Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 75 keittokirjaan.
OHJE Kati Pohja KUVA Arto Vuohelainen

Jos mausteinen punaviini on makuusi, kokeile lammaspiirasta. Sen lämmittävä maku tulee marokkolaisesta ras-el-hanout-mausteseoksesta. Käytä tilkka punaviinistä piiraan täytteeseen ja säästä loput pöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12 annosta
Valmistusaika
1 t + 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mausteinen lammas-tomaattipiiras

Ainekset

200
g
huoneenlämpöistä voita
2
dl
bulgarianjogurttia
n. 4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
tl
sokeria
Lammas-tomaattitäyte
400
g
kypsää lampaanlihaa tai jauhelihaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
tl
voita
½
tl
kardemummaa
1
tl
ras-el-hanout-mausteseosta
2
rkl
tomaattipyreetä
1
dl
punaviiniä
1 tlk / 400
g
säilöttyjä kirsikkatomaatteja (esim. Biona)
100
g
salaattijuustoa (esim. Kolatun Wilhelmina)
Lisäksi
1
rosmariininoksa
1
kananmuna

Työvaiheet

  1. Sekoita jogurtti voihin. Sekoita kuiva-aineet joukkoon. Peitä taikina kelmulla ja nosta jääkaappiin30 minuutiksi. Pane uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  2. Paloittele tarvittaessa lampaanliha suupaloiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna voi paistinpannussa ja kuullota sipulit. Lisää lampaanliha, mausteet ja tomaattipyree. Anna hautua noin 5 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää viini ja säilyketomaatit. Anna seoksen kiehua hiljalleen, kunnes neste on suurimmaksi osaksi haihtunut, noin 15 minuuttia tai kunnes olet esipaistanut piirakkapohjan.
  3. Ota 1/4 taikinasta erilleen. Voitele piirakkavuoka(Ø 28 cm) tai vuoraa se leivinpaperilla. Kauli isompi taikinapala jauhotetun työpöydän päällä reilusti vuokaa isommaksi ympyräksi. Nosta taikina kaulimen avulla vuokaan ja painele reunoille. Taikinan reunoja ei tarvitse siistiä. Esipaista pohjaa uunissa noin 10 minuuttia.
  4. Ota piirakkapohja uunista. Murustele salaattijuustokuutioita hiukan käsissäsi ja lisää juusto täytteeseen. Sekoita. Kaada täyte piirakkapohjan päälle. Ripottele rosmariininlehdet pinnalle.
  5. Kauli loppu taikina levyksi ja nosta se kanneksi piirakalle. Halutessasi voit leikata levyn suikaleiksi ja peittää täytteen niillä. Nipistele reunat hyvin pohjataikinan reunoihin. Voitele pinta munalla ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia tai kunnes pinta on ruskistunut. Tarjoa hieman jäähtyneenä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen
Suolaiset tortut täytetään paistamisen jälkeen. Jos kiire yllättää, gluteenitonta torttutaikinaa voi ostaa myös valmiina.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 20 torttua

Huijarin herkkutortut

Ainekset

5
dl
Semper Fin mix -jauhoseosta
2
tl
psylliumia
2
tl
leivinjauhetta
250
g
laktoositonta voita
250
g
laktoositonta maitorahkaa
1
kananmuna
100
g
laktoositonta voita kaulintaan
TÄYTE
100
g
piparjuurituorejuustoa tai kaurapohjaista tuorejuustoa
1–2
tl
piparjuuriraastetta
170
g
Cavi-art-merilevävalmistetta
ruohosipulia
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Raasta kylmä voi raastimella jauhoihin. Nypi sormin taikina murumaiseksi. Lisää seokseen kananmuna ja rahka. Sekoita tasaiseksi. Siirrä kylmään peitettynä tunniksi tai yön yli.

  2. Huiskaise pöydälle jauhoseosta. Notkista taikinaa käsin ja taputtele sitä litteämmäksi. Kauli taikina noin sentin paksuiseksi neliöksi.

  3. Höylää juustohöylällä kylmästä voista lastuja levyn keskiosaan. Lastut saavat peittää noin kolmanneksen taikinalevystä. Nosta levyn kulmat keskelle niin, että voi peittyy kokonaan ja levy näyttää kirjekuorelta.

  4. Tiivistä levy kaulimella painellen ja kauli se sentin paksuiseksi suorakaiteeksi. Käytä kaulintaan mahdollisimman niukasti jauhoseosta. Harjaa pois ylimääräinen jauhoseos. Laskosta taikinalevy kolmin kerroin reunoilta keskelle. Siirrä taikina leivinpaperin päällä pakastimeen 15 minuutiksi.

  5. Taittele ja laskosta taikinaa 5–6 kertaa taittaen taikinaa vuorotellen eri suunnista. Jäähdytä taikinaa kaulintojen välillä pakastimessa. Jätä taikina viimeisen kaulintakerran jälkeen lepäämään peitettynä jääkaappiin 30 minuutiksi tai vaikka yön yli.

  6. Kauli taikina puoli senttiä paksuksi levyksi. Leikkaa levystä neliöitä, joiden sivut ovat noin 10 cm pitkiä. Leikkaa viillot joulutorttujen tapaan ja taittele sakarat. Siirrä paistovalmiit tortut pellille ja pakastimeen vartiksi. Paista 200–225-asteissa uunissa 7–10 minuuttia.

  7. Notkista tuorejuusto tai sekoita piparjuuriraaste kauravalmisteeseen. Lusikoi juusto jäähtyneille tortuille. Lisää päälle Cavi-artia. Koristele ruohosipulilla ja mausta pippurilla.

VEGAANIVERSIO: Korvaa voi kasvimargariinilla ja käytä soijarahkaa. Munan voi korvata soijajogurtilla.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Munakasmuffinit maistuvat niin kylminä kuin uunituoreinakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakasmuffinit

Ainekset

5
kananmunaa
¾
dl
kermaa
1
dl
juustoraastetta (esimerkiksi emmental)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria
1
pkt (180 g)
savukinkkua
1
suippopaprika
1
ruukku tuoretta basilikaa
LISÄKSI
8
kpl
Amerikan muffinssivuokia

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, juustoraaste, jauho ja mausteet. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Laita kertakäyttöiset isot muffinivuoat muffinipellin koloihin.

  3. Paina kinkkusiivut vuokien sisälle kuin kupiksi. Kuutioi paprika, hienonna basilika ja jaa ne muffinivuokiin. Kaada päälle munaseosta. Paista uunissa 20–25 minuuttia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Hirvi- tai peurapaisti onnistuu mainiosti jääpaistin menetelmällä, eli paistin voi nostaa suoraan pakastimesta uuniin. Aasialaisilla mausteilla ryyditetty makuliemi viimeistelee täydellisesti riistapaistin maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + 4 t paistaminen ja 1 vrk maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Riista-jääpaisti aasialaisittain

Ainekset

1
kg
jäistä hirvi- tai peurapaistia
LIEMI
2
l
vettä
5
cm:n pala
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
soijakastiketta
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¼
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
2
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
LISÄKSI
4–8
paksoita
1
rkl
rypsiöljyä
KOOKOSRIISI
4
dl
jasmiiniriisiä
1
tlk (250 ml)
kookosmaitoa
2
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SOIJA-SEESAMIKASTIKE
dl
soijakastiketta
4
rkl
paahdettua seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
(1
punainen chili)

Työvaiheet

  1. Laita jäinen paisti uunivuokaan ja kypsennä 100-asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Työnnä kahden tunnin jälkeen lihaan paistilämpömittari. Kypsennä 62-asteiseksi. Tällöin liha punertaa sisältä. Jatka paistamista, jos haluat lihasta kypsempää.

  2. Kun lihan lämpötila alkaa lähestyä haluttua, kiehauta vesi isossa kattilassa. Paloittele inkivääri ja kuori valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää loput liemen ainekset. Nosta kattila liedeltä.

  3. Upota paisti suoraan uunista kuumaan liemeen. Nesteen tulee peittää liha. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, siirrä kattila peitettynä kylmään ja anna lihan maustua liemessä vuorokauden verran.

  4. Leikkaa paksoit puoliksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista paksoit ensin leikkauspuolelta kauniin ruskeiksi. Käännä kasvikset, peitä pannu kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  5. Valmista kookosriisi. Huuhtele riisi ja laita kattilaan. Lisää kookosmaito, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpö aivan pienelle, peitä kattila kannella ja anna hautua noin 15 minuuttia.

  6. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Jos käytät chiliä, viipaloi se joukkoon.

  7. Ota liha mausteliemestä, valuta hetki ja viipaloi tarjolle. Tarjoa lisäksi paksoita, soija-seesamikastiketta ja kookosriisiä. Koristele halutessasi viipaloidulla chilillä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Satsi taikinaa riittää juuri sopivasti täyttämään yhden pellin pienillä sämpylöillä, ja samalla kypsyy myös pari kiekkoa kermaisen täyteläistä camembert-juustoa. Tämä leipä on kuin tehty ison porukan illanviettoon. Dippaa ja haukkaa!
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen, 40 min
Valmistusaika
30 min + kohotus ja paistaminen 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Dippisämpylät ja kuuma camembert

Ainekset

1
annos taikinaa (ks. ohje alla)
2
kiekkoa (à 250 g)
camembert-juustoa puukorissa
VOITELUUN
1
rkl
hunajaa
1
rkl
vettä
KARAMELLISOITU KEVÄTSIPULI
5
ohutvartista kevätsipulia
2
rkl
voita
1
rkl
balsamiviinietikkaa
2
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.

  2. Kaada kohonnut taikina alustalle ja jaa kahteen osaan. Pyörittele ne pitkiksi tangoiksi ja jaa kumpikin 20 palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Jätä sämpylöiden väliin 1–2 cm tilaa. Jätä sämpylöiden lomaan myös kolot juustoille.

  3. Poista pakkauspaperi juustojen ympäriltä. Laita juustot takaisin puisiin koreihinsa ja nosta korit sämpylöiden keskelle pellille. Peitä pelti liinalla ja anna sämpylöiden kohota noin puoli tuntia.

  4. Yhdistä hunaja ja vesi, ja sivele sämpylät seoksella. Kypsennä sämpylöitä ja juustokiekkoja 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kevätsipulit noin 1 cm:n paloiksi. Sulata voi pannulla ja paista sipuleita pari minuuttia. Lisää etikka, hunaja ja suola ja jatka paistamista noin minuutti koko ajan sekoittaen. Lusikoi karamellisoitu sipuli kuumien juustokiekkojen päälle tai tarjoa erikseen.

Perusleipätaikina

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
½
dl
öljyä
n. 12–13
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.

  2. Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.