
Talven koleita päiviä lämmittää mukavasti pitkään mureaksi hautunut punajuuri-lihapata. Tarjoa tämä lempeä herkku piparjuurikastikkeen ja pehmeän perunamuusin kera.
Punajuuri-lihapata ja piparjuurikastike
Ainekset
Työvaiheet
Piparjuurikastiketta varten sekoita hienolla terällä raastettu piparjuuri, sokeri ja sinappi crème fraicheen. Tarkista maku. Maku saa olla voimakas punajuuren makeuden vastakohdaksi. Anna vetäytyä kylmässä padan valmistumisen ajan.
Punajuuri-lihapata
- Nosta liha lämpenemään huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta. Leikkaa liha 2cm x 2cm kokoisiksi paloiksi. Sekoita jauhot leikattuihin lihapaloihin ja ravistele ylimääräiset jauhot pois.
- Leikkaa pekoni pieneksi kuutioksi. Laita pekonit paksupohjaisen uuninkestävän padan pohjalle, kuumenna pata ja paista pekonit rapeaksi. Nosta valmiit pekonit erilliseen astiaan.
- Lisää tarvittaessa öljyä padan pohjalle ja paista lihapalat useammassa erässä ruskeiksi, nosta erilliseen astiaan.
- Lisää tarvittaessa öljyä ja kuullota padan pohjalla silputtu sipuli pehmeäksi.
- Lisää paistetut lihat ja pekonit takaisin pataan. Sekoita joukkoon myös katajanmarjat, rosmariini, viini, lihaliemi ja mustaviinimarjahillo. Anna muhia liedellä hiljalleen pienellä lämmöllä.
- Kuori ja leikkaa punajuuret lohkoiksi (max. 2 cm paksuja), lisää punajuuret pataan. Sekoita ainekset hyvin, peitä pata kannella ja laita uuniin pariksi tunniksi. Ensimmäisen tunnin jälkeen sekoita pataa ja lisää tarvittaessa nestettä. Lopputuloksessa liha on kypsynyt pehmeän mureaksi ja liemi on keittynyt kasaan kastikkeeksi, kypsennä siis tarvittaessa ohjeistusta kauemmin.
- Koristele halutessasi lopuksi tillisilpulla. Tarjoa lisäksi piparjuurikastiketta ja perunamuusia.