Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2223 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Piparjuurilihan kanssa ei parane hötkyillä! Huippukokki Jouni Toivasen ohjeessa liha saa hautua matalassa lämmössä yön yli ja sitten jäähtyä kunnolla. Vasta sen jälkeen tehdään kastike.

Perinteinen piparjuuriliha on helppo tehdä, mutta aikaa se vaatii. Kun liha laitetaan valkopippureiden ja piparjuuripalan kanssa uuniin, lämpötilaksi säädetään pikkaista vaille sata astetta ja ajastimeen kymmenen tuntia. Ensin liha kannattaa kuitenkin kiehauttaa vedessä kattilassa ja vaihtaa vesi kertaalleen kokonaan. Tempun idea on liemeen muodostuvan vaahdon kuoriminen kertaheitolla.

Anna kypsän lihan jäähtyä ja vetäytyä hyvin. Silloin mehevästä ja pehmeästäkin lihasta saa leikattua napakat kuutiot kastikkeeseen.

Täyteläinen piparjuurikastike syntyy lihan haudutusliemestä, joka keitetään kasaan ja suurustetaan voisulaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla. Lopuksi kastike maustetaan etikalla ja vastaraastetulla piparjuurella, sillä liemessä kypsyneen piparjuuren maku on jo ehtinyt kesyyntyä.

Näin onnistut:

  1. Vaihda kattilan vesi kerran kokonaan, niin vältyt vaahdon kuorimiselta.
  2. Hauduta lihaa uunissa matalassa lämmössä kymmenen tuntia.
  3. Keitä haudutusliemi tiiviiksi ja suurusta se voijauhoseoksella.
  4. Anna lihan vetäytyä ja jäähtyä, leikkaa se sitten kuutioiksi ja lisää kastikkeeseen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min + kypsennys ja vetäytyminen 12 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Piparjuuriliha

Ainekset

1
kg
luutonta härän tai karitsan rintaa, etuselkää tai lapaa (tai luullista 1,4 kg)
2
x
1–2 l kylmää vettä
10
kokonaista valkopippuria
3
cm
piparjuurta
1
tl
suolaa
2
porkkanaa
1
iso sipuli
3–4
tillinoksaa
Kastike
50
g
voita
1
dl
vehnäjauhoja
8 dl haudutuslientä
2
dl
kuohukermaa
1
rkl
väkiviinaetikkaa
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
3
cm
piparjuurta

Työvaiheet

  1. Laita liha uuninkestävään kattilaan ja peitä se kylmällä vedellä. Kuumenna liedellä kiehuvaksi. Kaada vesi vaahtoineen pois ja lisää kattilaan uusi kylmä vesi. Laita kattila uudelleen liedelle kuumenemaan. Säädä uuni 95 asteeseen. Lisää pippurit, piparjuurenpala ja suola kattilaan. Kun vesi melkein kiehuu, peitä kattila kannella ja siirrä se uuniin. Kypsennä lihaa uunissa 10 tuntia, esimerkiksi yön yli.
  2. Jäähdytä lihaa liemessään puoli tuntia. Nosta se sitten pois kattilasta. Säästä haudutusliemi. Anna lihan jäähtyä kunnolla, noin 1½ tuntia.
  3. Kuori ja paloittele porkkanat ja sipuli isoiksi paloiksi ja lisää ne lihan haudutusliemeen. Säästä tillistä lehdet ja lisää varret kattilaan. Keitä lientä, kunnes sitä on jäljellä 8 desilitraa, noin 10–20 minuuttia. Siivilöi liemi.
  4. Sulata voi laakeassa kattilassa ja sekoita vehnäjauhot joukkoon. Lisää lihan haudutuslientä pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Keitä 10 minuuttia. Paloittele sillä aikaa liha.
  5. Lisää kerma kastikkeeseen. Mausta kastike etikalla, sokerilla, suolalla ja pippurilla.
  6. Lisää lihapalat ja raasta tuore pala piparjuurta kastikkeeseen. Koristele tillillä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sport on lisännyt 88 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Treenin jälkeen on aika täyttää huvenneet hiilihydraattivarastot. Italianpatahenkinen ruoka syntyy hetkessä, sillä ainekset voi kypsentää kätevästi samassa astiassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Broileripata

Ainekset

250
g
broilerinjauhelihaa
2
tl
öljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
valkosipulinkynsi
1
sipuli
1
paprika
2
tl
tomaattipyreetä
1
tl
paprikajauhetta
1
dl
orzoa eli riisinmuotoista pastaa
3
dl
kanalientä
1
rasia/250 g
kirsikkatomaatteja
1
dl
maissia (säilyke)
200
g
pakasteherneitä
2
rkl
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Paista broilerinjauheliha kypsäksi kannellisessa paistinpannussa tai padassa. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Hienonna valkosipuli ja sipuli. Leikkaa paprika sopiviksi suupaloiksi. Lisää kasvikset pataan yhdessä tomaattipyreen ja paprikajauheen kanssa. Jatka paistamista vielä pari minuuttia.

  3. Lisää pataan orzo, kanaliemi ja tomaatit. Keitä hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia tai kunnes pasta on kypsää.

  4. Lisää maissi ja pakasteherneet. Kuumenna vielä kertaalleen. Ripottele lopuksi padan joukkoon hienonnettu persilja.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 128 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Rakastettu pizzaklassikko, kinkku ja ananas, maustavat flatbreadin eli litteän leivän mahtavan makuiseksi. Tässä herkussa leipä paistuu ketterästi grillissä valmiista pizzapohjasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Aloha-possua litteällä leivällä

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
1
rkll
inkivääriä raastettuna
1
dl
ananasmehua
1
dl
ketsuppia
dl
fariinisokeria
1
dl
soijakastiketta
400
g
possun sisäfileetä
1
tuore ananas
1
rkl
rypsiöljyä
LISÄKSI
1
pkt (600 g)
tuorepizzataikinaa
3
rkl
srirachalla maustettua majoneesia
TARJOILUUN
hienonnettua kevätsipulia, parmesaanilastuja, herneenpalkoja, lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulit. Yhdistä silppu inkiväärin, ananasmehun, ketsupin, sokerin ja soijakastikkeen kanssa. Sekoita tasaiseksi. Ota puolet seoksesta erikseen kastiketta varten. Laita toiseen puolikkaaseen viipaloitu possunfilee ja sekoita.
  2. Laita erilleen ottamasi kastike kattilaan. Keittele miedohkolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 30 minuuttia tai siihen asti, kunnes seos on siirappimaista.
  3. Kuori ananas ja leikkaa isohkoiksi paloiksi. Sipaise päälle kevyesti öljyä. Grillaa muutama minuutti. Leikkaa suupaloiksi ja laita sivuun.
  4. Paista possuviipaleet grillissä kypsiksi. Mausteseoksessa on sokeria, joten tarkkaile paloja, etteivät ne pala. Peitä foliolla ja laita odottamaan annoksen kokoamista.
  5. Kauli pizzataikinaa ohuemmaksi levyksi. Leikkaa neljään osaan. Sipaise päälle öljyä. Paista grillissä toiselta puolelta muutama minuutti. Käännä ja lisää päälle ananakset ja possut. Jatka paistamista 1–2 minuuttia, kunnes leipä on kypsää.
  6. Viimeistele kastikkeella, srirachamajoneesilla, kevätsipulilla ja parmesaanilla. Lisää halutessasi herneenpalkoja ja lehtipersiljaa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 128 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Akseli Herlevi Kuva Elvi Rista

Libanonilainen marinadi antaa makua karitsavartaille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + marinoituminen 3 h
Vaikeustaso
Helppo

Karitsavartaat

Ainekset

600
g
karitsan paahtopaistia
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2
sitruunan mehu
½
dl
rypsiöljyä
1
ruukku
tuoretta korianteria
2
tl
juustokuminaa
1
tl
korianterinsiemeniä jauhettuna
½
tl
kanelia
suolaa ja pippuria
LISÄKSI
varrastikkuja

Työvaiheet

  1. Kuutioi karitsan paahtopaistit noin 2 cm:n kuutioiksi ja laita kulhoon.
  2. Kuori sipulit ja valkosipulit ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää joukkoon sitruunoiden mehu, rypsiöljy, korianteri ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Kaada mausteseos lihojen päälle ja anna marinoitua jääkaapissa ainakin 3 tuntia.
  3. Tikuta lihat varrastikkuihin ja grillaa kuumassa grillissä 3 minuuttia per puoli. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2223 reseptiä.
Linkitetty 68 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Simppeli, mutta herkullinen! Herne-savukinkkupastaa kelpaa tarjota vaikka vieraille. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Herne-savukinkkupasta

Ainekset

2
ps (à 200 g)
herneitä (pakaste)
100
g
savustettua ilmakuivattua kinkkua
400
g
tagliatellepastaa
2
valkosipulinkynttä
1
pieni sitruuna
5
mintunoksaa
1
rkl
oliiviöljyä
dl
vettä
¼
tl
suolaa
1
dl
pastan keitinvettä
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota herneet huoneenlämpöön. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

  2. Levitä kinkkuviipaleet foliolle uunipellille ja paahda uunissa rapeaksi, 5–8 minuuttia.

  3. Laita pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan.

  4. Viipaloi valkosipuli. Pese ja raasta sitruunan kuori. Purista 2 tl mehua. Hienonna minttu. Kuullota valkosipulia öljyssä pannussa pari minuuttia. Lisää vesi, suola, herneet, sitruunankuori ja mehu. Kuumenna muutama minuutti, kunnes herneet sulavat.

  5. Säästä 1 dl pastan keitinvettä ja valuta pasta. Sekoita herneet liemineen ja osa vedestä pastaan. Lisää tarvittaessa nestettä.

  6. Murenna kinkku pastaan ja lisää minttu. Sekoita ja mausta pippurilla.

Kommentit (0)