Me Naiset on lisännyt 1588 reseptiä.
Linkitetty 163 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Makaronilaatikko nousee uudelle tasolle, kun mehevöität sen juustoisella béchamelkastikkeella ja syvän makuisella jauhelihakastikkeella lasagnen tapaan.

Kaapissa on pussikaupalla makaroneja, mutta mitä muuta tehdä niistä, paitsi makaronilaatikkoa?

Oheisessa ohjeessa pulma ratkeaa yhdistämällä tavallisiin sarvimakaroneihin kaksi lasagnesta tuttua kastiketta.

Vuoan pohjalle valmistetaan tuhti ja herkullinen bolognese. Se saa kypsyä liedellä rauhassa ilman kantta, kunnes enin kosteus on haihtunut ja maut pyöristyneet yhteen.

Toisessa kattilassa keitetään täyteläinen béchamelkastike, joka saa makunsa voimakkaasta juustoraasteesta ja ripauksesta muskottipähkinää. Se sekoitetaan kypsien makaronien joukkoon. Seos levitetään jauhelihakastikkeen päälle vuokaan.

Puoli tuntia uunissa saa ainekset gratinoitumaan herkulliseksi makaronilaatikkolasagneksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 h 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Makaronilaatikkolasagne

Ainekset

400
g
naudan jauhelihaa
1
rkl + 1 rkl
oliiviöljyä
1
pieni porkkana
1
valkosipulinkynsi
1
sellerin varsi
1
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
½
tl
jauhettua savupaprikaa
1
tl
kuivattua rosmariinia
dl
punaviiniä
dl
lihalientä
1
tlk
tomaattimurskaa
2
laakerinlehteä
Béchamelkastike
50
g
pehmeää voita
¾
dl
vehnäjauhoja
2
tl
sinappia
8
dl
maitoa
1
tl
suolaa
tl
jauhettua muskottipähkinää
200
g
voimakasta juustoraastetta
Lisäksi
1
ps (400 g)
makaronia
Päälle
100
g
mietoa juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Ruskista jauheliha lähes kypsäksi ruokalusikallisessa oliiviöljyä.

  2. Kuori ja paloittele porkkana ja valkosipulinkynsi pieneksi, hienonna selleri. Lisää ne ja toinen ruokalusikallinen öljyä ja paista vielä noin 5 minuuttia.

  3. Kääntele joukkoon tomaattipyree ja mausteet.

  4. Lisää lämpöä ja punaviini, anna sihahtaa ja keitä noin puolet kasaan.

  5. Lisää lihaliemi, tomaattimurska ja laakerinlehdet ja hauduta (ilman kantta) noin 30 minuuttia.

  6. Keitä sillä aikaa makaroni kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan, valuta.

  7. Tee kastike. Sekoita voi, jauhot ja sinappi keskenään huolella.

  8. Kuumenna maito höyryäväksi. Lisää jauho-voiseos ja keitä koko ajan vatkaten, kunnes seos sakenee. Mausta suolalla ja muskottipähkinällä, sulata juusto joukkoon. Kääntele makaroneihin.

  9. Kaada (ison) voidellun uunivuoan pohjalle jauhelihakastike ja päälle juustomakaroni. Ripottele juustoraastetta päälle. Kypsennä noin 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3248 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl, 4–6 annosta
Valmistusaika
20 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Karitsapizza

Ainekset

1
ps (26 g)
nopeaa pizzahiivaa (sisältää leivinjauhetta)
9
dl
00-pizzajauhoja
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
3
rkl
oliiviöljyä
3
dl
kylmää vettä
TÄYTE
400
g
karitsanjauhelihaa
2
valkosipulinkynttä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
prk (400 g)
kuorittuja tomaatteja
1
rkl
vaaleaa balsamiviinietikkaa
2
palloa buffalamozzarellaa
½
ruukku minttua
CHILIÖLJY
noin 1
dl
oliiviöljyä
1
punainen chlili

Työvaiheet

  1. Halkaise chili, älä poista siemeniä. Laita öljy pieneen purkkiin, upota siihen chili ja anna sen uuttua pizzan valmistumisen ajan.

  2. Paista jauheliha pannulla kauniin ruskeaksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää mausteet. Kumoa joukkoon säilyketomaatit ja riko niiden rakenne lastalla muutamaan osaan. Kiehauta, lisää etikka ja ota pannu liedeltä.

  3. Sekoita nopea pizzahiiva, jauhot, sokeri ja suola kulhossa. Lisää öljy ja vesi ja vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina kahtia, pyöritä palloiksi ja kauli ohuiksi pizzapohjiksi kahdelle leivinpaperille.

  4. Levitä puolet täytteestä toiselle pohjalle. Valuta ja viipaloi mozzarella, ja lisää täytteen päälle. Paista pizzaa 250-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia. Ripottele minttua ja chiliöljyä kuuman pizzan päälle. Valmista toinen pizza samoin.

Vinkki Pizzahiivan tilalla voi käyttää tavallista kuivahiivaa reilun puolikkaan pussillisen, mutta taikinan täytyy tällöin antaa kohota normaaliin tapaan ennen kaulimista.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3248 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Linssicarbonara

Ainekset

2
dl
kuivattuja belugalinssejä
3
valkosipulinkynttä
1
sipuli
25
g
voita
dl
pastan keitinvettä
2
dl
pecorinojuustoa raastettuna
2 + 1
keltuaista
¼
tl
mustapippuria
(suolaa)
LISÄKSI
400
g
spagettia

Työvaiheet

  1. Huuhtele linssit kylmällä vedellä ja keitä ne napakan kypsiksi suolalla maustetussa vedessä, noin 16–18 minuuttia.

  2. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kauhaise talteen 1½ dl keitinvettä.

  3. Kuori ja hienonna sipulit. Paista niitä voissa pari minuuttia. Lisää valutetut linssit ja jatka paistamista pari minuuttia.

  4. Raasta pecorino. Erottele keltuaiset. Yhdistä pastan keitinliemi, kaksi keltuaista ja juustoraaste. Kääntele kuuman pastan joukkoon sipuli-linssiseos ja keltuais-juustoseos. Mausta pippurilla. Tarkista suola.

  5. Laita kolmas keltuainen pastan päälle ja anna sen sekoittua spagetin joukkoon samalla kun pasta annostellaan lautasille.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3248 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Papukeitto ei väreillä ilottele, mutta makua riittää senkin edestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 40 min + papujen liottaminen yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Pasta e fagioli eli pasta-papukeitto

Ainekset

PAVUT
3
dl
kuivattuja borlottipapuja
2
porkkanaa
1
sipuli
2
lehtisellerin vartta
5
valkosipulinkynttä
4
salvian oksaa
1
tl
suolaa
n. 1½
l
vettä
KEITTO
2
valkosipulinkynttä
8
salvianlehteä
2
rkl
oliiviöljyä
200
g
ditalini- tai zitapastaa
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele pavut ja laita ne isoon kulhoon. Kaada päälle kylmää vettä ja anna papujen liota yön yli.

  2. Valuta pavut ja laita ne pataan. Kuori ja paloittele porkkanat ja sipu­li muutamaan osaan. Leikkaa lehti sellerit muutamaan palaan. Kuori valkosipulinkynnet.

  3. Laita kasvikset, suola ja salvian oksat pataan. Kaada päälle vesi.

  4. Kuumenna kiehuvaksi. Laske läm­pöä ja peitä pata kannella. Anna pa­pujen kiehua hiljalleen poreilevassa vedessä 45–60 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

  5. Poimi kasvikset ja salvian oksat pois. Valuta pavut niin, että otat lie­men talteen.

  6. Soseuta puolet pavuista ja puolet keitinliemestä keskenään tehosekoit­timessa tai monitoimikoneessa.

  7. Valmista keitto. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Nypi salviasta lehdet. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää valkosipuli sekä salvia. Kaada joukkoon papu­liemiseos ja loput pavut. Lisää lientä sen verran, että keitosta tulee paksuhkoa. Kuu­menna kiehuvaksi ja alenna lämpöä.

  8. Keitä pasta suolalla maustetus­sa vedessä 3 minuuttia vajaaksi keittoajastaan.

  9. Lisää valutettu pasta keittoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä vielä muutama minuutti. Valuta pin­nalle oliiviöljyä.

Vinkki Voit myös paistaa salvian­lehdet pannussa öljyssä ja lisätä ne keiton pinnalle.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3248 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Ribollitaan voi käyttää niitä kasviksia mitä kaapista löytyy. Lisää vettä, jos haluat padasta keittomaisempaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–5
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Ribollita-pata

Ainekset

1
iso sipuli
2
porkkanaa
2
lehtisellerin vartta
6
valkosipulinkynttä
200
g
mustakaalia
¼
kuivahtaneesta ciabattasta
5
aurinkokuivattuja tomaattia
1
prk (380/230 g)
pieniä kypsiä valkoisia papuja (cannellini)
3
rkl
oliiviöljyä
tl
suolaa
2
rkl
tomaattipyreetä
l
vettä
1
parmesaanipalan kanta
4
oksaa tuoretta timjamia
¾
tl
chilirouhetta tai aleppon pippuria
¼
tl
mustapippuria
PINNALLE
3
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja pork­kanat. Leikkaa lehtisellerit pie­niksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

  2. Huuhtele kaalit, poista kova lehtiruoti ja suikaloi lehdet. Revi tai murenna leipä paloiksi.

  3. Suikaloi aurinkokokuivatut to­maatit. Valuta pavut siivilässä.

  4. Kuumenna öljy padassa. Lisää kasvikset ja suola. Kuullota noin 8 minuuttia.

  5. Lisää tomaattipyree ja aurinko­kuivatut tomaatit. Paista sekoitta­en muutama minuutti.

  6. Lisää vesi, pavut, parmesaanin kanta, timjami, chilirouhe ja mustapippuri. Keitä 5 minuuttia.

  7. Kääntele kaalit keittoon kahdes­sa erässä. Lisää sitten leipä.

  8. Kypsennä 15 minuuttia. Valuta lopuksi pinnalle oliiviöljyä.