Meidän Perhe on lisännyt 34 reseptiä.
Linkitetty 377 keittokirjaan.
Ohje Outi Väisänen Kuva Päivi Ristell

Huippukokin jauhelihakastikkeen maun takana on kolme salaisuutta: mummon ruskea kastike, 10 minuuttia hautunut sipuli ja rapeaksi ruskistettu jauheliha.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kokki Serko Rantasen jauhelihakastike

Ainekset

400
g
naudanjauhelihaa
30
g
voita
1/2
dl
vehnäjauhoja
5
dl
lihalientä
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
öljyä
1
dl
kermaa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
Lisäksi
perunoita tai spagetia
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Tee ruskea kastike. Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot ja ruskista seos sekoitellen piparitaikinan väriseksi. Nosta kasari liedeltä ja lisää lihaliemi muutamassa erässä voimakkaasti vispilällä vatkaten. Jätä kastike hautumaan miedolle lämmölle. Lisää tarvittaessa lientä.
  2. Raasta sipuli ja valkosipuli hienoksi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää kastikkeeseen kuullotettu sipuli ja kerma.
  3. Pyyhkäise paistinpannu puhtaaksi ja ruskista jauheliha huolella rapeaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita jauheliha kastikkeeseen ja anna hautua vielä 10 minuuttia.
  4. Tarjoa kastike keitettyjen perunoiden tai spagetin kanssa. Koristele ruohosipulilla.

Vinkki! Voit tehdä kastikkeen gluteenittomana suurustamalla sen tattarijauhoilla.

Kommentit (35)

Vierailija

Nam!

Huippukotikokki

Huippukotikokki

Siis huippukokki käyttää lihalientä maun saamiseen ruskeassa kastikkeessa. Joopajoo.

vanha jermu

Voi Jeesus sentään! Mitähän tuossa nyt oli uutta ja ihmeellistä? Tämä kokkipoikien hehkutus on kyllä jotain aivan uskomatonta, kai se kertoo vain siitä. miten surkealla tasolla nykyihmisten tietous ruokakulltuurin ja sen valmistuksen suhteen on. Kokkipoikia siteerataan ja haastatellaan kuinka kuninkaallisia, hei jannut vääntävät mättöä ihan samoista aineksista kuin on iät ja ajat väännetty, kaikki on keksitty jo aikoja sitten. Hemmot vääntä matskut uuteen muottiin ja tyhmä kansa hurraa ja kokkipojat hymyilee! Pojilla bisnesmoodi kunnossa, hatun nosto sille!

Nillittäjien suomi

Ihme nillittäjiä suomalaiset. Huippukokki tahi ei, niin ruoan valmistus ei tule kongnitiivisenä oppina syntyessä. Ei se, jos sinä osaat, todellakaan tarkoita että kaikki osaa. On toki hienoa, että te nillittäjät olette niin täydellisiä, mutta koetelkaa ajattelemaan maailmaa omaa napaa isomman kuvan perusteella

Asiantuntija

Järjetön ohje. Sipulia ei kannata raastaa, sillä sipuli ei makeudu, jos sen rakenne on kokonaan rikottu. Kemiallinen prosessi tapahtuu silloin huonosti, koska sipulin solukon pitää olla sitä varten ehjä. Sen sijaan sipulin voi pilkkoa niin pieneksi kuin veitsellä saa ja makeutumisprosessi edelleen toimii. Toinen juttu on, että sipuliin ei tule makua öljyllä, mutta voilla hauduttamalla sipuli saa makunsa. En tiedä missä tämä "huippukokki" on opiskellut, mutta ilmeisesti on tullut opetuksessa nukuttua, kun ei tiedä perusasioita.

Ei ammattilainen, mutta hyvä k...

Ruskista nauta sika jauhelihaa , lisää sekaan pannulle hienonnettu sipuli. Anna hautua 1min. Mittaa vehnäjauhoja sekaan ja lisää vesi. Kiehauta, laita smetanaa ja tarjoile pottujen kanssa. Nopea ja maukas, konstailematon kastike.

Vierailija

Kaikki miespuoliset kokit on mukamas huippuja.. kyllä naurattaa.?

äitinsä tytär

Oliko tuossa jotain uutta? Ruskeaan peruskastikkeeseen meillä teki äitikin murukastikkeen ja niin teen minäkin, tehnyt jo monta vuosikymmentä. Lapsena emme pitäneet suurista sipulinretaleista, joten äiti keksi laittaa kokonaisen sipulin hautumaan kastikkeeseen ja antamaan hyvää makua. Iskä sitten söi hautuneen sipulin hyvällä ruokahalulla!

Mutta mikäpä siinä, saahan noita ohjeita antaa ihan perusruuata, jos nykynyoret eivät ole saaneet kotona oppia äideiltään. Kuvatulla tavalla tehty murukastike vie vaan niin paljon aikaa, ettei älylaitesukupolvella ole sellaiseen aikaan kuten ei myöskään pottujen keittämiseen. Surullista, mutta totta.

Ihmettelijä

Ai, luulin et se pitääkin tehdä just noin ja olen aina tehnytkin. Tosin sipulit silppuan ihan normaalisti veitsellä ja ruohosipulia ei ole tullut käytettyä.

Metsien mies

Joopa joo...
Paras jauhelihakastike tulee kun sulattaa voin sekoittaa vehnäjauhot ja ruskistaa tosi ruskeaksi ja sitten vesi sekä ruokalusikallinen
riistafondia sen jälkeen rapeaksi ruskistettu hirven jauheliha maustettuna suolalla, viispippurilla ja valkosipulirouheella sekä lopuksi tosi hienoksi silputtu sipuli ja annetaan muhia noin 15 min miedolla lämmöllä .... nami nami.

Kyllä närhii

Hyväähän tämä perinteisesti tehty nyppysoosi on, mutta närästää vallan mahdottomasti. On noita käristysvaiheita niin monta. Ja en käyttäisi lihaliemiä, maistuu teollinen maku läpi muuten hyvästä kastikkeesta. Itse teen seuraavanlaisesti: Ruskistan jauhelihan rapeaksi, lisään joukkoon pilkotun sipulin ja annan hiukan hautua mukana. Lisään vehnäjauhot ja kääntelen harvakseen, että saa vähän väriä. Sitten vesi. Sekaan suolaa ja kokonaisia mauste- ja mustapippureita sekä valkosipulin kynsi. Annan hautua noin 10- minuuttia. Lopuksi hiukan ketsuppia makeutta antamaan. Jos ei pidä ketsupin mausta niin ripaus sokeria taittamaan makuja. Hyvää on, eikä närhi :)

Vierailija

Huippukotikokki-kommentoijalle: kyllä huippukokitkin käyttävät liemiä (liha, kala jne.) ruokien pohjana. Erona on vain se,että liemet ovat usein itsetehtyjä tai ainakin laadukkaita lisäaineettomia versioita. Kyse ei siis taida olla knorrin kuutio.

KS

Kyllä minäkin tolleen teen, tosin paistan ensin jauhelihan ja sipulin, siirrän ne kattilaan ja sitten teen samassa paistinpannussa ruskean kastikkeen lisäten siihen liha-juuresliemikuution, ja kaadan sen sitten kattilaan jauhelihan pääälle. Ihan normaali menetelmä.

huh huh

Ihan tosi??!!  mikäköhän tässä perus soossissa on niin vallankumouksellista ???

Näytä kaikki kommentit (35)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
LKarvinen on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 6 keittokirjaan.

Sushia lounaaksi ja sokerisuolattua lohta iltapalaksi? Miksipä ei. Tämä resepti on helppo valmistaa ja se ei vie kauan aikaa. Lohi on todella herkullinen tällä tavalla valmistettuna ja tämä resepti sopii esimerkiksi alkupalaksi tai vaikkapa pieneksi iltapurtavaksi.

Käytä tuoretta norjan lohta, jonka saat suoraan paikalliselta kalatiskiltäsi. Aasialaisen vivahteen tämä resepti saa piparjuurikreemistä sekä japaninretikkasalaatista. Sokerisuolattuja lohireseptejä löytyy melko hyvin netistä, itse törmäsin yhden tälläkin palstalla kirjoittavan toiseen...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Sokerisuolattua lohta

Ainekset

600
g
lohta
100
g
sokeria
100
g
suolaa
Piparjuurikreme
0,5
dl
piparjuuritahnaa
1
purkki
Ranskankermaa
suolaa
Japaninretikkasalaatti
1
kpl
japaninretikka
2
rkl
oliiviöljyä
1
kpl
sitruuna
2
rkl
viinietikka
suolaa

Työvaiheet

Leikkaa lohifilee graavilohen tyyliin hiuksenhienoiksi ja ohuiksi paloiksi ja aseta sopivan kokoiseen astiaan. Kaada suola sekä sokeri erilliseen astiaan ja sekoita. Kaada tämän jälkeen lohipalojen päälle. Marinoi lohipaloja noin 30 minuutin ajan ja kuivaa palat.

Valmista piparjuurikreemi vatkaamalla ranskankerma kuohkeaksi ja sekoita kulhoon lisäksi piparjuuritahna ja suolaa. Muista tässä välissä tarkistaa maku, se on olennaista! Voit halutessasi lisätä sokeria tai suolaa oman makusi mukaan.

Valmista japaninretikkasalaatti kuorimalla salaatti ja raasta se sen jälkeen raastimella. Tämän jälkeen lisää sekoita mukaan öljy, puristettu sitruuna sekä viinietikka. Lisää hieman suolaa ja tarkista maku.

Asettele lohipalat tyylikkäästi lautaselle salaatin sekä piparjuurikremen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2028 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Pippurinen juustopasta cacio e pepe on ihana kesäruoka retiiseillä ja herneillä tuunattuna. Vartti vain ja valmista on!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pippurinen retiisi-hernepasta

Ainekset

400
g
pastaa
1
rkl
kokonaisia mustapippureita
1
nippu (150 g)
retiisejä
1
ps (150 g)
sokeriherneitä
1
punainen chili
40
g
parmesaania raastettuna
4
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Pastan kiehuessa paahda mustapippureita kuivassa pannussa 1 minuutti. Rouhi paahdetut pippurit huhmaressa.
  3. Viipaloi retiisit ja suikaloi herneenpalot. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna chili. Raasta juusto.
  4. Ota pastan keitinvettä 1 dl talteen ja siivilöi pasta. Kaada pasta takaisin kattilaan ja lisää juusto, öljy ja pippuria makusi mukaan. Lisää ½ dl keitinvettä kerrallaan ja sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa kastikemaiseksi. Lisää retiisit, herneet ja chili. Mausta suolalla ja tarjoa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2028 reseptiä.
Linkitetty 58 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Voiko bolognesesta tehdä vieläkin parempaa? Paahda kastikkeen pohjaksi kilo kirsikkatomaatteja pari valkosipulinkynttä, niin tiedät, että kyllä voi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + kypsennys 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu bolognese

Ainekset

1
kg
kirsikkatomaatteja
2
valkosipulinkynttä
2 + 3
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1
sipuli
1
porkkana
400
g
pihvikarjan jauhelihaa
1/2
dl
punaviiniä
1
tl
sokeria
1
tl
sormisuolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
100
g
parmesaania
2
dl
basilikanlehtiä
250
g
bufalomozzarellaa
LISÄKSI
350
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Levitä tomaatit ja kuorimattomat valkosipulit uunipellille. Valuta 2 rkl öljyä päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista uunissa 45 minuuttia.
  2. Ota osa tomaateista sivuun koristelua varten. Laita loput tehosekoittimen kulhoon. Purista valkosipulit kuoristaan joukkoon. Soseuta tasaiseksi.
  3. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja leikkaa porkkana pienenpieniksi kuutioiksi. Kuullota sipulia ja porkkanaa pannussa 3 rkl:ssa öljyä muutama minuutti. Lisää jauheliha ja paista se kypsäksi. Lisää punaviini ja sokeri, kiehauta. Lisää soseutettu tomaatti ja anna seoksen lämmetä. Raasta parmesaani joukkoon ja lisää basilikanlehdet.
  4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja yhdistä kastikkeen kanssa. Revi mozzarella päälle ja lisää loput paahdetut tomaatit. Raasta halutessasi vielä parmesaania pinnalle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2028 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Juusto, omena ja lammas. Mikä ihana trio samassa piirakassa! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 tunti 10 min + taikinan tekeytyminen 1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Omenainen lammaspiirakka

Ainekset

POHJA
2
rkl
voita huoneenlämpöisenä
2
dl
vehnäjauhoja
1/2
tl
leivinjauhetta
1/4
tl
suolaa
50
g
mascarponejuustoa
1
rkl
vettä
TÄYTE
300
g
lammasmakkaraa (tuoremakkara)
2
valkosipulinkynttä
3
omenaa (kotimaista)
200
g
mascarponejuustoa
1
dl
turkkilaista jogurttia
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Anna voin pehmentyä huoneenlämpöiseksi. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa. Lisää mascarpone ja vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Laita taikina jääkaappiin noin tunniksi.
  2. Purista makkarasta pieniä palloja paistinpannuun siskonmakkaran tapaan ja paista kypsiksi, noin 5 minuuttia. Hienonna valkosipulinkynnet makkaroiden joukkoon ja jatka paistamista muutama minuutti. Varo, ettei valkosipuli pala.
  3. Poista omenoista siemenkodat ja viipaloi omenat.
  4. Sekoita mascarpone, jogurtti ja suola pienessä kulhossa.
  5. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Painele tai kauli taikina jauhojen avulla piirakkavuoan (Ø n. 25 cm) pohjalle ja reunoille. Lado omenaviipaleet ja puolet makkaroista pohjalle. Lusikoi mascarponejogurttiseos päälle. Lisää loput makkarat pinnalle. Kypsennä uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä. Tee sillä aikaa dukkah (ks. ohje).

Kommentit (0)