitinvettä
1
dl
silputtua persiljaa

Työvaiheet

  1. Keitä makaroni. Ota lopuksi talteen 1 dl keitinvettä.
  2. Kuori ja silppua sipuli. Pese ja raasta porkkana.
  3. Kuullota sipuli öljyssä. Lisää jauheliha, porkkana, tomaattipyree, pippuri ja suola. Ruskista 10 minuuttia.
  4. Sekoita makaronit, keitinvesi ja juustokastike jauhelihaan. Silppua päälle persiljaa.

    Vinkki! Nautaa, possua, broileria vai vegeä? Jauhisvaihtoehtoja on moneen makuun.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1189 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Piia Arnould
Sopivan tulisen lempikastikkeen salaisuus ovat mehevät pavut ja paahdetut mausteet.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Chili con carne

Ainekset

1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
porkkana
1
sellerinvarsi
1
rkl
öljyä
400
g
sika-nautajauhelihaa
tl
juustokuminaa
1
tl
(savustettua) paprikajauhetta
½–1
tl
chilirouhetta
1
kanelitanko
1
prk
tomaattimurskaa tai säilöttyjä kirsikkatomaatteja
2
rkl
tomaattipyreetä
3
dl
vettä
1
tlk (410 g/250 g)
kidneypapuja
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
(fariini)sokeria
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
suolaa
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja kuutioi porkkana. Viipaloi sellerinvarsi.
  2. Kuumenna öljy reilussa kasarissa. Kuullota sipulit, juustokumina, paprikajauhe ja chilirouhe hiljalleen öljyssä. Lisää jauheliha ruskistumaan.
  3. Lisää kasariin porkkana, selleri, kanelitanko, tomaattimurska ja -pyree. Huuhtele tomaattipurkki vedellä ja kaada vesi kasariin.
  4. Valuta ja huuhtele pavut. Lisää pavut, etikka, sokeri, oregano ja suola.
  5. Hauduta chili con carnea miedolla lämmöllä kannen alla 30 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää tilkka vettä, jos kastike tuntuu liian kuivalta. Silppua päälle lehtipersiljaa.
  6. Tarjoa kastike keitetyn riisin ja kreikkalaisen jugurtin kanssa. Se sopii myös nachojen päälle tai tortillan täytteeksi.
Hyvä terveys on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.
ET-lehti on lisännyt 335 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Napakat herkkutatit sopivat täydellisesti vartaisiin. Kokeile myös kiinteitä ruskotatteja, suurehkoja orakkaita tai lampaankääpiä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 varrasta
Valmistusaika
30 min + maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Tatti-pekonivartaat

Ainekset

8
keskikokoista herkkutattia, ruskotattia tai lampaankääpää
4
punasipulia
1
kesäkurpitsa
2
pkt (à 170 g)
pekonia
GRILLAUSKASTIKE
4
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
balsamiviinietikkaa
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
tomaattipyreetä
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista sienet. Irrota tattien lakit, jätä pienet kokonaisiksi ja puolita isommat. Leikkaa sienien jalat muutaman sentin siivuiksi.
  2. Kuori ja halkaise sipulit, poista kannat ja irrota sipulin kerrokset erilleen. Viipaloi kesäkurpitsa. Irrota pekonisiivut toisistaan.
  3. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa.
  4. Jaa sienet, sipuli, kesäkurpitsa ja pekoni varrastikkuihin. Käytä jokaiseen vartaaseen yksi tatti ja laskosta pekonisiivut sienisiivujen viereen.
  5. Sivele pintaan grillauskastiketta. Anna vartaiden maustua jääkaapissa noin tunti ennen paistamista.
  6. Grillaa vartaita kuumassa grillissä suoralla lämmöllä. Kääntele vartaita useasti ja sivele pintaan grillauskastiketta. Kypsennä, kunnes pekoni on kypsynyt rapsakkareunaiseksi.