Me Naiset on lisännyt 1587 reseptiä.
Linkitetty 207 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Tee makumatka Italian kujille, jossa kaunottaren ja kulkurin suosikkipasta on maustettu tällä kertaa tavallista reilummin.

Korppujauhot saavat lihapullat pysymään koossa, pehmentävät niiden rakennetta ja imaisevat lihasta kypsyessä irtoavaa kosteutta. Aina ne eivät ole kuitenkaan välttämättömiä.

Tässä reseptissä lihapullamassaan ei lisätä korppujauhoja. Yksi kananmuna riittää sitomaan ainekset yhteen ja rakenteen pehmentämiseksi joukkoon lisätään turkkilaista jogurttia.

Pannun sijaan tällaiset pehmeärakenteiset lihapullat kypsyvät parhaiten uunissa, jossa niitä ei tarvitse käännellä. Tämän jälkeen lihapullat ovat valmiita pyöräytettäväksi tomaattikastikkeen joukkoon.

Tällä kertaa lihapulliin lisätään Lähi-Idän keittiöistä muistuttava maustekimara: fenkolia, juustokuminaa, savupaprikaa ja kanelia. Voit kuitenkin halutessasi tehdä ruoasta myös vähemmän mausteisen version.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Mausteinen lihapullaspagetti

Ainekset

Tomaattikastike
2
sipulia
4
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
2
tlk
kokonaisia säilöttyjä tomaatteja
vettä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
½
tl
rouhittua mustapippuria
Lisäksi
1
ruukku
basilikaa
400
g
spagettia
Lihapullat
400
g
sika-nautajauhelihaa
4
tl
fenkolinsiemeniä
2
tl
jauhettua savupaprikaa
2
tl
jeeraa
1
tl
kanelia
ripaus
chilirouhetta
1
tl
suolaa
4
rkl
turkkilaista jogurttia
1
kananmuna

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele sipulit ja valkosipulinkynnet isoiksi. Kuullota kattilan pohjalla 5 minuuttia.

  2. Kippaa joukkoon purkkitomaatit, huuhdo tölkki vedellä lisää joukkoon. Lisää myös mausteet. Anna hautua kannen alla sillä aikaa, kun teet lihapullat.

  3. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

  4. Tee lihapullat. Paahda fenkolinsiemenet kuivalla kuumalla pannulla, varo ettet polta niitä! Jauha morttelissa hienommaksi. Sekoita mausteet keskenään. Yhdistä kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi. Öljyä kädet ja pyörittele pieniä pullia leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä noin 15 minuuttia.

  5. Soseuta sillä aikaa tomaattikastike sauvasekoittimella tasaiseksi. Hienonna basilika joukkoon. Nosta pullat kastikkeeseen ja anna hautua 20 minuuttia pienellä lämmöllä. Tarjoa keitetyn spagetin kanssa.

Kommentit (4)

ei korppujauhoja

olen aina käyttänyt lihapulliin vehnäjauhoja, ei tarvii liottaa kuten korppujauhoja ja tulee pehmeitä pullia, ei teitenkään saa laittaa liikaa vehnäjauhoja.  Ihmettelen miksi ei missään ohjeessa ole vehnäjauhoja

Vierailija

Nimimerkille ei korppujauhoja: Olen kyllä joskus sellaisenkin ohjeen nähnyt, missä vinkataan käyttämään vehnäjauhoja. Olen kokeillutkin, mutta ehkä pistänyt liikaa, kun en tykännyt ja pidän muutenkin enemmän korppujauhosta. Tosin useimmiten en laita niitäkään, muna riittää sidosaineeksi kyllä varsinkin uunissa kypsyttäen kun ei tarvitse käännellä.

Vierailija

Käytän lihapullin ja pihveihin formaggio da pasta juustoa. Mausteena maustepippiria ja mustapippuria myllystä. Korppujauhoja en ole käyttänyt. Ennen kuin aloitin juuston käytön käytin vehnäjauhoja.

Lihan arvostaja

Korppujauhot ja vehnäjauhot on mennyttä aikaa, jolloin ne toimivat vain jauhelihan jatkeena. Hyvät lihapullat ei tarvitse edes munaa massaan, vaan hyvät mausteet on kaiken a ja o. Pysyy koossa, koostumus täydellinen eikä maussa ole muiden ainesosien makuja. Kermaviili on vihonviimeinen maku lihapullissa! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3185 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Pakastepelmeneissä on runsaasti valinnanvaraa sieni- ja kasvistäytteisistä lihatäytteisiin. Liemi kannattaa maustaa kunnon lorauksella etikkaa ja laittaa pöytään tarjolle ranskankermaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pelmenit ja hapankaalikerma

Ainekset

1,2
l
vettä
4
rkl
lihafondia
5
mustapippuria
3
laakerinlehteä
1
rkl
sinapinsiemeniä
1
rkl
väkiviinaetikkaa
3
dl
sieniä käyttövalmiina (esim. suppilovahveroita tai siitakesieniä)
600
g
pelmeneitä (pakaste, esim. Deliciest)
HAPANKAALIKERMA
1
dl
hapankaalia
1
rs (150 g)
ranskankermaa
2
tl
dijoninsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi, fondi ja mausteet kattilassa kiehuvaksi. Lisää etikka, sienet ja pelmenit. Keitä noin 5–7 minuuttia
    tai kunnes pelmenit alkavat nousta pintaan, mikä on merkki kypsymisestä.

  2. Silppua hapankaali veitsellä ja siirrä kulhoon. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi.

  3. Jaa pelmenit, sienet ja liemi kulhoihin. Lusikoi hapankaalikermaa päälle.

Kommentit (2)

Vierailija

Kannattaa opetella tekemään pelmenit itse. Silloin tulee hyvää. Meillä tehdään isohko määrä kerrallaan kahden hrnkilön yhteistyönö ja pakastetaan vanhaan siperialaiseen tapaan vaikka ei tosin lumihankeen.

Vierailija

Resepti valmisruuan ja lihafondin lämmitykseen Ei vakuuta.

Helsingin Sanomat on lisännyt 437 reseptiä.
Linkitetty 39 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Gyudon on lempeänmakuinen lohturuoka japanilaiseen tyyliin. Annoksessa kulhoon yhdistetään ohueksi suikaloitua lihaa soijakastikkeessa riisin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 + 35 min
Vaikeustaso
Helppo

Gyudon eli japanilainen liha-inkiväärikulho

Ainekset

4
dl
sushiriisiä
2
rkl
miriniä
Lisäksi
400
g
naudanlihaa (esim. sisäpaistia tai ulkofileetä tai possun kassleria)
2
salottisipulia
5
cm pätkä
inkivääriä
1 ½
dl
laimeaa kasvislientä tai vettä
¾
dl
soijaa
¾
dl
miriniä
½
dl
sokeria
Tarjoiluun
4
kevätsipulia
4
munankeltuaista
halutessa sushi-inkivääriä, seesaminsiemeniä ja shichimi togarashia eli japanilaista chili-maustesekoitusta

Työvaiheet

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita kypsän riisin joukkoon mirin.
  2. Suikaloi liha. Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuori inkivääri ja suikaloi se tulitikunohuiksi paloiksi.
  3. Mittaa kasvisliemi, soija, mirin ja sokeri kattilaan. Anna kiehahtaa. Lisää lihasuikaleet, sipuli ja inkivääri.
  4. Keitä lempeästi porisevassa nesteessä 10 minuuttia.
  5. Viipaloi kevätsipulit.
  6. Nosta tarjoilukulhoihin keitettyä riisiä. Lusikoi päälle lihaa, sipulia ja inkivääriä. Valuta päälle vielä soija-mirinlientä. Erottele keltuaiset ja nosta ne annosten päälle.
  7. Viimeistele kevätsipulilla. Lisää halutessasi vielä sushi-inkivääriä, seesaminsiemeniä ja togarashia.

Vinkki: Jos et pidä raa’asta keltuaisesta, niin voit halutessasi paistaa kananmunat pannulla öljyssä haluamaasi kypsyyteen. Myös uppomunat sopivat annokseen.

Kommentit (1)

Vierailija

Ihan mielenkiintoinen ja varmasti kokeilemisen arvoinen resepti, mutta lakatkaa jo käyttämästä noita älyttömiä termejä kuten tässä "lohturuoka"...

Jussi Aumo on lisännyt 20 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
Jauhelihabulgurpilaff
Jauhelihabulgurpilaff

Maukas arkiruoka Lähi-Idästä. Helppo tehdä kasvisversiona, kun jättää jauhelihan pois ja korvaa sen vaikka toisella purkilla kikherneitä. Tarjoa jugurttikastikkeen kanssa. Ilman sitä voi olla vähän kuiva, sen kanssa hieno kokonaisuus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 isoa annosta
Valmistusaika
30
Vaikeustaso
Helppo

Bulgurpilaff jauhelihasta

Ainekset

4
dl
bulguria (isojyväistä, jos löytyy)
400
g
jauhelihaa
1
keltasipuli
2
tomaattia
2
rkl
tomaattipyree
1
pkt/prk
keitettyjä kikherneitä
1,5
tl
seitsemän mausteen maustesekoitusta
1
tl
kurkumaa
1
tl
juustokuminaa
1
tl
chilipulveria
suolaa ja pippuria
6
dl
kiehunutta kuumaa vettä
4
rkl
öljyä paistamiseen (oman maun mukaan)
Jugurttikastike
4
dl
turkkilaista jugurttia
1
limen raastettu kuori ja mehu
1
rkl
kuivattua minttua
1
valkosipulin kynsi
1/2
tuore punainen chili
suolaa ja pippuria

Työvaiheet

Bulgur:
1. Pilko sipuli ja paista kuultavaksi öljyssä.
2. Lisää jauhelihat ja ruskista.
3. Pilko tomaatti kuutioiksi ja lisää pannulle yhdessä tomaattipyreen ja mausteiden kanssa ja paista hetki.
4. Lisää sen jälkeen valutetut ja huuhdotut kikherneet ja bulgur. Sekoita hyvin.
5. Kaada päälle kuuma vesi, sekoita ja kypsennä kannen alla kunnes bulgur kypsynyt (15.20 min). Jos bulgur tuntuu liian kuivalta, lisää vettä loppuvaiheessa.

Jugurttikastike:
1. Raasta limestä vihreä osa ja purista mehu.
2. Laita limen mehu ja kuori kulhoon, lisää joukkoon murskattu valkosipulinkynsi, minttu ja hienoksi hakattu chili.
3. Sekoita jugurtin kanssa ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita hetkeksi jääkaappiin ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3185 reseptiä.
Linkitetty 62 keittokirjaan.
OHJE Eero Ritala ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Mehevä sienilasagne vaatii hieman aikaa, mutta lopputulos palkitsee. Sienet paahdetaan ensin uunissa ja sitten vielä ruskistetaan pannulla, jolloin niihin saadaan tuplasti makua. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
2 t 10 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ottolenghin sienilasagne

Ainekset

900
g
herkkusieniä
300
g
osterivinokkaita
3
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
kasvislientä kuumana
90
g
kuivattuja sieniä
2
kuivattua chiliä
1
sipuli
5
valkosipulinkynttä
1
porkkana
3
rkl
oliiviöljyä
200
g
tomaattimurskaa
¾
dl (75 g)
tomaattipyreetä
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
7
dl
vettä
dl
kasvikermaa
1
ruukku basilikaa
1
iso ruukku lehtipersiljaa
150
g
vegejuustoraastetta
24
lasagnelevyä
VIIMEISTELYYN
oliiviöljyä ja lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Hienonna sienet ja laita ne leivinpaperin päälle pellille. Sekoita joukkoon öljy ja suola. Paista 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia muutaman kerran sekoittaen.

  2. Laita kasvisliemi, kuivatut sienet ja chilit kulhoon. Liota puoli tuntia. Purista sienistä neste (säästä liemi) ja pilko sienet. Hienonna chilit.

  3. Hienonna sipulit ja porkkana. Paista niitä keskilämmöllä öljyssä isossa kasarissa 8 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää tomaattimurska, -pyree ja mausteet. Hauduta noin 7 minuuttia välillä sekoittaen.

  4. Lisää uunissa paahdetut sienet, liotetut sienet ja chilit kasariin. Anna hautua 9 minuuttia. Älä sekoita, vaan anna sienten ruskistua ja rapeutua kasarin pohjalla.

  5. Lisää sienten liotusliemi ja vesi. Anna hautua 25 minuuttia tai kunnes kastike on paksua. Lisää 1 desilitra kasvikermaa.

  6. Hienonna yrtit ja yhdistä ne juustoon.

  7. Laita lasagnevuoan pohjalle vähän kastiketta, lisää päälle vähän juustoraasteseosta ja lasagnelevyjä. Täytä tässä järjestyksessä kolme kertaa ja lisää lopuksi vielä kastike ja juustoraaste.

  8. Kaada loppu kerma ja hieman oliiviöljyä lasagnen päälle. Peitä foliolla ja laita 200-asteiseen uuniin 15 minuutiksi.

  9. Ota folio pois, nosta lämpötila 225 asteeseen ja paista lasagnea vielä noin 12 minuuttia. Laita lopuksi grillivastus päälle 2 minuutiksi tai kunnes reunat ovat tummia ja rapeita. Anna vetäytyä 5 minuuttia.

  10. Viimeistele lehtipersiljalla, oliiviöljyllä ja mustapippurilla.

Kommentit (3)

Vierailija

Todella hyvää.

Jande

Missä lukee ainesosaluettelossa että pitää olla kuivatut sienet (jotka liotetaan kasvisliemessä jne..)?? Voiko olla tuoreita osterivinokkaita? Hieman epäselvää sanoisinko..

Jande

No nyt löytyi pahoittelut! Lukijan moka 👀