Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2570 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Piparjuurilihan kanssa ei parane hötkyillä! Huippukokki Jouni Toivasen ohjeessa liha saa hautua matalassa lämmössä yön yli ja sitten jäähtyä kunnolla. Vasta sen jälkeen tehdään kastike.

Perinteinen piparjuuriliha on helppo tehdä, mutta aikaa se vaatii. Kun liha laitetaan valkopippureiden ja piparjuuripalan kanssa uuniin, lämpötilaksi säädetään pikkaista vaille sata astetta ja ajastimeen kymmenen tuntia. Ensin liha kannattaa kuitenkin kiehauttaa vedessä kattilassa ja vaihtaa vesi kertaalleen kokonaan. Tempun idea on liemeen muodostuvan vaahdon kuoriminen kertaheitolla.

Anna kypsän lihan jäähtyä ja vetäytyä hyvin. Silloin mehevästä ja pehmeästäkin lihasta saa leikattua napakat kuutiot kastikkeeseen.

Täyteläinen piparjuurikastike syntyy lihan haudutusliemestä, joka keitetään kasaan ja suurustetaan voisulaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla. Lopuksi kastike maustetaan etikalla ja vastaraastetulla piparjuurella, sillä liemessä kypsyneen piparjuuren maku on jo ehtinyt kesyyntyä.

Näin onnistut:

  1. Vaihda kattilan vesi kerran kokonaan, niin vältyt vaahdon kuorimiselta.
  2. Hauduta lihaa uunissa matalassa lämmössä kymmenen tuntia.
  3. Keitä haudutusliemi tiiviiksi ja suurusta se voijauhoseoksella.
  4. Anna lihan vetäytyä ja jäähtyä, leikkaa se sitten kuutioiksi ja lisää kastikkeeseen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min + kypsennys ja vetäytyminen 12 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Piparjuuriliha

Ainekset

1
kg
luutonta härän tai karitsan rintaa, etuselkää tai lapaa (tai luullista 1,4 kg)
2
x
1–2 l kylmää vettä
10
kokonaista valkopippuria
3
cm
piparjuurta
1
tl
suolaa
2
porkkanaa
1
iso sipuli
3–4
tillinoksaa
Kastike
50
g
voita
1
dl
vehnäjauhoja
8 dl haudutuslientä
2
dl
kuohukermaa
1
rkl
väkiviinaetikkaa
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
3
cm
piparjuurta

Työvaiheet

  1. Laita liha uuninkestävään kattilaan ja peitä se kylmällä vedellä. Kuumenna liedellä kiehuvaksi. Kaada vesi vaahtoineen pois ja lisää kattilaan uusi kylmä vesi. Laita kattila uudelleen liedelle kuumenemaan. Säädä uuni 95 asteeseen. Lisää pippurit, piparjuurenpala ja suola kattilaan. Kun vesi melkein kiehuu, peitä kattila kannella ja siirrä se uuniin. Kypsennä lihaa uunissa 10 tuntia, esimerkiksi yön yli.
  2. Jäähdytä lihaa liemessään puoli tuntia. Nosta se sitten pois kattilasta. Säästä haudutusliemi. Anna lihan jäähtyä kunnolla, noin 1½ tuntia.
  3. Kuori ja paloittele porkkanat ja sipuli isoiksi paloiksi ja lisää ne lihan haudutusliemeen. Säästä tillistä lehdet ja lisää varret kattilaan. Keitä lientä, kunnes sitä on jäljellä 8 desilitraa, noin 10–20 minuuttia. Siivilöi liemi.
  4. Sulata voi laakeassa kattilassa ja sekoita vehnäjauhot joukkoon. Lisää lihan haudutuslientä pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Keitä 10 minuuttia. Paloittele sillä aikaa liha.
  5. Lisää kerma kastikkeeseen. Mausta kastike etikalla, sokerilla, suolalla ja pippurilla.
  6. Lisää lihapalat ja raasta tuore pala piparjuurta kastikkeeseen. Koristele tillillä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 227 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Elvi Rista

Nopeasti grillissä kypsyvät karitsan ulkofileet tarjotaan parsagremolatan kanssa. Paistolämpömittari on kätevä apuri karitsan valmistamisessa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min + 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu karitsanfilee ja parsagremolata

Ainekset

2
(yhteensä 750 g)
karitsan ulkofileetä
2
tl
rypsiöljyä
2
valkosipulinkynttä
1
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
½
tl
mustapippuria myllystä
2
tl
suolaa
Parsagremolata
400
g
vihreää parsaa
1
valkosipulinkynsi
1
hoikka kesäsipuli varsineen
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
½
tl
suolaa
½
tl
sokeria
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
3
rkl
parmesaania raastettuna

Työvaiheet

  1. Ota lihat huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista.
  2. Tee parsagremolata. Poista parsoista kovat tyvet. Leikkaa parsat ohuiksi viipaleiksi.
  3. Keitä parsaviipaleita 2 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois ja laita parsat jäävettä sisältävään astiaan.
  4. Kuori ja hienonna valkosipuli. Viipaloi kesäsipuli varsineen. Sekoita niiden joukkoon sitruunamehu, kuoriraaste, suola ja sokeri.
  5. Valuta parsat ja kuivaa ne. Yhdistä muiden aineiden joukkoon yrttisilpun ja parmesaanin kanssa. Jätä odottamaan.
  6. Valmistele lihan pintaan tulevat ainekset. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, hienonna lehtipersilja.
  7. Taputtele lihan pinnat talouspaperilla kuiviksi. Sivele pintaan öljyä. Paista fileisiin grillissä nopeasti pintaväri.
  8. Nosta fileet foliovuokaan. Työnnä paistolämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan. Hiero fileiden pintaan lehtipersiljaa, valkosipulia, suolaa ja pippuria.
  9. Kypsennä fileitä epäsuoralla lämmöllä kuvun alla noin 12 minuuttia tai siihen asti, kunnes mittari osoittaa 56 astetta. Tällöin liha on sisältä kauniin rosee. Peitä foliolla ja anna tasaantua noin 10 minuuttia.
  10. Viipaloi fileet ja tarjoa parsagremolatan, perunasalaatin ja halutessasi vihreän salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1306 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Kesäinen perunasalaatti saa makunsa perunoihin imeytetystä sitruunaöljystä ja mausteisista raakamakkaroista. Tämä salaatti nautitaan lämpimänä.

Vinkki! Perunasalaattiin sopii hyvin mausteisempikin makkara, kuten vaikkapa churrasco-raakamakkarat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin makkara-perunasalaatti

Ainekset

750
g
uusia perunoita
1
pienen sitruunan mehu
2
rkl + 1 rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
rouhittua mustapippuria
1
iso punasipuli
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
pkt (noin 250 g)
raakamakkaraa

Työvaiheet

  1. Harjaa ja keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja puolita isommat perunat.

  2. Purista sitruunan mehu. Lisää joukkoon 2 ruokalusikallista öljyä ja mausteet. Kuori ja hienonna punasipuli. Hienonna persilja ja laita puolet sivuun. Yhdistä ainekset ja kaada kuumien perunoiden päälle. (Jos perunat ovat kokonaisia, murskaa niitä hieman haarukalla, jotta sitruunaöljy imeytyy niihin.)

  3. Paloittele makkarat. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä paistinpannulla ja kypsennä makkarat (pakkauksen ohjeen mukaan). Kaada maustetut perunat makkaroiden joukkoon pannulle ja pyöräytä tasaiseksi ja lämmitä nopeasti. Lisää loput persiljasta päälle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2570 reseptiä.
Linkitetty 33 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kreetalainen karitsasouvlaki valmistetaan karitsan ulkofileestä. Marinoi karitsavartaat lämpiminä, heti grillaamisen jälkeen. Tarjoa yksinkertaisen jogurttikastikkeen ja kasvisten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kreetalainen karitsasouvlaki ja jogurttikastike

Ainekset

600
g
karitsan ulkofileetä
Jälkimarinadi
4
valkosipulinkynttä
3
rosmariininoksaa
¾
dl
valkoviiniä
1
tl
juoksevaa hunajaa
1
tl
sinappia
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
1
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
dl
oliiviöljyä
Kasvikset
1
rkl
sitruunankuorta raastettuna
2
rkl
sitruunamehua
1
kesäsipuli
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
kurkku
400
g
kirsikkatomaatteja
1
ruukku
minttua
Jogurttikastike
1
valkosipulinkynsi
2
dl
turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
100
g
vuohenjuustoa tai fetaa
2
tl
raastettua sitruunankuorta
½
tl
mustapippuria myllystä
(2
rkl
oreganoa hienonnettuna)
1
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha noin 3 cm:n kuutioiksi. Mausta suolalla ja pippurilla, tikuta vartaisiin. Anna olla huoneenlämmössä 30 minuuttia.

  2. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Hienonna rosmariini. Sekoita marinadin aineet öljyä lukuun ottamatta astiassa. Lisää lopuksi öljy.

  3. Grillaa vartaita noin 10 minuuttia käännellen. Siirrä vuokaan, sivele marinadilla, peitä foliolla ja anna maustua 10 minuuttia.

  4. Pese ja raasta sitruunankuori (raasta myös 2 tl kastiketta varten), purista mehu. Viipaloi sipuli varsineen. Yhdistä sipuli, sitruunankuori ja -mehu sekä mausteet. Kuori ja halkaise kurkku, poista siemenet ja viipaloi kurkku. Puolita tomaatit ja hienonna minttu. Lisää kasvikset ja minttu sipuliseokseen.

  5. Tee kastike. Kuori ja hienonna valkosipuli. Sekoita se jogurttiin. Murustele vuohenjuusto joukkoon ja lisää sitruunakuori ja pippuri. Sekoita ja mausta halutessasi hienonnetulla yrtillä. Valuta päälle oliiviöljyä ja tarjoa vartaiden ja kasvisten kanssa.

Vinkki Tarjoa lisäksi riisiä tai pitaleipää.

Kommentit (1)

Vierailija

Miksi kuviin pitää aina vaihtaa puhtaanvaaleat puutikut? Oikeasti noiden tikkujen tulisi olla lähes hiityneet, jos ne (muka) ovat käyneet grillissä. Liha toisaalta näyttää siltä että siihen on vain otettu raidat liedellä parilapannulla.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2570 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Täydelliset yhdessä! Nyt grillissä kypsyvät pihvin lisäksi myös perunasalaatin potut.

Yhdysvaltalainen tv-kokki Samin Nosrat suolaa pihvin 12–24 tuntia ennen kypsennystä. Se antaa lihan rakenteen kannalta parhaan lopputuloksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min + maustuminen 12 h
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu perunasalaatti ja pintasuolattu pihvi

Ainekset

4
(à 200 g)
naudan entrecote-pihviä
tl
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
Perunasalaatti
500
g
pieniä varhaisperunoita
1
punasipuli
150
g
fetaa palana
12
retiisiä
2
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
5
dl
versosalaattia
Sinappivinegretti
1
dl
öljyä
1
rkl
punaviinietikkaa
2
tl
kokojyväsinappia
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
öljyä perunoille ja fetajuustolle
pala foliota

Työvaiheet

  1. Ripottele suola pihveille ja anna maustua jääkaapissa yön yli.
  2. Ota pihvit huoneenlämpöön valmisteluiden ajaksi. Pese perunat, puolita isoimmat. Sekoita 2 ruokalusikallista öljyä perunoihin.
  3. Yhdistä sinappivinegretin aineet kulhossa. Kuori ja leikkaa punasipuli viipaleiksi. Laita viipaleet marinoitumaan sinappivinegrettiin grillauksen ajaksi.
  4. Grillaa perunat kypsiksi keskilämmöllä, noin 15–20 minuuttia. Kääntele perunoita muutaman kerran grillauksen aikana mutta pidä muuten grillin kansi kiinni.
  5. Ota foliosta kahden fetan levyinen pala. Kaada folioon tilkka öljyä ja laita juusto päälle. Taittele folion reunat juuston korkeuteen mutta jätä paketti auki. Kypsennä grillissä noin 10 minuuttia.
  6. Puolita retiisit ja hienonna lehtipersilja.
  7. Grillaa pihvit haluttuun kypsyyteen, noin 2 minuuttia molemmin puolin.
  8. Sekoita kypsät perunat kuumina sipulin ja vinegretin joukkoon. Lisää retiisit, persilja ja versosalaatti. Laita pihvit ja salaatti lautasille, lusikoi feta salaatin päälle. Rouhaise pihvin päälle mustapippuria.

Kommentit (0)