Vesikielellä on lisännyt 21 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Pidän punajuuren mausta ja käytän sitä monenmoisiin ruokiin varsinkin sesonkiaikaan. Keitän lasagnen punajuuret etukäteen kuorineen (40-50 min) ja sen jälkeen kuoriminen käy helposti ns. kalttaamalla. Eli keittämisen jälkeen punajuuret laitetaan heti oikein kylmään veteen 10-20 minuutiksi, jonka jälkeen kuoret lähtee erittäin helposti pois sormilla painelemalla/työntämällä. Tästä tuli oikein maistuvaa. Tästä saa erittäin helposti kasvisversion laittamalla jauhelihan tilalle vaikka porkkanaa,härkistä tms.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8-10
Valmistusaika
95 min + punajuurien keittoaika etukäteen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Punajuurinen jauhelihalasagne

Ainekset

3
punajuurta
1
sipuli
3
kpl
valkosipulin kynttä
400
g
naudan vähärasvaista jauhelihaa (10%)
1
tlk
tomaattimurskaa (400g)
2
tlk
vettä (8 dl)
150
g
sinihomejuustomurua
250
g
Emmental-juustoraastetta
1
lihaliemikuutio
1
tl
rosmariinia (kuivattu)
0,5
tl
mustapippuria
hyppysellinen
suolaa tarvittaessa (homejuustossakin on suolaa)
2-3
rkl
Lemon Ponzua
2
tl
Srirachaa
12-16
kpl
lasagnelevyjä

Työvaiheet

1. Keitä punajuuret etukäteen kuorineen kattilassa (40-50 min), niin kuoriminen käy helpommin ns. kalttaamalla. Eli keittämisen jälkeen punajuuret laitetaan heti oikein kylmään veteen 10-15  minuutiksi, jonka jälkeen kuoret lähtee erittäin helposti pois sormilla painelemalla/työntämällä!  Suikaloi tai raasta punajuuret  pieniksi paloiksi.

2.  Leikkaa sipulit ja valkosipulit pieniksi ja paista ne jauhelihan kanssa isommassa kasarissa kypsiksi.

3. Lisää jauhelihaseokseen mausteet, tomaattimurska, punajuuret, vesi ja lihaliemikuutio. Keitä hiljaa poreillen noin 15-20 min. (Käytä varovasti Shrirachaa, koska se on voimakas mauste. Itse tykkään pienestä potkusta. Voi jättää hyvin poiskin!)

4. Lisää kastikkeeseen lopuksi Lemon Ponzu. (Sitruunakin sopii tähän hyvin tai soya, etikka tms. tuomaan happoa.)

5. Kokoa lasagne voideltuun uunivuokaan niin, että aloitat ja lopetat kastikkeella. Kastikkeen päälle tulee aina ensin juustot ja sen päälle lasagnelevyt! Eli tähän lasagneen ei tehdä erikseen juustokastiketta vaan juustokerros korvaa sen. (kastike-homejuusto-emmentaljuusto-lasagnelevyt). Vuoraa vielä koko paistos lopuksi juustolla ennen uuniin menoa!

6. Paista uunin alimmaisella tasolla 175 asteessa 45-50 min! Anna Lasagnen vetäytyä folion alla kunnolla ennen tarjoilua.

Ohje. Tarja Pasanen/Vesikielellä @waterontongue

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 325 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Herkullisen kermainen, salvialla maustettu gnocchipannu ei tee juuri tiskiä. Yksi pannu riittää.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2–3
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Salviagnocchit

Ainekset

2
dl
salvianlehtiä
3
rkl
oliiviöljyä
50
g
voita
1
pkt (500 g)
valmiita perunagnoccheja
2
dl
kermaa
1
litra herneitä tai 200 g pakasteherneitä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
dl
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Paista salvianlehdet nopeasti kuumalla pannulla oliiviöljyssä rapeiksi. Noin puoli minuuttia riittää. Nosta lehdet talouspaperille kuivumaan.

  2. Jätä öljy pannulle ja lisää voi. Anna voin sulaa ja ruskistua keskilämmöllä niin, että se muuttuu meripihkan väriseksi ja pähkinäiseksi. Kaada melkein kaikki voi kulhoon, mutta jätä muutama ruokalusikallinen pannulle.

  3. Laita gnocchit pannulle ja paista kolmisen minuuttia voitilkassa. Lisää kerma ja paloistaan riivityt herneet. Keitä vielä 5 minuuttia. Sekoita välillä. Mausta suolalla ja pippurilla.

  4. Sekoita lopuksi joukkoon ruskistettu voi ja salviat. Raasta annosten pinnalle parmesaania.

VINKKI! Perunasta valmistetut tuoregnocchit löytyvät kaupassa samasta paikasta kuin tuorepastat.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1170 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Valurautapata toimii sekä induktioliedellä että uunissa. Mehevän possupadan makuihin sopii myös joukkoon pilkottu omena.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kermainen possupata

Ainekset

700
g
porsaan kassleria
2
rkl
öljyä
6–8
salottisipulia
5
valkosipulinkynttä
3
dl
vettä
1
lihaliemikuutio
1
dl
kuivattuja suppilovahveroita tai mustatorvisieniä
3
salvian oksaa
2
rkl
dijoninsinappia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
100
g
ruusukaalia
2
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia etukäteen.
  2. Kuutioi liha reiluiksi paloiksi. Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulinkynnet.
  3. Ruskista possupalat öljyssä pannulla pienissä erissä. Lisää pannulle sipulit. Paista sekoitellen muutama minuutti. Kaada lihat ja sipulit pataan.
  4. Lorauta pataan vesi. Lisää liemikuutio, kuivatut sienet, salvia, sinappi, suola ja pippuri. Hauduta pataa liedellä kannen alla hiljaisella tulella noin 45 minuuttia.
  5. Poista ruusukaalien uloimmat lehdet ja kuivat kannat. Halkaise suurimmat. Lisää pataan ruusukaalit ja kerma. Hauduta vielä 15 minuuttia.

Vinkki! Padan voi hauduttaa edellisenä päivänä ja jatkaa tarjoilupäivänä ruusukaalien ja kerman lisäämisestä. Jos pata on ollut yön jääkaapissa, pidennä hieman haudutusaikaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1170 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen

Pasta-pinaattivuoassa rouskuvat myös rapeat varsiparsakaalit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + 30 min uunissa
Vaikeustaso
Helppo

Pasta-pinaattivuoka

Ainekset

1
ps (200 g)
lehtipinaattia pakasteesta
1
sitruuna
2
prk (á 2½ dl)
ruokakermaa
1
dl
vettä
2
dl
mozzarellajuustoraastetta
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
suolaa
1
ps (150 g)
varsiparsakaalia
½
rs
kirsikkatomaatteja
1
pkt
ricotta-pinaattitortelloneja

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Sulata lehtikaali ja purista vesi pois.
  3. Pese sitruuna. Raasta sen kuori ja purista mehu.
  4. Sekoita kerman joukkoon vesi, pinaatti, 1½ dl juustoraastetta, pippuri ja suola.
  5. Huuhtele varsiparsakaalit ja tomaatit. Leikkaa kaaleista kuivat kannat ja pilko varret 3 sentin paloiksi.
  6. Levitä tortellonit uunivuoan pohjalle. Kaada joukkoon kermaseos. Lisää päälle varsiparsakaalit ja tomaatit. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.
  7. Kypsennä pastavuokaa uunissa 30 minuuttia.

Vinkki! Ruokakerman voi korvata pippuri- tai sitruunakermalla. Unohda silloin pippuri tai tuoreen sitruunan raaste ja mehu.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1170 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Pannulla nopeasti paistetut kesäkurpitsaviipaleet ja rapeaksi paahdettu possun jauheliha maustetaan chilillä, valkosipulilla ja mintulla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsa-jauhelihapannu

Ainekset

3–4
(400 g)
pientä kesäkurpitsaa
2
valkosipulinkynttä
2
punaista chiliä
½
ruukku tuoretta minttua
½
ruukku tiliä
400
g
possun jauhelihaa
¾
tl
suolaa
½
sitruuna
¼
tl
mustapippuria
2–3
rkl
rypsiöljyä paistamiseen
Lisäksi
keitettyä riisiä
(rapeaa valkosipulia chiliöljyssä)

Työvaiheet

  1. Viipaloi kesäkurpitsat ja valkosipulinkynnet. Hienonna chilit, minttu ja tilli.
  2. Kuumenna 1 rkl öljyä pannussa. Paista kesäkurpitsaviipaleita, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää valkosipulit paistumaan hetkeksi. Kääntele minttu joukkoon. Siirrä sivuun odottamaan.
  3. Pyyhi pannu puhtaaksi ja kuumenna loput öljystä. Paista jauheliha rapean ruskeaksi. Lisää chilit ja jatka paistamista muutama minuutti. Lisää suola ja tilli.
  4. Sekoita kesäkurpitsat jauhelihan joukkoon. Purista joukkoon sitruunasta mehu ja rouhi päälle mustapippuria.
  5. Tarjoa keitetyn riisin kanssa. Lisää halutessasi rapeaa valkosipulia.

Vinkki! Jos käytät isompaa kesäkurpitsaa, leikkaa viipaleet vielä neljään osaan.