Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 297 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Possun rasvaisen lihan pariksi sopii hapokas omena. Omenasiiderissä haudutettu liha on pehmeää ja se tarjotaan suolaisenmakeiden omenalohkojen kanssa.

Lämmittävät pataruoat kuuluvat erottamattomasti syksyyn. Tämä possupata on samaan aikaan täyteläinen sekä mauiltaan tasapainoinen yhdistelmä hapanta ja makeaa.

Pataan käytetään rasvaista possun kassleria, joka pysyy mehevänä eikä kuivu ja sitkisty pitkään haudutettaessa. Kassler kannattaa leikata isoiksi paloiksi, joita voi tarjoiluvaiheessa tarvittaessa pieniä nyhtämällä. Lihapalat ruskistetaan ja ne lisätään pataan purjon ja valkosipulin kanssa.

Pataan antavat makua syksyn viimeiset omenat sekä siiderin muodossa että hieman karamellisoituina lohkoina. Lisäksi pata saa makua sinapista. Kaiken pyöristää yhteen täyteläinen ranskankerma. Pata kannattaa suurustaa, kun kypsennystä on jäljellä puolisen tuntia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
25 min + kypsentäminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Sadonkorjuun possupata

Ainekset

kg
kassleria
1
purjo
4
valkosipulinkynttä
3
dl
kuivaa siideriä
2
dl
kana- tai kasvislientä
4
rkl
ranskankermaa
2
rkl
kokojyväsinappia
muutama oksa rosmariinia
2
tl
omenaviinietikkaa
mustapippuria myllystä
(suolaa)
4
pientä, kotimaista omenaa
25
g
voita
1
rkl
fariinisokeria
PAISTAMISEEN
voita ja öljyä
SUURUS
1
dl
vettä
2
rkl
maissitärkkelystä

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Leikkaa se reiluiksi paloiksi.

  2. Halkaise, huuhdo ja viipaloi purjo. Kuori valkosipulit.

  3. Paista lihoihin kaunis väri padassa voi-öljyseoksessa. Paistaminen kannattaa tehdä muutamassa erässä. Lisää purjo ja valkosipulit pataan lihojen ruskistamisen jälkeen.

  4. Lisää siideri, kanaliemi, ranskankerma, sinappi ja rosmariinit pataan. Kiehauta. Nosta pata uuniin ja kuumenna uuni 150 asteeseen. Hauduta noin 1 t 30 min.

  5. Tee suurus. Sekoita vesi ja maissitärkkelys keskenään. Lisää pataan huolellisesti sekoittaen. Jatka kypsentämistä uunissa vielä 30 minuuttia. Viimeistele etikalla, mustapippurilla ja halutessasi suolalla.

  6. Valmistele padan kypsyessä omenat. Huuhtaise omenat. Puolita tai lohko ne. Sulata voi pannulla sokerin kanssa. Lisää omenat. Paista miedohkolla lämmöllä, kunnes omenat ovat pinnalta pehmeitä, mutta sisältä vielä hieman napakoita. Tarjoa pata omenoiden, perunamuusin ja paahdettujen kasvisten kanssa.

Vinkki Voit myös oikaista ja lohkoa omenat kypsymään pataan. Lisää ne samaan aikaan suuruksen kanssa.

Reseptiä editoitu 17.10.2022 klo 9.10: Lisätty ohjeeseen sipulien lisääminen pataan.

Kommentit (1)

000

Oli todella hyvänmakuinen, siideri sopi loistavasti tuohon pataan, omenat laitoin pataan mukaan. Todella herkullinen ruoka

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Välimeren haukipata

Ainekset

500
g
ruodonta haukifileetä
½
tl
suolaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
1–2
rkl
harissatahnaa
2
prk (à 390 g)
tomaattimurskaa
1–2
dl
vettä
1
prk (230 g)
kypsiä kikherneitä
2
dl
kivettömiä oliiveja
1
tl
yrttisekoitusta
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pyyhi fileet kuiviksi ja mausta suolalla.

  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä öljyssä padassa 5 minuuttia. Lisää harissa.

  3. Kumoa tomaattimurskat joukkoon. Huuhtele tölkit vedellä ja lisää pataan. Valuta kikherneet ja lisää ne pataan yhdessä oliivien kanssa. Mausta yrteillä ja suolalla. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10 minuuttia.

  4. Paloittele haukifileet ja lisää ne pataan. Hauduta kannen alla 5 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi keitetyn riisin, ohran tai kauran kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Pakastepelmeneissä on runsaasti valinnanvaraa sieni- ja kasvistäytteisistä lihatäytteisiin. Liemi kannattaa maustaa kunnon lorauksella etikkaa ja laittaa pöytään tarjolle ranskankermaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pelmenit ja hapankaalikerma

Ainekset

1,2
l
vettä
4
rkl
lihafondia
5
mustapippuria
3
laakerinlehteä
1
rkl
sinapinsiemeniä
1
rkl
väkiviinaetikkaa
3
dl
sieniä käyttövalmiina (esim. suppilovahveroita tai siitakesieniä)
600
g
pelmeneitä (pakaste, esim. Deliciest)
HAPANKAALIKERMA
1
dl
hapankaalia
1
rs (150 g)
ranskankermaa
2
tl
dijoninsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi, fondi ja mausteet kattilassa kiehuvaksi. Lisää etikka, sienet ja pelmenit. Keitä noin 5–7 minuuttia
    tai kunnes pelmenit alkavat nousta pintaan, mikä on merkki kypsymisestä.

  2. Silppua hapankaali veitsellä ja siirrä kulhoon. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi.

  3. Jaa pelmenit, sienet ja liemi kulhoihin. Lusikoi hapankaalikermaa päälle.

Kommentit (2)

Vierailija

Kannattaa opetella tekemään pelmenit itse. Silloin tulee hyvää. Meillä tehdään isohko määrä kerrallaan kahden hrnkilön yhteistyönö ja pakastetaan vanhaan siperialaiseen tapaan vaikka ei tosin lumihankeen.

Vierailija

Resepti valmisruuan ja lihafondin lämmitykseen Ei vakuuta.

Helsingin Sanomat on lisännyt 437 reseptiä.
Linkitetty 39 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Gyudon on lempeänmakuinen lohturuoka japanilaiseen tyyliin. Annoksessa kulhoon yhdistetään ohueksi suikaloitua lihaa soijakastikkeessa riisin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 + 35 min
Vaikeustaso
Helppo

Gyudon eli japanilainen liha-inkiväärikulho

Ainekset

4
dl
sushiriisiä
2
rkl
miriniä
Lisäksi
400
g
naudanlihaa (esim. sisäpaistia tai ulkofileetä tai possun kassleria)
2
salottisipulia
5
cm pätkä
inkivääriä
1 ½
dl
laimeaa kasvislientä tai vettä
¾
dl
soijaa
¾
dl
miriniä
½
dl
sokeria
Tarjoiluun
4
kevätsipulia
4
munankeltuaista
halutessa sushi-inkivääriä, seesaminsiemeniä ja shichimi togarashia eli japanilaista chili-maustesekoitusta

Työvaiheet

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita kypsän riisin joukkoon mirin.
  2. Suikaloi liha. Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuori inkivääri ja suikaloi se tulitikunohuiksi paloiksi.
  3. Mittaa kasvisliemi, soija, mirin ja sokeri kattilaan. Anna kiehahtaa. Lisää lihasuikaleet, sipuli ja inkivääri.
  4. Keitä lempeästi porisevassa nesteessä 10 minuuttia.
  5. Viipaloi kevätsipulit.
  6. Nosta tarjoilukulhoihin keitettyä riisiä. Lusikoi päälle lihaa, sipulia ja inkivääriä. Valuta päälle vielä soija-mirinlientä. Erottele keltuaiset ja nosta ne annosten päälle.
  7. Viimeistele kevätsipulilla. Lisää halutessasi vielä sushi-inkivääriä, seesaminsiemeniä ja togarashia.

Vinkki: Jos et pidä raa’asta keltuaisesta, niin voit halutessasi paistaa kananmunat pannulla öljyssä haluamaasi kypsyyteen. Myös uppomunat sopivat annokseen.

Kommentit (1)

Vierailija

Ihan mielenkiintoinen ja varmasti kokeilemisen arvoinen resepti, mutta lakatkaa jo käyttämästä noita älyttömiä termejä kuten tässä "lohturuoka"...

Jussi Aumo on lisännyt 20 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
Jauhelihabulgurpilaff
Jauhelihabulgurpilaff

Maukas arkiruoka Lähi-Idästä. Helppo tehdä kasvisversiona, kun jättää jauhelihan pois ja korvaa sen vaikka toisella purkilla kikherneitä. Tarjoa jugurttikastikkeen kanssa. Ilman sitä voi olla vähän kuiva, sen kanssa hieno kokonaisuus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 isoa annosta
Valmistusaika
30
Vaikeustaso
Helppo

Bulgurpilaff jauhelihasta

Ainekset

4
dl
bulguria (isojyväistä, jos löytyy)
400
g
jauhelihaa
1
keltasipuli
2
tomaattia
2
rkl
tomaattipyree
1
pkt/prk
keitettyjä kikherneitä
1,5
tl
seitsemän mausteen maustesekoitusta
1
tl
kurkumaa
1
tl
juustokuminaa
1
tl
chilipulveria
suolaa ja pippuria
6
dl
kiehunutta kuumaa vettä
4
rkl
öljyä paistamiseen (oman maun mukaan)
Jugurttikastike
4
dl
turkkilaista jugurttia
1
limen raastettu kuori ja mehu
1
rkl
kuivattua minttua
1
valkosipulin kynsi
1/2
tuore punainen chili
suolaa ja pippuria

Työvaiheet

Bulgur:
1. Pilko sipuli ja paista kuultavaksi öljyssä.
2. Lisää jauhelihat ja ruskista.
3. Pilko tomaatti kuutioiksi ja lisää pannulle yhdessä tomaattipyreen ja mausteiden kanssa ja paista hetki.
4. Lisää sen jälkeen valutetut ja huuhdotut kikherneet ja bulgur. Sekoita hyvin.
5. Kaada päälle kuuma vesi, sekoita ja kypsennä kannen alla kunnes bulgur kypsynyt (15.20 min). Jos bulgur tuntuu liian kuivalta, lisää vettä loppuvaiheessa.

Jugurttikastike:
1. Raasta limestä vihreä osa ja purista mehu.
2. Laita limen mehu ja kuori kulhoon, lisää joukkoon murskattu valkosipulinkynsi, minttu ja hienoksi hakattu chili.
3. Sekoita jugurtin kanssa ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita hetkeksi jääkaappiin ennen tarjoilua.

Kommentit (0)